Ο Στράσσερ όπως τον γνώρισα (του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ)

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ τα οποία συνέγραψε υπόδικος στην Νυρεμβέργη.

«Ο Γκρέγκορ Στράσσερ ήταν ένας εξαιρετικά μεγαλόσωμος και δυνατός άντρας, έντιμος, ευθυτενής, οξύνους, φιλόδοξος και πολύ δημοφιλής ρήτορας. Σε ιδεολογικά και διανοητικά ζητήματα ήταν επηρεασμένος από τον νεότερο αδερφό του Όττο, ο οποίος ανήκε επίσης στο Κόμμα. Μαζί ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο Kampf verlag κι εξέδιδαν διάφορα εβδομαδιαία έντυπα στο Βερολίνο. Κι εκεί άρχισε το πρόβλημα.

Ο Γκαίμπελς τοπικός γκαουλάιτερ, απαιτούσε τον πολιτικό έλεγχο επί όλων των εκδόσεων στην επικράτεια του. Ο Στράσσερ αντιπαρέτασσε την ιεραρχικά ανώτερη θέση του, καθώς ήταν ο Οργανωτικός Αρχηγός σε όλο το Ράιχ. Κυκλοφόρησαν φήμες, που ήθελαν τον Γκαίμπελς να διαδίδει πως η μητέρα του Στράσσερ ήταν εβραία. Έστειλα μια επιστολή στον Χίτλερ, ο οποίος ήταν τότε στο Βερολίνο. Του εξήγησα ότι τέτοιες ύπουλες μέθοδοι ήταν απαράδεκτες κι ότι ο Γκαίμπελς έπρεπε να εκδιωχθεί. Ο Χίτλερ μου είπε αργότερα ότι οι εν λόγω κύριοι είχαν καθήκον να συνεργαστούν κι ότι ο ίδιος προσωπικά θα ξεκαθάριζε τα πράγματα. Εν καιρώ, επήλθε μια τυπική συμφιλίωση, αλλά ο ανταγωνισμός δεν έπαψε.

Προς τα έξω φαινόταν ότι η δύναμη του Στράσσερ μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Οι αρμοδιότητες του ως Οργανωτικού Αρχηγού είχαν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που σχεδόν όλες οι υποθέσεις του Κόμματος περνούσαν από τα χέρια του. Το γραφείο του ουσιαστικά λειτουργούσε ως ανεξάρτητη μονάδα. Ο Όττο Στράσσερ ήρθε σε εμάς από την σοσιαλοδημοκρατική παράταξη, με τους αρχηγούς της οποίας είχε αναπτύξει στενές επαφές. Θεωρούσα ότι τον ενδιέφερε λιγότερο η κομματική γραμμή του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών και περισσότερο η προώθηση ορισμένων δικών του, ακόμη υπό διαμόρφωση ιδεών. Όταν μου είπε πως σχεδίαζε μια εντελώς καινούργια οικονομική δομή εξαιρετικής σημασίας, του απάντησα ότι δεν αρκούσε να την παρουσιάσει σε μορφή άρθρων αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να γράψει ένα ολοκληρωμένο, καλοδουλεμένο βιβλίο, ώστε να μπορεί το κοινό να μελετήσει καλύτερα τις ιδέες του. Τελικά, δεν πρόλαβε να κάνει κάτι τέτοιο.

Συγκρούστηκε με τον Χίτλερ, αν και ο τελευταίος έκανε πράγματι ότι περνούσε από το χέρι του, για να κρατήσει τον Όττο. Έφυγε από το Κόμμα μαζί με μέρος των οπαδών του. Όμως ο Γκρέγκορ έμεινε. Ακόμα θυμάμαι μια συζήτηση μου με τον Χίτλερ λίγο αργότερα. “Δόξα τω Θεώ”, είπε ο Χίτλερ “που ο Γκρέγκορ Στράσσερ παρέμεινε πιστός - αυτό είναι σπουδαίο για όλους μας”. Τον αγαπούσε ειλικρινά. Αλλά και ο Γκρέγκορ απέδειξε την αδελφική του αγάπη για τον Χίτλερ, παρηγορώντας τον, όταν η ανιψιά του έχασε την ζωή της και ο Φύρερ σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την πολιτική του καριέρα.

Ένας από τους ακολούθους του Γκρέγκορ Στράσσερ ήταν ο απόστρατος υπολοχαγός Σουλτς, ένας άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, ο οποίος είχε επαφές με αρκετούς στρατιωτικούς και επίσημους. Στο Βερολίνο, στην Κολωνία και αλλού τους σύστηνε τον Στράσσερ. Αυτοί οι άνθρωποι κολάκευαν τον Στράσσερ επιδιώκοντας να τον κάνουν αρχηγό ενός πιο αποδεκτού κόμματος, εάν άλλαζε η κυβέρνηση. Κι εκεί άρχισε η τραγωδία του Στράσσερ. Πίστευε ότι δεν τον συμβουλεύονταν όσο θα έπρεπε, ότι προωθούνταν υπερβολικά ο Γκαίρινγκ και ο Γκαίμπελς και δεν είχε ακόμα πειστεί για τις ικανότητες του τελευταίου - το αντίθετο μάλιστα. Έτσι έκανε κάποια βήματα πίσω από την πλάτη του Αρχηγού, βήματα που απλώς ήταν ανόητα, εγκληματικά ανόητα. Άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για προδοσία του Στράσσερ.

Όμως εγώ πάντα αμφισβητούσα αυτές τις φήμες και μάλιστα ανοιχτά. Έπεσα πάνω στον Γκρέγκορ Στράσσερ ένα πρωί, καθώς έμπαινα στον προθάλαμο του Χίτλερ στο ξενοδοχείο Κάιζερχοφ. Πήγα να τον χαιρετίσω, αλλά εκείνος το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν μια απελπισμένη χειρονομία. Ύστερα έφυγε. Έμαθα ότι μόλις είχε παραιτηθεί από όλα του τα αξιώματα. Μεγάλο πλήγμα.

Θυμήθηκα τις ομιλίες του,  που πάντα τελείωναν μ’ αυτά τα λόγια:

”Αγωνίστηκα ως άνθρωπος του Χίτλερ. Κι ως άνθρωπος του Χίτλερ θέλω να πεθάνω”.

Αυτό είχε πια τελειώσει. Πιθανόν να μην είχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για ανοιχτή ανταρσία. Αλλά κυρίως , ήταν γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ένιωθε βαθιά δεμένος με το Κίνημα. Έφυγε. Ο Χίτλερ δεν έλαβε πειθαρχικά μέτρα εναντίον του. Και μετά την ανάληψη της εξουσίας, με ρητή διαταγή του Χίτλερ, κανείς δεν πείραξε τον Γκρέγκορ Στράσσερ. Αντίθετα μάλιστα, του δόθηκε ηγετική θέση στον οργανισμό των φαρμακοποιών.

Την νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, ο Στράσσερ και ο Σλάιχερ δολοφονήθηκαν. Αρχικά νομίσαμε ότι είχαν κάποια εμπλοκή, αλλά η αστυνομία δεν ανακοίνωσε τίποτα. Ο Φύρερ φρόντισε προσωπικά για την οικονομική εξασφάλιση της χήρας του Στράσσερ, μιας πολύ ευχάριστης γυναίκας. Αργότερα, κατά την διάρκεια του Πολέμου, και οι δυο γιοι του Γκρέγκορ Στράσσερ έπεσαν μαχόμενοι ως αξιωματικοί στο μέτωπο. Τέτοιου είδους τραγωδίες είναι αναπόφευκτες σε μια επανάσταση.

Όποτε θυμάμαι τον Στράσσερ, βλέπω μπροστά μου εκείνον τον γίγαντα με τα γαλανά ευγενικά μάτια. Θυμάμαι τη γενναιοδωρία του, αλλά κι εκείνη την περιστασιακή αναποφασιστικότητα η οποία τελικά τον οδήγησε στον θάνατο. Ο Φύρερ μου είπε αργότερα ότι σκόπευε να κάνει τον Στράσσερ Υπουργό Εσωτερικών. Εάν είχε γίνει αυτό, πολλά πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή»

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο 6ο τεύχος του Φυλετικού εντύπου «Γαμμάδιον» το φθινόπωρο του 2005.

link: Βιβλιοπαρουσίαση: Alfred Rosenberg "Ο μύθος του 20ου αιώνος" ενότητα Β' «Αγάπη και Τιμή» Εκδόσεις Ρήσος

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/5/21 12:20 μ.μ.

    Γκαίμπελς, Χίμλερ, Γκαίρινγκ βρωμάει η δολοφονία του Γκρέγκορ Στρασσερ, ονόματα σε μια λίστα μπαίνουν και μετά την υπογραφή του Αρχηγού, διότι μεγάλο ρόλο παίζει ποιός έχει τη λίστα στα χέρια του!

    Σκοτώνεις κάποιον,που σκόπευες να τον κάνεις υπουργό εσωτερικών πριν μέρες;

    Απλά το πήρε πάνω, πήρε την ευθύνη ακόμη και αν δεν γνώριζε ή δεν συμφώνησε,ως όφειλε να κάνει ως αρχηγός για να μην δείξει αδύναμος να ελέγξει τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/5/21 12:48 μ.μ.

      Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ο ΜΚ κάνει κάποιους να κάνουν χρήση ηρεμιστικών. Προχτές τα ρουφιανιλίκια της τοπικής της σαλονίκης μέσω της νεολαίας του κόμματος στο ινστα, μετά η αναφορά στο ράδιο του κόμματος, σχόλια ανώνυμων σε εθνικοσοσιαλιστικό μπλογκ, αγωνία του εκδότη να ανακατέψει την τράπουλα προς όφελος των γαμψομύτηδων και έχει συνέχεια το έργο. ΜΚ κράτα γερά και πάρτους τα μυαλά! στηρίζουμε Τρίτη Θέση μέχρι το τέλος!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/5/21 9:48 π.μ.

      ξέχασες τα tweet από 2 κυρίες της χα την Λ. και την Ε. αν θυμάμαι καλά που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και όταν κάποιοι τους κάλεσαν σε δημόσιο διάλογο αυτές προτίμησαν να φάνε σουβλάκια στην πεύκη!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/21 1:42 μ.μ.

    https://www.google.com/search?q=Gregor+Strasser&client=ms-android-hmd-rev2&prmd=inv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiFk_TTh9jwAhWBsaQKHXBpBgMQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=428&bih=714&dpr=1.13#imgrc=bEYQo06X0VXiJM&imgdii=YfMbUuw6QT3WpM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/5/21 3:24 μ.μ.

    Τρομερο πετσοκομμα μαυρε κρινε. Οποιος ψαχνει το βρισκεται στο λινκ που παραθετω στην σελιδα 54. Απλα ειναι στα αγγλικα

    https://archive.org/details/MemoirsOfAlfredRosenberg/page/n53/mode/2up

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/5/21 10:39 μ.μ.

    https://nazionaleanticapitalista.wordpress.com/2021/05/20/%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-otto-strasser/

    Υπήρχε και o Otto συναγωνιστές. Μην τον ξεχνάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/5/21 9:45 π.μ.

    Ωραίο το άρθρο το οποίο για όποιον δεν το κατάλαβε απευθύνεται σε δύο: στους ....... και τους ......... Οι μεν πρώτοι βρισκόμενοι σε παραληρηματικές καταστάσεις να βρίζουν τους Στράσσερς και να τάζουν νέες νύχτες των μεγάλων μαχαιριών (ας πάρουν τα χάπια τους), οι μεν δεύτεροι να καπηλεύονται μια σπουδαία εθνικοσοσιαλιστική προσωπικότητα προκειμένου να δώσουν ιδεολογικό περιτύλιγμα στα δεξιά σάλια τους Μαύρε Κρίνε σε χτυπάνε όλοι οι ακροδεξιοί, από τους χρυσαυγιτες και τους ....... (οι δεύτεροι θα έπρεπε να σε προσκυνάνε που τους έκανες διάσημους) μέχρι τους ......... Κράτα γερά και προχώρα στην αντεπίθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς monakasan: δεν είναι έτσι όπως τα λες μην είσαι τόσο ευκολόπιστος σε φήμες σχετικά με αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς monakasan: αγαπητέ πάλι δεν γνωρίζεις το παρασκήνιο της εν λόγω πρόσκλησης, τον Δεκέμβριο υπήρξε ένα τηλέφωνο από τον παρουσιαστή ο οποίος μας κάλεσε σε διάλογο για ένα θέμα και μόνο. Υπήρξε θετική απάντηση αλλά με την διαφωνία να πούμε για φλέγοντα ζητήματα και όχι τι έγινε το 1940. Τελικά δεν πήραμε κάποια απόφαση διότι δεν κατέληξε ο διάλογος και έμεινε η κατάσταση όπως είχε λόγω της καραντίνας. Από τότε δεν υπήρξε κάποια άλλη επικοινωνία ή πρόταση. Επίσης η πρόσφατη δική μας πρόσκληση δεν ήταν στους υπεύθυνους της εκπομπής αλλά σε ανώνυμα σχόλια που γράφουν διάφοροι τύποι ότι τους έρθει. Εμείς δεν γράψαμε κάπου ότι φοβούνται οι της εκπομπής αφού μιλήσαμε μαζί τους αλλά είναι μια καλή ιδέα αυτό που λες να τους καλέσουμε εμείς σε διάλογο. Μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα θετικό παρά τις διαφωνίες. Τέλος μας ρώτησε κάποιος άλλος πότε θα ανέβει η εκπομπή. Και κάναμε σαφές ότι δεν θα ανέβει διότι δεν έχει γίνει κάποια ακόμη. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας επειδή ρώτησες και πολλοί άλλοι συναγωνιστές τόσο στα σχόλια όσο και αλλού.

    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.