Φασισμός και Εγωισμός

 

Μετάφραση: Μαυρομετωπίτης

Η Ιδέα του Κράτους στον Ιταλικό Φασισμό προέρχεται από μία λογική σχετικά με την αντίληψη. Το Κράτος είναι το πως αντιλαμβάνεσαι την ύπαρξη του και αν τελικά λειτουργεί προς όφελος σου. Ακόμη και αν είναι ένα είδος συλλογικότητας, η συλλογικότητα αυτή είναι μία αμοιβαία επωφελής συλλογικότητα. Αυτή η συλλογικότητα είναι δική σας, των «Εγωϊστών», που δημιουργήθηκε από ένα αμοιβαίο συμφέρον που καταλήγει στο όφελος της ομάδας. 

Το Φασιστικό Κόμμα, για παράδειγμα, το PNF, ήταν μία μεγάλη «Ένωση Εγωϊστών» που προσπαθούσε να επωφελήσει το «Δικό» τους, δηλαδή την Ιταλία. Το «Εγώ» τους καταπιεζόταν από τον βασιλιά και τους συντηρητικούς. Το Κράτος είναι «Δικό» σου, όσο τίποτε άλλο, όσο μπορείς να το χτίζεις τότε είναι δικό σου.

Ο «Εγωϊστής» μπορεί, με την πρώτη ματιά, να φαίνεται αντίθετος με το Κράτος στον αμόρφωτο θεατή. Αλλά αν συγκρίνουμε την φιλοσοφία του Στίρνερ με την φιλοσοφία του Τζιοβάνι Τζεντίλε για το Κράτος θα βρούμε πολλές ομοιότητες. Και οι δύο λειτουργούν με βάση την αντίληψη τους για το Κράτος. 

Ο «Εγωϊστής» επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελος του. Το Φασιστικό Κόμμα και η Φασιστική Κοινωνία είναι μία «Ένωση Εγωϊστών», μέσω της οποίας το «Εγώ» μπορεί να ωφεληθεί εμπλουτίζοντας τον εαυτό του και το «Δικό» του. Όσο το Κράτος δεν στρέφεται ενάντια στις επιθυμίες του, δεν χρειάζεται να κοιτάξει πως θα το καταργήσει. Αν το Κράτος λειτουργεί εις βάρος του, είναι ελεύθερος να επαναστατήσει εναντίον του και να το ανανεώσει.

Μία βασική πράξη τέτοιου είδους ήταν η «Αντιβασιλεία του Καρνάρο», την οποία σχημάτισαν ο Γκαμπριέλε Ντ΄Ανούντσιο και οι σύντροφοι του βετεράνοι του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κράτος ήταν μία προσωπική του προσπάθεια που καθοδηγούταν από το όραμα του.

Η Δράση δεν σταματούσε ποτέ. Κάθε μέρα ο Ντ΄Ανούντσιο διάβαζε ποίηση και μανιφέστα από το μπαλκόνι του. Κάθε απόγευμα μία συναυλία και μετά πυροτεχνήματα. Αυτή ήταν ολόκληρη η δραστηριότητα της κυβέρνησης. Ήταν η κατάσταση του, μία κατάσταση γιορτής και περιχαρούς θαυμασμού, μία επιθυμία να εμφανιστεί ελεύθερος όπως ο Καίσαρας και να δείξει στον κόσμο τον νέο του τρόπο ζωής, έναν τρόπο ζωής αφιερωμένο στην έννοια του Νιτσεϊκού «Υπερανθρώπου». 

Και ακόμη και αν το Φιούμε κατέρρευσε, η εκδήλωση του οράματος του Ντ΄Ανούντσιο, η έμπνευση του, η κληρονομία του, επέζησαν και στα δύο αριστερά γκρούπ της Ιταλίας, τους Arditi Del Popolo και την αναδυόμενη «τρίτη θέση» του PNF. Ειδικά η τελευταία πήρε πολλά από την στάση, την υπεροχή και τον επαναστατικό συνδικαλισμό του «Εγώ» του Ντ΄Ανούντσιο.

Πολύ απλά: Geist = Κράτος = «Μοναδικός» κατά Στίρνερ = Το Κράτος

πηγή

26 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/9/23 3:32 μ.μ.

    Ξύσε έναν αιρετικό αντιεξουσιαστή και θα βρεις έναν αιρετικό "στρασσερικό" φασίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/9/23 8:40 μ.μ.

      Όλος ο χώρος το έχει καταλάβει ότι είστε μπολσεβίκοι στη ψυχή.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/23 12:47 μ.μ.

      8:40 στα αρχιδια μας τον έχουμε γραμμένο τον χώρο

      Διαγραφή
    3. Στρασσερικος26/9/23 3:46 μ.μ.

      Ποιος χώρος; αυτός που τρέχει να γίνει βουλευτής η δημοτικός σύμβουλος για τα λεφτά και βγαίνουν μετά και λένε ότι δεν είμαστε φασίστες; ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε

      Διαγραφή
    4. Στρασσερικος26/9/23 3:48 μ.μ.

      Στρασσερικος και φασίστας είναι δύο διαφορετικά πράγματα διάβασε πρώτα τι είναι στρασσερισμος και τι φασισμός

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος26/9/23 8:53 μ.μ.

      12:47 μην μιλάς έτσι για τον χώρο θα θυμώσει ο τριτοθεσίτης Δημ. που κατεβαίνει δημοτικός σύμβουλος του εθνικοεπαναστάτη φασίστα Κασιδιάρη

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος26/9/23 10:53 μ.μ.

      Πετάχτηκε και ο προβοκάτορας 3:48

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/23 7:19 π.μ.

    Για Εθνικοσοσιαλισμό θα γράψετε ποτέ ή σας πέφτει πολύ ρατσιστικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/9/23 11:27 π.μ.

      Δεν πιστεύει στον Ες γιατί να γράψει γι'αυτό;

      Διαγραφή
    2. Στρασσερικος26/9/23 3:50 μ.μ.

      Δεν προλαβαίνουμε γελάμε όλη μέρα με την δημοκρατία και τον αντίφασισμο του χώρου

      Διαγραφή
    3. 7:19 στα δεξιά του ιστολογίου υπάρχει ετικέτα με την επωνυμία Εθνικοσοσιαλισμός και συνολικά 165 αναρτήσεις

      Καλή ανάγνωση!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος26/9/23 8:54 μ.μ.

      Δημοκράτης αντιφασίστας και κατά του αντισημιτισμού ήταν ο Όττο Στρασσερ.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος28/9/23 3:47 μ.μ.

      ναι για αυτό κορυφαίοι ναζί μετά τον πόλεμο είχαν γίνει κολλητοί με τον Όττο χαχαχαχχαχαχαχα

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος29/9/23 12:43 μ.μ.

      Σ'αυτές τις 166 αναρτησεις που λέει ο εξυπνάκιας κρινος το μονο πράγμα που βλέπει κανείς ειναι Ρεμ,Στράσσερ και Γκαίμπελσ όμως έτσι όπως εκείνος θέλει ο Γκαίμπελσ να ειναι και όχι έτσι οπως ήταν. Μεταφορτώσεις του αδελφικού ιστολογίου των μαύρων λεγεώνων. Εν ολίγοις στις αναρτήσεις αυτές γελάει και το παρδαλό κατσικι διότι μόνο Εθνικοσοσιαλιστικές δεν είναι. Οπότε η ερώτηση αποτυπώνεται ως εξής: Κάτι που έχει σχέση με τον Χίτλερ θα ανεβάσετε ποτέ ή σας πέφτει πολύ ρατσιστής;

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος29/9/23 5:23 μ.μ.

      12:43 σου αρέσουν οι δερμάτινοι καναπέδες και οι πίνακες συλλεκτικής αξίας εσένα σίγουρα..

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/23 2:15 μ.μ.

    Για τους διαδηλωτές στην Αρμενία κατά του Πασινιάν θα πείτε κάτι; Θα τους στηρίξουμε; Έχει νεκρούς και τραυματίες. Μόνο όταν είναι west world united η Αρμενία τη στηρίζουμε και γινόμαστε αντιτούρκοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/9/23 7:32 μ.μ.

    Όταν ο (ψαρο)Κασσελάκης μιλάει για πατριωτική Αριστερά, ας μην απορήσουμε μετά όταν θα βλέπουμε κόσμο να πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αντί σε εσάς! Όταν ο πανμέγιστος Μαρίνης έγραψε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν κίνημα της ΔΕΞΙΑΣ, εσείς ακούσατε τον γνωστό ιππέα που αντέδρασε για αυτό σε άρθρο του μιλώντας για Αριστερά...Φάτε ΣΥΡΙΖΑ τώρα ξανά ως επόμενη κυβέρνηση!

    - προβοκάτωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/9/23 1:19 π.μ.

    προβοκατωρ, γ.σαιντ, λαουρα, των αιγων ο αστηρ, ερβισης, τορεαντορ και η λιστα δεν εχει τελειομο , μας παιζει στα δαχτυλα ο ιδρυτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/9/23 1:43 π.μ.

    Εχω βαρεθει την αριστεροστροφη κουλτουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/9/23 4:13 μ.μ.

      Ε τότε διάβασε τον Χατζή go go

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/9/23 12:46 π.μ.

      Χαριεντιζεστε με την αριστερα και την αναρχια συνεχως ... Αυτοι μας μισουν θανασιμα και εσείς το βιολί σας...αυτοι ειναι η σηψη και η παρακμη και εσεις εκει... Τα ιδια και τα ίδια. Οικειοποιθηκατε τον Στρασσερ, ενα οντως γνησιο αγωνιστη του παρελθοντος και με τον μανδυα αυτό ψαχνετε να ταιριάξετε εμας με τους φυση και θεση εχθρους μας. Να βρειτε κοινα σημεια. Και που υπαρχουν ποιος νοιάζεται στην τελικη;;; αυτοι θα χαιρονταν αν ειμασταν νεκροι! Ήμαρτον πια με αυτο το βίτσιο. Τελος πολλοι εδω μεσα δεν αναπτυσουν επιχειρηματα και ιδεες. Απλα ειρωνευονται, μειωνουν, βαζουν ταμπελες... Σαν τον βραδυνοα που μου λεει τι να διαβασω... Το ξεφτέρι! Αυτο ειναι συντροφικοτητα;;;
      Αυτονομία και συντροφικοτητα μαλλον δεν πανε παρεα απο οτι φαίνεται...πλην εξαιρεσεων, τρεις λαλουν και δυο χορεύουν.... αναρχια πληρης, πειθαρχια και σεβασμος μηδεν. Λείπει ο συνδετικος κρικος, ο Ηγετης.
      Ευτυχως που δεν ζουμε στα χρονια του εθνικοσοσιαλισμου για πολλους απο εδω μεσα και ο νοων νοειτω.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/9/23 1:44 μ.μ.

      Τί να κάνουμε Θόδωρε; Ο Μουσολίνι από το ΚΚΙ προερχόταν. Δεν προερχόταν από το ΛΑΟΣ.

      Διαγραφή
  7. Σχόλια που ήταν άσχετα με την ανάρτηση διεγράφησαν, μην δίνουμε αξία στο γνωστό πρόσωπο αρκετά ασχοληθήκαμε μαζί του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gr Socialist Nationalist30/9/23 1:40 μ.μ.

    Ανώνυμος 27/9/23 1:43 π.μ.
    Αν έχεις βαρεθεί την αριστεροστροφο κουλτούρα να πας στο Αμέρικα μαζί Με τους καπιταλες να ζήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.