Σχεδόν 40% η αποχή από τις εκλογές: επιβεβαίωση μας σχετικά με τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας.


Οι εκλογές, μεταξύ όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, ανέδειξαν και κάτι για το οποίο δε μίλησαν πολλοί. Το ποσοστό της αποχής αγγίζει το 40%, με άλλα λόγια 4 στους 10 Έλληνες γύρισαν την πλάτη στη διαδικασία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αποχή υπήρξε εξ' ολοκλήρου συνειδητή, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, σε υψηλότερα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 


Τα αντίστοιχα ποσοστά αποχής το 2009 ήταν 30%, το 2007 ήταν 26% και το 2004 ήταν 24%. Η απογοήτευση των πολιτών για τα κόμματα είναι σε μεγάλο βαθμό δεδομένη, και κάτι για το οποίο ίσως δεν θα σας πληροφορήσουν αρκετοί, είναι τα πραγματικά ποσοστά των κομμάτων, αν συμπεριλάβουμε στο αποτέλεσμα την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα. Και είναι αποκαλυπτικό, ότι το πρώτο κόμμα, με αυτή την αναγωγή, λαμβάνει μόλις το 12% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ... 


Αυτή είναι και η πραγματική του επιρροή στο σύνολο των Ελλήνων. Κοντά στον έναν στους δέκα πολίτες. Από αυτό και μόνο συμπεραίνει κανείς, ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση συμμαχιών προκύψει, είναι απλά προϊόν ενός συστήματος κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του εξουσιαστικού μοντέλου που το καθεστώς επιβάλλει και στοιχείο του μειοψηφικού χαρακτήρα της λεγόμενης "πλειοψηφίας".Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου