Απόσπασμα από το άρθρο «Ας Πλοηγηθούμε» που δημοσίευσε την 1η Ιανουαρίου 1920 ο Μπενίτο Μουσολίνι στην εφημερίδα «Popolo d' Italia».

 

Μετάφραση: Μαυρομετωπίτης

« ... Αλλά για εμάς πλοήγηση σημαίνει μάχη. Απέναντι στους άλλους, απέναντι στους εαυτούς μας. Η μάχη μας είναι πιο άχαρη αλλά και πιο όμορφη γιατί απαιτεί να βασιζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε αρνηθεί όλες τις εξ αποκαλύψεως αλήθειες, έχουμε φτύσει όλα τα δόγματα, απορρίψαμε όλους τους «παραδείσους», χλευάσαμε όλους τους τσαρλατάνους - λευκούς, κόκκινους, μαύρους - που εμπορεύονται θαυματουργά φάρμακα για να χαρίσουν την ευτυχία στην ανθρωπότητα. 

Δεν πιστεύουμε σε προγράμματα, σχέδια, αγίους και αποστόλους: πάνω από όλα δεν πιστεύουμε στην ευτυχία και την σωτηρία στην γη της επαγγελίας. Δεν πιστεύουμε σε μία ενιαία λύση - είτε οικονομική, είτε πολιτική, είτε ηθική - σε μία γραμμική λύση στα προβλήματα της ζωής επειδή η ζωή δεν είναι γραμμική και ποτέ δεν θα αναχθεί σε ένα κλειστό σύστημα αρχέγονων αναγκών.

Aς επιστρέψουμε στο άτομο. Θα υποστηρίξουμε ότι εξυψώνει και ενισχύει το άτομο, ότι του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία, ευημερία και μεγαλύτερο περιθώριο ζωής. Θα πολεμήσουμε ότι συνθλίβει και καταστρέφει το άτομο.

Δύο θρησκείες ανταγωνίζονται σήμερα για την κυριαρχία επί των πνευμάτων και του κόσμου: η μαύρη και η κόκκινη. Οι εγκύκλιοι του σήμερα έρχονται από τα δύο Βατικανά: από αυτό της Ρώμης και από αυτό της Μόσχας. Εμείς είμαστε οι αιρετικοί αυτών των δύο θρησκειών. Μόνο εμείς είμαστε απρόσβλητοι από την μόλυνση. Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι δευτερεύον για εμάς. 

Για εμάς ο αγώνας είναι από μόνος του η ανταμοιβή ακόμη και αν δεν στεφθεί από την νίκη. Ο σημερινός κόσμος έχει περίεργες αναλογίες με αυτόν του Ιουλιανού του Παραβάτη. Θα ξανακερδίσει ο «κοκκινομάλης» Γαλιλαίος; Ή θα κερδίσει ο Μογγόλος «Γαλιλαίος» από το Κρεμλίνο; Θα γίνει η ανατροπή όλων των αξιών όπως συνέβη στο λυκόφως της Ρώμης;

Τα ερωτήματα αυτά βαραίνουν το ανήσυχο πνεύμα των συγχρόνων μας. Εν τω μεταξύ όμως «ας πλοηγηθούμε». Ακόμη και κόντρα στην παλίρροια. Ακόμη και ενάντια στο κοπάδι. Ακόμη και αν περιμένει ναυάγιο τους μοναχικούς και περήφανους φορείς της αίρεσης μας! ... »

31 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/10/23 12:57 μ.μ.

    Ωραίος ο Μπενίτο,ποιοτική μορφή της τρίτης θέσης
    Ξέρει κανείς ποιος ήταν ο εκδότης της εφημερίδας Avanti;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λουκούμι από την Πόλη17/10/23 10:20 μ.μ.

    Μια υποσημείωση για τους παροικούντες την γαδα και όχι ... την Γάζα! τα άλμπουμ με τις επαγγελματικές φωτογραφίες συνήθως τα κρατάμε στο ράφι και σίγουρα δεν τα επιδεικνύουμε στο ιντυμιντια. να σημειωθεί δε ότι πρόσβαση σε αυτά δεν μπορούν να έχουν οι υπηρεσίες αλλά μόνο οι κάτοχοι τους. ποιος ο λόγος λοιπόν να επιδεικνύει κάποιος την συνεργασία του δήθεν με άτομα της Μοσάντ; μα αυτός που θέλει να καλύψει τα νυχτοπερπατήματα στις όχθες του Βοσπόρου. πονηράτζα ο γνώστης αλλά όχι τόσο για να μας ρίχνει καπνό προς αποπροσανατολισμό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/10/23 11:41 μ.μ.

      Βλέπει ότι κανείς δεν ασχολείται με την αυτοθωπεία του στο ιντι και πλέον σπαράζει με το νέο ειδύλλιο του πατριάρχη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος21/10/23 9:39 μ.μ.

      Θαρρώ πως είχε ανάγκη να μιλήσει για τον εαυτό του και να νοιώσει λίγο καλύτερα, μη τον κακίζεις. Τουλάχιστον αυτή τη φορά έδωσε και δικές του φωτογραφίες. Στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένας από μας, δικός μας άνθρωπος.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος22/10/23 6:22 π.μ.

      Θα μας τρελάνετε; Ο Καισαριανιώτης τρώει πτι μπερ?

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος22/10/23 9:07 π.μ.

      Το 2015 μας έλεγε ότι είχε αγοράσει ένα γερμανικό μαχητικό του ΒΠΠ και πηγαινοέρχεται στην Μάλτα

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος22/10/23 12:23 μ.μ.

      Δεν καταλαβαίνω τα μικροαστικά κόμπλεξ μερικών εδώ μέσα. Τα έχουμε πει, ο άνθρωπος σπάει πλάκα, λίγο σούσουρο θέλει να προκαλέσει και να ρίξει λίγο γέλιο με τις γραφικές περσόνες του χώρου μας. Δεν το δικαιούται όταν έχει τραβήξει τα πάνδεινα όλα τα χρόνια? Αφήστε τον να χαρεί το ίντερνετ, το χρειάζεται.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος23/10/23 7:37 π.μ.

      Αδέλφια μην ασχολείστε όλα γίνονται γιατί τον αντικατεστησαν στις εκπομπές και κάνει σαν παρατημένη γκόμενα. Θα του περάσει του παιδιού, ο χρόνος όλα τα γιατρέβει

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος23/10/23 3:33 μ.μ.

      Γιατί όμως τον αντικατέστησαν ;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος23/10/23 7:36 μ.μ.

      Ερίτιμε 3.33 γιατί μας κρατάς σε αγωνία? Περιμένουμε πως και πως την τελευταία προσθήκη σου στο indy.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος24/10/23 12:11 π.μ.

      Τι έγινε ρε ερβίση σου έκανε λογοκρισία το indymedia??

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος24/10/23 8:37 π.μ.

      παρακαλώ τον λαμπρό συνέλλην να γράψει το γιατί στο καθίδρυμα αφού έφαγε cancel στο άλλο. Μπορεί να στείλει το σχόλιο με email στον εαυτό του ώστε να έχει αποδείξεις και να το δημοσιεύσει σαν σχόλιο ενός απο τους χιλιάδες αναγνώστες του πλατωνισμού

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος24/10/23 9:47 π.μ.

      Αριστοτέλη σε αντικατέστησαν για τον ίδιο λόγο που δεν θέλει να σε βλέπει όποιος έχει κάνει το λάθος να σε πλησιάσει. Πολλοί θέλγονται από την εικόνα που έχεις άριστα καλλιεργήσει όλα τα χρόνια και σε πλησιάζουν νομίζοντας ότι προσεταιρίζοντάς σε ίσως πάρουν λίγη από την αίγλη σου. Σύντομα όμως διαπιστώνουν ότι ο εστέτ βαρώνος δεν είναι παρά ένας μικρασιάτης οικονόμος βίλας νεόπλουτων των βορείων προαστίων. Ένα βαθύτατα ψεύτικο άτομο, ένας φιλέκδικος παρενδυσίας ο οποίος αρέσκεται να διαβάλλει και να λερώνει όσους βρεθούν γύρω του υπηρετώντας παράλληλα διάφορους ρόλους που ικανοποιούν τα μεγαλεία που παιδιόθεν ονειρευόταν. Όλα αυτά χειροτέρεψαν με τον εγκλεισμό σου και παράλληλα άρχισες να υπηρετείς έναν νέο ρόλο που προηγουμένως θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξεις. Αυτόν του αθώου ακτιβιστή. Και έτσι και αλλιώς, και έτσι και γιουβέτσι. Και αθώο θύμα του Καραμανλισμού και ακτιβιστής εναντίον της δημοκρατίας.
      Υποκρισία την οποία έως ότου υπερεκτέθηκες στο διαδίκτυο ελάχιστοι μπορούσαν να εντοπίσουν. Ακόμα λιγότεροι μπορούσαν να διανοηθούν πόση ανωμαλία μπορεί να κουβαλάς ενώ πολλοί αρνούνται να το πιστέψουν μέχρι και σήμερα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όσους ήρθαν κοντά σου.

      Ψάχνεις λοιπόν να μάθεις ποιος σου χαλά την εικόνα, ποιος σε ξεσκεπάζει στα ανώνυμα σχόλια που γράφεις, ποιος σε έχει στην μπούκα. Είναι μακρά η λίστα αγαπητέ, πολύ μεγαλύτερη από εκείνες που δίνεις κατά καιρούς στο παλιό σου στέκι ελπίζοντας ότι έτσι βλάπτεις του κακοποιητές της εικόνας σου.
      Από την πλευρά μου έχω να σου πω ότι ποτέ δεν είναι αργά να έλθεις στον δρόμο του Θεού. Παρά τα όσα φαντασιώνεσαι κατά βάθος ξέρεις ότι είσαι Χριστιανός λόγω καταγωγής.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος24/10/23 10:52 π.μ.

      Σίγουρα είχες μια πολυτάραχη και αξιοζήλευτη ζωή.. Αλλά ταμείο κάνει κανείς στο τέλος.. και οι εικόνες που μένουν στις μνήμες είναι πάντα οι τελευταίες.. οι πρωθύστερες ξεθωριάζουν.. και δυστυχώς οι τελευταίες εικόνες ( των πολλών περασμένων ετών ) δεν είναι καθόλου κολακευτικές.. όποιος βασίζεται σε ισχυρούς φίλους και γνωριμίες ( περιοδικές και μη ) στην περίοδο του Ζενίθ συνήθως απομένει μόνος και έρημος στην περίοδο του Ναδίρ..

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος24/10/23 11:53 π.μ.

      Κρατάτε κάτι και για τα γεράματα έρχονται τα ατιμα, χωρίς να τα καλέσουμε. Ένα σπιτάκι ένα μικρό εισόδημα. Δεν σου δίνει κανένας, ούτε το παιδί σου... Αυτοί που γεννιούνται μες το χρυσάφι, η αυτοί που περνούν πολλά χρήματα από τα χέρια τους και καταλήγουν στην ψάθα... πώς τα καταφέρνουν έτσι; Ουδείς ψυχολόγος έχει απαντήσει....

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος24/10/23 11:21 μ.μ.

      Αλληλεγγύη στο λογοκριμένο μετά απο τόσα χρόνια συναγωνιστή
      #μετοναριστο

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος25/10/23 12:05 π.μ.

      Όλα τα σχόλια, θετικά και αρνητικά, τα έχει γράψει ο ίδιος.

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος25/10/23 5:01 π.μ.

      Είπε ότι είναι σάπιος ο ιππέας. Καινούριο, δεν τον πήρε χαμπάρι κανένας

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος25/10/23 12:58 μ.μ.

      Θετικά;

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος25/10/23 3:40 μ.μ.

      Ο αρχιτέκτονας της περιβόητης εφεδρείας που έστειλε ανθρώπους στο ψυχίατρο.

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος25/10/23 5:22 μ.μ.

      Υποκριτές, πέσατε όλοι από τα σύννεφα τώρα, σχετικά με τον ιππέα. Τόσα χρόνια, μια χαρά τα βρίσκατε.

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος25/10/23 7:32 μ.μ.

      Όντως , 1205, όλο το ρουφιανονημα στο ιντι είναι δικό του.

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος26/10/23 1:15 π.μ.

      Ανώνυμος24/10/23 9:47 π.μ. ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ

      Διαγραφή
    22. Ανώνυμος26/10/23 7:10 π.μ.

      Είναι λαμόγιο. Απορώ γιατί δεν τον βουτάει το ΣΔΟΕ αφού δεν έχει δουλέψει ούτε μια ώρα στη ζωή του και ζει από "κληρονομιές"...

      Διαγραφή
    23. Ανώνυμος26/10/23 7:43 π.μ.

      Ως μαθητής ήταν κουτοπόνηρος, εξαιρετικά δειλός, άφυλος χωρίς ανδρικά χαρακτηριστικά και σίγουρα ψυχοπαθής. Για την μεγαλομανία του έφερε βέβαια ευθύνη και ο περίγυρος που του φούσκωνε τα μυαλά. Αργότερα, όταν τελείωσε το σχολείο, έμαθε καλλιγραφία και λόγω της χροιάς της φωνής έγινε ψάλτης στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως. Είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος γιατί πολλά από τα ψέματά του τα πιστεύει ειλικρινά.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/10/23 5:52 μ.μ.

    Είναι ξεκάθαρο από το απόσπασμα ότι ο Μουσολίνι ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στον Ιουλιανό και αρνητικός απέναντι στους χριστιανούς αντιπάλους του ''που ανέτρεψαν τις αξίες της Ρώμης''. Δηλαδή στο σήμερα το φασιστικό κίνημα κάνει ό,τι έκανε και ο Ιουλιανός, προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, να ανατρέψει την κατρακύλα. Ενδιαφέρον ότι και ο Χίτλερ αργότερα έκανε αντίστοιχους παραλληλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/10/23 8:06 π.μ.

    «...Aς επιστρέψουμε στο άτομο.

    Θα υποστηρίξουμε ότι εξυψώνει και ενισχύει το άτομο, ότι του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία, ευημερία και μεγαλύτερο περιθώριο ζωής.

    Θα πολεμήσουμε ότι συνθλίβει και καταστρέφει το άτομο...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/10/23 12:45 μ.μ.

      Τι σε παραξενευει;Φιλελευθερη οικονομια εφαρμοσε ο Μπενιτο..

      Διαγραφή
  5. «Αρκετά με τις καταστάσεις του κρατικού σιδηρόδρομου, με το κρατικό ταχυδρομικό, με το κρατικό ασφαλιστικό σύστημα. Αρκετά με το Κράτος που διαχειρίζεται τα πάντα και το πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι Ιταλοί κι έτσι επιδεινώνονται τα εξαντλημένα οικονομικά του Κράτους» Μπενίτο Μουσολίνι, "Ομιλία στην Ούντινε", 20 Σεπτέμβρη 1922

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προτεινόμενο βιβλίο: Φασισμός ιστορία και ερμηνεία του Emilio Gentile εκδόσεις Ασίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.