Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων (του Αριστείδη Π. Κόλλια)[...] Αν γνωρίζουμε το παρελθόν μας (ιστορία), τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα το παρόν και να σχεδιάσουμε με λιγότερα λάθη το μέλλον.
Όταν οι φίλοι μου με ρωτούσαν, γιατί καταπιάνομαι μ' αυτή την έρευνα και μάλιστα με τάση πυρετικής μονομανίας, δεν είχα στο μυαλό μου αυτή την απάντηση.
Κάτι άλλο μου πύρωνε περισσότερο τη θέληση, που γινόταν ποτάμι λάβας, όσο προχωρούσε η έρευνα, όσο μέρα τη μέρα αργοσήκωνα με κόπο, αγωνία και κατάπληξη, το σκουριασμένο, βαρύ, πολυχρονίτικο στρώμα, που σκέπαζε κάτωθέ του, τις πέτρινες μορφές των ατάραχων, αμίλητων, σκληρών και αδικημένων προγόνων μου.

Και αυτοί -ως πάντα- δεν μίλαγαν, μα έβλεπα τη πέτρινη ματιά τους, που ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα σιγογιόμιζε αστραπές και μούγνεφε και με φοβέριζε: -"Τι κάθεσαι κιοτή;... Δεν βλέπεις πούγινε βαρύ το στρώμα που μας πλάκωσε; Και οι Γύφτοι ακόμα μιλούν για Λεβεντιά, Μπέσα και Περηφάνεια... και η φύτρα μας που τάειχε αυτά προσφάι, κάπα και προσκεφάλι της, αλησμονιέται, σβήνει και χάνεται..."

Στη διάρκεια όμως της έρευνας, διαπίστωσα με μεγάλη έκπληξη, ότι το "θάψιμο" δεν αφορούσε μόνο τους Αρβανίτες άμεσους προγόνους μου, αλλά αυτόν τον ίδιο τον Ελληνισμό. Μέσα στην καρδιά του Ελληνισμού, στην Ελλάδα, έχει γίνει μια μακρόχρονη προσπάθεια, να "θαυτεί" κάθε τι το Ελληνικό. Αλλά γιατί να είναι οι πρωτοθαμένοι οι Αρβανίτες; Τι σχέση έχουν με τον Ελληνισμό; Οι ληξιαρχικές πράξεις των νεκροθαυτών, μας βεβαιώνουν ότι οι Αρβανίτες είναι μια "μειονότητα" στον Ελληνικό χώρο. Γιατί λοιπόν να είναι αυτοί πρώτοι στη μπούκα του κανονιού τους; [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος11/4/16 11:50 π.μ.

  Αδικημένη μα δοξασμένη Αρβανιτιά, αν δεν ήταν τα παλικάρια σου και οι γυναίκες σου οι ραγιάδες ακόμη θα προσκυνούσαν τον σουλτάνο και θα έκαναν μεγαλόσχημους σταυρούς να πάρουν συγχωροχάρτια... Τιμή και δόξα στο αρβανίτικο αίμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος20/4/16 8:02 π.μ.

   Καλά μην το παρακάνουμε Αρβανίτης είναι και ο Φαήλος Κρανιδιώτης και μάλιστα καθαρότατος. Έδωσε αγώνες η Αρβανιτία αλλά διατήρησε τουρκαλβανικά και κουτσοβλάχικα κατάλοιπα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανήκει στον Άριο Ελληνισμό.

   Διαγραφή
  2. ο όρος τουρκαλβανός εδραιώθηκε από τους κοτζαμπάσηδες και τους φαναριώτες. καλό θα είναι να μην έχουμε μια επιφανειακή κριτική σε ένα τεράστιο τμήμα του ελληνισμού

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/4/16 8:39 μ.μ.

   Κάποιοι αρβανιτες έχουν εξωευρωπαικη καταγωγή όπως και μερικοί νεοελληνες.

   Διαγραφή
 2. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ;ΥΠΑΡΧΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος14/4/16 9:10 μ.μ.

  Διναρικοι είναι οι αρβανιτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή