Ιωάννης Καποδίστριας, ο ΕθνάρχηςΈνας νέος συγγραφέας, και στην ηλικία, ο Γιώργος Καραμαδούκης σκιαγραφεί, συνοπτικά μεν, τεκμηριωμένα δε την προσωπικότητα του πρώτου Εθνικού Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδος, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Καποδίστριας είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω της διένεξής του με την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων και της δολοφονίας του, έργο κοινωνικό και πολιτικό, το οποίο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή και σίγουρα αν ολοκληρώνονταν η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν διαφορετική, έχει σκοπίμως αποσιωπηθεί, προφανώς γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν ως πρότυπα ανθρώπους που όχι μόνον δεν έχουν προσφέρει τίποτε στην πατρίδα αλλά απεναντίας την έχουν βλάψει.

Παρά το ότι είχε διατελέσει  υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και το πολιτικό «πνεύμα» της εποχής επέβαλλε τα κόμματα να ανήκουν στην σφαίρα επιρροής κάποιας χώρας (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), ο Καποδίστριας ήταν σταθερά προσηλωμένος στην προάσπιση μόνον των ελληνικών συμφερόντων.

Δυστυχώς για την χώρα, ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και στο σύντομο χρονικό διάστημα που κυβέρνησε δεν πρόλαβε να βάλει τις βάσεις για την σωστή πολιτική πορεία της.

Σε αυτήν την βιογραφία του Εθνικού Κυβερνήτη ο συγγραφέας μας δίνει κάποιες άγνωστες πτυχές από την ζωή και την πολιτική καριέρα του, στοιχεία που σίγουρα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για αυτό το σημαντικό μα τόσο άγνωστο κεφάλαιο της Ιστορίας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου