Δημιουργοί Νέας Αντίληψης DNA.


Κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κύπρο ο πρώτος δίσκος του Ελληνοκυπριακού χιπ - χοπ συγκροτήματος , των «Δημιουργών Νέας Αντίληψης».

Ο ψηφιακός δίσκος περιέχει 5 δυνατά μουσικά κομμάτια των DNA που με την δική τους αντίληψη των πραγμάτων αφήνουν στα αυτιά και στο μυαλό σας το στίγμα τους. Όλα τους τραγούδια κρίνουν και επικρίνουν έμμεσα , πλην όμως έντονα , και στην περίπτωση του κομματιού «Κυπριακή Πραγματικότητα» καυστικότατα , την ηθικά ξεπεσμένη και από πλευράς θεσμών και αξιών παρηκμασμένη ελληνοκυπριακή κοινωνία.Οι αναφορές τους σε «κλώνους» αντικατοπτρίζει πλήρως τον πιθηκισμό της κυπριακής κοινωνίας σε κάθε τι το ξενόφερτο και το «μοδάτο» που μας πλασάρεται. Επίσης αναδεικνύεται η υποκρισία που διακρίνει μεγάλη μερίδα νέων στην προσπάθειά τους για αυτοπροβολή και παρουσιάζει την φρενήρη πορεία τους για κοινωνική ανέλιξη πάση θυσία.

Χαρακτηριστικότερο δείγμα της κριτικής ικανότητας των DNA είναι το κομμάτι που προαναφέραμε («Κυπριακή Πραγματικότητα») όπου με φόντο τον οικείο σκοπό του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας» ξεσκεπάζονται και αναδεικνύονται οι προαναφερθείσες ψυχοφθόρες τάσεις και συνήθειες της ελληνοκυπριακής κοινωνίας. Ο τίτλος συνεπώς του τραγουδιού τα λέει όλα.Σκεπτόμενοι και ανησυχούντες καθώς είναι οι DNA δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και στην αιμάσσουσα πληγή της ιδιαίτερης τους πατρίδας. Το Κυπριακό πρόβλημα λοιπόν αποτελεί το θέμα για το «Βορράς και Νότος». Το διδακτικό πραγματικά αυτό τραγούδι είναι έντονα παραστατικό και η ατμόσφαιρά του σε περιβάλλει ακαριαία τοποθετώντας σε ως θεατή και ακροατή σε μια συζήτηση μεταξύ δύο νέων και μιας μητέρας πρόσφυγα ένα βροχερό βράδυ στη Λευκωσία με την μητέρα να προσπαθεί να παρουσιάσει στους νέους την κατάσταση των ανθρώπων πριν την τουρκική εισβολή με τους δύο νέους της γενιάς μας να προσπαθούν μεν αλλά να μην μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα , τα βιώματα και τις αναμνήσεις της εκτοπισθείσας μάνας.Προτροπή για κινητοποίηση , αφύπνιση και αντίσταση αποτελεί επίσης το κομμάτι «Πορεία», καλώντας μας να εξέλθουμε επιτέλους από την κατευθυνόμενη «πραγματικότητα» και να ζήσουμε και να δραστηριοποιηθούμε ελεύθερα.

Χωρίς να είμαι μουσικός κριτής με την ιδιότητα και μόνο του απλού ακροατή αξιολογώ ότι η πρώτη δουλειά των DNA είναι αξιέπαινη , τόσο για τα κυπριακά δεδομένα , κυρίως με την μειωμένη περί χιπ-χοπ αντίληψη. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε και θα απολαύσουμε και άλλη από την εξαιρετική δουλειά τους. Το έχουν άλλωστε στο ...DNA τους !!

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των DNA.

Ένα EP που περιλαμβάνει 5 τραγούδια :

("Της τύχης έρμαιο", "Μιχαλάκης", "Πορεία" , "Βορράς και Νότος" , "Κυπριακή Πραγματικότητα")

Κυκλοφορεί από την ΑΚ SOUNDplan• Hip-Hop.com.cy : Δελτίο Τύπου των DNA Διαβάστε όλα τα νέα για το συγκρότημα όπως επίσης και πληροφορίες για το που μπορείτε να προμηθευτείτε τα CD.

• Hip-Hop.gr : Ακούστε τραγούδια των DNA - Εδώ θα βρείτε σε μορφή mp3 τα τραγούδια «Κυπριακή Πραγματικότητα» και «Της τύχης έρμαιο»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου