Η σκοτεινή της πλευρά της Γαλλικής επανάστασης (https://www.anaktisi-mag.gr/)

 

Η Γαλλική Επανάσταση είναι αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός που περισσότερο από κάθε άλλο, προσφέρεται για να αναδείξει τη δυναμική της ανατροπής. 

Με το 1789 τελειώνει ένας κόσμος βασισμένος στην ιεραρχία και ξεκινά ένας κόσμος εμπνευσμένος από τις ισότιμες απαξίες που οδήγησαν τη Δύση να βυθιστεί στην άβυσσο της παρακμιακής κοινωνίας. 

Αργότερα ορισμένοι θαρραλέοι διανοούμενοι, ακολούθησαν το δρόμο του ιστορικού ρεβιζιονισμού για να προσπαθήσουν να διορθώσουν τον επιφανειακό «παράδεισο» που έκτισε και καθιέρωσε η προπαγάνδα. 

Στη Γαλλία εκδόθηκε και το “Le livre noir de la Revolution française”, «Το μαύρο βιβλίο της Γαλλικής επανάστασης», που στόχευε να αναλύσει με άκρως κριτική προσέγγιση τα γεγονότα που έχουν εκληφθεί ως την αληθινή γένεση της νεωτερικότητας.

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...


16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/6/24 2:45 μ.μ.

    Ρε κρίνε δεν είχε εθνικιστικά κ σοσιαλιστικά στοιχεία η γαλλική επανάσταση; Άλλη ανάλυση περίμενα από ένα επαναστατικό ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/6/24 12:18 μ.μ.

      Σοσιαλιστικά στοιχεία η καπιταλιστική γαλλ. επανάσταση?Τι παραισθησιογόνα σας έριξε ο σεφ στο πιάτο ρε γκαρσόν?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/6/24 5:23 μ.μ.

      Έχει παιχτεί πριν μερικά χρόνια το ίδιο έργο Αρίστο. Ξέμεινες από σενάρια;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/6/24 5:36 μ.μ.

      Πολύ σωστό το σχόλιο του 2:45 και εντελώς επιπόλαιο αυτό του 12:18.

      Φυσικά η Γαλλική Επανάσταση καθοδηγήθηκε οικονομικά από αστούς - όπως και η ελληνική, στην οποία έμποροι έβαζαν το χρήμα - αλλά περιείχε και τους Αβράκωτους, το (χειροτεχνικό, προ-βιομηχανικό) προλεταριάτο του Παρισιού, περιείχε και τον πρώτο ουτοπικό σοσιαλιστή της Ιστορίας, τον Γράκχο Μπαμπέφ. Και εννοείται ότι περιείχε την ιδέα της εθνικής αφύπνισης: ο Κολοκοτρώνης λέει στα Απομνημονεύματα "η Γαλλική Επανάσταση μας άνοιξε τα μάτια, ως τότε δεν ξέραμε τι θα πει έθνος." Ήταν ο επαναστάτης αββάς Sieyes αυτός που έδωσε τον ριζοσπαστικό ορισμό "το έθνος είναι η Τρίτη Τάξη", δηλαδή όλοι οι παραγωγικοί άνθρωποι, και όχι οι παρασιτικοί ευγενείς. Ό,τι ακριβώς είπε και ο Στράσερ για τους μεγαλοαστούς.

      Προφανώς διαφωνώ με την οπτική του άρθρου ότι η επανάσταση έκανε το "κακό" να ανατρέψει τη φεουδαρχική παρασιτική ιεραρχία. Όχι, αυτό ήταν το καλό της σημείο. Το κακό είναι μόνο ότι την αντικατέστησε με μια άλλη παρασιτική ιεραρχία: "έβαλε στη θέση της αριστοκρατίας της γης την αριστοκρατία του χρήματος" (Heinrich Heine).

      Καθήκον μας η κριτική επανοικειοποίηση των θετικών (εθνικιστικών και σοσιαλιστικών) στοιχείων της, και το πέταγμα των καθαρά καπιταλιστικών.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/6/24 9:20 μ.μ.

      Πότε είπε ο Στράσερ ότι το έθνος είναι μόνο οι εργάτες ρε ψεύτη;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος9/6/24 1:09 π.μ.

      Πού τις ξέρεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες 5:36 μ.μ. ;;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος9/6/24 11:21 π.μ.

      Δίκιο έχουν οι ένοπλοι επαναστάτες και όχι οι διεφθαρμένοι Λουδοβίκοι

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος9/6/24 3:25 μ.μ.

      Καθυστερημένε 5:36 έγραψα, το έθνος είναι οι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, μικροαστοί. Αυτούς αναφέρει ΚΑΙ ο Στράσερ ΚΑΙ ο Sieyes.

      Μάθε να διαβάζεις ζαβέ.

      1:09 τι εννοείς; Δεν είναι κρυφά αυτά. Υπάρχουν γραμμένα σε βιβλία. "Η εποχή των επαναστάσεων" του Χομπσμπάουμ πχ. Ο Ε/Σ Ludwig Woltmann λέει ότι η Γαλλική Επανάσταση είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Άριας Φυλής. Δεν ήταν αναμφισβήτητη η γελοία θέση του Χίμλερ ότι την έκαναν οι Εβραίοι (λες κι ο αγρότης που πεθαίνει της πείνας χρειάζεται τον... Εβραίο για να κρεμάσει τα παράσιτα των Βερσαλλιών!!!)

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος9/6/24 4:43 μ.μ.

      Είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος της ιδεολογικής επιτροπής του κκε

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος9/6/24 5:20 μ.μ.

      Ο πιο αγνός άνθρωπος της εποχής ήταν ο Λουδοβίκος 14ος, βασιλιάς ήλιος. Τα κατακάθια ήταν οι δραπέτες της Βαστίλης και οι Ροβεσπιέροοι. Κομμούνια είστε ουρές των φιλελέδων. και των γκαρσονιών.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος9/6/24 11:46 μ.μ.

      Μόνο που ο 14ος πέθανε ήρεμα στο ανάκτορό του 70 χρόνια πριν την επανάσταση...

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος10/6/24 10:49 π.μ.

      5:20 όχι εντάξει σε παραδέχομαι, είσαι τίμιο τρολ. Ο 14ος (που δεν έκανε μπάνιο ποτέ) άδειασε τα ταμεία σε πολέμους (που δεν αύξησαν το έδαφος της Γαλλίας ούτε μισή σπιθαμή), απέσυρε το Διάταγμα ανεξιθρησκείας της Νάντης το 1685 κάτι που έκανε όλους τους Ουγενότους (το παραγωγικό κομμάτι της γαλλικής αριστοκρατίας) να φύγουν από τη χώρα προς Αμερική και Πρωσία, κάτι που έφερε την παρακμή του ανθρώπινου δυναμικού της γαλλικής άρχουσας τάξης καθώς τους Ουγενότους αντικατέστησαν μετριότητες και παράσιτα, ο "Ήλιος" ήταν κι αυτός που έφτιαξε την κουλτούρα των Βερσαλλιών, της βρωμιάς και του εκφυλισμού.

      Οι μεγάλες μορφές της γαλλικής μοναρχίας, ο Ερρίκος Δ', ο Ρισελιέ, ο Μαζαρίνος και ο Κολμπέρ, έχουν αξιολογηθεί θετικά ιστορικά από συντηρητικούς και εθνικιστές στοχαστές (Vigny, Taine, Maurras). Αλλά εσύ αναφέρεις τον Λουδοβίκο, κάτι που με κάνει να σε εκθειάσω ως ευφάνταστο τρολ.

      4:43 μακάρι ο Μάκης Παπαδόπουλος να μπορούσε να γράψει έτσι, θα σήμαινε ότι στο ΚΚΕ θα υπήρχαν σοβαροί ιδεολόγοι. Αυτός από ό,τι ξέρω γράφει για ομοφυλόφιλα cyborg.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος10/6/24 2:14 μ.μ.

      Tον 16ο εννοώ ρε έξυπνοι. Ένα λάθος έκανα λόγω κινητού τηλεφώνου. Αμέσως με βγάλατε troll.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος11/6/24 6:45 μ.μ.

      Δεν τον λέγαν ποτέ βασιλιά ήλιο τον 16ο ρε κινητοτηλέφωνε.

      Διαγραφή
  2. Το συγκεκριμένο άρθρο, το έγραψα σύμφωνα με ένα βιβλίο που αναφέρω. Είναι μια κοινωνική και ιστορική αναφορά για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν διότι απλά δεν καταλαβαίνουν. Το άρθρο απλά αναλύει κάποια γεγονότα ξαναλέω που βασίζονται σε ένα βιβλίο που έκανε αίσθηση στην Γαλλία. Εξάλλου το 1789, δεν είναι απλή υπόθεση. Στοιχεία πρωτοφασιστικα υπάρχουν..υπομονή να μάθετε και άλλα.. εγχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/6/24 7:39 μ.μ.

    Καλά μην τρελαίνεστε.Ο τίτλος υπονοεί ότι μπορεί να υπάρχει και μια ΜΗ "σκοτεινή πλευρά της Γαλλική Επανάστασης".Περιμένουμε την συνέχεια του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.