Μάρκος Δράκος Εθνικοεπαναστάτης Εργάτης Αντάρτης.

του Αλεξόπουλου Στέλιου

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους Εθνικοεπαναστάτες μαχητέs του Ελληνοκυπριακού αγώνα 1955-'59 κατέχει η μορφή του Μάρκου Δράκου. Γεννήθηκε το 1932 στη Λεύκα από εργατική οικογένεια. Δούλεψε σκληρά από μικρό παιδί για να βοηθήσει την οικογένεια του. Λόγω της μεγάλης πίστης του στον Χριστιανισμό εντάχθηκε γρήγορα στην ΟΧΕΝ Λευκωσίαs η οποία ήταν το φυτώριο των νέων Επαναστατών Εθνικιστών τηs ΕΟΚΑ.Ανέλαβε δράση και συγκεκριμένα με την ομάδα του , την προσβολή του ραδιοφωνικού σταθμού Λευκωσίαs. Πιο εντυπωσιακή ενέργεια, ήταν η πρόκληση βλάβης στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Δεκέλειας , εξαιτίας της οποίας η Λευκωσία βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι. Επικεφαλής της ομάδας που έκανε το σαμποτάζ ήταν ο Δράκος.

Στις 24 Μαΐου 1955 , με προεργασία από το Δράκο , ο αγωνιστής Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθέτησε βόμβα στο σινεμά «Παλλάς» , με σκοπό το θάνατο του Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ.Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του Κυβερνήτη , λόγω όμως κακής λειτουργία του ωρολογιακού μηχανισμού, η έκρηξη έγινε μετά τη λήξη της παράστασης και την αποχώρηση του Κυβερνήτη.

Αργότερα ο Δράκος συνελήφθη αλλά δραπέτευσε την νύκτα τηs 23/9/1955 από το κέντρο τηs Κυρήνειαs.Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτουs τραυματίζεται σε μάχη και επικηρύσσεται από τους Άγγλουs αντί του ποσού 5.000 λιρών. Συνέχισε να προσβάλει Βρετανικά περίπολα και καταστρέφει δύο φορέs το γεφύρι του Κοκκινόγκρεμου. Την νύχτα τηs 18/1/1957 στην περιοχή τηs Ευρύχου ο Μάρκοs και η ομάδα του όμωs , ενώ πορευόταν μέσα στο σκοτάδι υπό σφοδρή θύελλα , ήλθαν ξαφνικά σε επαφή με τον εχθρό ο οποίοs άνοιξε αμέσωs πυρ.

Ο θάνατοs του Μάρκου υπήρξε ακαριαίος. Ο Δράκος είχε δεχθεί 40 σφαίρες σε όλο του το σώμα. Από τα πυρά των Άγγλων τραυματίστηκε , επίσης , σοβαρά στο πόδι ο Κώστας Λοΐζου. Οι υπόλοιποι αντάρτες πήραν στον ώμο το Λοΐζου και , μετά από πολύωρη ταλαιπωρία , έφτασαν στα Κατύδατα.Ξημέρωνε Σάββατο , 19 Ιανουαρίου 1957. Πίσω από τα βουνά , στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ευρύχου - Σινά Όρους βρίσκεται ένα λαγκάδι που οι παλιοί το ονομάζουν " το αρκάτζιν του Δράκου ". Κατά σύμπτωση στο χώρο αυτό θυσιάστηκε ο Δράκος - το 25χρονο παλικάρι από τη Λεύκα …

Αξιοσημείωτο πάντωs ήταν ο φόβοs των Άγγλων απέναντι στο πρόσωπο του , αφού ακόμα και νεκρόs που ήταν του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια ! Τόσο πολύ φοβόντουσαν τον Έλληνα κομμάντο. Αυτός ήταν ο Μάρκοs Δράκοs και αυτοί ήταν οι αντάρτεs τηs ΕΟΚΑ.

Ο Θεός και η Πατρίδα με καλούν , πατέρα.
Ζητώ την ευχή σου.


Μάρκος Δράκος


Οι μόνες λέξεις που μπορούν να ακούσουν
απ' τα χείλη μας οι δυνάστες είναι αυτές :
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.
Αυτές τις λέξεις τις μάθαν και αυτοί οι τοίχοι των φυλακών.

Μιχαήλ Κουτσόφτας


Σκοτώστε με ... δε σας φοβούμαι ...
Είναι πολλοί άλλοι πίσω μου που θα πάρουν το αίμα μου ...


Στέλιος Μαυρομάτης


Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια,
να βρω τα σκαλοπάτια, που παν στη Λευτεριά.


Ευαγόρας ΠαλληκαρίδηςΗ ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στις ψυχές μας
φωλιάζει η ηρεμία.
Στη θέση που βρισκόμαστε τώρα ,
ούτε με μικροσκόπιο δε μπορούμε να ανακαλύψουμε
που υπάρχει τραγωδία στο θάνατο ...


Αντρέας Ζάκος

Εμένα δεν πρέπει να με λυπάστε ...
εφ' όσον εγώ δε βρίσκω λόγο
για να κλαίω για τον ευατό μου
, ούτε και οι δικοί μου δεν πρέπει να κλαιν.


Μιχαήλ Καραολής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου