Manuel Hedilla: ο Φαλαγγίτης που αμφισβήτησε τον Franco.



του Wolverine

Ο Μanuel Hedilla  γεννήθηκε στις 18.07.1902 στο Ambrossero της Cantabria και υπήρξε μια ριζοσπαστική μορφή της Φασιστικής Ισπανικής Φάλαγγας. Έχασε τον πατέρα του όταν ήταν πολύ μικρός ενώ ο ίδιος μορφώθηκε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο στο Bilbao πριν ασχοληθεί με την ναυπηγική. Εκείνη την εποχή στην Ισπανία ο κλάδος αυτός είχε σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην συνέχεια εργάστηκε σε έργα οδοποιίας ενώ με την νέα κατάρρευση της οικονομίας στην περιοχή αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Μαδρίτη και να εργαστεί ως μηχανικός αυτοκινήτων.




Υπήρξε στενός συνεργάτης του μάρτυρα των ιδεών μας, Jose Antonio Primo de Rivera και μέλος της Φάλαγγας. Ο Rivera είχε αναγνωριστεί από όλους ως ο φυσικός αρχηγός της «παλιάς φρουράς». Πράγματι μετά τον θάνατο του Rivera στο Alicante - όπου ο Franco δεν έπραξε το παραμικρό για να αποτρέψει αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη - όπως ήταν φυσικό όλοι θεώρησαν ότι ο Hedilla είναι ο φυσικός διάδοχος της ηγεσίας των Φαλαγγιτών. Ο Franco όμως είχε άλλα σχέδια για το μέλλον της εθνικιστικής παράταξης ...

Ο Hedilla όπως ήταν φυσικό έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και μάλιστα με μεγάλες επιτυχίες απέναντι σε αναρχικούς τροτσκιστές και σταλινικούς αλλά τήρησε αρνητική στάση απέναντι σε υπερβολές που διέπραξαν μονάδες των βασιλοφρόνων και μαροκινά (...) στρατεύματα που είχε μεταφέρει ο Franco ως ενίσχυση στην Ισπανία.


Σε αυτό έπαιξε ρόλο η συμπάθεια του απέναντι στην προλεταριακή βάση της ένοπλης αριστεράς διότι πολύ απλά και ο ίδιος ήταν μέλος της εργατικής τάξης και γνώριζε ότι οι συμπατριώτες του είχαν παρασυρθεί από το δηλητήριο του μαρξισμού. Πίστευε ότι κάθε ακρότητα εκ μέρους των Εθνικιστών οδηγούσε όλο και περισσότερους Ισπανούς στα χέρια της αριστεράς.

Παρόλο που ανήκε στην «αριστερή πτέρυγα» της Φασιστικής Φάλαγγας οι Γερμανοί Εθνικοσοσιαλιστές τον στήριξαν με όλα τα μέσα  μέσω του πρέσβη τους στην Ισπανία, αφού κατάλαβαν ότι απέναντι στον Franco θα είχαν έναν άνθρωπο που όχι μόνο πιστεύει στην επαναστατική σκέψη και πράξη αλλά έχει και τις δυνατότητες να αλλάξει τα πράγματα στο εσωτερικό των Εθνικιστών όποτε και αν χρειαστεί.

Όπως ήταν φυσικό η προβολή του σοσιαλιστικού προγράμματος του Hedilla όσο και η αμφισβήτηση του απέναντι στην πλήρη κυριαρχία αλλά και την στείρα συντηρητική σκέψη του Franco προκάλεσε την ρήξη με την ακροδεξιά έκφραση. Οι πιστοί σύντροφοι του με τα περίστροφα στο χέρι κατέλαβαν τα κεντρικά της Φάλαγγας στην πόλη Salamanca  στις 16 Απριλίου του 1937 και πέταξαν με τις κλωτσιές από τα παράθυρα, τους ακροδεξιούς ρουφιάνους του Sancho Davilla ο οποίος εκπροσωπούσε τα αντεπαναστατικά ακροδεξιά αντανακλαστικά.

Ο Franco τρομοκρατημένος έσπευσε να ανακοινώσει την προσχώρηση της Φάλαγγας σε έναν νέο εθνικιστικό σχηματισμό για να προλάβει τις εξελίξεις. Όταν ο στενός συνεργάτης του Hedilla έστειλε τηλεγράφημα στους ηγέτες της Φάλαγγας να αγνοήσουν τις επιταγές του Franco και την κεντρικής διοίκησης τα πράγματα πήραν μια εντελώς διαφορετική τροπή. 

Ο  Franco θεωρούσε σίγουρο ότι οι Φαλαγγίτες θα επιδιώξουν να τον εξοντώσουν και να εγκαθιδρύσουν μια επαναστατική ηγεσία, ο Hedilla από την πλευρά του αρνήθηκε παρόλο τις απειλές να συμμετάσχει στο νέο πολιτικό σχήματο το οποίο θα άλλαζε την ιδεολογική κατεύθυνση της Φάλαγγας. Μετά από δολοπλοκίες συνελήφθη από τους πιστούς του Franco και σε μια δίκη παρωδία κατηγορήθηκε για ένοπλη στάση και ανταρσία. Αμέσως μετά ο μαχητής της ιδέας και διάδοχος του Rivera καταδικάστηκε από τους ακροδεξιούς σε θάνατο!

Oι αντιδράσεις των επαναστατών Φασιστών και ο φόβος του στενού περιβάλλοντος του Franco για μια ένοπλη εξέγερση της Φάλαγγας μετέτρεψαν την ποινή σε ισόβια δεσμά και ο ηγέτης της Φάλαγγας οδηγήθηκε στην φυλακή. Η αστική ακροδεξιά για άλλη μια φορά είχε δειξει το πραγματικό της πρόσωπο …

Ο Manuele Hedilla μέχρι το τέλος της ζωής του (πέθανε στην Μαδρίτη στην ηλικία των 67 ετών) υπήρξε ένας ασυμβίβαστος επαναστάτης, ένας πραγματικός Φασίστας !
 
Viva Manuel Hedilla !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.