ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Stepan Andriyovych Bandera: Ένας Ουκρανός ήρωας που διχάζει ...


link: Stepan Bandera: ο ήρωας του Ουκρανικού Φασισμού.



του Αθανάσιου Ακριβούλη

Με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία πριν δύο έτη, αναζωπυρώθηκαν φυλετικά μίση και τοπικισμοί και έφεραν την Ουκρανία στα όρια της κατάρρευσης. Οι διαφορές των κατοίκων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας με τους κατοίκους των δυτικών περιοχών εμφανίστηκαν πάλι έντονα στο προσκήνιο μετά από πολλά έτη «χειμερίας νάρκης». Οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών, ήταν επί πολλά χρόνια κάτω από τον έλεγχο της τσαρικής Ρωσίας, όπου μοιραζόντουσαν την ίδια γλώσσα, την ίδια θρησκεία και η σύγκλιση ήταν τέτοια που ήταν δύσκολο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Στις δυτικές περιοχές όμως που ήταν υπό τον έλεγχο της Πολωνό-Λιθουανικής κοινοπολιτείας στην αρχή και της Αυστροουγγαρίας έπειτα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μιλούσαν ουκρανικά και ανέπτυξαν διαφορετικές πολιτισμικές συνήθειες έναντι των ανατολικών Ουκρανών. 

Ειδικά μετά την συνθήκη του Μπρεστ – Λίτοφσκ έγιναν Ελληνόρυθμοι καθολικοί (ουνίτες) οι πιο πολλοί και ανέπτυξαν δεσμούς με την δυτική Ευρώπη παρά με την γειτονική Ρωσία. Επόμενο ήταν να δημιουργηθούν δύο «Ουκρανίες», μια στα ανατολικά Ορθόδοξη και φιλορωσική που έβλεπε το μέλλον της στην αγκαλιά της μητέρας Ρωσίας και μια στη δύση, φιλοευρωπαϊκή, μη Ορθόδοξη που έγινε το λίκνο του ουκρανικού Εθνικισμού. Αναμενόμενο είναι λοιπόν, πρόσωπα και καταστάσεις να  σημαίνουν διαμετρικά αντίθετα πράγματα, ανάλογα με το σε ποια περιοχή της Ουκρανίας βρίσκεται κάποιος. Ένα πρόσωπο που διχάζει την Ουκρανία ακόμη και σήμερα είναι ο Stepan Bandera, όπου για τους φιλορώσους και τους Πολωνούς γείτονες είναι εγκληματίας πολέμου και τρομοκράτης, ενώ για την δυτική Ουκρανία είναι ένας εθνικός ήρωας που πολέμησε για την ουκρανική ανεξαρτησία. 

Τα πρώτα χρόνια της δράσης του. 

Ο Stepan Bandera γεννήθηκε το 1909 στο χωριό  Stryi της  Γαλικίας, τμήμα τότε της Αυστροουγγαρίας. Ήταν γιος του  Αντρέι Μιχαήλοβιτς Μπαντέρα, ενός ελληνόρυθμου καθολικού (ουνίτη) ιερέα και της Μιροσλάβα Βλαντιμίροβνα Μπαντέρα και είχε έξι αδέλφια. Μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια όπου υπήρχε έντονο το εθνικό συναίσθημα και ο ίδιος συνήθιζε να λέει για το σπίτι του:  ήταν  μια ατμόσφαιρα ουκρανικού πατριωτισμού και ζωντανών εθνικοπολιτιστικών, πολιτικών και κοινωνικών ενδιαφερόντων. Ο πατέρας του Μπαντέρα, όντας ο ίδιος ουκρανός εθνικιστής, ανάθρεψε τα παιδιά του με το πνεύμα του Ουκρανικού Εθνικισμού και προσπάθησε να τα μορφώσει ανάλογα. Μέσα στο σπίτι υπήρχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη με ιστορικά βιβλία για την ιστορία της Ουκρανίας και το σπίτι του ουνίτη ιερέα ήταν τόπος συνάθροισης και συναντήσεων ουκρανών Εθνικιστών. Ο Stepan Bandera ήρθε από μικρός σε επαφή με το ουκρανικό Εθνικιστικό κίνημα και εντάχτηκε στην OUN Організація Українських Націоналістів (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών) και υπήρξε ενεργό μέλος της με έντονη ακτιβιστική δράση. Το 1933 ανέλαβε τομεάρχης της OUN στη δυτική Ουκρανία και ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να προστατέψει τους ουκρανικούς πληθυσμούς από την πολιτική αφομοίωσης που εφάρμοζε η πολωνική κυβέρνηση. Το 1934 συνελήφθη από τις πολωνικές αρχές και καταδικάστηκε στο δικαστήριο σε θανατική ποινή, που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Ο αγώνας του για την ελευθερία μέχρι το τέλος.

Παρέμεινε φυλακισμένος στις πολωνικές φυλακές μέχρι την κατάρρευση της Πολωνίας το 1939 και μετά την φυγή του από την φυλακή έζησε για λίγο στην κατεχόμενη ζώνη της Πολωνίας από την ΕΣΣΔ και μετά κινήθηκε πιο δυτικά για να συναντήσει και άλλους ουκρανούς Εθνικιστές στη Κρακοβία. Στην Κρακοβία ήρθε σε ρήξη με τον παλιό του συναγωνιστή Andriy Melnyk πράγμα που οδήγησε στην διάσπαση της OUN σε δύο κομμάτια, το ένα υπό τον  Andriy Melnyk με το όνομα OUN-M που είχε συντηρητικές απόψεις και στην OUN-B που είχε ξεκάθαρες ριζοσπαστικές και εθνικοκοινωνικές απόψεις. Η ΟUN-B οργανώθηκε σε “мобільні групи” μικρές δηλαδή αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες των 5 ως 15 ατόμων που ήταν πολύ ευέλικτες και πολύ αποτελεσματικές στο αντάρτικο πόλεων. Η μέγιστη δύναμη αυτών των ομάδων έφτασε τα 7.000 άτομα και ουσιαστικά ήταν ένας ουκρανικός απελευθερωτικός στρατός. Το 1941 ο Bandera με την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ ανακηρύσσει την ουκρανική ανεξαρτησία μαζί με άλλους ουκρανούς εθνικιστές. Αυτή του η κίνηση περί ουκρανικής ανεξαρτησίας δεν βρήκε σύμφωνους τους Γερμανούς, οι οποίοι με την σειρά τους τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην αρχή και μετά σε στρατόπεδο στην Γερμανία. Από το 1942 που ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο  δεν σταμάτησε να έχει επαφές με Εθνικιστές αντάρτες στην Ουκρανία. 

Η όλη του αντικομμουνιστική ρητορική και η έκβαση του πολέμου οδήγησε τους Γερμανούς στην απελευθέρωση του και την αποστολή του στην Ουκρανία, για να πολεμήσει τους  σοβιετικούς που είχανε ξεκινήσει γενική επίθεση στο ανατολικό μέτωπο. Ήταν αργά πλέον όμως και για τον ουκρανικό Εθνικισμό και για την Εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Οι ορδές των σοβιετικών ήταν ασταμάτητες και οι προσπάθειες των Ουκρανών Εθνικιστών μάταιες.  Παρόλες τις δυσκολίες ο Bandera πολέμησε μέχρι τέλους πράγμα που τον οδήγησε να είναι ο πατέρας και θεωρητικός του Ουκρανικού Εθνικισμού. Η λήξη του πολέμου τον βρήκε στην Γερμανία και από εκεί να προσπαθεί για το καλό του ουκρανικού έθνους. Όλη αυτή του η δράση δεν ξεχάστηκε από την ΕΣΣΔ και το 1959 δολοφονήθηκε από πράκτορα της KGB στη Γερμανία όπου και θάφτηκε εκεί. Αυτή ήταν η ζωή και η δράση του μεγάλου αγωνιστή της ελευθερίας και του ουκρανικού Εθνικισμού Stepan Bandera, που όλη του την ζωή την αφιέρωσε στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

Όλα αυτά τα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου υβρίστηκε, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε για δωσιλογισμό και σφαγές Πολωνών, Ρώσων και Εβραίων ακόμη και ως πράκτορα της ΜI6 τον κατηγόρησαν. Μπορεί για όλους του παραπάνω να είναι ένας απλός τρομοκράτης, για εμάς όμως τους Εθνικιστές της Ευρώπης αποτελεί έναν ήρωα-μαχητή του εθνικοκοινωνισμού απέναντι στην κομμουνιστική λαίλαπα που σάρωνε την Ευρώπη.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.