Η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως (Μετάφραση Κωνσταντίνος Ν. Μαλεβίτης)Η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως

Η Επίτευξη της Αυτοκυριαρχίας
σύμφωνα με τα πρώτα Βουδιστικά Κείμενα
Μετάφραση Κωνσταντίνος Ν. Μαλεβίτης

Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της σύγχρονης εποχής, ο Julius Evola (1898-1974), είναι ίσως ο βασικότερος εκφραστής της Εσωτερικής Παράδοσης. Τον αριστοκρατικό, εσωτερικό και ηρωικό τρόπο ζωής τον οποίο ακολούθησε συνοδεύουν μία σειρά εργασιών ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το παρόν βιβλίο. Στη διδασκαλία της Αφυπνίσεως ο Evola υπεισέρχεται σε μία έξοχη ανάλυση των ιερών κειμένων Pali του αρχέγονου Βουδισμού τα οποία αντικατοπτρίζουν το πολιτιστικό, μεταφυσικό και υπερβατικό περιεχόμενο της εν λόγω ανατολικής παράδοσης. Πρόκειται για μία διδασκαλία η οποία απευθυνόμενη σε μία ελίτ ασκητών πνευματικής ευγένειας, κατευθύνεται κόντρα στο ρεύμα, αόρατη για τον περισσότερο κόσμο και τους κοινούς θνητούς που ζουν στη σκιά της άγνοιας. 

Ο Βουδισμός ιδιαίτερα στην πρωταρχική του μορφή αποστασιοποιείται του οτιδήποτε θυμίζει θρησκεία, μυστικισμό ή χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της πίστης, της αφοσίωσης, της δογματικής ακαμψίας και του προσηλυτισμού. Αντίθετα, εξυψώνεται ο ασκητισμός ως προς την αυθεντική του σημασία δηλαδή αυτή της πρακτικής εξάσκησης, της πειθαρχίας και της εκμάθησης. Παράλληλα εκθειάζεται η αυτοσυγκέντρωση, η δύναμη της θελήσεως, ο έλεγχος της σκέψης και του νου, η ηθική συμπεριφορά, ο μοναχισμός. Εkattam monam akkhatam - Η μοναξιά είναι σοφία. Εκείνος ο οποίος είναι μόνος θα ανακαλύψει ότι είναι χαρούμενος, άρχοντας του εαυτού του, τεχνίτης του προσωπικού του πεπρωμένου. 

Ο άνθρωπος έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ίδιο του τον εαυτό και την εξαρτημένη φύση της ύπαρξής του. Μπαίνει σε μία μάχη καθημερινή, χωρίς ανακωχή, σε έναν ηρωικό αγώνα πνευματικού είδους. Προτιμάει να πεθάνει μαχόμενος για την πραγμάτωση της ύστατης κορύφωσης, παρά να ζει νικημένος. Περπατάει το μονοπάτι της αφυπνίσεως, κατευθυνόμενος προς τη φώτιση. Το μόνο που έχει πλέον σημασία είναι η κάθε στιγμή. Έχει αποκτήσει έλεγχο επί του εαυτού του, διακατέχεται από επίγνωση, γαλήνη, αταραξία και αξιοπρέπεια. Κatam karaniyam - Θα γίνει αυτό που ήταν να γίνει.

Το βιβλίο συνοδεύεται από το "Εννοιολογικό Λεξικό Βουδιστικών και Ανατολικών Παραδοσιακών Όρων", μια επιτομή στην ορολογία που χρησιμοποιεί ο Evola στην Διδασκαλία της Αφυπνίσεως.


Ελληνική ιστοσελίδα για την ζωή και το έργο του Julius Evola :


5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος31/1/18 11:16 μ.μ.

  Να σημειωθεί πως η απόδοση του κ.Μαλεβίτη είναι εξαιρετική! Σε αντίθεση με άλλες μεταφράσεις έργων του μεγάλου αυτού Διδασκάλου που είναι, δυσυχώς, βιαστικές και απρόσεκτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος1/2/18 3:16 μ.μ.

  Αν επιτρέπεται, σε ποια έργα αναφέρεσαι;Με ενδιαφέρει η γνώμη σου, επειδή και εγώ διαθέτω τα μεταφρασμένα έργα του Έβολα στα ελληνικά,και θα ήθελα να γνωρίζω αν αποκλίνουν οι ελληνικές μεταφράσεις,από τις ιταλικές και αγγλικές.Θεωρείς ότι είναι καλύτερο να διαβαστούν στα αγγλικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος1/2/18 6:23 μ.μ.

   Προσωπικά είχα βρει εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας την μετάφραση της Λόγχης για την Εξέγερση ενάντια στον Σύγχρονο κόσμο. Τα έργα του τα έχω όλα διαβάσει στα Αγγλικά, και αν κάποιος έχει αυτή την δυνατότητα θα του το πρότεινα ανεπιφύλακτα. Σκέψου μονάχα πως οι περισσότερες Ελληνικές μεταφράσεις είναι απο το ήδη μεταφρασμένο Αγγλικό κείμενο.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος2/2/18 9:53 π.μ.

   Ευχαριστώ για την απάντηση.Σίγουρα είναι καλύτερο να διαβαστούν τα έργα του στα αγγλικά.Ποιός ξέρει,στα δικά μας,τα μεταφρασμένα στα ελληνικά ,ενδέχεται να αλλάζουν τα νοήματα κτλ.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/2/18 1:50 μ.μ.

   Πάντως,ήθελα να προσθέσω ότι η "Εξέγερση ενάντια στον σύγχρονο κόσμο" και το "Προσανατολισμοί", έγιναν μετάφραση απευθείας από την ιταλική γλώσσα στην ελληνική. Για τα άλλα βιβλία δεν γνωρίζω.

   Διαγραφή