«Καταιγίδα από ατσάλι», του Ernst Junger (https://samuraithsdyshs.wordpress.com/)


«Εγκαταλείψαμε αμφιθέατρα, τις αίθουσες διαλέξεων, σχολικές τάξεις και πάγκους εργοστασίων και μετά από εκπαίδευση λίγων εβδομάδων, γίναμε όλοι ένα μεγάλο και ενθουσιώδες σώμα. Μεγαλώσαμε σε μια εποχή ασφάλειας αλλά λαχταρούσαμε τον κίνδυνο και το απροσδόκητο. Ο πόλεμος μας είχε συνεπάρει. Πορευτήκαμε σε μία βροχή από λουλούδια μεθυσμένοι από τριαντάφυλλα και αίμα. Τότε, μας μάγεψε ο πόλεμος όπως το μεθύσι. Ο πόλεμος ήταν το όνειρό μας για μεγαλείο, δύναμη και δόξα. Μας φάνηκε ως μια πράξη ανδροπρέπειας, μία μάχη σε λιβάδια εμποτισμένα με αίμα. Δεν υπήρχε πιο όμορφος Θάνατος στον κόσμο… Ω! αρκεί μονάχα να μην παραμείνουμε στο σπίτι, φθάνει μόνο να μπορέσουμε να συμμετέχουμε»


για να το παραγγείλετε εδώ ...

Το βιβλίο του Ernst Jünger για τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο , “Η καταιγίδα από ατσάλι”, είναι αναμφισβήτητα για μένα το καλύτερο πολεμικό βιβλίο που έχω διαβάσει και με επηρέασε βαθιά. Ένα βιβλίο με καλή πίστη, αληθοφάνεια, ειλικρίνεια. 

Είναι ίσως  το καλύτερο πολεμικό βιβλίο του εικοστού αιώνα. Μια γυμνή αναπαράσταση της σκληρής ζωής στα χαρακώματα και της φρίκης του αίματος, του εξαναγκασμού στον ηρωισμό, της απόγνωσης της ευφυΐας. 

Είναι γενικά ένα μυθιστόρημα που είναι περισσότερο εντυπωσιακό παρά συναρπαστικό. Το γνωστό “Κανένα νεώτερο από το Δυτικό μέτωπο” του Remarque ήταν και παραμένει κάτι πολύ καλό, αλλά δεν φτάνει σε περιγραφή την ωμότητα και τον ρεαλισμό αλλά και την φιλοσοφία του πολέμου. 

Ίσως γιατί ο συγγραφέας του είναι πολιτικά ορθός!

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/7/24 6:14 μ.μ.

    έπεσαν οι μάσκες για το μαύρο μέτωπο ... τελικά ήταν κρυφοκομμούνια και μάλλον πράκτορες της Ρωσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/7/24 7:19 μ.μ.

      Τι βλάκας που είσαι ρε φίλε, βασικά ο χειρότερος εφιάλτης σας ήμαστε.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/7/24 8:51 π.μ.

    Από την εισαγωγή του βιβλίου: Ο Γιούνκερ όπως πολλοί από τους συντηρητικούς επαναστάτες, αναμείχθηκε τόσο με την ριζοσπαστική δεξιά όσο και με την αριστερά, και ενδιαφερόταν τόσο για τις δραστηριότητες των Γερμανών κομμουνιστών και αναρχικών όσο και για τους εθνικιστές. Ήταν ιδιαίτερα κοντά στον Ερνστ Νίκιτς ο οποίος ήταν ο ηγέτης του ρεύματος των εθνικομπολσεβικων. Χαιρέτησε τον Χίτλερ και την άνοδο του κόμματος στην εξουσία χωρίς ενθουσιασμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/7/24 10:31 μ.μ.

    Πόση ιδεολογική γύμνια και πόσος υλισμός υπάρχει στον χώρο αποκαλύφθηκε μέσα σε 81 σχόλια κάτω από μια ανάρτηση του ΜΚ.

    Τσακώνονται επί ημέρες βάζοντας ως μέτρο της αλήθειας μιας ιδέας, τους δείκτες του βιοτικού επιπέδου ανισομερώς ανεπτυγμένων χωρών υπό διάφορα καθεστώτα.

    Με αυτό τον γνώμονα η ΛΟΑΤΚΙ woke παγκοσμιοποίηση είναι η απολύτως αληθινή ιδέα, και είναι προορισμένη να νικά εις τους αιώνας των αιώνων, καθώς αυτή τη στιγμή οι χώρες στις οποίες επικρατεί προσφέρουν ανώτερο βιοτικό επίπεδο από αυτές στις οποίες δεν επικρατεί.

    Είμαστε τόσο υλιστές ως χώρος τελικά; Γίνεται να είναι το "work, buy, consume, die" η ηθική ενός εθνικιστή; Τέτοια κωστοπουλική σήψη "ξεβλαχέματος" μαζανθρώπων έχουμε υποστεί;

    Πού είναι οι παλιοί συναγωνιστές που κατέκριναν τον μαρξισμό για την έλλειψη μεταφυσικής και πνευματικότητάς του; Και από πότε τύποι που θεωρούν τα κομπιουτεράκια των Austrian Economics ως μέτρο ιδεολογικής αληθινότητας, έγιναν δεκτοί στον χώρο;

    Κριτική πνευματική μόνο ο Γκέκας έχει μείνει να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/7/24 1:02 μ.μ.

      από την πολύ πνευματική κριτική του ο συγκεκριμένος nordic φωτογραφίζεται με εικονίτσες Παναγίας και Χριστού στους ταλιμπάν του Βορρά ή από την "μεταφυσική πνευματικότητα" του συνεργάζεται με καραγκιόζηδες τύπου Περδικάρη, Κωνσταντίνου και άλλων ;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/7/24 1:13 μ.μ.

    10:31 Όταν ο λαός αγαπητέ πεινάει το πνεύμα και η μεταφυσική δεν τρώγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.