Ο καπιταλιστής που είχε έρθει στη χώρα και είχε κλέψει τη γη από το λαό δεν ήταν ληστής, ενώ εκείνοι που τον έδιωξαν ήταν. Αυτό λένε πάντα τα μέσα προπαγάνδας.
Η μεγάλη εθνικιστική αγροτική επανάσταση του Ζαπάτα στο Μεξικό, στράφηκε από την αρχή ενάντια στους κεφαλαιούχους μεγαλοαστούς. Οι φτωχοί αγρότες, οι πέονες όπως ονομάζονταν, ξεσηκώθηκαν επαναστάτησαν και αποφάσισαν να διώξουν τους ξένους και τους μεγαλοαστούς.
Η οικογένεια Ζαπάτα δεν ανήκε στους πέονες αλλά στους ραντσέρος. Από πατέρα σε γιο γενιές ολόκληρες κατείχαν και δούλευαν ένα μικρό χωράφι. Ο μικρός Εμιλιάνο είχε την πρώτη εμπειρία από το σκοινί και το χαλινάρι φυλάγοντας το μικρό κοπάδι του πατέρα του.
Ο νεαρός Εμιλιάνο ήρθε γρήγορα σε σύγκρουση με την εξουσία, μόλις 17 ετών, υπερασπιζόμενος τους συγχωριανούς του ενάντια στους τσιφλικάδες και τους χωροφύλακες.
Ο Ζαπάτα ήταν μια πραγματικά ηγετική μορφή ένας γνήσιος λαϊκός επαναστάτης που αγαπούσε τον λαό του. Πίστευε στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Υποστήριζε ότι οι επιθέσεις ενάντια στη θρησκεία και την λαϊκή συνείδηση είναι αρνητικές και επιζήμιες, γιατί κανένα δεν πείθουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να οξύνουν τα πάθη, να δημιουργούν μάρτυρες και να ισχυροποιούν τον εχθρό τον οποίο προφασίζονται ότι τον πολεμούν.
Την Άνοιξη του 1910 οι χωρικοί στην επαρχία Μορέλος, του Μεξικού, είχαν αποφασίσει να διεκδικήσουν κάποια χωράφια από τον τοπικό τσιφλικά, βασιζόμενοι σε ένα νόμο. Αυτός τους προειδοποίησε ότι αν καταλάμβαναν τα χωράφια θα τους έδιωχνε με τη βία. Οι χωρικοί είχαν απελπιστεί, όταν ο Ζαπάτα γύρισε από ένα ταξίδι που είχε πάει στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Αμέσως συγκάλεσε συμβούλιο του χωριού και αποφάσισαν ότι αφού τα νόμιμα μέσα είχαν αποδεχτεί μάταια, θα έπρεπε να πάρουν η ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.
Οι Ζαπατίστας πάντα μιλούσαν μεταξύ τους για επανάσταση. Συγκρούονταν με την αστυνομία και αποτελούνταν από 14χρονα παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Ήταν εθελοντές αγρότες κυρίως και δεν ήταν όλοι οπλισμένοι. Δεν είχαν ούτε υψηλή στρατιωτική συγκρότηση ούτε μια ενιαία πολιτική οργάνωση. Ήταν ουσιαστικά ένας ένοπλος λαός.
Το 1911 η Μεξικάνικη επανάσταση φαινόταν εντελώς χαοτική με ομάδες στρατού και ανταρτών να γυρνάνε στη χώρα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Μεξικό ήταν χωρισμένο σε τρεις κοινωνικές ομάδες.
Την πρώτη την αποτελούσαν οι παλιοί μεγαλοτσιφλικάδες, οι γαιοκτήμονες που τους υποστήριζε η Καθολική εκκλησία, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι και μια ισχυρή κλίκα ξένων που είχαν πολλά προνόμια και ήταν κυρίως Αμερικάνοι και Βρετανοί. Με τους μισθοφόρους τους επιζητούσαν την ίδρυση μια δικτατορίας με αρχηγό έναν ελεγχόμενο ηγέτη.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η τάξη των αστών, οι καπιταλιστές επιχειρηματίες, ζούσαν κυρίως στις πόλεις και ζητούσαν το κοινοβουλευτικό σύστημα. Αδιάφοροι για τον υπόλοιπο Μεξικανικό λαό ήθελαν σαν καλοί καπιταλιστές … να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και να εξασθενίσουν τη δύναμη και τα προνόμια των μεγαλοτσιφλικάδων και της Καθολικής Εκκλησίας. Επιθυμούσαν να διευρυνθεί η εγχώρια «αγορά» των βιομηχανικών και λοιπών καταναλωτικών αγαθών. Ήταν οι φιλελεύθεροι του 18ου αιώνα.
Η τρίτη ομάδα ήταν οι μεγάλη μάζα των εξαθλιωμένων αγροτών. Οι Μεξικανοί που δεν είχαν κλήρο, οι πέονες, οι μικροκαλλιεργητές, οι ενοικιαστές γης. Μαζί με αυτούς τους χωρικούς ήταν και η νέα τάξη των μισθωτών εργατών στη βιομηχανία. Οι εργάτες των ορυχείων, των σιδηροδρόμων και άλλων. Μέσα σε αυτή την κοινωνική ομάδα υπήρχε και μια υποομάδα στην επαρχία του Μορέλος και σε μερικές γειτονικές πολιτείες στο νότιο Μεξικό.
συγχαρητηρια για το αρθρο! να τα βλεπουν αυτα μερικοι νεαροι,για το τι εστι εθνικοεπαναστατισμος και οχι αυτα που τους βαζουν στο κεφαλι οι χουντικοι και μπατσολαγνοι καραγκιοζηδες
ΑπάντησηΔιαγραφή