Λίγα λόγια για την 13η Κροατική Ορεινή Μεραρχία των SS (μέρος πρώτο)



του Phocian

13η Ορεινή Μεραρχία των SS (1η Κροατική)


Η 13η Ορεινή Μεραρχία των SS (ή αλλιώς SS Handschar), υπήρξε μια μεραρχία πεζικού των Waffen SS, ειδικευόμενη στις μάχες σε ορεινό γεωγραφικό τοπίο απ' όπου παίρνει και το  όνομα της. Τον Μάρτιο του 1944 είχε αρχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις  ενάντια στους παρτιζάνους του παιδεραστή και μπολσεβίκου Τίτο στα εδάφη του που ήταν υπό την διοίκηση του Κροάτη Φασιστή ηγέτη Άντε Πάβελιτς. Στα εδάφη κυριαρχίας του Ανεξάρτητου Κροατικού Κράτους - NDH - Nezavisna Država Hrvatska. Ένα κράτος το οποίο ιδρύθηκε με την υποστήριξη της Εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανικής κυβέρνησης καθώς και της Φασιστικής Ιταλίας και περιελάμβανε τα εδάφη της σημερινής Κροατίας, της Βοσνίας και μερικών Σερβικών εδαφών στα οποία κατοικούσαν Κροατικοί κυρίως πληθυσμοί. Ο σχηματισμός της 13ης Ορεινής Μεραρχίας σηματοδότησε την εξέλιξη των Waffen SS σε πολυεθνική στρατιωτική δύναμη και ένοπλο βραχίονα του NSDAP (παράλληλα με τις δομές  της Wehrmacht και της Luftwaffe του γερμανικού Ράιχ).



Τα πρώτα βήματα

Το Δεκέμβριο του 1942 ο SS - Reichsfuhrer Χάινριχ Χίμλερ και ο στρατηγός Gottlob Berger υπεύθυνος για την στρατολόγηση των SS προσεγγίζουν τον Χίτλερ με ένα σχέδιο να δημιουργήσουν μια Βοσνιακή μεραρχία. Ο ίδιος ο Χίμλερ εμπνεύστηκε την ίδρυση της μεραρχίας από τις επιτυχίες και την φήμη των βοσνιακών συνταγμάτων πεζικού της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας στον 'Α Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και από την προσπάθεια να ανανεώσει την παλιά παράδοση του Αυστροουγγρικού στρατεύματος μέσω μιας Βοσνιακής Μουσουλμανικής μεραρχίας. Ο Χίτλερ επίσημα ενέκρινε την δημιουργία του σχηματισμού στα μέσα Φεβρουαρίου του 1943 και ο Χίμλερ διόρισε τον Artur Phieps, πρώην διοικητή της 7ης Εθελοντικής Ορεινής Μεραρχίας των SS "Prinz Eugen'' ως τον επικεφαλή.





Στρατολόγηση

Στις 18 Φεβρουαρίου 1943 ο Phieps ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ για να ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της NDH και του Γερμανού πρέσβη  Siegfried Kasche. Υπήρξαν εμφανείς διαφορές σχετικά με την οργάνωση της 13ης Μεραρχίας. Ενώ ο Πάβελιτς και η Κροατική κυβέρνηση πρότειναν να ονομαστεί ο σχηματισμός ''Μεραρχία των SS Ustaša'' αποτελώντας μία Κροατική μονάδα με 3 συντάγματα τα οποία θα έφεραν τις ονομασίες Bosna, Krajina and Una αντίστοιχα. Αυτή η πρόταση αντιστοιχούσε στις ανησυχίες του Πάβελιτς και του Γερμανού πρέσβη ότι μια αμιγώς Μουσουλμανική μεραρχία θα υποστήριζε ενδεχόμενη προσπάθεια για Βοσνιακή ανεξαρτησία.

Φτάνοντας σε συμβιβασμό λοιπόν η 13η Μεραρχία περιελάμβανε και το όνομα ''Κροατική''  και επίσης ανατέθηκαν στην διοικητική της αλυσίδα Κροάτες καθολικοί υπαξιωματικοί και αξιωματικοί. Τον Απρίλιο του 1943 ο Μεγάλος Μουφτής Ιεροσολύμων Mohammed Amin al - Husseini προσκεκλημένος του διοικητή Berger στο Βερολίνο φτάνει στο Σαράγεβο για να υποστηρίξει την ένταξη Μουσουλμάνων Βόσνιων στον σχηματισμό…


Ἡ Οἰκουμενικότητα τοῦ Ἐθνικοσοσιαλισμοῦ.

Περιοδικό Μάχες & Στρατιώτες Όγδοο Τεύχος Απρίλιος 2012: Αντικομμουνιστική Αντίσταση Στην Ανατολική Ευρώπη 1944 - 1960

Αθήνα 2012 ...

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/12/16 10:10 μ.μ.

    Βλέπω οτι δεν συμπάθητε τον σερβικό λαό το μπλογκ σας μπορεί να κάνω και λάθος.

    Epic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν συμπαθούμε τον πανσλαβισμό που προώθησε η σερβία και η βουλγαρία εις βάρος του ελληνισμού, καθώς και τα παραμύθια του παπαδαριού για τον αδερφό μιλόσεβιτς και μπλάντιτς την στιγμή που οι σέρβοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ πρώτοι αναγνώρισαν τα σκόπια ως Μακεδονία και ακόμη και σήμερα έχουν στα μυαλά τους την Θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/12/16 6:00 μ.μ.

      Πιστευετε οτι η βοσνια και το κοσοβο αποτελουν σερβικο εδαφος?

      Διαγραφή
    3. η κάθοδος των σλάβων έγινε μετά την κυριαρχία του Ιλλυρικού στοιχείου στην περιοχή αυτή

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/12/16 5:47 μ.μ.

      μονο που οι αλβανοι δεν ειναι ιλλυριοι.Μια φυλλη που κατεβηκες απο το αζερμπατζαν ειναι.

      Διαγραφή
    5. αυτά τα γράφεις στα σοβαρά;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος6/12/16 12:36 μ.μ.

      Σοβαρα τα γραφω μαυρε κρινε.

      Ψαξε τους παλιους χαρτες που λεγανε αλβανια εκει που ειναι σημερα το αζερμπατζαν

      Διαγραφή
    7. Καλύτερα να είμαστε λίγο σοβαροί. Τα τοπωνύμια πολλές φορές δεν σημαίνουν χώρο προέλευσης αλλά αποικία. Έλεος με την παραπληροφόρηση του εθνικιστικού χώρου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/16 2:43 μ.μ.

    Οι βοσνιοι και οι σερβοι ίδια φυλη είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξισλαμισμένοι Σέρβοι με το 5% να δέχεται τις θεωρίες του ουαχαμπιτισμού

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/12/16 5:48 μ.μ.

      αρα πιστευεις μαυρε κρινε πως η βοσνια αποτελει εδαφος της σερβιας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/12/16 7:07 μ.μ.

      τσιράκια των σιωνιστων είναι ουαχαμπιτες.

      Διαγραφή
    4. αδιαφορούν πλήρως για τον ουαχαμπιτισμό εκτός του 5% αν γνωρίζεις το θέμα

      Διαγραφή
    5. να δούμε πρώτα αν θα σωθεί η θράκη και μετά μιλάμε για την Σερβία!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/16 11:38 μ.μ.

    Αρα σεβεστε καθε λαο που αντιστεκετε στον παγκοσμιο σιωνιστικο κτηνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/12/16 3:07 π.μ.

    Ποια η πίστη ή θρησκεία σας Μαύρε Κρίνε;
    Ορθόδοξοι;
    Καθολικοί;
    Άθεοι;
    Δωδεκαθεϊστες;
    Παγανιστές;
    Άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/4/21 11:00 μ.μ.

    μαζι με τους χαντζαρ ενταχθηκαν και η αλβανικη μεραρχια ss σκεντερμπεης η οποια φημολογειται οτι εκανε απιστευτα εγκληματα κατα σερβων στο κοσοβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.