παρουσίαση - επεξεργασία κειμένου : Αλεξόπουλος Στέλιος.
Μια χώρα με πληθυσμό 70 εκατομμυρίων με τεράστιο ποσοστό νέων κάτω των 30 και με σημαντική τεχνολογική ( το Ιράν διαθέτει σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία ) , πολιτιστική και στρατιωτική ανάπτυξη και φυσικά με έντονο το αντισιωνιστικό αίσθημα του λαού. Ελεύθεροι οι Ιρανοί από τις σιωνιστικές τράπεζες , τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής , τα mc Donald’s και όλα τα άλλα «αγαθά» της δυτικής δημοκρατίας.
Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 τίναξε στον αέρα τα σχέδια του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την περιοχή , έδιωξε από την χώρα τον Σάχη που αποτελούσε την μαριονέτα των ξένων και έδωσε την ευκαιρία στον λαό να αναπτυχθεί χωρίς οι παγκόσμιοι εξουσιαστές να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους.
Ο Μαύρος Κρίνος και σε παλαιότερα άρθρα για την Ισλαμική Επανάσταση έχει αναφερθεί στην πραγματική ιδεολογία και δομή του καθεστώτος και στις σχέσεις Συντρόφων μας με το Ιρανικό καθεστώς :
http://mavroskrinos.blogspot.com/2007/12/blog-post_10.html
http://mavroskrinos.blogspot.com/2008/07/blog-post_19.html
Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές στην προσπάθεια τους να επηρεάσουν και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη εν’ όψη μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν χρησιμοποιούν κάθε σύμμαχο τους.
Σε όλες τις χώρες που επηρεάζουν ή διαθέτουν τηλεοπτικά κανάλια , ραδιόφωνα και εφημερίδες προσφέρουν τεράστια ποσά και μέσω μαύρης προπαγάνδας ωρύονται για το «διαβολικό» καθεστώς του Ιράν όπως λένε , τον «κακό» πρόεδρο του και παπαγαλίζουν τα περί «άξονα του κακού».
Στην Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί ανάλογα άρθρα κυρίως σε αστικές εφημερίδες με απίστευτα ψεύδη για το βιοτικό επίπεδο στο Ιράν , την φύση του καθεστώτος κα.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε γνωστό ιστολόγιο ένα εμετικό κείμενο που δύσκολα θα το έγραφε ακόμα και υπάλληλος της γνωστής πρεσβείας. Ένα κείμενο με μπόλικη λάσπη και απύθμενο μίσος για τον λαό του Ιράν ( σχόλια του τύπου : «σεληνιασμένοι φανατικοί» , «το βασίλειο της τρέλας» , «πηγαίνουν και τα κορίτσια σχολείο στο Ιράν ;» ).
Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι το εν λόγω ιστολόγιο ανήκει στον χώρο που εμείς ονομάζουμε αστική ακροδεξιά. Και παλαιότερα πολύ γνωστά πρόσωπα της ακροδεξιάς στην Ελλάδα λοιδορούσαν τον αγώνα της ηρωικής Χεζμπολάχ ενάντια στην εισβολή του Ισραήλ το 2006 μέσω της αρθρογραφίας τους. Φυσικά δεν λείπουν ανάλογα κείμενα από την γνωστή νεοταξική αριστερά τύπου «Ιός» αλλά και άλλων γνωστών αρθρογράφων φιλελεύθερων και μη.
Επίσης να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η «εθνικόφρονη antifa» που στηρίζει την αμερικανική προπαγάνδα αλλά και η γνωστή επίσημη συσπείρωση «antifa» και τα παρακλάδια της ( terminal 119 ).
Ως άμεση απάντηση στα γελοία κείμενα των μισθοφόρων – υπαλλήλων των ΗΠΑ αλλά κυρίως για την ενημέρωση των αναγνωστών και των Συντρόφων μας επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε ένα εκτενές κείμενο για την Ιρανική Επανάσταση από το γνωστό Εθνικοεπαναστατικό περιοδικό Αντίδοτο.
Επισημαίνουμε ότι το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε το 1989 μόλις 10 χρόνια μετά την Ιρανική Επανάσταση , πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και σε μια εποχή όπου κορυφωνόταν η αντιπαράθεση Ιμπεριαλισμού και Ιράν.
Οι απόψεις της συντακτικής μας ομάδας δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται πλήρως με τα κείμενα που δημοσιεύονται.
Ισλαμική Επανάσταση.
αναδημοσίευση από το περιοδικό «Αντίδοτο».
Η πολιτική της δυναστείας των Παχλεβί, το τελευταίο μοναρχικό καθεστώς στο Ιράν, ήταν τέτοια που είχε κάνει την χώρα εντελώς ευθυγραμμισμένη με τις ξένες δυνάμεις και άφησε να χαθεί η ταυτότητα του, ως ανεξάρτητο κράτος και στην ουσία η αυτοδιοίκηση δεν λειτουργούσε πλέον.
Η κυβέρνηση έχοντας στα χέρια της τα μέσα μαζικής ενημερώσεως όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση και τύπο, ήρθε αντιμέτωπη με τη θρησκεία προωθώντας τη διαφθορά και τον δυτικισμό, απομακρύνοντας τον λαό από τη θεϊκή Ισλαμική κουλτούρα. Τα βασανιστήρια, οι φυλακίσεις και ο διωγμός των ανθρώπων που ήταν αντίθετοι στην πολιτική της κυβερνήσεως και του καθεστώτος από την Μυστική αστυνομία (ΣΑΒΑΚ) από την μία μεριά και η διείσδυση των ξένων στους πιο ευαίσθητους οργανισμούς και στο στρατό, οδήγησαν το 1961 στην πρώτη γενική κατακραυγή του λαού ενάντια στο διεφθαρμένο κυβερνητικό σύστημα της χώρας.
Οι επαναστάτες εκτελούν τους πραιτωριανούς του Σάχη.
Το 1979 η δημόσια κατακραυγή και οι γενικές απεργίες παρά τον Στρατιωτικό νόμο στη χώρα, κλιμάκωσαν την αυξανόμενη αντίδραση του λαού. Σ' αυτή την περίοδο της lρανικής ιστορίας χιλιάδες αθώοι και άοπλοι άνθρωποι έγιναν μάρτυρες του σκοπού ή κατακρεουργήθηκαν στους δρόμους από τις διεφθαρμένες δυνάμεις του Σάχη. Η Ισλαμική επανάσταση του Ιράν η οποία είχε αρχίσει κάτω από την Αρχηγεία του Ιμάμ Χομεϊνί έφερε στο λαό μια νέα κουλτούρα πολιτικής και ιδεολογικής αντιμετώπισης.
Επιστρέφοντας στην Πατρίδα.
Το Νέο Ιράν έχει κάνει μεγάλα βήματα στο δρόμο της αυτάρκειας. Οι βάσεις - της εξωτερικής πολιτικής πηγάζουν από το σύνθημα «Ούτε Ανατολή ούτε Δύση» και διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραηλινό καθεστώς. Μετά την Ι.Ε. σύμφωνα με το Σύνταγμα του κράτους, κλείστηκαν όλες οι εγκατεστημένες ξένες βάσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία του 1ράν και απολύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι ειδικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατείχαν θέσεις κλειδιά στο προηγούμενο καθεστώς.
Η διάδοση του πολιτισμού της Ι.Ε. στον κόσμο, η οποία είναι μία φυσιολογική αντανακλαστική πράξη του αληθινού επαναστατικού πνεύματος της χώρας , έχει αντικατοπτριστεί πολύ ωραία στην αναζωογόνηση των ισλαμικών και ανθρωπιστικών αξιών στην κοινωνία.
Η συμφωνική ορχήστρα της Τεχεράνης.
Αυτό το πιστεύω ότι τα Έθνη του Κόσμου μπορούν να στηριχθούν στη δική τους δύναμη και ενότητα, σπάζοντας τα δεσμά που τους υποδουλώνουν, και λύνουν τα εθνικά τους προβλήματα χωρίς την προσφυγή στην ξένη βοήθεια, παύει πλέον να είναι ένα απλό επιφανειακό σύνθημα και τα Έθνη παρέστησαν μάρτυρες της εκδήλωσης και δικαίωσης του, στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Η Εθνική αντί – Ιμπεριαλιστική Πολιτική της Ισλαμικής Επαναστάσεως.
1) Ο ρόλος των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν :
Το σύνταγμα της χώρας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον σπουδαίο ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια, η οποία είναι η βασική μονάδα της κοινωνίας και η πραγματική εστία ανάπτυξης και ανύψωσης του άνδρα, έχει δώσει μεγάλη σπουδαιότητα στις γυναίκες οι οποίες φτιάχνουν το μισό σώμα της Κοινωνίας. Έχουν ανυψώσει τη θέση της γυναίκας βγάζοντάς την έξω από την έννοια του να είναι ένα όργανο ή ένα παιχνίδι.
Μετά την Επανάσταση χτίστηκε ο Πύργος της Ελευθερίας.
Οι γυναίκες ,έχουν ίσα δικαιώματα στην κατάρτιση και την μόρφωση σ' όλους τους τομείς και επίσης έχουν πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Σήμερα, σχεδόν μισοί από τους Ιρανούς δασκάλους είναι γυναίκες και η ενεργός συμμετοχή τους, στις κοινωνικές λειτουργίες, γραφεία, πανεπιστήμια , Ινστιτούτα ερευνών και παραγωγικά κέντρα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, είναι ανεβασμένη σε πολύ υψηλό επίπεδo. Ο ρόλος που έπαιξε η Ιρανή γυναίκα στο Αντί-ιμπεριαλιστικό κίνημα και στην Ι. Ε. είναι ξεκάθαρος σε όλους.
Στη σύγχρονη Ιρανική κοινωνία, οι γυναίκες είναι αυτές που μεγαλώνουν τη γενεά της μελλοντικής μας ελπίδας, έχουν εξέχουσα, εκτίμηση και ακόμη τα δικά τους ειδικά γυναικεία περιοδικά. Τελευταία έχει ψηφισθεί ένας νόμος με τον οποίο οι ώρες εργασίας για τις γυναίκες υπαλλήλους έχει μειωθεί κατά το ήμισυ ούτως ώστε να μπορούν να επωφεληθούν ολοκληρωτικά από τις κοινωνικές και μορφωτικές δραστηριότητες.
2) Νεολαία : το μέλλον της χώρας :
Στο δρόμο για την πραγματοποίηση του σκοπού της Ι.Ε., έχουν θεσπισθεί, για να καλλιεργήσουν και εξυψώσουν τον τρόπο σκέψεως των παιδιών και της νεολαίας της χώρας, διάφοροι παιδικοί αναπτυξιακοί τομείς, με τα καλύτερα κινηματογραφικά έργα και βιβλία. Έχουν εκδοθεί εκατοντάδες παιδικά βιβλία με διάφορους τίτλους και έχουν διατεθεί μετά από την Ι.Ε., και γι' αυτόν τον σκοπό πλειάδα οργανισμών εργάζονται σ' αυτό τον τομέα.
3) Τύπος Κυβέρνησης και Νόμοι που κυβερνούν το Κράτος :
Η Ιρανική κυβέρνηση είναι Ισλαμικό Δημοκρατικό σύστημα. Στο ξύπνημα της ένδοξης επαναστάσεως κάτω από την αρχηγεία του Χαζράτ Ιμάμ Χομεϊνί, το Ιρανικό έθνος έδωσε αυτό το Ισλαμικό Σύστημα Κυβέρνησης με ένα «ΝΑΙ» σε δημοψήφισμα την 1η Απριλίου 1980. Η κυβέρνηση αποτελείται από τρία Δίκαια : το Νομοθετικό, το Δικαστικό και το Εκτελεστικό. Το νομοθετικό συνίσταται από μία Συνέλευση, γνωστή ως η Ισλαμική ΣυμβουλευτικήΣυνέλευση, έχοντας 270 αντιπροσώπους, οι οποίοι έχουν εκλεγεί για περίοδο τεσσάρων χρόνων με μυστική ψηφοφορία κατευθείαν από τον λαό.Οι νόμοι που εγκρίνονται από αυτή την Συνέλεύση είναι έτοιμοι προς εκτέλεση, αφού επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι αντίθετοι στο σύνταγμα και την θρησκεία του Ισλάμ από το συμβούλιο Φρουρών, τ' οποίο αποτελείται από τις κορυφές των θρησκευτικών Νομομαθών και Νομολόγων της πολιτείας ,οι οποίοι εκλέχθηκαν από τον Αρχηγό του Kράτoυς.
Το ανώτερο συμβούλιο συνίσταται από δώδεκα συμβούλους, έξι Νομομαθείς της Θρησκείας και έξι Νομολόγους της Πολιτείας. Τα άλλα καθήκοντα του συμβουλίου Φρουρών είναι να τροποποιούν τα άρθρα του Συντάγματος όταν είναι αναγκαίο και να επιβλέπουν τις εκλογές στη χώρα. Το Δικαστικό Δίκαιο στ' οποίο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατέχει την υψηλότερη βαθμίδα, διέπεται από τα Ισλαμικά κριτήρια όπως όλα τ' άλλα δίκαια της χώρας. Το ανώτερο Συμβούλιο αποτελείται από πέντε άτομα όπως : τον Ανώτατο Δικαστή της χώρας, τον Ανώτατο Γενικό Εισαγγελέα και άλλους τρεις δικαστές ειδικούς στους νόμους. Ένας οργανισμός, ο οποίος φέρει το όνομα Οργανισμός Επιτήρησης του Κράτους, έχει ενταχθεί κάτω από την επίβλεψη του Ανώτατου Δικαστικού συμβουλίου για να επιβλέπει την σωστή εφαρμογή των νόμων από τους κυβερνητικούς οργανισμούς.
Νεκροταφείο Ιρανών μαχητών που έπεσαν στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ.
4) Βάσεις του Οικονομικού Συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν :
Το οικονομικό σύστημα της χώρας βασίζεται στους Δημόσιους Συνεταιρισμούς και ιδιωτικούς τομείς. Είναι φρόνιμο για την κυβέρνηση να χειρίζεται εκείνες τις οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες έχουν στρατηγική αξία, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών βιομηχανιών. Εξωτερικό εμπόριο, μεγάλα ορυχεία, Τράπεζες και ασφάλειες, Ηλεκτρισμό, Φράγματα και μεγάλα αρδευτικά έργα, ραδιόφωνο και τηλεόραση, ταχυδρομεία, αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλία, σιδηρόδρομοι, πολεμικές βιομηχανίες. Στις πόλεις και τα χωριά επίσης συνεταιρισμοί και Ινστιτούτα παράγουν και διανέμουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τους διοικητικούς Κανονισμούς. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας βοηθά στην γεωργία, κτηνοτροφία, εμπόριο. Η ιδιοκτησία στους τρεις προαναφερθέντες τομείς είναι εγγυημένη και υποστηρίζεται από τους νόμους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όσο είναι μέσα στα όρια των νόμων του Ισλάμ και συνεργούν στην αύξηση και πρόοδο της οικονομίας της χώρας.
5) Πολιτιστική επανάσταση:
Ένα πολιτιστικό και θεμελιώδες κίνημα, τ' οποίο αργότερα ονομάσθηκε Πολιτιστική επανάσταση, έλαβε χώρα μετά ,των Ι.Ε. με σκοπό να συντονίσει τη διδακτική όψη, τη λογοτεχνία , το εκπαιδευτικό σύστημα με την Ι.Ε. Έτσι τ' άχρηστα βιβλία καταργήθηκαν και εκδόθηκαν - αντίστοιχα βασικά και μορφωτικά για την αύξηση του πνευματικού επιπέδου της χώρας ούτως ώστε να επωφεληθούν από τα σύγχρονα διδακτικά συστήματα. Ένα πολιτιστικό επαναστατικό συμβούλιο ακόμα δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αισθητό ρόλο που παίζει ο πολιτισμός στην ανθρώπινη κοινωνία και την αναγκαιότητα για την υποστήριξη των βασικών επαναστατικών ιδεών που έχουν ρίζες στις πλούσιες ισλαμικές αξίες.
Δείγμα Ιρανικής Τέχνης.
6) Ισλαμικά Επαναστατικά Σώματα Φρουρών :
Κερδίζοντας από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις Ισλαμικές επιτροπές έθεσαν στη χώρα τα θεμέλια μιας ισχυρής δύναμης και τώρα έχουν πάρει τη μορφή μιας ισχυρής στρατιωτικής οργάνωσης στην υπηρεσία της Ι.Ε. Επωφελούμενοι από την πείρα της μάχης στην πρώτη γραμμή, βαρύς εξοπλισμός, με ταχύρυθμα ειδικά τμήματα εκμάθησης και με θρησκευτικό ζήλο, στέκονται τώρα ψηλά ως φρουροί αυτής της Ισλαμικής γης.
Οι Φρουροί της Επανάστασης.
Το μεγάλο επίτευγμα της Ι.Ε. ήταν που κατόρθωσε ν' ανατρέψει ένα καθεστώς που στηριζόταν στις δυνάμεις ταυ ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού και να ξαναδώσει στον Ιρανικό λαό την «χαμένη» του εθνική και θρησκευτική υπόσταση, να τον ξανασυνδέσει με τις ισλαμικές του παραδόσεις.Το καθεστώς της Ι.Ε. πολεμήθηκε και πολεμιέται από τον παγκόσμιο Ιμπεριαλισμό της Σ. Ενώσεως και Αμερικής και από τους Σιωνιστές εβραίους. Ο Ιρανικός λαός αγκάλιασε αμέσως την εθνική επανάσταση και τον αναντικατάστατο ηγέτη της , τον Αγιατολάχ Χομεϊνί που τον λευτέρωσε από την δικτατορία του κεφαλαίου , τις δυτικές πολυεθνικές και τα ξένα συμφέροντα. Η αντίδραση των ιμπεριαλιστών έφτασε και στο να υποστηρίξουν και υποκινήσουν την Ιρακινή επίθεση ενάντια στην Τεχεράνη.
Ο Περσικός λαός δεν πτοήθηκε όμως, οι Φρουροί της Mεγάλης Ισλαμικής Επαναστάσεως, έβαλαν τα στήθη τους - μπροστά για να υπερασπίσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και απoλύτρωση από τον Αμερικανικό ζυγό. Οι Αμερικάνοι ποτέ δεν πρόκειται να συγχωρήσουν τον Χομεϊνί που «τόλμησε» ν' απορρίψει το καθεστώς της Γιάλτας και να δώσει στο λαό του ένα καθεστώς μέσα από τις ρίζες του, αντίποδα στις κατεστημένες ιδεολογίες του καπιταλισμού και μπολσεβικισμού.
Ναι, σήμερα μπορούμε να το πούμε. Η Ι.Ε. νίκησε τους εγκληματίες της Ουάσιγκτων και της Μόσχας. Νίκησε τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό και Σιωνισμό. Έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας και στις μαχόμενες αντί – ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εθνικιστικής Ευρώπης. Το άστρο του Δαυίδ και το σφυροδρέπανο δεν έχουν καμιά θέση ούτε στην Τεχεράνη ούτε και στην Ευρώπη. Ο Ιρανικός λαός δεν φοβάται πια τους Αμερικανούς.
Ο Ιμάμ Χομεϊνί είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας του.
Περιοδικό « Το Αντίδοτο » 1989.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com
Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.
Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.
Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.
Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.
Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.
Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.
Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.
Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.
Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.
Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.