Μπόμπι Φίσερ 1943 - 2008

Πέθανε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού Μπόμπι Φίσερ σε ηλικία 64 ετών από αδιευκρίνιστη αιτία. Ο Μπ.Φίσερ ζούσε τα τρία τελευταία χρόνια στην Ισλανδία , επειδή τον καταζητούσαν οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών.



Ο Φίσερ έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας το 1972 στο Ρέικιαβικ τον Ρώσο σκακιστή Μπόρις Σπάσκι. Η αναμέτρηση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως το «Ματς του Αιώνα».Το 1975 δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του στη Μανίλα και ο τίτλος δόθηκε στον αντίπαλό του Ανατόλι Καρπόφ. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1943 και ήταν ο πρώτος και μοναδικός Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Ο Φίσερ πήρε τον τίτλο του γκρανμάστερ σε ηλικία 15 ετών.

Κατεζητείτο από τις ΗΠΑ επειδή παραβίασε το εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1992, λαμβάνοντας μέρος - επ'αμοιβή - σε αγώνα σκακιού εναντίον του Μπόρις Σπάσκι , τον οποίο και κέρδισε. Μετά τον αγώνα ο Φίσερ εξαφανίσθηκε και επανεμφανίσθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ.

Τότε , σε συνέντευξη σε ραδιοσταθμό των Φιλιππίνων , ο Φίσερ είχε πει πως ήθελε να δει την Αμερική να «εξαφανίζεται».

Λένε ότι την μέρα που έμαθε για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ο Φίσερ αναφώνησε : " Τι υπέροχα νέα ! ".

Ενώ στη συνέχεια παίρνει το μέρος των Αράβων λέγοντας :

« Μήπως δεν είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που σφαγιάζουν για δεκαετίες ολόκληρες τους Παλαιστίνιους ; »

Εκφράζει την απέχθειά του για τους Εβραίους σε κάθε ευκαιρία :

« Αυτοί είναι οι υπαίτιοι για όλα τα κακά. Αυτό που θα σώσει την Αμερική είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ώστε να θανατωθούν χιλιάδες Αμερικανοεβραίοι ηγέτες ».

Θεωρεί πως υπάρχει μια σιωνιστική συνωμοσία εναντίον του. Το 1984 δηλώνει στην Ιουδαϊκή Εγκυκλοπαίδεια πως ποτέ του δεν υπήρξε Εβραίος ( παρόλο που η μητέρα του ήταν εβραϊκής καταγωγής ) και ζητά να βγει το όνομά του από αυτήν. Το αίτημά του πάντως γίνεται αμέσως δεκτό από τους υπεύθυνους της έκδοσης.



Η Ισλανδία έδωσε την υπηκοότητα στον Φίσερ τον Μάρτιο του 2005, μετά από κράτηση οκτώ μηνών στην Ιαπωνία.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε τεράστια αίσθηση :

" Ελπίζω για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αμερική το οποίο θα εκτελέσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανο-Εβραίους ηγέτες , θα συλλάβει όλους τους εβραίους και θα κλείσει όλες τις συναγωγές " ..

Στην κηδεία του Ρόμπερτ Τζέιμς Φίσερ, παραβρέθηκαν - μετά από επιθυμία του ίδιου του Αμερικανού πρωταθλητή λίγο πριν το θάνατό του - ελάχιστοι άνθρωποι , οι καλεσμένοι του : η σύντροφός του Μιγιόκο Βατάι , και μετρημένοι Ισλανδοί γνωστοί του. Ο Φίσερ ετάφη σε μικρό καθολικό νεκροταφείο, σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Σελφός , 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρέικιαβικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.