Guy Fawkes και οικειοποίηση συμβόλων (Ιδεάπολις)


Οι διαρκείς κατηγορίες της ευρύτερης “αντί - εθνικιστικής συμμαχίας” (από τα mainstream ΜΜΕ μέχρι τις λούμπεν γκρούπες των αντίφα) για βρώμικη προπαγάνδα, οικειοποίηση συμβόλων και παραποίηση ιστορικών δεδομένων από τη μεριά των εθνικιστών, ακόμα και για οικειοποίηση μορφών υποκουλτούρας - όπως το hip hop ή το hipster στυλ - έχουν καταντήσει σαν ένα βαρετό επαναλαμβανόμενο ανέκδοτο. Παρουσιάζονται λες και οι εθνικιστές δεν ζούνε σ' αυτή την κοινωνία, ίσως επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά βολικό για ορισμένους.



Αφίσα της Φασιστικής κατάληψης Casa Pound (2009)

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εθνικιστές είναι οι τελευταίοι που αντέγραψαν, έκλεψαν ή οικειοποιήθηκαν σύμβολα, πρόσωπα και καταστάσεις. Οι εθνικοί αγώνες τροφοδοτούν με περισσότερους ήρωες τους εθνικιστές από ότι όλοι οι υπερήρωες των κόμικς μαζί. Κι αυτό αφορά όλα τα έθνη της γης. Αντιθέτως, τα πρωτεία της αντιγραφής και της οικειοποίησης ανήκουν στην αριστερά, η οποία έτσι και αλλιώς έχει προσπαθήσει να κατοχυρώσει την αποκλειστικότητα για το trademark της επαναστατικότητας. Επαναστατικές μορφές και ριζοσπάστες έχουν πέσει θύματα της μυθοπλασίας της αριστεράς, ενώ ακόμα και άσματα όπως το “Γελαστό παιδί”, το οποίο αφορά τον Ιρλανδό εθνικιστή Michael Collins, αλέστηκαν στο μύλο της αριστερής προπαγάνδας. 

Ακόμα, όμως, και υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα της αριστεράς “κουτσουρεύτηκαν” και λογοκρίθηκαν για να ταιριάξουν στα ιδεολογικά στεγανά: Από τις αποσιωπημένες εθνικιστικές και φυλετικές θέσεις του Τσε Γκεβάρα και τη συμπάθεια του Κάστρο για τον Χοσέ Αντόνιο, μέχρι τις θέσεις των Μπακούνιν και Κροπότκιν για την πατρίδα και την ηθική, όλα κόπηκαν και ξαναράφτηκαν στα διεθνιστικά πρότυπα της αριστεράς.

Στο ίδιο μοτίβο, μία ακόμα φίρμα που οικειοποιήθηκε η αριστερά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν κάθε είδους σχετικά σλόγκαν και αξεσουάρ προς πώληση, είναι η μασκοφόρα φιγούρα από την ταινία “V for Vendetta”. Με μία πρώτη, επιφανειακή, προσέγγιση η ταινία αναφέρεται σε έναν ελευθεριακό και επαναστατικό τύπο, που κρύβει το πρόσωπό του με μια cool μάσκα και προσπαθεί να ανατρέψει ένα φασιστικό - με την απολίτικη ισοπεδωτική έννοια του ολοκληρωτικού - καθεστώς. 

Αποτελεί, λοιπόν, πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υιοθετηθεί η μάσκα και η γενικότερη αισθητική της ταινίας στο πλαίσιο της αντιφασιστικής δράσης, μέσω συνθημάτων, γκράφιτι και στίχων, όπως το περίφημο Remember remember the fifth of November, το οποίο αναφέρεται στη σύλληψη του πραγματικού ήρωα, Guy Fawkes - που η ιστορία του αποτέλεσε έμπνευση για το κόμικ και την ταινία “V for Vendetta” - στις 5 Νοεμβρίου του 1605. 

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.