ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Η Φασιστική Μιλίτσια της Κροατίας Ustaše: τα πρώτα βήματα



Στο μέτωπο της Ουκρανίας τα εγγόνια των μαχητών της Ustaša ...

του Κ.Υ.

Το 1915 μια ομάδα πολιτικών μεταναστών από την Αυστροουγγαρία, κυρίως Κροάτες μερικοί Σέρβοι και Σλοβένοι, ενώθηκαν σε μια Γιουγκοσλαβική Επιτροπή, που είχε βλέψεις να δημιουργήσει  την Νότια Σλαβική στον απόηχο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Το είδαν αυτό το σχέδιο ως έναν τρόπο αντίστασης στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί η Δαλματία στην Ιταλία λόγω της την συνθήκης του Λονδίνου (1915). Ένα εθνικό συμβούλιο  διαδέχτηκε  την επιτροπή  η οποία  το 1918 έστειλε αντιπροσωπεία στον Σέρβο Μονάρχη για να του προσφέρει την ενοποίηση σε ένα κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων. 



Ο αρχηγός του Κροατικού Αγροτικού Κόμματος, Stjepan Radic, προειδοποίησε κατά την αναχώρηση τους για το Βελιγράδι ότι το Συμβούλιο δεν είχε καμία  νομιμότητα. Όμως, το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, ανακήρυξε την 1η Δεκεμβρίου 1918 την ίδρυση του. Οι Κροάτες ήταν, εξαρχής, σε  πολιτικά μειονεκτική θέση λόγω της κεντρικής πολιτικής δομής του βασιλείου η οποία θεωρήθηκε ότι ευνοούσε  την Σερβική πλειοψηφία. Η πολιτική κατάσταση στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ήταν βίαιη. Το 1927, το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αντιπροσώπευε τους Σέρβους της Κροατίας, αντιστάθηκε στην συγκεντρωτική πολιτική του Βασιλιά Αλέξανδρου. 

Στις 20 Ιουνίου 1928, ο Stjepan Radić  και τέσσερεις άλλοι βουλευτές της Κροατίας πυροβολήθηκαν, ενώ βρισκόντουσαν στο κοινοβούλιο του Βελιγραδίου από ένα μέλος του Σερβικού Λαϊκού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Τρεις από τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Radić, έχασαν τη ζωή τους. Η οργή απείλησε να αποσταθεροποιήσει το Βασίλειο. Τον Ιανουάριο του 1929, ο Βασιλιάς Αλέξανδρος εγκαθίδρυσε βασιλική δικτατορία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η μειοψηφούσα πολιτική δραστηριότητα  και μετονόμασε το κράτος ως το «Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας». 

Η καταστολή και οι συνεχείς διώξεις  των Κροατών εθνικιστών είχαν ως συνέπεια την  αύξηση της υποστήριξης προς  τον Κροάτη εθνικιστή, Άντε Πάβελιτς, ο οποίος συμμετείχε στο Γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο και  είχε εμπλακεί στην δολοφονία του Αλέξανδρου το 1934. Εξορίστηκε στην Ιταλία και κέρδισε την υποστήριξη για το όραμα του,  την απελευθέρωση της Κροατίας από τον Σερβικό έλεγχο και την αναγέννηση της Κροατίας. Ενώ διέμεναν στην Ιταλία, ο  Pavelić και άλλοι Κροάτες εξόριστοι ιδρύσαν την οργάνωση Ustaša …






Λίγα λόγια για την 13η Κροατική Ορεινή Μεραρχία των SS (μέρος πρώτο)


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όταν η «Χρυσή Αυγή» στήριζε τον αγώνα της Κροατικής Ustaše (τεύχος 63 - σελίδες 38/39/40 της 29ης Μαΐου 1991)

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/12/16 8:32 π.μ.

    Μπράβο σας για τη διεθνιστική ενημέρωση και ενασχόληση. Είστε το μοναδικό ελληνικό σάιτ που ασχολείται με θέματα διεθνή. Ας μη ξεχνάμε ότι βασική αιτία της ήττας στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο υπήρξε ο εθνικισμός της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Μόνο το 1944 προσπάθησαν να μετατρέψουν οι Γερμανοί τη σύρραξη από εθνική σε ιδεολογική, αλλά ήταν πολύ αργά πια.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/5/18 5:59 μ.μ.

    Οι Ουστάσι του Πάβελιτς που ξεκοίλιαζαν εγκύους και βγάζαν μάτια ανθρώπων και τα στέλνανε στον αρχηγό τους! Κύριοι διαβάστε : α) ο αρχιεπίσκοπος της γενοκτονίας β)είναι έλληνας ορθόδοξος σφάξτε τον. Ουστάσι=φρικτοί εγκληματίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχει διαβάσει πως φέρθηκαν οι εγκληματίες του Τίτο και στο σύνολο τους οι Σέρβοι;

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.