Pump the iron: Η σωματοδομή μέσα από την ματιά ενός εθνικοεπαναστάτη

 

γράφει ο Στάθης Μαυρολέων

Στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει ένας παράξενος ψυχικός δυισμός, ο οποίος μετατρέπει τον άνθρωπο σε μια ελαττωματική αλγοριθμική μάζα που επιδιώκει το εφήμερο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια μερίδα ανδρών που επιδιώκει να ξεγελάσει το Matrix ούτως ώστε να αγγίξει το τέλειο γύρω από το κομμάτι της ξεχωριστής προσωπικότητας μέσα στον κόσμο της καπιταλιστικής κατανάλωσης που αδρανοποιεί τους ανθρώπους. Άλλοι το επιδιώκουν στις πεζοπορίες, άλλοι στις πολεμικές τέχνες και άλλοι στην ανάγνωση βιβλίων συνδυάζοντας το με τα δύο προηγούμενα.

Αλλά για να αποφύγουμε την λεξηθυρία όπως έλεγε και ο Ευάγγελος Λεμπέσης ας μπούμε στο θέμα μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση γύρω από το ταξίδι της σωματοδομής σε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας (υπό διαφορετικό πρίσμα) το οποίο σπάει τα στεγανά του εύκολου στόχου και κυρίως της παθητικής κοινωνίας. Ο νέος που επιλέγει το συγκεκριμένο life style είναι αυτός που σιχάθηκε την ζωούλα του υπαλλήλου με την κοιλίτσα και τις placebo υποχρεώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας με αποτέλεσμα να θέλει να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Διαλέγει να ανήκει σε μια κοινότητα ανδρών που έχουν ως στόχο και υποκείμενο στην προσωπική τους ιστορία την προσπάθεια και την πειθαρχία γύρω από το βέλτιστο αποτέλεσμα και αυτό είναι παρήγορο σε μια εποχή που προτάσσει την μαλθακότητα και επικροτεί την ελάσσονα προσπάθεια. Η γυμναστική είναι μια στάση ζωής που ενθαρρύνει την πειθαρχία και το βασικότερο διαχωρίζει το άτομο από το πλήθος.

Ο Ιάπωνας εθνικιστής και λογοτέχνης Γιούκιο Μισίμα στο αυτοβιογραφικό του έργο Sun and Steel περιγράφει την σχέση του με το bodybuilding και τις πολεμικές τέχνες και εκεί που καταλήγει είναι πως ένας άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται στο έλεος του χρόνου. Συνεπώς η αέναη μάχη μεταξύ θέλησης και χρόνου είναι ισάξια με το Ηρακλείτιο ρητό το ''Είναι και το Γίγνεσθαι''.

Σαφώς και όσοι γυμνάζονται δεν το βλέπουν όλοι έτσι, όμως υποσυνείδητα αυτή η κοσμοθεωρία επικρατεί σε όσους έχουν πεισθεί πως το σώμα μας είναι ένας ναός που οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να τον προσέχουμε.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια τα στερεότυπα γύρω από τους γυμναστηριακούς τα έχουν προωθήσει τόσο οι αριστεροί, τροτσκιστικής προελεύσεως ως επί το πλείστον, αλλά και οι wanna be επιχειρηματίες που σωματικά θυμίζουν κάτι γκροτέσκα έργα της Αναγέννησης. Μερικά από αυτά τα στερεότυπα είναι τα εξής: όσοι γυμνάζονται είναι ηλίθιοι, αυτοί που σηκώνουν βάρη είναι κομπλεξικοί και το αποκορύφωμα είναι το σχόλιο για το  μικρό ανδρικό μόριο σε όσους διαθέτουν μύες. Σχόλια που αν τα έκανε ένας γυμνασμένος άνθρωπος για κάποιον αγύμναστο η αντίπερα πλευρά θα ωρυόταν.

Όμως επειδή κατά Karl Jung ''η ψυχολογία του ασυνείδητου προσδιορίζει το συνειδητό'' το μίσος όλων αυτών για τους ανθρώπους που επιδιώκουν το βέλτιστο σωματικό αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα μια πνευματική μάχη ιδεών, καθώς πολεμάει η αδράνεια με την προσπάθεια και η μαλθακότητα με την θέληση. Στην ουσία όλοι αυτοί οι επικριτές δεν μπορούν να διαχειριστούν πως κάποιος μπορεί να είναι πιο ισχυρός και υποσυνείδητα καταρρέει ο κόσμος τους γύρω από την υποτιθέμενη ''ισότητα'' που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους.

Ένας εθνικοεπαναστάτης οφείλει να γυμνάζει το σώμα του διότι για αυτόν είναι εσωτερική υπόθεση και όχι εξωτερική. Ένας εθνικοεπαναστάτης δεν ζηλεύει τα εξώφυλλα του Down Town και λοιπών εκφυλισμένων περιοδικών. Η επιδίωξη του είναι η contrapposto φιλοσοφία γύρω από την τεμπελιά και την παθητικότητα. Η αποστολή του είναι να ξεχωρίζει και να δίνει το κίνητρο σε ανθρώπους να ακολουθήσουν τον κόσμο της βελτίωσης με αρχικό πεδίο το σώμα μας που είναι το εργαλείο για μια ποιοτική ζωή.

Το γυμναστήριο και τα βάρη είναι η αρχή για μια δομημένη ζωή. Το πρωινό ξύπνημα, η διατροφή και το ορατό αποτέλεσμα πείθουν τον άνθρωπο πως αν δεν αλλάζουν όλα σίγουρα αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η αντίληψη σου γύρω από την ζωή και σίγουρα το σώμα σου το οποίο το προπονείς όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να είναι ανθεκτικό σε οποιαδήποτε πρόκληση.  Ένα  παλιό ρητό λέει '' αν θέλει η ψυχή το σώμα ακολουθεί '' και επειδή κατά Πλάτωνα είμαστε όντα ψυχοσωματικά η ρήση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Πλάτωνας φερειπείν φιλοσοφούσε, όταν όμως δεν το έκανε αυτό περνούσε τον χρόνο του στην παλαίστρα. Ο Ξενοφών μπορεί να έγραψε το Κύρου Ανάβασις όμως ήταν στρατιωτικός και αυτό αποδεικνύει πως καμία θεωρία δεν είναι υπεράνω της δύναμης, αντιθέτως η οποιαδήποτε θεωρία προκύπτει από την παραγωγή έπους που οφείλεται σε δυνατούς άνδρες.

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα πηγάζουν από κάπου, η πλειοψηφία των νέων που διαθέτουν εθνικιστικές, ταυτοτικές και εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες ανήκουν στην κατηγορία που περιγράφουμε ενώ στην αντίπερα όχθη του κουλτουλιάρικου μαρξισμού και του νέο φιλελευθερισμού βλέπουμε πως η πλειοψηφία είναι μια μίξη σωματικά ηττημένων και συνειδησιακά αλλοτριωμένων. Ο λόγος απλός, τα άτομα αυτά έχουν δεχθεί την ήττα τους και δικαιολογούν αυτή τους την ήττα με θεωρήματα που θα ζήλευε και ο τελευταίος δικαιωματιστής, ενώ η νεολαία που μάχεται και διαχωρίζει την θέση της από τον συρφετό έχει επιλέξει την πειθαρχία, τον αθλητισμό και την υγιεινή ζωή. Άλλωστε το έθνος είναι ένα ζήτημα βιολογικό και  ένα έθνος είναι υγιές όταν κάνει και τις σωστές επιλογές ούτως ώστε να ανταποκριθεί στους φυσικούς νόμους.

Ως ακροτελεύτιο θα χρησιμοποιήσουμε την ρήση του Bodybuilder και λογοτέχνη εθνικιστή Γιούκιο Μισίμα από το έργο του ''Αφηνιασμένα Άλογα'' ένα απόσπασμα που εξυμνεί το γερό σώμα ακόμα κι όταν το άτομο επιλέγει τον ηρωικό θάνατο του.

''Έχει πολλή ώρα μέχρι να βγει ο ήλιος μονολόγησε ο Ισάο. Δεν μπορώ να περιμένω, δεν υπάρχει λαμπερός δίσκος που ν'ανατέλλει. Δεν υπάρχει κάποιο αρχοντικό πεύκο να με σκεπάσει με τον ίσκιο του. Ούτε θάλασσα να αστράφτει. Αμέσως μετά με μια δυνατή κίνηση έμπηξε την λεπίδα στο στομάχι του. Ακριβώς την στιγμή που η λεπίδα έσκιζε την σάρκα του, ο λαμπερός δίσκος του ήλιου τινάχτηκε ψηλά κι έγινε συντρίμμια πίσω από τα βλέφαρα του.''

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/9/24 10:52 π.μ.

    Tο bodybuilding και η φιλοσοφία του είναι ξενόφερτα και, αν και επωφελές, ας μην υπερκτιμώνται αφού βασικά αποσκοπούν στην αφύσικη υπερτροφία των μυών. Χώρια ο επαγγελματισμός, τα επιβλαβή χημικά συμπληρώματα, ο ναρκισσισμός, η ξένη κουλτούρα. Υπάρχει επισης και το εντελώς αφύσικο γυναικείο bodybuilding (εθνικοσοσιαλιστικό;) και πιθανόν να αρχίσει προωθείται και αυτό των τραβεστί.
    Δεν έχει βγει τυχαία η λέξη "φουσκωτός". Η εκγύμναση του σώματος δε συνδέεται μονοδιάστατα με το bodybuilding.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/9/24 7:39 μ.μ.

      Μπούρδες. Ο,τιδήποτε πλάθει το σώμα μας είναι "bodybuilding". Η σωματοδόμηση δεν είναι τα χημικά αφύσικα αηδιαστικά πλάσματα αλλά ο καθένας από μας που κάνει τα βάρη του και φτιάχνει το σώμα του.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος11/9/24 4:44 μ.μ.

    αυτοκτονήστε τότε και εσείς να είστε συνεπείς με όσα υποστηρίζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/9/24 7:36 μ.μ.

      Πρώτα θα σας πάρουμε μαζί μας στην κόλαση και μετά.

      Διαγραφή
  3. Σύνθετο αρθρο. Μεγάλη μορφή ο Ιάπωνας, ιδιαίτερος και δύσκολος για τα ακροδεξια αστικά μυαλά. Πάνω στο θέμα του σώματος, ο Fiedriech Junger, ο αδερφός του Ernst ελεγε: "Η σωματική διάπλαση του σύγχρονου αθλητή προδίδει τη μονόπλευρη προπόνηση στην οποία υποβάλλεται. Το σώμα του είναι γυμνασμένο, αλλά κάθε άλλο παρά όμορφο είναι".
    Αυτό βεβαια μας εκπλήσσει σήμερα, αφού βλέπει κανείς συχνά ισχυρισμούς ότι πρέπει να σηκώνουμε βάρη, καθώς λενε αυτό τιμούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Αλλά ο Jünger λέει το αντίθετο, το να σηκώνουμε είναι μέρος της απόστασής μας από τους Έλληνες, στο να γίνουμε τιτάνες. Η θεωρία τογ μαζί με τον αδερφό του ήταν ακριβώς ενάντια στους Τιτάνες και την σκοτεινή εποχή.. και όπως καταλήγει τελικά...ξαναπούμε την εποχή των Τιτανων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/9/24 5:33 μ.μ.

      Δηλαδή όταν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έκαναν αλτηροβολία (άσκηση με αλτήρες δλδ βάρη)... Απομακρύνονταν από τους αρχαίους Έλληνες;
      Πιτυλίζειν; Το ίδιο; Για να δικαιολογήσουν κάποιοι τις μπακες τους θα μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/9/24 9:35 μ.μ.

      Μποβιάτσε έχεις μεγάλο εκφραστικό πρόβλημα στα γραπτά σου.Φρόντισε το είναι κρίμα και στο λέω φιλικά.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος14/9/24 12:21 π.μ.

      Ρε μεγάλε, μας τα έχεις κάνει τσουρέκια. Μήπως εισαι ερωτευμένος με τον Μποβιάτσο, αν είναι έτσι ζητησέ του να βγείτε.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος14/9/24 3:10 π.μ.

      Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτόν τον χώρο ότι δεν πρέπει να κάνουμε βάρη...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος14/9/24 7:40 μ.μ.

      Και επειδή το είπε ο... Fiedriech σημαίνει ότι έχει και δίκιο;
      Κάντε βάρη, κάντε cardio, κάντε πολεμικές τέχνες.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος15/9/24 12:48 π.μ.

      Βλέπω τον Κώστα μόνο σαν φίλο.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος14/9/24 12:00 μ.μ.

    Από την απάντηση του 12:21, καταλαβαίνουμε γιατί ο χώρος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/9/24 6:11 μ.μ.

    Προσωπικά πιστεύω η Τρίτη Θέση μπορεί να αντιπροσωπευτη μόνο από τον λεγόμενο εθνικομπολσεβικισμο. Ή κάτι αν θέλετε μεταξύ εθνικό -επαναστάτη και εθνικομπολσεβικο, πάντα σύμφωνα με το βιβλίο της συντηρητικής επανάστασης, οχι μόνο ιδεολογικά αλλά και γεωστρατηγικά . Οτιδήποτε άλλο είναι παρεκτροπή. Σύμφωνα πάντα με την συντηρητική επανάσταση ο εθνικοσοσιαλισμός κατέπνιξε στο αίμα τις άλλες τάσης που είχαν δημιουργηθεί εκείνη την εποχή. Οπότε αποφασίστε με ποιανού την μεριά είστε...με τους αληθινούς εθνικοεπαναστατες ή με τους συστημικούς ακροδεξιούς - εθνικοσοσιαλιστες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/9/24 6:11 π.μ.

    Νους υγιής εν σώματι υγιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.