Ο Che Guevara και η Συντηρητική Επανάσταση

 


του Maxim Medovarov 
μετάφραση: Zero Schizo

Στις 14 Ιουνίου γιορτάσαμε την 90η επέτειο από τη γέννηση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Το Διαδίκτυο αντέδρασε με έναν εκπληκτικά περίεργο τρόπο: η πλειοψηφία δημοσίευσε κάτι στη μνήμη του, ενώ οι εχθροί του περιορίστηκαν σε δύο κατηγορίες: φιλελεύθεροι και «νεοναζί», τους οποίους, ως συνήθως, τους πιάνει υστερία με την απλή αναφορά του comandante.

Ωστόσο, ας εμβαθύνουμε σε αυτό το ζήτημα: πού τοποθετείται ο Τσε Γκεβάρα στον άξονα αριστερά και δεξιά; Δεν είναι σημαντική αυτή  η πτυχή της σύνθεσής του, στην προοπτική της Συντηρητικής Επανάστασης; Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές σχετικά με το ότι ο Ισπανός caudillo Franco και ο ηγέτης της Αργεντινής Peron είχαν σχέσεις με τον Che και τον Fidel. Από μια τυπική ιδεολογική άποψη, αυτό θα έπρεπε να ήταν αδιανόητο, αλλά στην πράξη δεν ήταν. Ποιο είναι το κλειδί; Ποιος είναι ο οικονομικός χαρακτήρας της Συντηρητικής Επανάστασης, στον οποία συνέβαλε και ο Τσε Γκεβάρα;

Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στον Immanuel Wallerstein: πρόκειται για την αντίσταση στην εμπορευματοποίηση των εδαφών και της προλεταριοποίησης της εργασίας, αυτές οι δύο πραγματικότητες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Κάθε πολιτική δύναμη που υπονομεύει αυτές τις δύο πραγματικότητες ανοίγει την πόρτα στην απελευθέρωση. Και αυτό συνέβη κατά την εποχή του Arbenz στη Γουατεμάλα, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του οποίου ο Che Guevara ξεκίνησε την πολιτική του πορεία, όταν ο Arbenz εθνικοποίησε την Αμερικανική Πολυεθνική Εταιρεία Φρούτων.

Είναι τα υπαρκτά κινήματα της αριστεράς ικανά να καταπολεμήσουν την εμπορευματοποίηση των εδαφών και τον προλεταριοποίηση της εργασίας; Όχι. Οι ίδιοι είναι πλέον διαζευγμένοι από τη γη, οι ίδιοι είναι παγκοσμιοποιητές, καλωσορίζουν μόνο την ελεύθερη κυκλοφορία ορδών μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, ενώ εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του παραδείγματος της Συντηρητικής Επανάστασης, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να ενωθούν οι αγρότες και το εργατικό δυναμικό της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, αυτό που έκανε ο Τσε Γκεβάρα και αυτό που έκανε ο Sub-comadante Μάρκος αργότερα, είναι μια βαθιά συντηρητική πράξη.

Η πραγματική επανάσταση, η φιλελεύθερη επανάσταση για την προώθηση της προλεταριοποίησης της εργασίας και της εμπορευματοποίησης των εδαφών, πραγματοποιείται στη σύγχρονη εποχή από το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, όλες οι εξεγέρσεις εναντίον του, είτε από τα κάτω προς τα πάνω είτε, όπως στη Μαλαισία υπό τον Mahathir Mohammad, από πάνω προς τα κάτω, είναι ουσιαστικά αντεπαναστατικές ή, πιο συγκεκριμένα, «η αντίσταση στην επανάσταση», σύμφωνα με τον De Maistre. Και αυτό είναι άλλο ένα μάθημα από τον Τσε Γκεβάρα, τον εκ γενετής αριστοκράτη και Ιρλανδό-Ισπανό ευγενή (κάτι για το οποίο ήταν πάντα περήφανος και κάτι που η αριστερά είναι ανίκανη να καταλάβει), υπερασπιστής του λαού του από έφεση.

Αυτό το μάθημα είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το τελευταίο. Το τελευταίο είναι πιθανώς τα λόγια του ότι η ζωή ενός προσώπου και η ζωή ενός λαού είναι πολυτιμότερη από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Αυτός είναι ο λόγος που οι χρηματοπιστωτές του κόσμου τον μισούν τόσο πολύ. Αυτή η αξία δεν τηρείται από την πλειοψηφία των ηγεμόνων του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι για χάρη του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, χωρίς να αναφέρουμε εκείνη των ξένων (στμ. Στην Ελλάδα αυτή η σειρά προτεραιότητας είναι ανάποδα). Αλλά μερικές φορές υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζονται από το πουθενά σε αυτόν τον κόσμο, άνθρωποι που αναποδογυρίζουν τα χρηματοπιστωτικά τραπέζια και μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση, μια άλλη πραγματικότητα και μια άλλη ηθική.

Hasta siempre, Comandante!

Μετάφραση στα Ελληνικά: Τίτος

πηγή

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/10/20 1:50 μ.μ.

    https://i.pinimg.com/474x/76/d3/8c/76d38c076381f4665b93ce867f1c4ba8.jpg

    ο τσε υμνουσε το σταλινικο καθεστως στην ουγγαρια εδω φωτο με τον ηγετη που εχυσε το αιμα του ουγγρικου λαου και δεν ειμαι ουτε νεοναζι ουτε δεξιος ζητωπατριωτης ειναι περιεργο η θεση του τσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/10/20 1:56 μ.μ.

    https://www.youtube.com/watch?v=XbWB7psfQaQ

    Ο τσε υμνουσε τους χασαπιδες του ουγγρικου λαου απο τη ξερω εσεις υμνειτε την ουγγρικη επανασταση του 1956 περιεργα πραγματα εδω δεν ειναι το θεμα αν ηταν σωστο ο τσε που υμνουσε το ουγγρικο κομμουνιστικο κρατος αλλα εσεις σαν μαυρος κρινος ποια η γνωμη σας επειδη καθε χρονο υμνειτε την ουγγρικη επανασταση του 1956 ενω ο τσε την ελεγεε αντε-επανασταση ξανα λεω δεν κατηγωρω τον τσε αλλα απλως ειμαι σκεπτικος με τον τσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι εύκολο να καταλάβεις πιστεύω ότι δεν ήταν όλες οι επιλογές των κουβανών σωστές. αμφιβάλλω αν είχαν πλήρη αντίληψη του σκοπού των σοβιετικών. όσο περνούσαν τα χρόνια οι κουβανοί εξυπηρετούσαν όλο και περισσότερο τα σχέδια της μόσχας. αυτό σημαίνει εξάρτηση από μια υπερδύναμη. μην ξεχνάμε τις ιδιαίτερες συνθήκες της νήσου και τον πόλεμο που δέχονταν από τις ΗΠΑ. η προσέγγιση με την ΕΣΣΔ ήταν ένα σωσίβιο σωτηρίας μια έσχατη λύση ανάγκης που ο ίδιος ο τσε το είχε επισημάνει σε ομιλίες του.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος23/10/20 2:09 μ.μ.

    Και δεν ειμαι απο αυτους που κραυγαζουν για τα εγκληματα των κομμουνιστων και ξεχνανε τα εγκληματα των συμμαχων αυθεντικη δεξια λεει το εν λογω ιστολογιο αμα δεν το προσεξατε θα παραθεσω 2 φωτογραφιες του μεγαλου φιντελ

    https://2.bp.blogspot.com/-jJRgoUGDZ44/Vtx0rWXsUWI/AAAAAAAACL0/9AsoIvauisQ/s1600/Castro-rockefeller.jpg

    https://pbs.twimg.com/media/D5hRxbeX4AU4Au7.jpg

    και εγω καποτε υπερασπιζομουν την κουβανικη επανασταση μεχρι που αρχισα να το ψαχνω ε τωρα τα αδερφια καστρο ο ενας με τον ροκφελερ και αλλος με τον σορος καθολου τυχαιο και δεν ειμαι νεοναζι σκινχεντ παντως ο χρουστωφ την εποχη που ο φιντελ πηρε την εξουσια ειπε κατι για πρακτορα μπορει ολα αυτα να ειναι της φαντασιας μου αλλα η φωτογραφιες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το ότι η κουβανική επανάσταση εκφυλίστηκε είναι δεδομένο. μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα καθεστώς που υμνούσε την προσωπολατρεία του κάστρο. για αυτό και τους έβγαλαν από την μέση τους δελφίνους ώστε ο φιντέλ να παίζει μπάλα μόνος του.

      Διαγραφή
    2. δεν είπε κάποιος ότι είσαι νεοναζί σκίνχεντ κλπ ...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/10/20 8:50 μ.μ.

    θα ήθελα στοιχεία για τις επαφές CHE με PERON και FRANCO.
    Ευχαριστώ

    Taliban

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι γνωστή και ανεβασμένη η επιστολή του περόν όταν πέθανε ο τσε. για τον φράνκο δεν υπάρχουν στοιχεία στην διάθεση μας. επίσης ο κάστρο είχε προσλάβει άντρες των ες ες για να εκπαιδεύσουν την προσωπική του φρουρά και επίλεκτες μονάδες.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/10/20 11:59 μ.μ.

    https://therevolutionaryconservative.com/articles/total-support-for-the-bolivarian-revolution-of-chavez-and-maduro/#.X5NDxe2_zIU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/10/20 5:21 μ.μ.

    Αληθεια γιατι δεν ανεβαζεις ολο τον δισκο χαριστικη βολη σε free download? ασχετο αλλα ηθελα να το ρωτησω απο καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι μια καλή ιδέα! ίσως γίνει και αυτό στο μέλλον! είχαν ανέβει σε βίντεο αλλά τα έριξαν οι γνωστοί άγνωστοι ...

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.