Ξαναδιαβάζοντας τον Ίωνα: περιοδικό «Patria» Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009 - τεύχος 20 σελίδες 16 - 17 (.pdf)

Παλαιότερος σύνδεσμος: Τετράδια Εθνικού Σοσιαλισμού, Απρίλιος 1981, τεύχος πρώτο περιοδική έκδοση: «Η επίδραση της Νιτσεϊκής σκέψης πάνω στον Ίωνα Δραγούμη» του Γιώργου Τριανταφύλλου (.pdf)

Παλαιότερος σύνδεσμος: Τα άγνωστα θραύσματα της ιστορίας: Όταν η «ιέρεια» του «Εσωτερικού Εθνικοσοσιαλισμού» Savitri Devi αφιέρωνε την διδακτορική της διατριβή στον πρωτοφασιστή διανοητή Ίωνα Δραγούμη

Ίων Δραγούμης (2 Σεπτεμβρίου 1878 - 31 Ιουλίου 1920)

 «Μια περίοδο της ζωής μου εθνικιστική (από τα 1902 ως τα 1914 απάνω κάτω). Έπειτα έβαλα μια pétition de principe στο νασιοναλισμό μολονότι ενεργούσα σύμφωνά του. Τώρα μπαίνω σε μια σοσιαλιστική και ανθρωπιστική περίοδο. Αρχίζω να λαβαίνω συνείδηση του αναρχισμού μου (1917-1919) και προχωρώ. Και σ' αυτό πρέπει να βάλω une pétition de principe. Στην πρώτη περίοδο επίδραση του Nietsche και Barrès. Στη δεύτερη Τολστόι, Rousseau, Κροπότκιν, Gide. Στην πρώτη περίοδο Μακεδονική ενέργεια. Στη δεύτερη Ρωσική επανάσταση και κοινωνική επανάσταση παντού. Στη Μακεδονική ενέργεια έλαβα μέρος, στην κοινωνική επανάσταση όχι ακόμα. Ο Barrès στον νασιοναλισμό που έπλασε δεν έκαμε άλλο παρά να δώσει συνείδηση σ' ένα αίσθημα βαθιά ριζωμένο στην ανθρώπινη ψυχή, στον πατριωτισμό. Ο Κροπότκιν και Μπακούνιν δεν κάνουν άλλο παρά να δίνουν συνείδηση (τη συνείδηση που αυτοί οι ίδιοι έλαβαν) ενός άλλου βαθιού αισθήματος, της αλληλοβοήθειας μεταξύ στους ανθρώπους. Ούτε ο πρώτος ούτε ο δεύτερος εδημιούργησαν τίποτε, μόνο έλαβαν και έδωσαν συνείδηση. Ο πατριωτισμός και η αλληλοβοήθεια υπάρχουν πάντα, με στενότερα ή πλατύτερα όρια (χωριό, πολιτεία, κράτος, έθνος, κοινότητα, αδελφάτα, συνεταιρισμοί, συνασπισμοί) και σύμφωνά τους ενεργούσαν και ενεργούν οι άνθρωποι. Οι νασιοναλιστές και οι αναρχικοί και σοσιαλιστές μόνο τα εφώτισαν, έκαμαν φωτεινή και μονομερή προβολή ενός αισθήματος όπως και οι ατομικιστές φώτισαν το άλλο αίσθημα τον εγωισμό (με αρχή την αυτοσυντηρησία)» 



για να το κατεβάσετε σε μορφή αρχείου .pdf εδώ 

24 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/9/22 11:58 μ.μ.

    Αθάνατος ο Ιωνάς Δραγούμης. Τα έργα του αποτελούν έμπνευση και παρηγοριά για τον αγώνα κάθε εθνικοεπαναστάτη, κάθε ριζοσπάστη εθνικοσοσιαλιστή, κάθε αναρχοφασιστή. Οι υπόλοιποι του Γύπαρη να πιείτε ξύδι και να πάτε στον διάολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/9/22 7:38 π.μ.

      Φόλα στα μαντροσκυλα του Βενιζέλισμου και της Δημοκρατίας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/9/22 12:35 μ.μ.

      Το ξύδι το προτείνεις πριν ή μετά την επίσκεψη στην μασονική στοά της Κωσταντινούπολης και τις προτάσεις για ελληνοτουρκική ομοσπονδία;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/9/22 2:57 μ.μ.

      Το ξύδι το προτείνω μετά την επίσκεψη στον Κώστα Πλεύρη, τη φιλοξενία σε Χατζηγωγο, Πανούση, Σπίνο & την εκστρατεία συκοφαντίας εναντίον Ε/Σ συναγωνιστών.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος7/9/22 5:43 μ.μ.

      12:35 μαλλον θα το προτεινει το ξυδι οταν εγραφε για τους ουγγρους μπολσεβικους και τη ροζα λουξενμπουργκ .

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος7/9/22 6:06 μ.μ.

      ... ... και ο Γκαίμπελς ένα φεγγάρι εκθείαζε τον Λένιν ήταν και αυτός μπολσεβίκος:

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος7/9/22 6:45 μ.μ.

      στην αρχη ειχε τετοιες τασεις ο γκαιμπελς ...μετα αλλαξε ομως και εγραψε το καταπληκτικο βιβλιο ο μπολσεβικισμος χωρις μασκα ...ο δραγουμης ξεκινησε ως εθνικιστης και κατεληξε μπολσεβικος που ζητουσε να του ανεβαζουν τα αρθρα του στον ριζοσπαστη ... γκεγκε ;

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος8/9/22 2:15 π.μ.

      5:43 αγκάλιασε και αποδεξου την ακροδεξιά σου φύση. Σταμάτα να δηλώνεις Εθνικοσοσιαλιστής.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος8/9/22 6:42 π.μ.

      Γκαρσόνια πάλι συκοφαντίες κατά του Ίωνα;

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος8/9/22 11:25 π.μ.

      6:45 μόλις διαβάσεις έστω μισή σελίδα Δραγούμη ξαναπέρνα

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος8/9/22 4:00 μ.μ.

      11:25 βαλκανατολιτες και ατομα που ζητουν ελληνοτουρκικη ομοσπονδια δεν διαβαζω ... αμα σου αρεσουν τετοια ατομα καλα κανεις και διαβαζεις γιαννη δραγουμη και γιαννη μεταξα ...ο καθενας οτι του αξιζει παιρνει , οπως λενε .

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος8/9/22 6:19 μ.μ.

      γράψε απλά "δεν διαβάζω" 4:00 και θα είσαι μέσα. Μπαμ κάνει ότι γενικά δεν διαβάζεις.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος8/9/22 7:37 μ.μ.

      Μα ο δάσκαλος σου δεν είναι βαλκανατολίτης. Ινδοδραβίδης είναι.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος8/9/22 10:50 μ.μ.

      ο αλλος γραφει για φολες σε οσους δεν γουσταρουν δραγουμη αλλα αντι για αυτου γυπαρη . Ενταξει καταλαβαμε ποιος εδωσε τα ονοματα των συναγωνιστων της Α.Ε στο indymedia

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος9/9/22 1:53 π.μ.

      ο δραγούμης με το λαικό κόμμα ήταν , εκείνοι δεν ήταν φιλελεύθεροι καπιταλιστές ρε ; αρκεί να είσαι κατά του βενιζέλου και του ήρωα Γύπαρη και όλα τα υπόλοιπα μια χαρά ...

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος9/9/22 5:12 μ.μ.

      Αμόρφωτο γκαρσόνι ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας ηταν ο Ιών και ΟΧΙ μέλος του λαϊκού κόμματος. Ασχετε

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος9/9/22 6:25 μ.μ.

      10:50 ποιοι είναι οι Α.Ε;

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος10/9/22 7:29 π.μ.

      Ο Αρτέμης κι ο Ευθύμης από τους TXC με τη μέθοδο του προ κρουστη

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος10/9/22 3:36 μ.μ.

      Είτε ήταν στο λαικό μέτωπο είτε όχι , αυτό που ξέρω είναι ότι οι μαθητές στη σταυρούπολη που έτρεξαν τους άπλυτους ,είχαν το πνεύμα του Γύπαρη και όχι του Δραγούμη .

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος10/9/22 8:34 μ.μ.

      Αν οι μαθητές της Σταυρούπολης είχαν το πνεύμα το Γύπαρη θα ήταν δύο στριπτιζάδικο της γειτονιάς τους όχι στον εθνικισμό. Μπορεί και στο δικαστήριο της ΧΑ να γλύφουν τους πρώην του Μιχαλολιάκου.

      Διαγραφή
    20. Επώνυμος10/9/22 11:34 μ.μ.

      ο Γύπαρης πολεμούσε στην πρώτη γραμμή σε αντίθεση με τον μαχητή του πληκτρολογίου Δραγούμη . Αν οι μαθητές είχαν το πνεύμα του Δραγούμη θα έγραφαν ανώνυμα σχόλια όπως εδώ εκ του ασφαλούς .

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος11/9/22 10:58 π.μ.

      Μαχητής του πληκτρολογίου ο Δραγούμης...!!!!!! Δεν υπήρχαν πληκτρολόγια τότε ρε αγράμματε. Εκτός και αν εννοείς τα πληκτρολόγια των γραφομηχανών χαχαχα. Ευτυχώς όμως που υπάρχεις εσύ να γράφεις επώνυμα σχόλια για να μας διαφωτίζεις. Ή μήπως τελικά είσαι κάποιος"επώνυμος" ντρέπεσαι να μας το πεις;

      Διαγραφή
    22. Ανώνυμος11/9/22 8:59 μ.μ.

      Ο άλλος μπερδεύει το λαϊκό κομμα με το λαϊκό μέτωπο (όπως κάτι αλλοι πωποτικοί μπερδευαν τρίτες και τέταρτες θέσεις) και θέλει σοβαρή πολιτικη κουβέντα για Γύπαρη και Δραγούμη...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/9/22 2:17 μ.μ.

    Στη Σταυρούπολη κυριάρχησε ο ηρωικός τρόπος ζωής του Ιωάννη Συκουτρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.