ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Salvador Dali: ένας υπερήφανος Φασίστας !









του Αλεξόπουλου Στέλιου.



Ο Salvador Dali γεννήθηκε στην πόλη Φιγέρας της Ισπανίας στις 11 Μαΐου του έτους 1904. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Είναι ένας από τους περισσότερο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι ο μεγάλος αυτός υπερρεαλιστής ζωγράφος επικρίθηκε και πολεμήθηκε, ακόμα και μετά τον θάνατο του, για τις πολιτικές του απόψεις. Ναι είναι αλήθεια, υπήρξε ένας αμετανόητος και υπερήφανος Φασίστας!


Δεν υποστήριξε ποτέ τους Δημοκρατικούς και αρνήθηκε να παρευρεθεί στην έκθεση της γαλλικής πρωτεύουσας το 1937, όπου ο κομμουνιστής Πικάσο παρουσίασε την γνωστή Γκουέρνικα με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για την αριστερά. Θαύμαζε τον μάρτυρα των ιδεών και αρχηγό της Ισπανικής Φάλαγγας
Jose Antonio Primo de Rivera και αυτό αποδεικνύεται από μια επιστολή που έστειλε  στον γνωστό σκηνοθέτη Μπουνιουέλ. Σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζε τον θαυμασμό του για την βασίλισσα Ισαβέλλα που είχε απελάσει το 1492 από την Ισπανία τους Εβραιοσιωνιστές τοκογλύφους.


Όταν στη Γερμανία ξεκίνησε να αποκτά ολοένα κι αυξανόμενη δύναμη το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, ο Dali εκστασιάστηκε. Στους κύκλους των σουρρεαλιστών καλλιτεχνών στους οποίους σύχναζε μιλούσε με πάθος και εμμονή για  τον Εθνικοσοσιαλισμό εκθειάζοντας αυτόν και τις πρακτικές του κατά των παγκόσμιων τυράννων.


Στήριξε την πολιτική του Εθνικοσοσιαλισμού σε σχέση με την Αγγλία και την Γαλλία ενώ υπερασπίστηκε με πάθος - το άγνωστο σε πολλούς - σχέδιο για την «τελική λύση» που δεν ήταν άλλο από την μεταφορά των Εβραίων στην Μαδαγασκάρη. Στις ομιλίες και στα γραπτά του είναι έντονο το εθνικιστικό στοιχείο ενώ χρησιμοποιούσε συχνά την φράση «
Arriba Espana!» που ήταν η κύρια πολιτική έκφραση των Ισπανών Μελανοχιτώνων.


Το 1976 οι Ισπανοί αντιφασίστες (;) προσπαθούν να τον δολοφονήσουν με βόμβα που τοποθετούν σε εστιατόριο της Βαρκελώνης όπου σύχναζε. Αν η βόμβα είχε εκραγεί θα είχαν σκοτωθεί δεκάδες αθώοι πολίτες, ευτυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Την περίοδο 1960 - 1974 εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά για την δημιουργία του Θεάτρου - Μουσείου Γκαλά - Σαλβαντόρ Νταλί στο Φιγέρας.
Στις 10 Ιουνίου του 1982 πεθαίνει η σύζυγος του Γκαλά, γεγονός που προκαλεί έντονη θλίψη στον Dali, ο οποίος αποπειράται να αυτοκτονήσει.


Ο Salvador Dali πέθανε τελικά από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του στο Φιγέρας ενώ το άγαλμα του ανεγέρθηκε στο
Cadaques.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.