Απόσπασμα από το «Ο εχθρός είναι η Αμερική» του Danielle Perra



"Αλλά η κριτική για τη δημοκρατία δεν αποτελεί προνόμιο του εικοστού αιώνα. Αυτή, στην πραγματικότητα, δεν έλειπε ήδη από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας.

Σε ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις υπό την σημαία του Veltro με τον τίτλο Το πολιτικό καθεστώς των Αθηναίων (Athenaion Politeia), ο συγγραφέας [4] θεωρεί τη δημοκρατία όχι ως «κυβέρνηση του λαού» αλλά ως κυβέρνηση απατεώνων  (oi poneroi). Από την άλλη πλευρά, το ότι αυτή η δημοκρατία ήταν το χειρότερο δυνατό καθεστώς επιβεβαιώθηκε επίσης από τον Αλκιβιάδη, σύμφωνα με τον οποίο αυτό το σύστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «πάνδημος αναγνωρισμένη τρέλα».

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η τρέλα βρήκε την μέγιστη σύγχρονη έκφρασή της στο δυτικό ημισφαίριο, εκείνη η «Δύση» που ο ισλαμικός μυστικισμός καθόρισε, σε συμφωνία με την ελληνική ιδέα της «διακυβέρνησης των πονηρών», ως το «λάκκο των απατεώνων». Και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η δημοκρατία, από την αρχαιότητα, συνδέεται εγγενώς με τη θαλασσοκρατία: με τον έλεγχο της θάλασσας και των εμπορικών ροών που ρέουν πάνω της.

Ο Γερμανός φιλόλογος Walter F. Otto έχει επανειλημμένα τονίσει τον εγγενή δεσμό που η κλασική ελληνικότητα συνέδεσε τη θάλασσα με την ύλη και, κατά κάποιο τρόπο, με την υπερβολή. Ο ίδιος ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την ύλη για να μπορεί να κατέχει την πραγματική ανύψωση του θεού. Η σφαίρα εξουσίας του περιορίστηκε στην πραγματικότητα σε μια περιορισμένη υλική σφαίρα, όπου η βία και το πνεύμα της επικράτησης θριαμβεύουν [5]. Οι Κύκλωπες, γιοι του Ποσειδώνα, περιγράφονται στην Οδύσσεια ως αλαζονικά και άδικα όντα: δηλαδή, ως αρχέγονη έκφραση αυτού του «γιγάντιου» που στη νεωτερικότητα βρήκε αντιστοιχία στην ιδέα του άμετρου και του άπειρου υπολογισμού.

Αντίθετα, η πιο αυστηρά ελληνική θεϊκή εκδήλωση (αυτή του Δία, της Αθηνάς ή του Απόλλωνα) δεν έχει τίποτα από την ασύμμετρη φύση της δύναμης που ρέπει στο κολοσσιαίο. Η «τερατώδης δυναμική» εξαλείφεται με ένα χαμόγελο από την καθαρή μεγαλειότητα της φύσης [6]. Ο καθαυτό Έλληνας θεός αποκαλύπτει τι είναι σωστό αλλά ποτέ τον εαυτό του. Ο Απόλλωνας,  ερωτώμενος από τους προσκυνητές στο Μαντείο των Δελφών, δεν μιλά ποτέ για τον εαυτό του ή το μεγαλείο του. «Όταν λέει «Γνῶθι σε αυτόν!» Δεν επιβάλλει ένα τεστ γνώσης. Αλλά λέει: «έχετε μάτια για τις ιερές μορφές της φύσης, θυμηθείτε τα όρια του ανθρώπου. ξέρετε τι είναι ο άνθρωπος και πόση απόσταση τον χωρίζει από το μεγαλείο των αιώνων μορφών "" [7]

Υπό το πρίσμα αυτό, φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι ακόμη και σήμερα η πρώιμη ελληνική σκέψη θεωρείται ως η πρώτη φιλοσοφική έκφραση της «Δύσης». Ειδικά αν θεωρήσουμε ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θεωρούσαν καθόλου «Δυτικούς» τους εαυτούς τους, αλλά κατοίκους του «κέντρου του κόσμου». Η «Πατρίδα» τους βρισκόταν σε ένα διάμεσο διάστημα μεταξύ των ανθρώπων που ζουν προς την αυγή και εκείνων που ζουν προς το δυτικό σκοτάδι [8].

Στην πραγματικότητα, αυτό που τώρα ονομάζεται «Δύση» βασίζεται σε δύο πτυχές: α) τη θαλασσοκρατική ιδέα, της οποίας τα θεμέλια χρονολογούνται από την Αθήνα και τον Πελοποννησιακό πόλεμο, η οποία μελετάται ευρέως σε στρατιωτικές ακαδημίες της Βόρειας Αμερικής. β) μια ιδεολογική υπερδομή που μπορεί να συνδεθεί με μια «Ιουδαϊο-Χριστιανική» θρησκευτική μορφή η οποία, με έμφαση στην «ηθική», βρίσκεται στους αντίποδες της αρχικής παράδοσης της Ευρώπης."

Μετάφραση: Τίτος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.