Νέα έκδοση από την «Νέα Γενεά» - Joseph Goebbels, Michael: Ένα γερμανικό πεπρωμένο σε φύλλα ημερολογίουΤο βιβλίο αυτό είναι μια νουβέλα του Goebbels που εκδόθηκε το 1929. Έχει την μορφή ημερολογίου κι αποτελεί ένα ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Μέσα από τις σελίδες του διδάσκει πως πρέπει να σκέφτεται και να ζει κάποιος που πιστεύει στην θεωρία του εθνικοσοσιαλισμού. Στην κορύφωσή του το έργο αυτό περνάει το μήνυμα ότι μόνο η εργασία απελευθερώνει τον Λαό και την Πατρίδα. Ο σοσιαλισμός απογυμνώνεται από την μαρξιστική του διαστρέβλωση και προσφέρεται αγνός και εθνικιστικός από την πένα του μετέπειτα Υπουργού Προπαγάνδας και Διαφωτίσεως του Λαού. 

Δίνει μεταφυσική αίσθηση σε πολλές σελίδες του καθώς ο ήρωας επιδίδεται σε μια αναζήτηση του Θεού. Ο προϊδεασμός της πρόθεσης για σύγκρουση με τον Ρώσο και μια περιγραφή που υπονοεί τον Αδόλφο Χίτλερ, αποτελούν τα πιο καθηλωτικά σημεία των σελίδων αυτών. Στο τέλος του βιβλίου ο γνώστης της ιστορίας διαπιστώνει πως το μυθιστόρημα του 1929 είχε γίνει μια πραγματική ιστορία μέχρι το 1945. 
Απόσπασμα από την έκδοση «Michael, ένα γερμανικό πεπρωμένο σε φύλλα ημερολογίου» του Γιόζεφ Γκαίμπελς:

Τι σχέση έχει ο σοσιαλισμός με τη δημοκρατία; Υπήρξαν σοσιαλιστικές μοναρχίες και κεφαλαιοκρατικές δημοκρατίες. Σοσιαλισμός είναι: η υποταγή του Εγώ στο Εσύ, η θυσία της προσωπικότητας του συνόλου. Η βαθύτερη έννοια του σοσιαλισμού είναι η υπηρεσία. Η απάρνηση του ατόμου και η απαίτηση του συνόλου. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας ήταν ένας σοσιαλιστής πάνω σε βασιλικό θρόνο. «Είμαι ο πρώτος υπηρέτης του κράτους.» Ένας βασιλικός σοσιαλιστικός λόγος! Η ιδιοκτησία είναι ληστεία: έτσι λέει ο όχλος. Ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει: αυτό λέει ο χαρακτήρας. Μπερδεύετε το Κεφάλαιο με την Κεφαλαιοκρατία. Η Κεφαλαιοκρατία καταχράται το Κεφάλαιο. Κάτω το Κεφάλαιο; Όχι, κάτω η Κεφαλαιοκρατία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου