Βιβλιοπαρουσίαση: Ρένος Ηρ. Αποστολίδης «Πυραμίδα 67»


του Wolverine

Ο Ρένος Ηρ. Αποστολίδης είναι σχετικά άγνωστος στον «χώρο» και δεν εκπλήσσομαι καθόλου για αυτό. Είναι αναμενόμενο αφού λίγοι μπορούν να καταλάβουν την επαναστατική σκέψη, ενώ οι ποιοτικές φυσιογνωμίες είναι αποκλεισμένες ή και παραγκωνισμένες από την αστική καθεστωτική ακροδεξιά εδώ και χρόνια για ευνόητους λόγους. Αιρετικός μέχρι το τέλος της ζωής του, συναρπαστικός και επικίνδυνος για το σύστημα. Δεν έβαζε όμως εύκολα τελεία σε όσα έλεγε ακόμη και αν κάποιοι είχαν ενοχληθεί σφόδρα και του το έδειχναν με κάθε τρόπο. Ελληνολάτρης με την κυριολεκτική σημασία, καυστικός εχθρός του καθωσπρεπισμού και της πολιτικάντικης μαφίας, εισβολέας στο κ(υ)νοβούλιο το ’64 και υβριστής του παρλιαμενταρισμού γεγονός που του κόστισε μια καταδίκη και τρίμηνη «φιλοξενία» στα μπουντρούμια της δημοκρατίας.


Η αμφισβήτηση του καθεστώτος στην πράξη οδήγησε πολλούς στο να τον χαρακτηρίσουν εύκολα είναι η αλήθεια ... ως «Φασιστή» και «νεοφασίστα» ενώ άλλοι του κόλλησαν την ταμπέλα του «Αναρχικού» ή τον ονόμασαν ακόμη και «Αναρχικό της Δεξιάς»! 
Υποστηρικτής του πολυτονικού και της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, ελευθεριακός επαναστάτης στην πράξη και πραγματικός «καταπέλτης» ενάντια στον Καραμανλισμό και την πολιτική δυσωδία. Σίγουρα ο Ρένος δεν καταλάβαινε από «ταμπέλες» αφού αυτές είναι πολλές φορές μόνο για τα πρόβατα …


Στην «Πυραμίδα 67» εξιστορεί την συγκλονιστική προσωπική του ιστορία στον εμφύλιο ή στον συμμοριτοπόλεμο για μερικούς (άλλωστε όπως λέει και ο Αριστοτέλης Καλέντζης «ήταν όντως συμμοριτοπόλεμος μεταξύ 2 συμμοριών, ένθεν κακείθεν») όπου βιώνει την υποκρισία και της «εθνικής δεξιάς» αλλά και τον μεγαλειώδη παροξυσμό και την εθελοτυφλία του κομμουνιστικού ΔΣΕ. Οι απειλές για διασυρμό σε στρατοδικεία δεν κάμπτουν στο ελάχιστο το ηθικό του, αντίθετα τον χαλυβδώνουν ακόμη περισσότερο αφού ο θάνατος παραμονεύει παντού και αυτός όχι μόνο δεν φοράει παρωπίδες στα χαρακώματα αλλά θέλει να τις σπάσει στο κεφάλι των επικριτών του. Γραμμένες οι μέρες και οι νύχτες της κόλασης σε κουτιά από τσιγάρα και ημερολόγια, γεμάτες αναμνήσεις πόνους και θανάτους ανθρώπων. Το αρχείο του, με δημοσιεύματα, επιστολές κι ανέκδοτα κείμενα, ξεπερνάει τις 40.000 σελίδες. Σε DVD κυκλοφορούν τα καλύτερα αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ Ο Εμφύλιος μέσα μας (που βασίστηκε στην Πυραμίδα 67) σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη.


Ρένος, Πυραμίδα 67
Τὸ βιβλίο τοῦ Ἐμφυλίου.
(μὲ ἀνέκδοτα κείμενα
καὶ σχόλια τοῦ Ρένου.)
Εἰσαγωγή, σχόλια, ἐπιμέλεια:
Η.-Σ. Ἀποστολίδη.
9η ἔκδοση, 2010.
21x14cm. Σελ. 507.



“Ήταν το 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου Α΄, όταν μια συγκριτικά ολιγομελής ομάδα φανατικών (ακροδεξιών) διαδηλωτών, περί τα 50 άτομα, παρεβίασαν τις εισόδους της Βουλής, έτρεψαν εις φυγήν τους χωροφύλακες της Φρουράς και βιαιοπράγησαν κακοποιήσαντες υπαλλήλους του Κοινοβουλίου που επεχείρησαν να τους εκδιώξουν. Τελικώς η Χωροφυλακή (που εκείνη την εποχή φρουρούσε το Κοινοβούλιο) συνέλαβε ορισμένους και περιέθαλψε τους τραυματίες υπαλλήλους (εν οις και ο τότε βασικός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, ο Α. Λεφάκης, ο οποίος βρέθηκε με σπασμένο χέρι!). Η ομάδα των εισβολέων, με επικεφαλής έναν ιδιότυπο αναρχικό, τον Ρένο Αποστολίδη, είχε συγκροτηθεί από ακροδεξιούς της εποχής που είχαν μετάσχει σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γ. Πλυτά, με το τέλος της οποίας εκινήθησαν για να… καταλάβουν τα… Ανάκτορα του κοινοβουλευτισμού. Η ιστορία αυτής της ακροδεξιάς επιθέσεως στον κοινοβουλευτισμό έληξε με τη δίκη και την καταδίκη των δραστών από το αρμόδιο δικαστήριο”

Απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη (σ.σ. ποιος άλλος ...)

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/9/14 3:06 π.μ.

    Γιατί το κάνεις αυτό Μαύρε Κρίνε;
    Τι σε συνεπαίρνει από τον μακαρίτη;
    Ο λόγος του; συμπλεγματικός μετανοήσας ακροδεξιός; ούτε!
    Η ιδεολογία του; φιλελεύθερος,μικροαστούλης,δεξιός,ούτε καν ακροδεξιός, με μία στιγμιαία ''βίαιη'' ενέργεια!!!
    Ακόμη και 'γω τον παρακολουθούσα στο καθεστωτικό κανάλι που εμφανιζόταν προ 18ετίας,με το τσιμπούκι του και περιέγραφε τα περί ''εμφυλίου''...τα περί ''λεβεντιάς της πλανημένης αριστεράς''...ρε άντε και...
    ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ''ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ'' ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ''ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕ'',ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ!
    Θα το ξαναπώ ότι δεν είμαι,έτσι τουλάχιστον λέω,εθνικοσοσιαλιστής αλλά και ούτε απέναντί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. selectol 200mg για την καρδιά αν δεν αντέχεις να διαβάζεις αλήθειες ...

    στην βιβλιοπαρουσίαση υπάρχει εισαγωγικό ... τι δεν καταλαβαίνεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαλαπαρτιανός24/7/20 1:05 μ.μ.

    Τεράστιος Έλληνας κι όχι απλώς Ελλαδίτης!
    Είχε αρχές, αξίες, ανησυχίες, έδειχνε ήθος μέσα από την κάθε του λέξη και πράξη!

    Έδειξε πως ένας γνήσιος ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ στέκεται κριτκά και φιλτράρει 10-15 φορές ό,τι του πλασσάρεται ως αλήθεια, όποιος και να τη σερβίρει!

    Έκανε αυτοκριτκή για τη συμμετοχή του σε ένα αδελφοκτόνο πόλεμο για τα συμφέροντα Αμερικανογάλλων...

    Θύμησε πως η εξέγερση εναντίον του ''ακραίου κετρο'' δεν ήταν ανέκαθεν προνόμιο της Αριστεράς! Όπως κι ο καλός του φίλος Γ.Γεωργαλάς, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΓΩ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ , ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΠΟ , ΟΤΑΝ ΟΥΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ , ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΘΕ'Ι'ΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.