Η Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. τίμησε κι εφέτος την μνήμη του Ίωνα Δραγούμη



Όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος η λέσχη μας τίμησε την μνήμη του Έλληνα ρομαντικού παραδοσιοκράτη διανοητή και λογοτέχνη Ίωνα Δραγούμη. Πιστά στην ετήσια συνάντηση μπροστά στο μνημείο του Δραγούμη, που βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, τα μέλη της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. κατέθεσαν ένα λευκό τριαντάφυλλο ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν απ’ τους σημαντικότερους πνευματικούς προδρόμους της συλλογικότητάς μας. Έπειτα, αναπτύχθηκε μια συζήτηση σχετικά με την φημολογούμενη θέση του Δραγούμη για το ανατολικό ζήτημα και την σχέση της Ελλάδος με την Τουρκία. Στην συνέχεια ακολούθησε αφισοκόλληση στο κέντρο των Αθηνών.


Σε μια εποχή που η ακαδημαϊκή βιβλιογραφία η οποία αφορά τον Δραγούμη αρχίζει να γίνεται πλούσια ώστε να λύσει απορίες γύρω από την πολιτική του σκέψη, η προσέγγιση του Δραγούμη στο ανατολικό ζήτημα συνεχίζει να γίνεται, από συγκεκριμένους κύκλους, εργαλείο για την στρέβλωση της πολιτικής του αντίληψης. Μια στρέβλωση που επιχειρείται τόσο από μελετητές επιδερμικών διαδικτυακών προσεγγίσεων όσο και από φαινομενικούς «εθνικιστές», οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από πρακτόρικη σκοπιμότητα θέλουν να συσκοτίζουν την αλήθεια γύρω από τις αληθινές πολιτικές θέσεις του νεορομαντικού διανοητή. 

Το συμπέρασμα που εξάγουν αυτοί οι κύκλοι θέλει τον Δραγούμη να ήταν, δήθεν, ο εμπνευστής μια ελληνοτουρκικής φιλίας, η οποία θα έβλαπτε τα ελληνικά συμφέροντα. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο είναι εξωφρενικά ψευδές και αποτέλεσε, αρχικά, ένα σχέδιο συκοφάντησης του Δραγούμη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο κι από ανθρώπους της παράταξής του.    

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ...

20 σχόλια:

  1. Ο Πατριάρχης24/7/20 10:24 μ.μ.

    Θα ενημερώσω τους εκλεκτούς συναγωνιστάς δια τα τεκτενόμενα εις την δεξίωσιν του περιφερειάρχου μετά της συζύγου του. Ασφαλώς ήτο εκδήλωσις σημαντικοτέρα της δράσεως των αφελών νεανίσκων με τα δερμάτινα μπουφάν, οι οποίοι διαβάζουν τον συνομιλητή των κομμουνιστών Δραγούμη και τους σατανιστάς συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού.

    Επρόκειτο για μια λαμπρήν εκδήλωση. Ο περιφερειάρχης υπήρξε ευγενής οικοδεσπότης. Οι καλεσμένοι ήτο όλοι τους μέλη των ανωτέρων τάξεων του έθνους και φορείς πατριωτικών φρονημάτων! Η σύζυγος του περιφερειάρχου έλαμψε δια της κομψευομένης ενδυμασίας της και δια του καλλιπλόκαμου κορμιού της. Αλλά και αι λοιπαί κυρίες και δεσποσύνες δεν υστέρησαν εις κάλλος. Κοσμήματα από κόκκινο χρυσό κοσμούσαν τους κύκνειους λαιμούς των και αδαμάντινα στέμματα τα όμορφά των μαλλιά. Τίποτε δεν θα ζήλευαν από τα λούσα των συζύγων και των θυγατέρων που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι συναγωνιστάς του εθνικοπατριωτικού κινήματος.

    Ο αφρόδης οίνος έρεε άφθονος, δροσίζοντας μας εις την νυκτερινή ραστώνη, και οι συνδαιτυμόνες, υπό τας μαγευτικάς μουσικάς συνοδείας ασμάτων του Τώνη Μαρούδα και του Μιχαήλ Βιολάρη, έδωσαν όρκον ότι θα συστρατεύσουν τα κότερά των στον αγώνα δια την αποτροπήν τουρκικών γεωτρήσεων και προς εκπλήρωσιν του οράματος ανακαταλήψεως της Ιωνίας.

    Πριν το τέλος άπαντες οι πατριώται καλεσμένοι έδωσαν όρκον ότι του χρόνου θα γιορτάσομεν εις την Πόλιν. Ο πρωθυπουργός θα χριστεί ελευθερωτής και θα συνεχίσει να κυβερνά την χώραν των δυο ηπείρων, συνεχίζοντας την πολιτική κληρονομιά του προγόνου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο συναγωνιστής Άδωνις Γεωργιάδης θα ορκιστεί νέος αυτοκράτωρ και το σύνταγμα της χώρας θα μεταβληθεί εις βασιλευομένην δημοκρατία. Καταληκτικά, αποφασίσαμεν ότι εγώ θα λάβω την θέση του Πατριάρχου.

    Έπειτα ακολούθησε η αποχώρησις από την εκδήλωσιν και η μεταφορά των καλεσμένων, υπό των σοφέρ, εις τας οικίας των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nationalist.Socialist26/7/20 12:56 μ.μ.

      Όλοι οι μειοδότες μαζί με το εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο γιορτάσατε τα εγκλήματα της απεχθούς δημοκρατίας σας
      Και του χρόνου εξορία στην Μακρόνησο και στα ξερονήσια και στην Σιβηρική στέπα (μοναδικό ωφέλιμο εξαγώγιμο προϊόν που μπορεί να είστε χρήσιμο ) για να εξαφανιστείτε μια για πάντα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/7/20 9:48 μ.μ.

      Nationalist Socialist για άλλη δεξίωση γράφει ο Πατριάρχης!Δες εδώ ένα ακόμη ρεπορτάζ από το πάρτυ των εθνικοπατριωτών. Όλα τα λεβεντόπαιδα ήτανε μαζεμένα.

      https://www.iefimerida.gr/zoi/marina-patoyli-grande-parti-gia-tin-giorti-tis

      Διαγραφή
  2. Αντιφασιστας Προλεταριος25/7/20 11:53 π.μ.

    Μας την βγαινει πολυ στο μαχιμο ο Πρωτοσυγκελος. Το κανει ομως τωρα που καλοκαιριασε και αραιωσαμε απο τα στεκια. Το χειμωνα το επαιζε ρατατουης και ψοφιος κοριος.

    Που 'σουν ρε μαγκα Πρωτοσυγκελε το χειμωνα; Που την ειχες την κρυψωνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτοσύγκελος25/7/20 3:39 μ.μ.

      Ήμουνα στη γη βελόνι, που πατάς και σ' αγκυλώνει, ρε σαχλόμαγκα!

      Καθότι ο Πρωτοσύγκελος γουστάρει το φως του ήλιου στο μέτωπο, σαν ομηρικός και Μυκηναίος, προκειμένου να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του. Αλλά, άμα λάχει να ούμε, ξηγιέται και στα σκοτεινά της βαρυχειμωνιάς.

      Συννέφιασε, συννέφιασε
      ψιλή βροχούλα έπιασε.
      Συννέφιασε ο ουρανός
      και τα εθνίκια παν ομπρός!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/7/20 2:32 μ.μ.

    Σκυλευουν τον Δραγούμη οι δηλωσίες αμερικανοφιλοι της άκρας δεξιάς. Αλήθεια, τώρα που ο Ερντογάν κάνει ότι γουστάρει στην περιοχή, όλοι αυτοί που έλεγαν πριν λίγα χρόνια πόσο σημαντικό είναι ότι οι ΗΠΑ δήλωναν πως η Ελλάδα είναι το σύνορο του δυτικού τους κόσμου, σήμερα καταπίνουν την γλώσσα τους ή παίρνουν γραμμή από τον ΣΚΑΪ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλος Δικαστής26/7/20 3:13 μ.μ.

    Χωρίς παρεξήγηση αλλά είστε λιγακι καθυστερημένοι εκεί στην φλεφαλο και αν θελετε μπορώ να δικαιολογήσω το γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτοσύγκελος27/7/20 10:08 π.μ.

      Συνέλαβαν τα ώτα μου κάτι για παρεξηγήσεις, ρε μορτάκια, και είπα να ρίξω την ματιά μου. Γιατί εγώ ξηγιέμαι για να μην παρεξηγιέμαι. Και όπου πατώ το πόδι μου και ρίχνω τη ματιά μου, μεγάλος ντόρος γίνεται γύρω από τ όνομά μου. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, να ούμε!

      Προσέχτε μόνο να είστε σπαθόλουρα με καθαρή την κούτρα. Γιατί ο τελευταιοσύγκελος μου βγήκε τζουρνέφτρα.

      Και επειδής, να ούμε, έκανα παρέα με λαθρεμπόρους στον Περαία, ο εισαγγελέας μ' έκαψε και στα τεφτέρια μ' έγραψε. Και ήρθεν ο λογαριασμός, φυλάκιση και εκτοπισμός!

      Και ο Δικαστής βάζει ντουγρού, πέντε χρονάκια στου Συγγρού. Κι άλλα δύο στην Ανάφη, του λαθρέμπορα να μάθει.

      Γι αυτό Μεγάλε Δικαστά, τα μίλησα στο Σαρκαφιά:

      Ένορκοι μου τα κλάσατε
      κι άδικα χρόνο χάσατε.
      Γιατί είμαστε μαγκιώροι.
      όλοι εμείς οι λαθρεμπόροι.

      Διαγραφή
    2. Ο Πατριάρχης27/7/20 11:16 π.μ.

      Πείτε τα των και γράψτε τα των, αγαπητέ Μεγάλε Δικαστά! Ήτο αναμενόμενο ότι ένας εκπρόσωπος της ανωτέρας ημών τάξεως, ο οποίος είναι και θεράποντας της Θέμιδος, θα αντιλαμβανόταν ακαριαία με ποιους ταραξίες έχομε να κάνουμε.

      Είναι πράγματι καθυστερημένοι, κύριε Δικαστά! Και ουχί λιγάκι, όπως νομίζετε φίλτατε, αλλά τρισάκις καθυστερημένοι. Θα σας αιτιολογήσω, μάλιστα, ευθύς αμέσως το γιατί και το πως.

      Εις τα πανεπιστήμια που σπουδάζουν, οι καθηγητάς διαμαρτύρονται διαρκώς. Ενώ αι φοιτηταί των υπολοίπων οργανώσεων βρίσκονται εις τα αμφιθέατρα εγκαίρως, ντυμένοι και συμπεριφερόμενοι κοσμίως, ούτοι της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. καθυστερούν να εισέλθουν εις τας αιθούσης. Και, μάλιστα, όταν εισέρχονται εις τα αμφιθέατρα με καθυστέρυσιν, ουχί μόνον διακόπτουν τας διαλέξεις, αλλά και εμφανίζονται φορώντας χιτώνια που απεικονίζουν νεκροκεφαλάς και κρατώντας εις τας χείρας των μπουκάλια ζύθου, προκαλώντας το όνειδος των συναδέλφων των!

      Επιπλέον, οι κηδεμόνες των μελών της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. διαμαρτύρονται διότι αι θιασώται της απεχθούς τούτης συλλογικότητος καθυστερούν να προσέλθουν εις την οικογενειακή τράπεζαν, με αποτέλεσμα τα λοιπά μέλη των οικογενειών των να ξεκινούν το μεσημεριανόν γεύμα δίχως τούτα.

      Τέλος, κατά την διάρκειαν των στρατιωτικών τους θητειών καθυστερούσαν να προσέλθουν εις τον χώρο του προσκλητηρίου, με αποτέλεσμα να προκαλούν την δυσαρέσκειαν των αξιωματικών των.

      Καταλήγω, λοιπόν, κύριε Δικαστά εις το συμπέρασμα της τριπλής καθυστερήσεως των μελών της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. και σας καλώ η απόφασίς σας να είναι αμείλικτος και καταδικαστική!

      Διαγραφή
    3. Τελευταίοσύγκελος28/7/20 11:44 π.μ.

      Πέντε χρόνια δικασμένος μέσα στο Γεντί Κουλέ
      από το πολύ σεκλέτι το `ριξα στον αργιλέ
      Φύσα, ρούφα, τράβα τονε, πάτα τονε κι άναφτονε
      Φύλα τσίλιες για τους βλάχους, κείνους τους δεσμοφυλάκους

      Κι άλλα πέντε ξεχασμένος από σένανε καλέ
      για παρηγοριά οι μάγκες μου πατούσαν αργιλέ
      Φύσα, ρούφα, τράβα τονε, πάτα τονε κι άναφτονε
      Φύλα τσίλιες για τους βλάχους, κείνους τους δεσμοφυλάκους

      Τώρα που `χω ξεμπουκάρει μέσα απ’ το Γεντί κουλέ
      γέμωσε τον αργιλέ μας να φουμάρουμε καλέ
      Φύσα, ρούφα, τράβα τονε, πάτα τονε κι άναφτονε
      Φύλα τσίλιες για τ’ αλάνι κι έρχονται δυο πολιτσμάνοι

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/7/20 2:34 μ.μ.

      Αντι να πουμε ενα μπραβο στα παιδια που σε πεισμα ολων των ακροδεξιων καρναβαλων, που το παιζουν ε/ς, ναζηδες και τοσα αλλα για να ψαρωνουν πιτσιρικαδες, υπαρχουν ευτυχως και καποιοι φοιτητες να τιμουν τις σπουδες τους, γραφουμε οτι να ναι.

      Ειναι η μοναδικη συλλογικοτητα φοιτητων στην Ελλαδα μακρια απο καφριλικια, ποιοτικη και ιδεολογικα του χωρου και κανεις δεν τη βοηθαει. Αντι να αγκαλιασουμε τα παιδια τα αφηνουμε μονα τους να αντιμετωπιζουν τους καλοπληρωμενους προβοκατορες της ακροδεξιας και της δημοσιογραφιας. Ωραιο πολιτικο χωρο εχουμε. Ουτε την ελαχιστη βοηθεια στους λιγους που αξιζουν δεν μπορουμε να προσφερουμε.

      Κανεις μας δεν εχει παιδι φοιτητη; Τι διαολο. Μονο λογια ειμαστε και να το παιζουμε παραγοντες του χωρου.

      Εχω ενα φιλο γνωστο ονομα του χωρου. Ακομα το παιζει παραγοντας. Φιλος με Μιχαλολιακο, Πλευρη, Δακογλου και αλλους. Ο γιος του ειναι φοιτητης και στελεχωσε τη φοιτητικη παραταξη της Νεας Δημοκρατιας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τον ρωτησα πως αντεδρασε. Μου απαντησε οτι ο ιδιος τον συμβουλευσε να το κανει για να εχει καλυψη και ακρες.

      Απορω πραγματικα με τις αντοχες και το πεισμα των παιδιων της φλεφαλο. Πολλα μπραβο.

      Διαγραφή
    5. Δεχόμαστε και παιδιά που δεν είναι φοιτητές φίλε. Μόνο τους βλάκες απορρίπτουμε, χα,χα,χα!

      Να είσαι καλά για το θετικό σχόλιο!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος1/8/20 1:12 π.μ.

    Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω για αλλη μια φορά.

    Ο Μιχαλολιάκος και η παρέα του σε άρθρο υπέρ του Δραγούμη αποκαλούν άνθρωπο της εποχής του Δραγούμη τον Γκομπινω. Καλά ρε δεν χρειάζεται να είστε ιστορικοί. Την Wikipedia αν κοιτάξετε θα δείτε πότε έζησε ο Γκομπινω. Τόση άγνοια; Πώς να μη γελούν με τα χάλια μας οι αριστεροί;

    Το ακόμα χειρότερο η οργάνωση του Περίανδρου βεβήλωσε το μνημείο του Δραγούμη και τον αποκαλεί μασόνο και φιλότουρκο. Αυτή ή έχει σπάσει τα κοντέρ της βλακείας και αποτελεί την ΟΑΚΚΕ του χώρου ή τα μέλη της θέλουν να κάνουν τον Περίανδρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πριν τον Κασιδιάρη. Να μου το θυμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/8/20 11:19 π.μ.

      Θα έπρεπε να βάλουν και μια φωτογραφία των μελών που συμμετείχαν στην αντι-δραγουμική δράση τα παιδιά της ΟΑΚΚΕ...συγγνώμη μπερδεύτηκα..., της ΕΣΑ εννοώ. Να δούμε ποιος από τους τρεις την πραγματοποίησε. Ο ξανθός, ο Χάρης ή η Δοξούλα;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/8/20 10:18 μ.μ.

      Ποια είναι η οργάνωση του Περίανδρου;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/8/20 12:50 μ.μ.

      Την ΕΣΑ εννοούν (Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση). Αλήθεια που χάθηκε άραγε ο Περίανδρος..;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος3/8/20 12:42 π.μ.

      Ε όχι και χάθηκε. Ολόκληρη προβοκάτσια κατά του σημαντικότερου Έλληνα εθνικιστή οργάνωσε; Άλλο αν δεν είχε πανω απο δύο άτομα να την πραγματοποιήσουν.

      Στην τελική αν διαφωνούσε με τα μέλη της οργάνωσης του, όφειλε να το δηλώσει δημόσια.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος2/8/20 11:12 π.μ.

    Λέτε τα παιδιά της ΕΣΑ να πίστεψαν ότι ο Χατζηγώγος θα κάνει τα κονέ του με το Μαξίμου για να τους δώσει μερίδιο των χρημάτων της εκστρατείας κατά του κορωνοϊού. Λέτε να τον κάλεσαν για αυτό το λόγο στην εκπομπή τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απορίες2/8/20 3:00 μ.μ.

    Αυτοί οι Έλληνες ΓΤΠ γιατί δεν ανέφεραν τίποτα για την επέτειο δολοφονίας του Δραγούμη; Μήπως γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τη Νέα Δημοκρατία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/8/20 3:10 μ.μ.

    Καλά δεν είπε κανείς στα μέλη της ΕΣΑ ότι για να φτιάξεις τρικάκια πρέπει να ξέρεις και ορθογραφία; Ο αρχηγός τους φαίνεται ότι είχε φούριες να τους κάνει κατήχηση για τον Δραγούμη και τον Γιαννόπουλο και δεν πρόλαβε να τους διδάξει την άλφα βήτα.

    Η λέξη μασόνος γράφεται με όμικρον παλικάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.