Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Εθνικοσοσιαλισμός και η Αρχαιότητα (εκδόσεις Πόλις)Johann Chapoutot

12/2013

Σελίδες 720

Ένα ογκώδες και πυκνογραμμένο βιβλίο με πλήθος στοιχείων για την σχέση του ναζισμού και του φασισμού με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο. Ο συγγραφέας ακολουθεί τα ιστορικά στοιχεία και ανατέμνει τον τρόπο με τον οποίο η εθνικοσοσιαλιστική και φασιστική προπαγάνδα εγκόλπωσε την αρχαία θεματογραφία, τα σύμβολα, τις παραστάσεις, το νόημα που προέρχεται από τον Μύθο. 

Όπως διαβάζουμε: Το ναζιστικό κόμμα, με το εγχείρημά του περί νέου ανθρώπου, προσπάθησε να δώσει σε αυτό τον άνθρωπο όχι μόνο ένα ανανεωμένο σώμα αλλά και μια νέα προσωπικότητα: ένα ήθος σφυρηλατημένο από την προπαγάνδα, μια σκέψη δομημένη σύμφωνα με τα αξιώματα της ιδεολογίας, αλλά και μια ταυτότητα συγκροτημένη από μια ιστορία, την ιστορία της ομάδας στην οποία εκείνος ανήκει. 

Ο ναζισμός ως ιδεολογία συνοδεύεται από έναν ιστορικό λόγο ο οποίος φιλοδοξεί να αφηγηθεί το παρελθόν της φυλής. Αυτή η ιστορία της φυλής έγινε κατά κανόνα αντιληπτή ως αποκλειστικά γερμανοκεντρική.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/1/18 2:42 μ.μ.

  Αυτό το βιβλίο,αν και παρέχει πλήθος πληροφοριών, εντούτοις είναι δυσφημιστικό για τον Γερμανικό Εθνικοσοσιαλισμό.Ο συγγραφέας του θεωρεί ότι οι Εθνικοσοσιαλιστές παραχάραξαν την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα,τον Πλάτωνα κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είναι μια αρκετά καλή πηγή πληροφοριών, τα βιβλία που προβάλλει το ιστολόγιο δεν είναι στο σύνολο τους φιλικά προσκείμενα στις ιδέες μας

   Διαγραφή