Συνέντευξη του αρχισυντάκτη της "Έρημης Χώρας" στη σελίδα της ΦΛΕ.ΦΑ.ΛΟΠες μας, λοιπόν, Ρωμανέ, κατ’ αρχάς, πότε και πώς ξεκίνησε η όλη προσπάθεια και ποιοι οι αρχικοί στόχοι της κυκλοφορίας του περιοδικού ;


Επισήμως η ιδέα προτάθηκε το καλοκαίρι του 2006. Η συμπάθειά μου προς τον χειμώνα είναι δεδομένη, οι συγκυρίες ευνόησαν, ωστόσο, εκείνο το καλοκαίρι. Η ιδέα προτάθηκε σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων, οι οποίοι ήταν και παραμένουν φίλοι μεταξύ τους, ο καθένας από εμάς με μία ξεχωριστή ποικιλία ενδιαφερόντων και αναγνωσμάτων, καθώς και πολυετών προσωπικών εμπειριών από την πολιτική μας δραστηριοποίηση.


Οι αιτίες της εκκινήσεως της εκδόσεως περιοδικού, πρέπει να αναζητηθούν πρωτίστως στην προσωπική διάθεση των συντελεστών να εκφρασθούμε μέσω μιας παραδοσιοκρατικής πολιτικής προοπτικής και δή πέραν των στεγανών που επέβαλαν στην θεματολογία και το ύφος τα μέχρι τότε σχετικά έντυπα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, όμως, και η απέχθειά μας προς την αρλουμπολογία, την ουφολογία, τον μεσσσιανισμό, την τερατολογία, τις αντεπιστημονικές θεωρήσεις, τον λεκτικό και νοηματικό διασυρμό της ελληνικής γλώσσης από την ακροδεξιά, όπως αυτή με «θαυμάσιο» τρόπο βρήκε έκφραση μέσα από το ΛΑ.Ο.Σ.


Ως στόχο του περιοδικού μας θέσαμε σε πρώτο επίπεδο την όσο το δυνατόν πλατύτερη διάδοση και εμβάθυνση της πολιτικής προοπτικής μας και σε δεύτερο επίπεδο τον διάλογο επί των θέσεων, των συμπερασμάτων μας και των μεταφράσεών μας. Έχουμε την εγωιστική θέση, βεβαίως, να θεωρούμε ως επιτυχία το γεγονός ότι η ανάγνωση του περιοδικού μας μπορεί να αποτελέσει για τον αναγνώστη αφορμή για προσωπική μελέτη, διερεύνηση και για εγρήγορση της κριτικής σκέψεως.Ποια η ταυτότητα της Έρημης Χώρας ; Όπως έγραψα στην εισαγωγική παράγραφο η θεματολογία της είναι τόσο πολυσχιδής, που καθιστά δύσκολη την κατάταξή της σε κάποιο αναγνωστικό πεδίο.


Η «Έρημη Χώρα» είναι ένα περιοδικό ανεξαρτήτου σκέψεως. Αυτή είναι ενδεχομένως η μοναδική κατάταξη, στην οποίαν μπορώ να προβώ. Βάσει αυτής της ανεξαρτησίας, προσπαθούμε και προσεγγίζουμε όντως πολλά, διαφορετικά και ενδεχομένως αλληλοσυγκρουόμενα θέματα και θέσεις. Το αξιοσημείωτο στην όλη προσπάθειά μας πιστεύω ότι είναι το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις ούτε οι ίδιοι συμφωνούμε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με όσα παρουσιάζουμε μέσω του περιοδικού μας. Χάριν, ωστόσο, των στόχων μας, όπως τους ανέπτυξα παραπάνω, παραμερίζουμε τις προσωπικές μας προτιμήσεις ή αντιπάθειες και προχωρούμε…


Θα ήταν άραγε σωστό να υποστηρίξει κανείς ότι το κέντρο ενότητας της θεματολογίας είναι η θεωρία του εθνικισμού κι ότι οι εναλλαγές των θεμάτων διακλαδίζονται γύρω της ;


Το ότι ορίζουμε την «Έρημη Χώρα» ως περιοδικό ανεξαρτήτου σκέψεως, δεν συνεπάγεται ότι δεν έχει ταυτότητα και χαρακτήρα! Η ταυτότητά - και κατά συνέπεια και η θεματολογία του περιοδικού – είναι εθνικιστική, ο χαρακτήρας μας, όμως, είναι η ανεξάρτητη από ιστορικές ή κομματικές προτιμήσεις ανάπτυξη και παρουσίαση των θεμάτων μας.

Ως συντάκτες της Έρημης Χώρας, αλλά και ως πολίτες, εκφράζουμε την επιθυμία για επιστροφή στις ρομαντικές ρίζες του εθνικισμού. Μας ενδιαφέρει η αναζήτηση ξεχασμένων έως αγνώστων εθνικιστών διανοητών και καλλιτεχνών, η κατάδειξη της επιρροής των εθνικιστικών ιδεωδών στην Τέχνη (ποίηση, ζωγραφική, λογοτεχνία) σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και η παράλληλη ανάδειξη της σχέσεως και ποικιλοτρόπου συνδέσεως κοινώς αποδεκτών και γνωστών στο ευρύ κοινό φιλοσόφων, καλλιτεχνών και εν γένει διανοητών προς τον εθνικισμό, καθώς και η μελέτη ρευμάτων και τάσεων εντός των διαφόρων εκφάνσεων του εθνικισμού ανά περίοδο και ανά χώρα.


Σκέφτεστε να εντατικοποιήσετε την κυκλοφορία του περιοδικού ;Θεωρώ ότι η ίδια η φύση του περιοδικού δεν επιτρέπει την ανά τακτά χρονικά διαστήματα κυκλοφορία του. Προσωπική μου επιθυμία είναι η άπαξ κατ’ έτος κυκλοφορία του. Η στενότητα του κύκλου των συνεργατών αφενός και η σχεδόν παντελής έλλειψη ελεύθερου χρόνου αφετέρου – άπαντες οι συντελεστές και οι συνεργάτες του περιοδικού εργαζόμεθα – καθιστούν μία τέτοια επιθυμία προς το παρόν ανεδαφική.Παρακολουθήστε το ιστολόγιο του περιοδικού «Έρημη Χώρα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://erimihora.blogspot.gr/, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στην διεύθυνση erimihora@hotmail.com.
για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη στον σύνδεσμο εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου