Μουσταφά Μπαντρεντίν, ο αρχικομάντο του Λιβάνου. Οκτώ χρόνια από το θάνατο του.

γράφει ο Α.Π.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2014, με τη Συρία να καίγεται στη φωτιά του εμφυλίου, ένα κομβόι οχημάτων γεμάτο από τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νούσρα, του παραρτήματος της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξοπλισμένοι με όπλα που τους παρείχε η Δύση μέσω Τουρκίας, περνούσαν από την αλ-Οτέιμπα για να πάνε στη Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού. Ξαφνικά, δέκα αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τοποθετημένοι προσεκτικά στις δύο άκρες του δρόμου, εκρήγνυνται συντονισμένα ο ένας μετά τον άλλο σε διάστημα ενός λεπτού, και το κομβόι των τζιχαντιστών αποδεκατίζεται. 

Στη συνέχεια, καλά κρυμμένοι μαχητές της Χεζμπολάχ εμφανίζονται και αποτελειώνουν με χειροβομβίδες ό,τι είχε επιζήσει από τις εκρήξεις. Οι τζιχαντιστές είχαν χάσει μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά 170 μαχητές και όλο τους τον οπλισμό και τα οχήματα, σε μια επιχείρηση που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ανέκοψε την προέλαση των τζιχαντιστών και έγειρε την πλάστιγγα του πολέμου στο κυβερνείο της Δαμασκού υπέρ της συριακής κυβέρνησης.

Τον Αύγουστο του 2013 δύο εκρήξεις στη Βηρυτό είχαν προκαλέσει απώλειες στη Χεζμπολάχ, και ήταν προφανές ότι για αυτές ευθύνονταν τζιχαντιστές της αλ-Νούσρα που κατείχαν περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Τον επόμενο Μάρτιο, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ επέδραμε στην περιοχή από την οποία είχαν σταλεί οι βόμβες, ένα προπύργιο της αλ-Νούσρα στη Συρία, και χωρίς να χάσει ούτε έναν άνδρα εξουδετέρωσε τους υπεύθυνους των επιθέσεων. Ο αξιωματικός του αμερικανικού FBI, Αλί Σουφάν, θα έγραφε αργότερα, στο βιβλίο του "Anatomy of Terror" ότι αυτές οι επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την αμερικανική επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, και οι κομάντος της Χεζμπολάχ δεν ήταν λιγότερο καλά εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς SEALs.

Ήταν Αύγουστος του 1983, και στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, οι νεοσύλλεκτοι που είχαν μόλις τελειώσει την εκπαίδευση τους έκαναν μια ιδιότυπη τελετή αποφοίτησης. Ο εκπαιδευτής και οι μαθητές του σχεδίασαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στα εκρηκτικά οργανώνοντας μια εικονική ενέδρα. Ξεχώρισαν ένα φορτηγό που έμπαινε στο στρατόπεδο και το περικύκλωσαν κρυφά, ανατινάζοντας μια βόμβα για να ρίξουν ένα δέντρο μπροστά από το όχημα, και πυροβολώντας με τα όπλα τους καθώς επιτέθηκαν. Δύο Σύροι που επέβαιναν στο φορτηγό κρύφτηκαν τρομαγμένοι κάτω από το σασί. Όμως ο συνοδηγός, ένας Λιβανέζος με αρρενωπή εμφάνιση που ακόμα δεν είχε κλείσει τα εικοσιπέντε του χρόνια, βγήκε ήρεμα από το όχημα και κοίταξε τη σκηνή. Οι μαχητές τον αναγνώρισαν αμέσως ως Μουσταφά Μπαντρεντίν, μια θρυλική φιγούρα στην Μπεκάα, από την εποχή που ανήκε στην επίλεκτη "Δύναμη 17" των κομάντος της παλαιστινιακής Φατάχ. 

Ο εκπαιδευτής πλησίασε τον Μπαντρεντίν, γελώντας εγκάρδια με τον χαμό που είχε καταφέρει να κάνει αυτός και οι άντρες του και χαιρόταν για την αναστάτωση των δύο Σύρων, που βγήκαν από κάτω από το όχημα τρομαγμένοι και γεμάτοι λάσπη. Ο Μπαντρεντίν, βλέποντας τον εκπαιδευτή - και δεν τον είχε δει για πρώτη φορά - σημείωσε τα «στενά ασιατικά μάτια του που δείχνουν ευφυΐα και πονηριά» και το «κοκαλιάρικο δυνατό σώμα του… γεμάτο ενέργεια». Πίνοντας τσάι, ο Μπαντρεντίν και ο εκπαιδευτής συζήτησαν τα νέα από τη Μέση Ανατολή: ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ συνεχιζόταν χωρίς να φαίνεται τέλος στον ορίζοντα και οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι είχαν μόλις στείλει μια ειρηνευτική δύναμη από στρατιώτες τους στον Λίβανο, ο οποίος από το προηγούμενο καλοκαίρι κατεχόταν σε μεγάλο τμήμα του από το Ισραήλ. Ήταν η αρχή μιας διαρκούς φιλίας. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο εκπαιδευτής θα γινόταν κουνιάδος του Μπαντρεντίν όταν παντρεύτηκε τη 15χρονη τότε αδελφή του, Άσμα. Το όνομα του εκπαιδευτή ήταν Imad Mughniyeh, και ήταν ο διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ.

Ο Μπαντρεντίν, όπως και ο Mughniyeh, καταγόταν από τη σιιτική κοινότητα του Νότιου Λιβάνου. Είχαν γνωριστεί στην εφηβεία τους, όταν αμφότεροι συμμετείχαν στην επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων της Φατάχ, τη "Δύναμη 17", που ήταν η σωματοφυλακή του Γιασέρ Αραφάτ. Το 1982, όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο για να εκδιώξει τον Αραφάτ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τόσο ο Mughniyeh όσο και ο Μπαντρεντίν πολέμησαν τους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο Ρόμπερτ Φισκ στο βιβλίο του για τον Λίβανο "Pity the Nation" αλλά και τον Ισραηλινό στρατηγό Σιμόν Σαπίρα (σύμβουλο του Νετανιάχου), η ημερομηνία της 8ης Ιουνίου 1982, δύο ημέρες μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, όταν 50 σιίτες μαχητές υπό τον Μπαντρεντίν, που πολεμούσαν ακόμα κάτω από τη γενική ομπρέλα της PLO, έστησαν ενέδρα σε ένα κομβόι τεθωρακισμένων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Khalde νότια της Βηρυτού, θεωρείται από τη Χεζμπολάχ ως ο ιδρυτικός μύθος της «Ισλαμικής Αντίστασης στον Λίβανο», του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης. 

Σε αυτή τη μάχη, η οποία καθυστέρησε την ισραηλινή προέλαση προς τη Βηρυτό για έξι ημέρες, ο μελλοντικός στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Μουστάφα Μπαντρεντίν έγινε διάσημος ως ικανός διοικητής. Σύμφωνα με τον Σαπίρα, οι ελαφρά οπλισμένοι σιίτες μαχητές κατάφεραν να καταλάβουν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα εκείνη την ημέρα και το παρέλασαν στην προωθημένη επιχειρησιακή βάση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στο Μπάαλμπεκ, στον Ανατολικό Λίβανο.

Ο Φισκ γράφει: "Κάτω στο Khalde, ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο είχε διαμορφωθεί. Οι σιίτες πολιτοφύλακες έτρεχαν ξυπόλητοι με τα πόδια προς τα ισραηλινά πυρά για να εκτοξεύσουν χειροβομβίδες στα ισραηλινά τεθωρακισμένα, στην πραγματικότητα κινούμενοι σε απόσταση έξι μέτρων από τα τανκς για να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Μερικοί από τους σιίτες μαχητές είχαν σκίσει κομμάτια από τα πουκάμισά τους και τα τύλιξαν γύρω από τα κεφάλια τους ως ζώνες μαρτυρίου, όπως είχαν αρχίσει να κάνουν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης πριν από ένα χρόνο, όταν πραγματοποίησαν τις πρώτες τους μαζικές επιθέσεις κατά των Ιρακινών στον πόλεμο του Κόλπου, χίλια μίλια ανατολικά από τον Λίβανο. Όταν πυρπόλησαν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα, οι ένοπλοι ενθαρρύνθηκαν να προχωρήσουν περαιτέρω. 

Κανείς μας, νομίζω, δεν συνειδητοποίησε την κρίσιμη σημασία των γεγονότων του Khalde εκείνο το βράδυ. Οι Λιβανέζοι Σιίτες μάθαιναν τις αρχές του μαρτυρίου και τις έκαναν πράξη. Ποτέ πριν δεν είχαμε δει αυτούς τους άντρες να φορούν κεφαλόδεσμους σαν αυτό. Πιστεύαμε ότι ήταν μια ακόμα ιδιοτροπία μιας πολιτοφυλακής, αλλά δεν ήταν. Ήταν η αρχή ενός θρύλου που περιείχε επίσης ένα έντονο στοιχείο αλήθειας. Οι Σιίτες ήταν πλέον η αντίσταση του Λιβάνου, εθνικιστές αναμφίβολα αλλά και εμπνευσμένοι από τη θρησκεία τους. Το κόμμα του Θεού - στα αραβικά, η Χεζμπολάχ - ήταν στις παραλίες του Khalde εκείνο το βράδυ."

Ο Μπαντρεντίν και ο Mughniyeh θα παραλάμβαναν μέρος του οπλοστασίου της PLO με συριακή βοήθεια μετά την εκδίωξη του Αραφάτ από τη Βηρυτό, ενώ το υπόλοιπο οπλοστάσιό τους θα παρεχόταν από το Ιράν, καθώς και από ό,τι λάφυρο έπαιρναν από τις επιδρομές κατά των Ισραηλινών. Οι επιδρομές αυτές θα συνεχίζονταν ως το 2000 και θα ανάγκαζαν το Ισραήλ να αποχωρήσει νικημένο από τον Νότιο Λίβανο. Ο Mughniyeh ήταν ο γενικός στρατιωτικός επικεφαλής όλων των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, ενώ ο Μπαντρεντίν θα αναλάμβανε τον ρόλο του επικεφαλής εκπαιδευτή των ειδικών δυνάμεων της οργάνωσης - τον ρόλο που είχε πριν ο Mughniyeh, όταν είχε συναντήσει τον Μπαντρεντίν δίπλα στο λασπωμένο φορτηγό στην "τελετή αποφοίτησης" της Μπεκάα. 

Το 1998, υπό άκρα μυστικότητα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο κάτω από το σιιτικό τέμενος Sayyida Zainab στη Δαμασκό, τέσσερα άτομα συναντήθηκαν σε ένα στρογγυλό τραπέζι, που έμελλε να αλλάξουν την πορεία της Μέσης Ανατολής. Στην κορυφή καθόταν ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Δεξιά και αριστερά του οι στρατιωτικοί ηγέτες της οργάνωσης, Mughniyeh και Μπαντρεντίν. Και απέναντι από τον Νασράλα καθόταν ο νέος διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί. Συζήτησαν πώς θα αναβαθμιζόταν το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ και πώς θα έφευγαν οι Ισραηλινοί από τον Λίβανο.

Σήμερα, πολλά χρόνια μετά το θάνατο των Mughniyeh και του Μπαντρεντίν, τα μόνα πράγματα που ξέρουμε για αυτούς είναι όσα έχει διαρρεύσει γι’ αυτούς η Χεζμπολάχ. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή γράφονται γι’ αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη σφαίρα της φήμης ή του αστικού μύθου. Οι δύο δαιμόνιοι Λιβανέζοι ήταν υπαίτιοι για μια από τις πιο ατιμωτικές αποτυχίες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στον εικοστό πρώτο αιώνα. Τον Ιούνιο του 1985 τρεις ένοπλοι Λιβανέζοι στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έκαναν αεροπειρατεία στην πτήση 847 της αμερικανικής Trans World Airlines που εκτελούσε στάση κατά το δρομολόγιο Κάιρο-Σαν Ντιέγκο. 

Σε μια επιχείρηση που διήρκεσε δεκαέξι ημέρες και πήρε το όνομα «αεροπειρατεία των τριών ηπείρων» οι τρεις Λιβανέζοι ανάγκασαν τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος πρώτα στο Αλγέρι και μετά στη Βηρυτό, όπου απελευθέρωσαν τους ομήρους (μεταξύ αυτών και τον Ντέμη Ρούσο) όταν το Ισραήλ ικανοποίησε το αίτημα τους να απελευθερώσει 766 Παλαιστίνιους και Λιβανέζους κρατουμένους. Ο επικεφαλής των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Αλί Χαμάντι, μέλος της Χεζμπολάχ, συνελήφθη στην τότε Δυτική Γερμανία το 1987, και παρέμεινε στις φυλακές για δεκαοκτώ χρόνια περιμένοντας έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή για τον φόνο του Αμερικανού ναύτη Ρόμπερτ Στέθεμ κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας. 

Τον Νοέμβριο του 2005 κέρδισε τις εκλογές στη Γερμανία το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ένα κόμμα που προεκλογικά είχε διακηρύξει ότι ως κυβέρνηση θα συμπορευόταν στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Η ηγεσία της Χεζμπολάχ θεώρησε ότι η εξέλιξη αυτή έθετε τη ζωή του Χαμάντι σε κίνδυνο, καθώς πιθανόν άνοιγε το παράθυρο έκδοσής του στις ΗΠΑ, κάτι που ως τότε η Γερμανία είχε αποφύγει. Υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Μπους, στην επικείμενη συνάντηση του με τη νεοεκλεγείσα καγκελάριο Μέρκελ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2006 θα ζητούσε από το γερμανικό κράτος την έκδοση του Χαμάντι. Ο Μπαντρεντίν τότε έδρασε ταχύτατα. Στις 25 Νοεμβρίου 2005, ένα απόσπασμα επίλεκτων μαχητών της Χεζμπολάχ πέρασε από τη Συρία στο βορειοδυτικό Ιράκ και απήγαγε τη Γερμανίδα Σουζάνε Όστχοφ, που ζούσε για χρόνια στην περιοχή με την ιδιότητα της αρχαιολόγου, αλλά που η αντικατασκοπεία της Χεζμπολάχ γνώριζε ότι ήταν πρακτόρισσα της BND της γερμανικής εξωτερικής μυστικής υπηρεσίας. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ένας υψηλόβαθμος Γερμανός κρατικός αξιωματούχος εθεάθη στη Δαμασκό, προφανώς για διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση και τη Χεζμπολάχ για την απελευθέρωση της Όστχοφ. Επίσημα, οι απαγωγείς ζήτησαν από τη Γερμανία το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά όταν στις 18 Δεκεμβρίου απελευθέρωσαν την Όστχοφ, το γερμανικό κοινό και όλος ο κόσμος έμαθε ότι την ίδια μέρα αποφυλακιζόταν από τις γερμανικές φυλακές ο Χαμάντι! Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ήταν μέσα στα επίσημα αιτήματα των απαγωγέων, όλοι όμως κατάλαβαν περί τίνος επρόκειτο: η «γερακίσια» φιλοαμερικανική-αντιτρομοκρατική ρητορεία των Χριστιανοδημοκρατών είχε γελοιοποιηθεί, και η Μέρκελ πήγε τον άλλο μήνα στον Μπους με άδεια χέρια. Χωρίς τον Χαμάντι, ο οποίος επέστρεψε ελεύθερος και θριαμβευτικά στον Λίβανο και σήμερα ηγείται της πιο επίλεκτης μονάδας ειδικών αποστολών της Χεζμπολάχ, της «Δύναμης Ραντουάν», που ονομάζεται έτσι από το πολεμικό ψευδώνυμο του Mughniyeh.

Αυτή τη Δύναμη Ραντουάν τη διοικούσε ο ίδιος ο Μπαντρεντίν από το 2008 ως το 2016, δηλαδή από τη δολοφονία του φίλου και κουνιάδου του, Mughniyeh (σε κοινή επιχείρηση CIA και Μοσάντ στη Δαμασκό) ως τον δικό του θάνατο στη Συρία το 2016. Είναι η μονάδα που ειδικεύεται σε επιθετικές επιχειρήσεις και μάχη εντός αστικού ιστού, και έπαιξε κομβικό ρόλο στην απελευθέρωση μεγάλων πόλεων στον πόλεμο της Συρίας, με σημαντικότερο το Χαλέπι, όπου η Χεζμπολάχ υπό τις οδηγίες του Μπαντρεντίν, και το πεζικό του συριακού στρατού, αποτέλεσαν τη δύναμη κρούσης στο έδαφος, με την ρωσική αεροπορία να υποστηρίζει από αέρος την απελευθέρωση της πόλης και την εκδίωξη των τζιχαντιστών της Αλ-Νούσρα και του ISIS. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Π. Καρβουνόπουλο (militaire) ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τασσάς παρατήρησε ότι η Χεζμπολάχ έχει ένα από τα πιο απαιτητικά προγράμματα εκπαίδευσης για τους ειδικοδυναμίτες της, και μόνο το 8% των εκπαιδευόμενων περνά τα τεστ και ανέρχεται σε μέλος της μονάδας Ραντουάν, σε αντίθεση, όπως λέει, με την επίσης πολύ απαιτητική Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, όπου το 20% των εκπαιδευόμενων ειδικοδυναμιτών επιτυγχάνει. Αυτή είναι η κληρονομιά του Μουσταφά Μπαντρεντίν, του αρχικομάντο του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής, που σκοτώθηκε πολεμώντας στη Συρία σαν σήμερα, πριν οκτώ χρόνια, στις 12 Μαΐου 2016.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/5/24 5:01 μ.μ.

    Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

    Έχουμε μπροστά μας μια εν εξελίξει γενοκτονία και όλοι σιωπούμε! Και μάλιστα ο "εθνικός χώρος", παραξενεύεται αν ορισμένοι από εμάς φωνάζουμε ενάντια στην θηριωδία. Δεν έχει καταλάβει ότι αυτή η Ιντιφάντα διαφέρει από τις προηγούμενες. Ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη και έχει περικυκλώσει στην Ράφα τον εναπομείναντα παλαιστινιακό πληθυσμό με στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση του.

    Δεν έχει καταλάβει ότι νίκη του Ισραήλ σημαίνει πλήρη κυριαρχία του Σιωνισμού και του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή. Δεν έχει καταλάβει ότι η Παγκοσμιοποίηση θα απλώσει τα πλοκάμια της παντού. Ότι κανείς δεν θα γλιτώσει από την λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και μεταμοντερνισμού.

    Νίκη στα όπλα των Παλαιστινίων για να σωθεί η Ελλάδα και ο κόσμος όλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/24 4:02 π.μ.

      αδερφέ αυτά να τα πεις στο Ιράν που νίπτει τας χείρας του και δεν βοηθάει την χαμάς με ουσιαστικό τρόπο

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/5/24 12:31 μ.μ.

      Άσε ρε πονηρέ 4:02.

      Πότε στην ιστορία της είχε η παλαιστινιακή αντίσταση το στρατηγικό βάθος που έχει τώρα;

      Πότε ο Βορράς του Ισραήλ καιγόταν καθημερινά από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ όπως καίγεται τώρα;

      Πότε είχαν ξανά εκτοπιστεί 100.000 σιωνιστές έποικοι από τα σύνορα με το Λίβανο;

      Πότε είχε το Ισραήλ τέσσερις μεραρχίες καθηλωμένες στον Βορρά, και άρα είναι αναγκασμένο να τις έχει μακριά από τη Γάζα;

      Πότε ξανά είχε διαλυθεί η οικονομία και το εμπόριο της σιωνιστικής οντότητας όπως το παθαΐνει τώρα λόγω Χούθι και Υεμένης;

      Πότε ξανά είχαν οι σιωνιστές το άγχος ότι αν κάνουν την παραμικρή αποκοτιά θα έχουν να αντιμετωπίσουν υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους;

      Επί Σαρόν πριν 20 χρόνια οι σιωνιστές είχαν εκκαθαρίσει μέσα σε ένα μήνα όλη τη Δυτική Όχθη. Σήμερα εφτά μήνες έχουν περάσει και ούτε έναν από τους στόχους τους δεν έχουν πετύχει σε μια έκταση όση η Άνδρος. Όποιος δεν βλέπει ότι οι δυνάμεις που συνασπίζονται γύρω από το Ιράν (άξονας της αντίστασης) έχουν γείρει τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή υπέρ των Παλαιστινίων αυτό το εφτάμηνο, ή τυφλός είναι ή εκ του πονηρού ορμώμενος.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/5/24 2:44 μ.μ.

      12:31 όντως σοβαρά τα γράφεις και τα πιστεύεις αυτά ; Στρατηγικό βάθος από που και ως που ; Δεν είδαμε μέχρι στιγμής την Χαμάς να κάνει σοβαρή αντίσταση ....το Ισραήλ έχει πολύ μικρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό συν του ότι έχει εξουδετερώσει πόσα μεγαλα στελέχη της Χαμάς αλλά και κοντινά πρόσωπα αρχηγικων στελεχων όπως του αρχηγού της Χαμάς που σκότωσαν όλα τα παιδιά του.
      Η Χεζμπολάχ τι ουσιαστικό έχει πετύχει ; Αυτοί που έφυγαν από τα βόρεια σύνορα θα ξανά επιστρέψουν όταν λήξει ο πόλεμος αλλά πάλι δεν είδα ούτε την Χεζμπολάχ να πετυχαίνει κάτι ενώ το Ισραήλ με drones και f-35 εξουδετερώνει πάλι αρχηγικά στελέχη της Χεζμπολάχ
      Καλά αυτό για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν είναι γελοίο και γραφικό ...το Ισραήλ με ένα χτύπημα από f-35 πέτυχε να σκοτώσει πόσα αρχηγικά στελέχη στην πρεσβεία στη Συρία και το Ιράν τι έκανε ως απάντηση ;;; Γραντζουνησε με βαλλιστικούς πυραύλους ένα αεροδρόμιο και πέτυχε και την πισίνα του διοικητή... Μιλάμε και γαμω τις μεγάλες δυνάμεις το Ιράν...
      Όσον αφορά τους χουθι τώρα ,αν δεν το έχεις καταλάβει απομτην ημέρα που οι Αμερικάνοι σήκωσαν αεροπλάνα και έκαναν χτυπήματα στην Υεμένη ,οι χουθι χέστηκα και σταμάτησαν τις πειρατείες .

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20/5/24 1:45 π.μ.

      2:44 αγόρι μου συγνώμη που θα σου το πω έτσι ανοιχτά αλλά είσαι επιοικώς ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΣ. Όχι απλά δεν έχεις ιδέα του πώς διεξάγεται ο ασύμμετρος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλά εσύ δικέ μου παίζει και να ενημερώνεσαι μόνο από το Νικόλα τον Ευαγγελάτο, τέτοια συσσώρευση αδαημοσύνης ειλικρινά δεν έχω ξανασυναντήσει, και το χειρότερο είναι ότι ενώ δεν ξέρεις την τύφλα σου το παίζεις ξερόλας.

      1) η Χαμάς έχει στρατηγικό ΑΝΣΚ να διατηρήσει το υπόγειο δίκτυο άμυνάς της και το έχει καταφέρει περίφημα. To 80% των τούνελ παραμένει επιχειρησιακά ενεργό μετά από 70.000 βόμβες των σιωνιστών και 7 μήνες:

      https://www.israelhayom.com/2024/01/28/wall-street-journal-80-of-hamas-tunnel-system-remains-intact/

      κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να φεύγουν από το ένα σημείο και να αναδιοργανώνονται σε ένα άλλο, όπως γίνεται την τελευταία εβδομάδα που έχουν προκαλέσει πάνω από 50 νεκρούς σε 7 μέρες στους σιωνιστές ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ της Γάζας (τον δήθεν εκκαθαρισμένο):

      https://www.youtube.com/watch?v=K3kCpwm1Z_Q

      Τον μόνο ηγέτη της Χαμάς που δολοφόνησαν ήταν αυτός που ζούσε στον Λίβανο, ενώ η ηγεσία της Γάζας (Yahya Sinwar, Khalil al-Hayya, Mohammed Sinwar, Mohammed Deif, Rafeh Salameh) παραμένει ζωντανή. Το πόσο σοκαριστικά αδαής είσαι φαίνεται από το ότι παρουσιάζεις ως νίκη των σιωνιστών ότι δολοφόνησαν τα... εγγόνια του Χανίγια, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ενδεικτικό της απελπισίας των σιωνιστών και αποτυχημένη προσπάθειά τους να σύρουν τον Χανίγια σε ευνοϊκές προς αυτούς διαπραγματεύσεις.

      Σε πόλεμο φθοράς ενός παλλαϊκού αντάρτικου στρατού εναντίον ενός κατακτητή (που δεν έχει και την οικονομία για να συντηρήσει την κατοχή) οι απώλειες είναι δευτερεύον θέμα (κι εδώ πάλι δείχνεις την ασχετοσύνη σου περί πολέμου). Η Χαμάς έχει χάσει 6.000 μαχητές και οι σιωνιστές 600 από τις 7 Οκτωβρίου. Είμαστε δηλαδή ακριβώς σε εκείνο το 10 προς 1 για το οποίο κάποτε έλεγε ο Χο Τσι Μινχ στους Γάλλους "μπορείτε να σκοτώνετε 10 δικούς μου κι εγώ έναν δικό σας, σε αυτό το ρυθμό εγώ θα νικήσω και εσείς θα χάσετε".

      2) ενδεικτικό της πλήρους άγνοιάς σου για το Μεσανατολικό είναι ότι λες για τους εποίκους που έχει διώξει η Χεζμπολάχ από το Βορρά ότι "αν τελειώσει ο πόλεμος θα γυρίσουν"... με ποιους όρους όμως θα τελειώσει; Η Χεζμπολάχ και το είπε και το έδειξε, ότι αν δεν φύγουν οι σιωνιστές από τη Γάζα δεν θα σταματήσει να κάνει στάχτη το Βορρά της σιωνιστικής οντότητας, άρα υπάρχουν δύο τρόποι να γυρίσουν οι έποικοι: ή να νικήσει η σιωνιστική οντότητα έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ (αστείο ακόμα και ως πιθανότητα μετά το 2006), είτε να φύγει με την ουρά στα σκέλια από τη Γάζα και να ειρηνεύσει με τους όρους της Αντίστασης (αντικειμενικά το μόνο πιθανό σε μακροχρόνια βάση αυτή τη στιγμή, καθώς οι σιωνιστές ούτε ένα καρπούζι στη μασχάλη δεν μπορούν να σηκώσουν, πόσο μάλλον δύο).

      Σκοτώνονται διοικητές της Χεζμπολάχ; Ποιοι; Για πες μας; Οι διοικητές του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ είναι ο Khalil Shahimi, o Fuad Shukr, o Talal Hamiyeh, o Mohammed Ali Hamadi. Όλοι ζωντανοί. Σκοτώθηκε ο Wissam al-Tawil μόνο. Εντωμεταξύ η Χεζμπολάχ χωρίς να έχει βγάλει καν τα βαριά ή μεσαία όπλα της (με Falaq και Κατιούσες πολεμάει ακόμα) έχει αχρηστεύσει όλες τις εγκαταστάσεις του Iron Dome στο Βορρά και κατέβασε και ντρόουν 10 εκατομμυρίων που τώρα που μιλάμε είναι στο Ιράν και υφίσταται αντίστροφη μηχανική από τους Ιρανούς:

      https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/hezbollahs-painful-blow-israeli-uav-struck-down-in-lebanon-795950

      1/2

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος20/5/24 1:46 π.μ.

      3) Για το Ιράν πάλι άσχετος είσαι αλλά πλέον αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Μετά τον Σαντάμ το 1991 κανένα άλλο κράτος δεν είχε κάνει επίθεση μέσα στη σιωνιστική οντότητα, και το γεγονός ότι το Ιράν τόλμησε, σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής: πλέον όποτε κάνουν γυφτομαγκιές οι σιωνιστές στο Ιράν, οι Αμερικάνοι θα ξέρουν ότι οι Ιρανοί θα απαντήσουν, ότι δηλαδή η Αμερική θα αναγκάζεται κάθε φορά να τρέχει σε σωτηρία των σιωνιστών με αεροπλανοφόρα και αεράμυνα και να σπαταλάει 1 δισ. δολάρια σε μια νύχτα - κάτι που θα κάνει την Αμερική να "τραβάει το αυτάκι" των σιωνιστών πιο συχνά. Ο βαμμένος σιωνιστής, νεοσυντηρητικός Τζον Μπόλτον κάτι ξέρει και κλαίει με μαύρο δάκρυ που το Ιράν σε στρατηγικό επίπεδο δεν αγνόησε την πρόκληση. "Κραυγαλέα αποτυχία της αποτρεπτικής ισχύος ΗΠΑ-Ισραήλ" το ονομάζει - το ρήμα αποτρέπω άλλωστε σημαίνει δεν σε αφήνω να το κάνεις, αφού το έκανες απέτυχα να σε αποτρέψω:

      https://edition.cnn.com/videos/world/2024/04/14/iran-missiles-israel-john-bolton-nr-vpx.cnn

      4) καλά εδώ δίνεις ρεσιτάλ. Σταμάτησαν λέει οι Χούθι. Χαχαχαχαχαχαχαχα. Μλκ δεν γίνεται να είσαι τόσο άσχετος. Μόλις ΧΤΕΣ ρε ανεκδιήγητε χτύπησαν τάνκερ με πύραυλο:

      https://www.reuters.com/world/middle-east/ukmto-reports-incident-76nm-northwest-yemens-hodeidah-2024-05-18/

      μόλις ΠΡΟΧΤΕΣ ρε κλινικά άσχετε έριξαν MQ-9 Reaper 27 εκατομμυρίων (το τέταρτο από τον Οκτώβριο):

      https://www.youtube.com/watch?v=gf-Ivwl-gF8

      Στο λιμάνι του Εϊλάτ δεν πατάει ούτε μύγα:

      https://x.com/s2jnews/status/1785271437856854502

      Ο παιδόφιλος ανοϊκός που προεδρεύει του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού βγαίνει και λέει ότι δεν αποτρέπει τις επιθέσεις των Χούθι η αμερικανική παρουσία:

      https://www.pbs.org/newshour/world/watch-biden-says-u-s-strikes-in-yemen-arent-stopping-houthi-attacks-but-strikes-will-continue

      Αλλά εκεί που ξεφτιλίζεσαι ότι δεν είσαι ένας πανάσχετος τσαρλατάνος αλλά ένας πανάσχετος τσαρλατάνος σιωνιστής και τσάτσος του ΝΑΤΟ, είναι στη χρήση του όρου "πειρατείες" για τις επιχειρήσεις των Χούθι. Ρε αστείε, από πότε η στοχευμένη αποδυνάμωση μιας εχθρικής οικονομίας μέσω ενός εμπάργκο (που έχουν πει ότι θα σταματήσουν μόλις σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος των σιωνιστών στην Παλαιστίνη) αποτελεί "πειρατεία"; Αδυνατώ να μαντέψω αν το "μυαλό" σου σού το έκανε πουρέ ο Ευαγγελάτος ή ο Φριζής, αλλά πουρές έχει γίνει σίγουρα.

      Κρίνε, αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι μέσω της πίσω πόρτας που λέγεται στήριξη στην Ουκρανία, έχουν τρυπώσει εδώ και δύο χρόνια στο μπλογκ τσουτσέκια των εστιατορίων και των πρεσβειών, οι οποίοι είναι σιωνιστές, και το δικό σου μπλογκ ήταν πάντα αντισιωνιστικό. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια πολιτική υγειονομικής ζώνης εκ μέρους του μπλογκ ενάντια σε τόσο παραπλανητικές αναρτήσεις όπως αυτή του 2:44, γιατί μπορεί τώρα να έπεσε σε τοίχο και να εκτέθηκε η ακραία ασχετοσύνη του, αλλά μια άλλη φορά δεν θα είμαστε εμείς εδώ και ο εκάστοτε προβοκάτορας μπορεί να αλωνίσει, δίνοντας λάθος πληροφορίες σε καλοπροαίρετους νέους εθνικιστές που πιθανόν να τον διαβάσουν χωρίς να έχουν γνώση του αντικειμένου.

      2/2

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος21/5/24 6:21 π.μ.

      1:45 όντως τον συνέτριψες ,αλλά ξεχνάς ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά ,θεωρείς πως σε σύγκρουση με το Ιράν ,το τελευταίο μπορεί να επιβιώσει; Διότι απ όσο γνωρίζουμε -τουλάχιστον επίσημα- το Ιράν δεν έχει αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος21/5/24 4:26 μ.μ.

      Συναγωνιστή 6:21 πέτυχες διάνα στην ερώτησή σου.

      Η κοσμοϊστορική σημασία της προσωπικότητας που λεγόταν Κασέμ Σολείμανί (για τον οποίο έχω γράψει βιβλίο και αν όλα πάνε καλά θα εκδοθεί μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο από εκδοτικό του χώρου) έγκειται στο γεγονός ότι έφτιαξε τους δύο πυλώνες αποτρεπτικής ισχύος του Ιράν, που το κάνουν σήμερα να είναι η μοναδική μη-πυρηνική αντιδυτική χώρα που έχει καταφέρει επιτυχώς να αποτρέψει δυτική επίθεση στο έδαφός του.

      Η διαφορά Λιβύης-Ιράκ-Συρίας από τη Β. Κορέα ήταν ότι εκείνες δεν διέθεταν πυρηνικά και έπεσαν, ενώ αυτή διαθέτει και στέκεται. Γιατί λοιπόν το μη-πυρηνικό Ιράν δεν έγινε Λιβύη;

      1) το βαλλιστικό οπλοστάσιο
      2) τα proxies

      Αυτοί οι δύο πυλώνες-κληροδοτήματα της εποχής Σολεϊμανί, εγγυώνται ότι το Ιράν σήμερα μπορεί να αντέξει σε συμβατικό πόλεμο απέναντι σε μια ξένη επίθεση (μαζί φυσικά και με το γεωγραφικό εύρος της χώρας, την ορεινή της μορφολογία, τον κομβικό ρόλο των Στενών του Ορμούζ στο παγκόσμιο εμπόριο - που το Ιράν σε περίπτωση πολέμου στο έδαφός του θα τα κλείσει, τινάζοντας τη διεθνή οικονομία στον αέρα). Το βαλλιστικό οπλοστάσιο είναι η δήλωση του Ιράν ότι, ακόμα και αν πέσει, θα πάρει μαζί του εκατοντάδες χιλιάδες δυτικούς και Ισραηλινούς, ενώ τα proxies (Χεζμπολάχ, Χαμάς, Χούθι, πολιτοφυλακές Ιράκ και Συρίας) είναι η δήλωση του Ιράν ότι δεν θα πολεμήσει μόνο του, αλλά θα έχει μαζί του όλη τη Μέση Ανατολή.

      Φυσικά η Δύση και το Ισραήλ έχουν πυρηνικά. Αλλά τις προάλλες ο Σαμχανί, γενικός γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, δήλωσε με νόημα ότι αν απειληθεί η ύπαρξή μας, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πυρηνικό όπλο μέσα σε 72 ώρες (υπονοώντας ότι θα αγοράσει τις κεφαλές από τη Βόρεια Κορέα, και έχει ήδη εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο για να τις κάνει αμέσως λειτουργικές από το ιρανικό έδαφος).

      Συμβατικό πόλεμο το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει απέναντι στο Ιράν και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν συνορεύουν, και άρα η ισραηλινή αεροπορία θα πρέπει να πηγαινοέρχεται κάθε τόσο σε μακριές διαδρομές για ανεφοδιασμό καυσίμων σε βάσεις που θα είναι εντός του βεληνεκούς των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον σε πόλεμο Ισραήλ-Ιράν, το Ισραήλ θα δεχτεί επίθεση από τη Χεζμπολάχ τη στιγμή της έναρξης του πολέμου. Αυτή είναι η κοσμοϊστορική παρακαταθήκη του Σολεϊμανί. (Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ είχε πει ότι ο Σολεϊμανί έφτιαξε μια γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία το Ιράν συνορεύει με το Ισραήλ (εννοώντας τη Χεζμπολάχ) αλλά το Ισραήλ δεν συνορεύει με το Ιράν!!!)

      Αυτά τα ξέρουν οι σιωνιστές, γι' αυτό προσπαθούν απεγνωσμένα τόσα χρόνια να βάλουν τους γιάνκηδες να πολεμήσουν το Ιράν για λογαριασμό τους. Με τη σειρά τους οι Ιρανοί ξέρουν ότι σε έναν all-out war με τη Δύση υπάρχει, όπως σωστά λες, η περίπτωση να χάσουν, γι' αυτό και παίρνουν διαρκώς τα μέτρα τους για να δείξουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα ρίσκα ενός πολέμου κατά του Ιράν δεν θα είναι τεράστια μόνο για το Ιράν, αλλά και για τους αντιπάλους του.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/5/24 5:33 μ.μ.

    δεν ξέρω αν το γνωρίσεις σου αλλά το χελας ουλτρα τζιαρ που πρόσκειται στον Κασιδιάρη δημοσίευσε το άρθρο σας για τον Κας άνευ πηγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/5/24 6:45 μ.μ.

    Πως γίνεται ρε Κρίνε να υποστηρίζεις την Συρία, την Χεζμπολάχ, την Παλαιστίνη, το Ιράν (και μπράβο σου) και από την άλλη το Αζόφ και τους Ουστάσι; Οι Ουκρανοί "εθνικοεπαναστάτες" τι θέση έχουν για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή; Μήπως δεν βγάζουν κιχ η μήπως είναι συνειδητά με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Άλλωστε από το ΝΑΤΟ εξοπλίζονται και το ΝΑΤΟ στηρίζουν.

    Πέρα από αυτό, γνωρίζεις ότι αυτές οι χώρες ότι βοήθεια έχουν λάβει είναι από την Ρωσία και την Κίνα; Δηλαδή από το αντίπαλο δέος του ευρω-ατλαντικού άξονα που εσύ μας λες ότι είναι ο δεύτερος πόλος της παγκοσμιοποίησης; Αν δεν υπήρχε ο Πούτιν και τα ρωσικά όπλα σήμερα δεν θα υπήρχε ο Άσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.