ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η συνέντευξη του Προέδρου Bashar al - Assad στην εφημερίδα "The Sunday Times" (02.03.2013)ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η συνέντευξη του Προέδρου της Συρίας Bashar al - Assad στην εφημερίδα "The Sunday Times" (02.03.2013)


Μετάφραση - επεξεργασία κειμένου: Στέλιος Αλεξόπουλος, Ιερομύαξ 


Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε η πρόσφατη προσφορά πολιτικού διαλόγου που έγινε από εσάς έτυχε μιας απόλυτης απόρριψης απ'την μεριά αυτών ειδικά των ομάδων που θέλατε να πείσετε να προχωρήσουν σε ειρήνη και να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειες: τους ενόπλους εξεγερμένους και τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό, την κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης. 


Συνεπώς εκ των πραγμάτων τείνετε ένα κλαδί ελιάς προς την νομιμόφρονη αντιπολίτευση, την εσωτερική κυρίως, η οποία δεν ενδίδει στην ένοπλη πάλη, αλλά ποιός αναγνωρίζει όμως πραγματικά την νομιμότητα της ηγεσίας σας, με ποιόν θέλετε να συνομιλήσετε στ΄ αλήθεια;


Πρόεδρος Assad: Πρώτα απ'όλα επιτρέψτε μου να διορθώσω μερικές παρανοήσεις οι οποίες κυκλοφόρησαν και οι οποίες βρίσκονται και στην ερώτηση σας, προκειμένου να καταστήσω σαφέστερη την απάντησή μου. Πρώτον, όταν ανακοίνωσα το σχέδιο, είπα ότι ήταν γι'αυτούς που ενδιαφέρει ο διάλογος, διότι δεν μπορείτε να κάνετε ένα σχέδιο που να βασίζεται στο διάλογο με κάποιον που δεν πιστεύει στον διάλογο. Άρα, ήμουν πάρα πολύ ξεκάθαρος επ'αυτού. Δεύτερον, αυτός ο ανοικτός διάλογος δε θα έπρεπε να γίνει αποκλειστικά και μόνον μεταξύ ομάδων αλλά μεταξύ όλων των Σύριων κάθε επιπέδου. Ο διάλογος αφορά το μέλλον της Συρίας.

Είμαστε 23 εκατομμύρια Σύριοι και όλοι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. Βέβαια κάποιοι μπορεί να το δουν αυτό ως ένα διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων ομάδων στην αντιπολίτευση - απ'τα μέσα ή απ'τα έξω, εσωτερική ή εξωτερική - όμως σήμερα αυτός είναι ένας πολύ επιφανειακός τρόπος θεώρησης τους διαλόγου. Διότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Πρόκειται για κάθε Σύριο και κάθε πτυχή της συριακής ζωής. Το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να καθοριστεί μόνο από αυτούς που την κυβερνούν αλλά από τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού της.


Καλό ταξίδι Κομμαντάντε ...


Η άλλη πτυχή του διαλόγου είναι αυτή που ανοίγει στους εμπλεκόμενους την πόρτα της κατάθεσης των όπλων και παραχωρήσαμε πολλές αμνηστεύσεις ώστε να διευκολύνουμε κάτι τέτοιο. Είναι ο μόνος τρόπος να γίνει διάλογος με αυτές τις ομάδες. Αυτό έχει ξεκινήσει, ήδη πριν από το σχέδιο, και μερικοί έχουν παραδώσει τα όπλα τους και ζουν τώρα κανονικά τη ζωή τους. 


Όμως αυτό το σχέδιο καθιστά την όλη διαδικασία μεθοδικότερη, επίσημη και ξεκάθαρη. Εάν θέλετε να μιλήσουμε για την αντιπολίτευση, υπάρχει κι άλλη μία παρανόηση στη Δύση. Βάζουν όλες τις οντότητες ακόμα κι αν δεν είναι ομογενείς στο ίδιο καλάθι σαν το οτιδήποτε ενάντια στην κυβέρνηση να ήταν αντιπολίτευση. Ας είμαστε ξεκάθαροι επ' αυτού. Έχουμε μια αντιπολίτευση που είναι πολιτικές οντότητες και έχουμε και ένοπλους τρομοκράτες. Μπορούμε να αρχίσουμε διάλογο με την αντιπολίτευση όμως δεν μπορούσε να αρχίσουμε διάλογο με τους τρομοκράτες, την τρομοκρατία την καταπολεμούμε.

Μια άλλη φράση που αναφέρεται συχνά είναι η ''εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στη Συρία'' ή ''εσωτερική ως προς την κυβέρνηση αντιπολίτευση''. Οι αντιπολιτευτικές ομάδες θα έπρεπε να είναι νομιμόφρονες και πατριωτικές απέναντι στη Συρία το εσωτερική και εξωτερική δεν αφορά τη γεωγραφική θέση, αλλά τις ρίζες τους, τις πηγές των εσόδων τους και την εκπροσώπηση τους. Αυτές οι ρίζες είναι στερεωμένες στην Συρία και αντιπροσωπεύουν τον συριακό λαό και τα Συριακά συμφέροντα ή τα συμφέροντα ξένων κυβερνήσεων; Λοιπόν, έτσι βλέπουμε εμείς το διάλογο, έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.


Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι όμως τον απέρριψαν, τουλάχιστον όσον αφορά την εξωτερική αντιπολίτευση η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή το σώμα το οποίο επευφημείται ως αντιπολίτευση και βασικά πίσω απ' το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο κόσμος. Λοιπόν, οι περισσότεροι απ'αυτούς απέρριψαν τον διάλογο με την αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας της προσφορά σας ως ''χάσιμο χρόνου'', και κάποιοι είπαν ότι είναι ''κενή ρητορική'' βασισμένη στην έλλειψη εμπιστοσύνης και την οποία ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε ''πέρα για πέρα υποκριτικό'' και οι Αμερικανοί είπαν ότι είστε ''ξεκομμένος από την πραγματικότητα''.


Πρόεδρος Assad: Δεν θα σχολιάσω το τι είπαν δήθεν συριακά σώματα εκτός Συρίας. Αυτά τα σώματα δεν είναι ανεξάρτητα. Σαν Σύριοι είμαστε ανεξάρτητοι και έχουμε ανάγκη να απαντήσουμε σε ανεξάρτητα σώματα κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή. Οπότε ας κοιτάξουμε τους άλλους ισχυρισμούς.


Πρώτα το ''ξεκομμένος από την πραγματικότητα'': Η Συρία πολεμούσε αντιπάλους και εχθρούς για δυο χρόνια, αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε εάν δεν έχετε δημόσια στήριξη. Ο λαός δεν σε στηρίζει εάν είσαι ξεκομμένος απ'την πραγματικότητα του. Μια πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι μια μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού θέλει να ''κρατηθεί έξω απ'τη Συρία'' και δεν πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερμένους στη Συρία.


Παρ'όλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ωθεί την Ε.Ε. να άρει το στρατιωτικό εμπάργκο ώστε να αρχίσει ο εξοπλισμός των εξεγερμένων με βαρύ οπλισμό. Αυτό σημαίνει για μένα αποκοπή απ'την πραγματικότητα, όταν είσαι αποκομμένος απ'την ίδια σου την κοινή γνώμη. Και πάνε ακόμα μακρύτερα λέγοντας ότι θέλουν να στείλουν ''στρατιωτική βοήθεια'' την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως ''μή φονική''. Η συνεννόηση, μέσω της παροχής επικοινωνίας και χρηματικής βοήθειας μπορεί να είναι φονική. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δεν χρειάστηκαν φονική βοήθεια για να διαπραχθούν. Η εφαρμογή μιας μη - φονικής τεχνολογίας και εκπαίδευσης ήταν που προκάλεσε αυτές τις θηριωδίες.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να στείλει στρατιωτική βοήθεια σε μετριοπαθείς ομάδες στη Συρία, γνωρίζοντας όλοι πολύ καλά ότι τέτοιες μετριοπαθείς ομάδες δεν υπάρχουν στη Συρία, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πολεμάμε αυτή τη στιγμή την Al - Qaeda ή το Ζαμπχάτ αλ-Νούσρα που είναι παράγωγο της Al - Qaeda, και άλλες ομάδες ανθρώπων που είναι γαλουχημένοι με ακραίες ιδεολογίες. Αυτό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό! 


Το άκρο άωτον της υποκρισίας είναι όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης ο εξοβελισμός των Συριακών καναλιών από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους, όταν χύνετε δάκρυα για κάποιον που σκοτώθηκε στη Συρία από τρομοκρατικές πράξεις.


Ενώ εμποδίζετε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκδώσει ανακοίνωση που να καταδικάζει την επίθεση αυτοκτονίας που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό, και είσασταν εκεί, όταν 300 Σύριοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, όλοι άμαχοι.


Το άκρον άωτον της υποκρισίας είναι όταν κηρύσσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπαίνεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη και σκοτώνεις εκατοντάδες χιλιάδες σε άνομους πολέμους. Το άκρον άωτον της υποκρισίας είναι όταν μιλάς για δημοκρατία και οι στενότεροι σύμμαχοι σου είναι τα χειρότερα αυταρχικά καθεστώτα που ανήκουν στο μεσαίωνα. Αυτό είναι υποκρισία!


Δημοσιογράφος: Ναι όμως αναφέρετε τους ανθρώπους που πολεμούν εδώ ως τρομοκράτες, δέχεστε ότι αν και κάποιοι είναι στο Ζαμπχάτ αλ - Νούρσα και κάποιοι ανήκουν στην Al - Qaeda  υπάρχουν και άλλοι όπως ο ΕΣΣ ή κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΣ; Ότι μερικοί απ'αυτούς είναι αυτόμολοι και μερικοί άλλοι κανονικοί άνθρωποι που ξεκίνησαν μια εξέγερση. Αυτοί δεν είναι τρομοκράτες, είναι άνθρωποι που μάχονται γι'αυτό που πιστεύουν ότι είναι προς στιγμήν ο σωστός δρόμος.


Πρόεδρος Assad: Όταν λέμε ότι πολεμάμε την Al - Qaeda  , εννοούμε ότι η κύρια και πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα είναι η Al - Qaeda  . Δήλωσα σε πολλές συνεντεύξεις και λόγους ότι δεν είναι η μόνη ομάδα στην Συρία. Το φάσμα είναι διευρυμένο από εγκληματίες, εμπόρους ναρκωτικών, ομάδες που σκοτώνουν και απαγάγουν για λεφτά μέχρι μισθοφόροι και ένοπλοι. Δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα ή ιδεολογικά κίνητρα


Ο αυτοαποκαλούμενος  «Ελεύθερος Στρατός» δεν είναι μια ενότητα όπως οι αναγνώστες σας στην Δύση νομίζουν. Είναι εκατοντάδες ομάδες μικρές σε μέγεθος όπως παραδέχτηκαν διεθνείς ομάδες που συνεργάζονται με τον Annan και τον Al - Ibrahimi, δεν υπάρχει μια ενότητα μια ηγεσία ή ιεραρχία, είναι μια ομάδα συμμοριών που δουλεύουν για διαφορετικούς λόγους.


Το όνομα «Ελεύθερος Στρατός» είναι  μόνο η πινακίδα, η ομπρέλα που χρησιμοποιούν για να νομιμοποιήσουν αυτές τις ομάδες.  Αυτό δεν σημαίνει ότι από την αρχή της κρίσης δε υπήρχαν αυθόρμητες εκδηλώσεις υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν αλλαγή στην Συρία και το δήλωσα ανοιχτά αρκετές φορές δημοσίως. Για αυτό λέω ο διάλογος δεν είναι μόνο για την σύγκρουση, είναι για το μέλλον της Συρίας επειδή πολλές ομάδες που ήθελαν αλλαγή είναι τώρα ενάντια στους τρομοκράτεςΑντιτίθενται στην κυβέρνηση αλλά δεν κρατάνε όπλα. Το να είσαι νόμιμος δεν σημαίνει ότι και τα όπλα είναι νόμιμα.

Δημοσιογράφος: το πρόγραμμα σας σε 3 επίπεδα. Το πρώτο που είπατε είναι η παύση της βίας. Προφανώς υπάρχει ο στρατός και οι μαχητές στην άλλη πλευρά. Τώρα εντός του στρατού έχετε μια ιεραρχία, άρα αν θέλετε να γίνει παύση υπάρχει διοικητής να το ελέγξει, μα όταν λέτε παύση της βίας ή πυρ πως μπορείτε να ζητάτε το ίδιο από τους εξεγερμένους που όπως είπατε είναι τόσες ομάδες διαιρεμένες και όχι κάτω από ενιαία ηγεσία; Αυτό είναι ένα σημείο από το σχέδιο σας. Αυτό δείχνει βασικά ότι είναι ένα  ανεδαφικό αίτημα.


Μιλάτε για δημοψήφισμα αλλά με τόσους εκτοπισμένους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πολλοί από αυτούς είναι η σπονδυλική στήλη των εξεγερμένων, αυτοί εκτοπίστηκαν. Έτσι λοιπόν εκλογές και αυτό σύμφωνα με ελπίδες πριν το 2014. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί πριν το 2014. Ποιες είναι αλήθεια οι συνθήκες που προσεγγίζουν τον διάλογο και θα ήθελαν να συμβεί, δεν είναι ίδιες με αυτές που είναι αδύνατον να επιτευχθούν τις οποίες προτείνετε ή προσφέρετε;


Πρόεδρος Assad: Αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπετε την κατάσταση. Πρώτα από όλα ας πούμε ότι το κύριο στοιχείο του σχεδίου είναι ο διάλογος. Αυτός θα βάλει ένα χρονοδιάγραμμα για όλα και τις παραμέτρους καθώς και τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Ο πρώτος όρος στο σχέδιο ήταν η παύση της βίας. Αν δεν σταματήσουμε την βία πως θα πετύχουμε τους άλλους όρους όπως το χρονοδιάγραμμα και τις εκλογές που θα έρθουν; Mα λέγοντας ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την βία αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε απλά τίποτα. Ναι υπάρχουν όπως είπα πολλές ομάδες χωρίς ηγεσία, αλλά ξέρουμε ότι η πραγματική τους ηγεσία είναι οι χώρες που χρηματοδοτούν και εφοδιάζουν με όπλα και πυρομαχικά κυρίως η Τουρκία, το Κατάρ, και η Σαουδική Αραβία. Αν κόμματα απέξω θέλουν να βοηθήσουν την πρόοδο πρέπει να πιέσουν τις χώρες αυτές να σταματήσουν να παράσχουν βοήθεια στους τρομοκράτες. Όπως και κάθε άλλο ανεξάρτητο κράτος δεν θα διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες. 


Δημοσιογράφος: Οι κριτικές λένε ότι πραγματικές και έξυπνες διαπραγματεύσεις θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης ή του καθεστώτος, και το ξέρετε αυτό την στιγμή που πρακτικά προσφέρετε απίθανα σενάρια για διάλογο και διαπραγματεύσεις;


Πρόεδρος Assad: Προφανώς δεν το γνωρίζω, ξέρω το αντίθετο. Για να είμαστε λογικοί αν ισχύει αυτή η περίπτωση αυτοί οι εχθροί, οι αντίπαλοι πρέπει να πιέσουν για διάλογο για να με ρίξουν. Μα κάνουν το αντίθετο. Εμποδίζουν τις ομάδες εκτός Συρίας να συμμετέχουν στο διάλογο επειδή πιστεύουν στο αντίθετο. Γνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν θα φέρει την πτώση μου αλλά θα γίνει η Συρία δυνατότερη. Αυτή είναι η πρώτη άποψη.


Η δεύτερη άποψη είναι ο διάλογος για την Συρία την τρομοκρατία και το μέλλον της χώρας. Δεν είναι για αξιώματα και προσωπικότητες. Έτσι δεν θα αποσπάσουν τον λαό από το να μιλήσει, ανεξάρτητα τι θα έχει ως συνέπεια στον πρόεδρο. Δεν το κάνω για μένα. Και στο τέλος αυτό είναι μια αντίφαση. Ότι λένε είναι αντιφατικό σε σχέση με αυτό που κάνουν.


Δημοσιογράφος: Είπατε ότι αν πιέσουν για διάλογο αυτό θα φέρει την ρήξη του καθεστώτος;


Πρόεδρος Assad: Όχι είπα ότι σύμφωνα με ότι λένε για την πτώση μου, γιατί δεν έρχονται σε διάλογο; Λένε ότι με τον διάλογο θα με εκτοπίσουν, τους καλώ σε διάλογο. Αυτό είναι αυτονόητο. Για αυτό λέω ότι είναι σε μια αντίφαση οι ίδιοι.Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε ο John Kerry ένας άνθρωπος που τον ξέρετε καλά, άρχισε μια περιοδεία που θα τον φέρει στην Σαουδική Αραβία το Κατάρ και την Τουρκία, και θα τους μιλήσει για τρόπους να σας ανατρέψουν. Στο Λονδίνο και το Βερολίνο αυτή την εβδομάδα που πέρασε, είπε ότι πρέπει να φύγετε και  ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι να προχωρήσει σε διπλωματικές κινήσεις για να σας πείσει. Θα τον καλέσετε σε συνομιλίες στην Δαμασκό; Tι θα του πείτε; Ποιο το μήνυμα σας σχετικά με αυτό που είπε την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχέση με αυτά που θα πει στους συμμάχους του το σαββατοκύριακο; Μπορείτε να τον χαρακτηρίσετε λόγω του παρελθόντος σας μαζί του;


Πρόεδρος Assad: Καλύτερα να περιγράψω πολιτικές και όχι ανθρώπους. Είναι νωρίς να τον κρίνουμε. Είναι μερικές μόνο εβδομάδες που έγινε γραμματέας του κράτους. Το θέμα που θίξατε καταρχάς έχει να κάνει με τα εσωτερικά της Συρίας. Οποιοδήποτε δικό μας θέμα το συζητάμε χωρίς ξένους. Δεν πρόκειται να το συζητήσω με οποιονδήποτε από το εξωτερικό. Έχουμε φίλους και συζητάμε τα θέματα μας με φίλους, ακούμε τις συμβουλές τους αλλά στο τέλος η απόφαση είναι δική μας για το πώς θα σκεφτούμε και τι είναι καλό για την Πατρίδα.Αν κάποιος θέλει πραγματικά, - τονίζω την λέξη πραγματικά - να βοηθήσει την Συρία να βοηθήσει στην παύση της βίας. Μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα: να πάει στην Τουρκία να κάτσει με τον Ερντογάν και να του πει να σταματήσει να βοηθάει τρομοκράτες στην Συρία και αν στέλνει οπλισμό, καθώς και να παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες. Να πάει στο Κατάρ και την Σαουδική Αραβία και να τους πει να μην δίνουν χρήματα σε τρομοκράτες. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει σε σχέση με το εξωτερικό θέμα του προβλήματος, αλλά κανείς απέξω δεν μπορεί να έχει σχέση με το εσωτερικό ζήτημα.


Δημοσιογράφος: ποιο είναι το μήνυμα σας στον Kerry;


Πρόεδρος Assad: Είναι ξεκάθαρο, να καταλάβει τι είπα τώρα. Δεν εννοώ ένα μήνυμα στον ίδιο αλλά σε οποιονδήποτε μιλάει για το Συριακό θέμα. Μόνο ο λαός της Συρίας θα πει στον πρόεδρο φύγε ή μείνε! Το λέω ξεκάθαρα για να μην χάνουμε χρόνο και να ξέρουν όλοι που πρέπει να επικεντρωθούν.Δημοσιογράφος: Τι ρόλο βλέπετε για την Βρετανία στις ειρηνευτικές διαδικασίες; Έχετε επαφές με τους Βρετανούς; Ποια η αντίδραση σας στην υποστήριξη του Cameron στους αντάρτες; Τι θα του λέγατε αν καθόσασταν μαζί του τώρα, ειδικά την στιγμή που η Βρετανία καλεί σε εξοπλισμό των ανταρτών;

Πρόεδρος Assad: Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Συρίας και Βρετανίας για μεγάλο διάστημα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον ρόλο πρέπει να τον ξεχωρίσουμε από την αξιοπιστία. Και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αξιοπιστία από την ιστορία της χώρας. Για να είμαι ειλικρινής μιλάω σε Βρετανίδα δημοσιογράφο και κοινό, η Βρετανία έπαιξε έναν γνωστό ρόλο μη εποικοδομητικό σε διαφορετικά θέματα για δεκαετίες, μερικοί λένε για αιώνες. Σας λέω πως το αντιλαμβανόμαστε στην περιοχή μας. Το πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι η κοντόφθαλμη και ανώριμη ρητορική, είναι μόνο ένα μέρος της παράδοσης της παρενόχλησης και της ηγεμονίας. 


Θα είμαι ειλικρινής. Πως μπορούμε να περιμένουμε την Βρετανία να παίξει ένα ρόλο όταν είναι αποφασισμένη να στρατιωτικοποιήσει το πρόβλημα; πως μπορεί κάποιος να τους ζητήσει να παίξουν ένα ρόλο για να γίνει η κατάσταση καλύτερη και πιο σταθερή και η βία λιγότερη την στιγμή που στέλνουν στρατιωτικές προμήθειες στους τρομοκράτες και δεν διευκολύνουν το διάλογο ανάμεσα στους Σύριους. Αυτό δεν είναι λογικό. Νομίζω ότι εργάζονται εναντίον μας και ενάντια και στο δικό τους συμφέρον. Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με αφέλεια, συγχυσμένη και χωρίς ρεαλιστικό τρόπο. Αν θέλουν να παίξουν κάποιον ρόλο πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να συμπεριφερθούν με περισσότερο υπεύθυνο τρόπο, μέχρι τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πυρομανή να γίνει πυροσβέστης!
Δημοσιογράφος: Το 2011 δηλώσατε ότι δεν θα χάσετε χρόνο σε συνομιλίες με το κύριο σώμα της αντιπολίτευσης, τώρα συνομιλείτε με τους εξωτερικούς φορείς, στην πραγματικότητα αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν. Τι άλλαξε στις απόψεις σας ή στις θεωρήσεις σας πρόσφατα; Ποιες είναι οι συνομιλίες και αν αυτές προχωρούν ήδη με τους επαναστάτες που είναι η κύρια συνιστώσα και ο παράγοντας της κρίσης; O υπουργός εξωτερικών της Συρίας Muallem είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν βρισκόταν στην Ρωσία, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την ένοπλη αντιπολίτευση, μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε;Πρόεδρος Assad: Στην πραγματικότητα δεν άλλαξα την άποψη μου. Σας ξαναλέω ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι για αυτούς. Είναι για όποιον Σύριο αποδέχεται τον διάλογο. Το να προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία δεν είναι αλλαγή σκέψης. Δεύτερον από την πρώτη μέρα της κρίσης πριν 2 χρόνια είχαμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Τίποτα δεν άλλαξε. Έχουμε μια πολύ συνεπή στάση απέναντι στον διάλογο. Μερικοί μπορεί να κατάλαβαν ότι άλλαξα άποψη επειδή δεν αναγνωρίζω την πρώτη πλευρά αλλά αργότερα αναγνώρισα την δεύτερη. Δεν αναγνώρισα καμιά και το πιο σημαντικό ο Συριακός λαός δεν αναγνώρισε κανέναν και δεν τους πήρε στα σοβαρά. Όταν έχεις ένα προϊόν που αποτυγχάνει στην αγορά, κάποιοι το αποσύρουν, αλλάζουν το όνομα και την συσκευασία και το προωθούν αλλά και πάλι είναι ελαττωματικό. Το πρώτο και το δεύτερο σώμα είναι το ίδιο προϊόν με διαφορετικό περιτύλιγμα. Σχετικά με το ότι είπε ο υπουργός μας ήταν πολύ ξεκάθαρο. Μέρος της συμφωνίας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων που θα παρέδιδαν τα όπλα. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με τρομοκράτες που φέρουν όπλα, τρομοκρατούν τον λαό, σκοτώνουν πολίτες, επιτίθενται σε δημόσιους χώρους ή ιδιωτικές συγκεντρώσεις και καταστρέφουν την χώρα.Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει στην Συρία μια χώρα που καταστρέφεται με 70.000 νεκρούς περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένους και οι σεχταριστικές αντιθέσεις να βαθαίνουν. Πολλοί στον κόσμο σας κατηγορούν. Τι έχετε να τους πείτε; Ποιους θα κατηγορήσετε για όσα συμβαίνουν στη  χώρα της οποίας ηγείστε;Πρόεδρος Assad: Αναφερθήκατε σε κάποια στοιχεία σαν να ήταν αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. Μερικοί τα χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τη πολιτική τους ατζέντα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια τους για εμάς τους Σύριους, κάθε ένας από αυτούς τους αριθμούς αντιπροσωπεύει έναν Σύριο άντρα γυναίκα ή παιδί. Όταν μιλάτε για χιλιάδες θύματα, εμείς βλέπουμε χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους και δυστυχώς θα πενθούν στα χρόνια που θα έρθουν. Κανείς δεν μπορεί να νιώσει αυτόν τον πόνο περισσότερο από εμάς. Κοιτώντας το ζήτημα της πολιτικής ατζέντας έχουμε να ρωτήσουμε καλύτερες ερωτήσεις. Πως επαληθεύονται αυτοί οι αριθμοί; Πόσοι από αυτούς είναι ξένοι μαχητές;Πόσοι ήταν μάχιμοι ανάμεσα στις ηλικίες 20 με 30; Πόσοι ήταν πολίτες αθώες γυναίκες και παιδιά; Η κατάσταση στο έδαφος κάνει αδύνατον να υπάρξουν ακριβείς απαντήσεις σε αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις.  Όλοι ξέρουμε πως τα στατιστικά των θανάτων και των ανθρώπινων απωλειών έχουν μεταβληθεί στο παρελθόν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την «ανθρωπιστική» παρέμβαση. 


Η Λιβυκή κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το επίπεδο θανάτων πριν την εισβολή υπήρξε υπερβολικό. Μίλησαν για 5.000 θύματα από κάθε πλευρά ενώ ο αριθμός που ήταν γνωστός έκανε λόγο για δεκάδες χιλιάδες. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί που βρέθηκαν μέσα στο Ιράκ κατά την διάρκεια του πολέμου ήταν ανίκανοι να παράσχουν τους ακριβείς αριθμούς για τα θύματα που είχαν σκοτωθεί κατά την εισβολή. Ξαφνικά οι ίδιες πηγές έχουν ακριβή νούμερα για αυτά που συμβαίνουν στην Συρία! Αυτό είναι ειρωνεία. Θα σας πω εγώ πολύ απλά ότι αυτοί οι αριθμοί δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Είναι μέρος της εικονικής πραγματικότητας που θέλουν να δημιουργήσουν, για να βάλουν μπροστά τα σχέδια τους για στρατιωτική παρέμβαση κάτω από τον τίτλο «ανθρωπιστική παρέμβαση».Δημοσιογράφος: Ίσως πρέπει να σταθώ σε αυτό το σημείο για λίγο. Ακόμα και αν ο αριθμός δεν είναι ακριβής έχει επιβεβαιωθεί από Συριακές ομάδες,  χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν σκοτωθεί. Μερικοί είναι ένοπλοι και μερικοί πολίτες. Κάποιοι έχουν σκοτωθεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα από το πυροβολικό ή τις αεροπορικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές. Έτσι ακόμα και αν διαφωνούμε για τον ακριβή αριθμό οι ίδιοι που το ισχυρίζονται σας κατηγορούν για τους αθώους αν θέλετε που σκοτώθηκαν από τον στρατό, το δέχεστε αυτό;Πρόεδρος Assad: Καταρχάς δεν μιλάμε για τους αριθμούς χωρίς να υπάρχουν ονόματα. Οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί έχουν ονόματα. Δεύτερον γιατί έχουν πεθάνει; Που και πως σκοτώθηκαν; Ένοπλοι συμμοριών, τρομοκράτες, εγκληματίες, απαγωγείς παιδιών, ο στρατός ποιος;Δημοσιογράφος:  Είναι μια μπερδεμένη κατάσταση.Πρόεδρος Assad:  Είναι αλλά φαίνεται να υπονοείτε ότι ένα άτομο είναι υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση και τις ανθρώπινες απώλειες. Από την αρχή η κατάσταση στην Συρία επηρεάστηκε από στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Σε αυτές τις καταστάσεις έχεις καταλύτες και εμπόδια. Το να κατηγορήσεις οποιοδήποτε κόμμα για όλα τα εμπόδια και ένα άλλο για τους καταλύτες είναι παραλογισμός. Πολλοί αθώοι πολίτες έχουν πεθάνει, πολλοί Σύριοι υποφέρουν. Όπως έχω ξαναπεί κάνεις δεν υποφέρει περισσότερο από εμάς τους Σύριους που πιέζουμε για έναν εθνικό διάλογο.  Δεν είμαι αυτός που παράγω κατηγορίες αλλά αν μιλάτε για υπευθυνότητα τότε ξεκάθαρα έχω μια συνταγματική υποχρέωση να κρατήσω την Συρία και τους ανθρώπους της ασφαλείς από τρομοκράτες και ακραίες ομάδες.


Δημοσιογράφος:  Ποιος είναι ο ρόλος της Al - Qaeda και των άλλων Τζιχαντιστών και ποιες απειλές προβάλλουν για την περιοχή και την Ευρώπη; Πιστεύετε ότι η Συρία θα μεταβληθεί σε μια Τσετσενία του παρελθόντος;  Έχετε σκεφτεί για την μοίρα των μειονοτήτων αν εσείς χάσετε τον πόλεμο ή υπάρξει ένας σεκταριστικός πόλεμος όπως στο Ιράκ;


Πρόεδρος Assad: O ρόλος της Al - Qaeda είναι όπως αυτός σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοτώνει αποκεφαλίζει βασανίζει και εμποδίζει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο επειδή ακμάζει εκεί που υπάρχει άγνοια. Ιδεολογικά προσπαθούν να εμφυτέψουν στην κοινωνία τον σκοταδισμό, ακραίες ιδεολογίες και το επιτυγχάνουν. Εάν έχετε να ανησυχείτε για κάτι στην Συρία δεν είναι οι μειονότητες. Αυτή είναι μια πολύ στενή οπτική επειδή η Συρία είναι ένα σημείο συνάντησης θρησκειών, σεκτών, εθνοτήτων, και ιδεολογιών που εθελοντικά φτιάχνουν ένα ομογενές μείγμα ανεξάρτητα από τα ποσοστά. Πρέπει να ανησυχούμε για την πλειοψηφία των Σύριων που αν δεν πολεμηθεί ο εξτρεμισμός θα γίνουν μειονότητα και σε αυτό το σημείο η Συρία θα πάψει να υπάρχει. Έαν ανησυχείτε για την Συρία με αυτή την έννοια πρέπει να ανησυχείτε για την Μέση Ανατολή επειδή είμαστε ο τελευταίος προμαχώνας ασφάλειας στην περιοχή. Εάν ανησυχείτε για την περιοχή ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να νοιαστεί για την σταθερότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως την βλέπουμε.


Δημοσιογράφος:  Πως σας απειλεί η Al - Qaeda τώρα;


Πρόεδρος Assad: Μας απειλεί περισσότερο με την ιδεολογία παρά με τους φόνους. Οι σκοτωμοί είναι επικίνδυνοι φυσικά αλλά αυτό που είναι μη αναστρέψιμο είναι η ιδεολογία. Έχουμε προειδοποιήσει για αυτό πολλά χρόνια πριν την σύγκρουση, είχαμε μαζί τους παρτίδες από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ήμασταν οι πρώτοι που τους αντιμετωπίσαμε στην περιοχή και αυτοί έφεραν ως κάλυψη τον μανδύα του Ισλάμ. Έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία μετά την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Η δύση απλά αντιδρά και δεν δρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ιδεολογία πρώτα. Ένας πόλεμος απέναντι στον τρόμο χωρίς να λογαριάσουμε την ιδεολογία δεν θα οδηγήσει πουθενά και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.  Έτσι υπάρχει απειλή και επικινδυνότητα όχι μόνο για την Συρία αλλά και για την υπόλοιπη περιοχή.


Δημοσιογράφος: Πρόσφατα αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η απόφαση να μην εξοπλιστούν με όπλα οι αντάρτες θα μπορούσε να αναθεωρηθεί. Ποιες θα είναι οι συνέπειες κατά την γνώμη σας για την Συρία και την ευρύτερη περιοχή; Ποια είναι η προειδοποίηση σας απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο; Μιλούν για εξοπλισμό των ανταρτών με θωρακισμένα οχήματα, εκπαίδευση και ατομικό οπλισμό.Πρόεδρος Assad: Ξέρετε το έγκλημα δεν είναι μόνο για το θύμα και τον εγκληματία  αλλά και για την συνενοχή στην παροχή υποστήριξης είτε είναι ηθική είτε είναι λογιστική. Έχω πει πολλές φορές ότι η Συρία είναι σε κρίσιμη περιοχή γεωγραφικά πολιτικά κοινωνικά και ιδεολογικά. Έτσι παίζοντας κάποιος με αυτό,  θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Μέση Ανατολή. Είναι καλύτερη η κατάσταση σήμερα στην Λιβύη; Στο Μάλι; Στην Τυνησία; Στην Αίγυπτο; Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Θα τα κάνει μόνο χειρότερα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το νόμισμα για την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Δεν μπορούν να το προβλέψουν αυτό.


Δημοσιογράφος:  Ποιο είναι το μήνυμα σας στο Ισραήλ μετά την αεροπορική επίθεση στην Συρία; Θα ανταποδώσετε; Πως θα απαντήσετε σε μελλοντικές επιθέσεις την στιγμή μάλιστα που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα το ξανακάνει;


Πρόεδρος Assad: Κάθε στιγμή η Συρία το ανταποδίδει, αλλά με τον δικό της τρόπο και όχι με τον «οφθαλμό αντί οφθαλμού». Ανταποδώσαμε με τον δικό μας τρόπο και μόνο οι Ισραηλινοί γνωρίζουν τι εννοούμε.Δημοσιογράφος:  Μπορείτε να επεκταθείτε;


Πρόεδρος Assad: Ναι. Η ανταπόδοση δεν σημαίνει πύραυλο για πύραυλο ή σφαίρα για σφαίρα. Μόνο οι Ισραηλινοί ξέρουν τι εννοώ.


Δημοσιογράφος:  Θα μας πείτε πως;


Πρόεδρος Assad:  Δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε.


Δημοσιογράφος:   Συνάντησα ένα εφτάχρονο παιδί στην Ιορδανία.


Πρόεδρος Assad:  Ένα αγόρι από την Συρία;Δημοσιογράφος: Ένα αγόρι από την Συρία που είχε χάσει ένα πόδι και ένα χέρι σε επίθεση με πυραύλους στο Herak. Πέντε παιδιά της οικογένειας του είχαν σκοτωθεί σε αυτή την έκρηξη. Ως πατέρας τι μπορείτε να πείτε σε αυτό το παιδί; Γιατί έχετε τόσους νεκρούς σε αεροπορικές επιθέσεις βομβαρδισμούς του στρατού και μερικές φορές αναρωτιέμαι, είναι βολές των Shabiha;


Πρόεδρος Assad:  Ποιο είναι το όνομα του;Δημοσιογράφος:   Έχω το όνομα του … θα σας το φέρω αργότερα.Πρόεδρος Assad:  Όπως είπα και προηγουμένως κάθε θύμα της κρίσης έχει ένα όνομα κάθε απώλεια έχει μια οικογένεια. Όπως ο πεντάχρονος Saber που την ώρα του πρωινού με την οικογένεια του στο σπίτι, έχασε το πόδι του την μητέρα και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Όπως η 4χρονη Rayan που είδε τα αδέρφια της να σφάζονται επειδή έλαβαν μέρος σε μια διαδήλωση. Καμιά από αυτές τις οικογένειες δεν είχε πολιτικές συμμαχίες. Τα παιδιά είναι ο πιο ευαίσθητος κρίκος στην κοινωνία και ατυχώς πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα στην σύγκρουση.


Έτσι ως πατέρας μικρών παιδιών ξέρω τι σημαίνει ένα παιδί να πληγωθεί και αυτό είναι κάτι απλό, αν χτυπηθούν ή χάσουμε ένα παιδί είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί αν αντιμετωπίσει μια οικογένεια. Όταν έχεις συγκρούσεις αυτές είναι οι χειρότερες ιστορίες που επηρεάζουν μια κοινωνία. Αυτό είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Οι πραγματικοί ανθρωπιστές που νιώθουν τον πόνο για τα παιδιά μας και τις απώλειες μας πρέπει να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να εμποδίσουν την παροχή οπλισμού στους τρομοκράτες και να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να αποκτούν στρατιωτικές προμήθειες από οποιαδήποτε χώρα.Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε όταν ξαπλώνετε το βράδυ στο κρεβάτι σας ακούτε τις εκρήξεις στην Δαμασκό; Έχετε το κοινό αίσθημα με τους άλλους Σύριους για την ασφάλεια της οικογένειας σας; Ανησυχείτε ότι θα έρθει η στιγμή που η ασφάλειας σας θα είναι σε κίνδυνο;


Πρόεδρος Assad: Το βλέπω διαφορετικά. Μπορεί οποιοσδήποτε να είναι ασφαλής ή η οικογένεια του όταν η Πατρίδα κινδυνεύει; Στην πραγματικότητα ΟΧΙ! Εάν η πατρίδα σου δεν είναι ασφαλής δεν μπορείς να είσαι ασφαλής! Έτσι για να  στενοχωριέσαι για τον εαυτό σου και την οικογένεια πρέπει να στενοχωριέσαι για κάθε πολίτη και οικογένεια στην Πατρίδα. Είναι μια συναισθηματική σχέση.Δημοσιογράφος:  Θα γνωρίζετε τις διεθνείς ανησυχίες για τα χημικά όπλα της Συρίας. Θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ ο στρατός σας ως τελευταία λύση απέναντι στους αντιπάλους σας; Διάφορες αναφορές κάνουν λόγο ότι έχουν μεταφερθεί αρκετές φορές αν ναι γιατί; Συμμερίζεστε την διεθνή ανησυχία ότι μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ισλαμιστών; Ποιο θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;Πρόεδρος Assad Οτιδήποτε έχει αναφερθεί στα ΜΜΕ ή από επίσημα πρόσωπα σχετικά με τα Συριακά χημικά όπλα είναι μια ψεύτικη θεωρία. Ποτέ στο παρελθόν και ποτέ στο μέλλον δεν θα διαπραγματευτούμε για το  οπλοστάσιο μας με τον οποιονδήποτε. Αυτό που πρέπει να ανησυχεί την παγκόσμια κοινότητα είναι τα χημικά υλικά που θα φτάσουν στα χέρια των τρομοκρατών. Σε βίντεο που έχουν ήδη μεταδοθεί στην τηλεόραση δείχνουν τοξικά υλικά να δοκιμάζονται σε ζώα και να συνοδεύονται από απειλές ότι ο Συριακός λαός θα πεθάνει με τον ίδιο τρόπο. Διαδώσαμε αυτό το υλικό σε άλλες χώρες. Σε αυτό πρέπει ο κόσμος να επικεντρωθεί και όχι στο να σπαταλάει χρόνο για να δημιουργήσει ψεύτικους τίτλους σχετικά με τα χημικά όπλα της Συρίας ώστε να δικαιολογηθεί επέμβαση στην Συρία.
Δημοσιογράφος:   Γνωρίζω ότι δεν δηλώνετε αν είναι ασφαλή ή όχι. Υπάρχει ανησυχία αν είναι ασφαλή ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.


Πρόεδρος Assad:  Αυτή είναι μια εποικοδομητική ασάφεια. Καμιά χώρα δεν μπορεί να μιλήσει για τις ικανότητες τους.


Δημοσιογράφος: Πάρα πολλοί κάνουν λόγο για τα παρακάτω: ποιος ο ρόλος της Χεζμπολάχ, του Ιράν, και της Συρίας στον πόλεμο στο έδαφος; Είστε ενήμερος για τους μαχητές της Χεζμπολάχ και για το τι πράττουν; Τι όπλα σας παρέχουν το Ιράν και η Ρωσία; Ποια άλλη υποστήριξη σας παρέχουν;Πρόεδρος AssadΗ Ρωσική θέση είναι πολύ ξεκάθαρη σχετικά με τους εξοπλισμούς. Μας προμηθεύουν αμυντικό οπλισμό σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η Ρωσία μας υποστηρίζουν για τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία. Η Ρωσία μας βοηθάει εποικοδομητικά, το Ιράν μας υποστηρίζει και η Χεζμπολάχ έχει τον ρόλο να υπερασπιστεί τον Λίβανο και όχι την Συρία. Είμαστε μια χώρα 23 εκατομμυρίων με δυνατό Εθνικό Στρατό και αστυνομική δύναμη. Δεν χρειαζόμαστε ξένους μαχητές να υπερασπίσουν την χώρα μας. Αυτό που πρέπει να ρωτάμε εμείς είναι ποιος είναι ο ρόλος του Κατάρ, της Τουρκίας, της  Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στην Συρία άμεση ή έμμεσα, στρατιωτικά ή πολιτικά. 


Δημοσιογράφος: Μπορώ να σας ρωτήσω την θέση σας σε κάτι; ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Lavrov πρόσφατα είπε ότι ο Lakhdar Ibrahimi παραπονέθηκε ότι θα ήθελε να δει περισσότερους ελιγμούς από το καθεστώς σας και αυτό ενώ δεν λέτε ούτε ναι ούτε όχι. Νομίζετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ενώ παραμένετε πρόεδρος κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι ζητούν;


Πρόεδρος Assad: Μην περιμένετε από έναν πολιτικό να λέει μόνο ναι ή όχι με την απόλυτη έννοια. Δεν είναι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για να ελέγξετε την σωστή απάντηση. Μπορείτε να περιμένετε από οποιονδήποτε πολιτικό ένα όραμα και το όραμα μας είναι ξεκάθαρο. Έχουμε ένα σχέδιο και οποιοσδήποτε θέλει να διαπραγματευτεί μαζί μας θα είναι με βάση αυτό το σχέδιο. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για να μην χάνουμε χρόνοΑυτή η ερώτηση αντικατοπτρίζει τι ανακυκλώνεται στα δυτικά ΜΜΕ τα οποία προσωποποιούν το πρόβλημα και προβάλουν ότι η ολόκληρη η σύγκρουση είναι για τον πρόεδρο και το μέλλον του. Αν αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός τότε η πλευρά μου θα σταματήσει την μάχη. Ξεκάθαρα λέω ότι αυτός είναι παραλογισμός και το πρόσφατο παρελθόν σε Λιβύη, Αίγυπτο και Υεμένη το μαρτυρούν. 


Το κίνητρο τους είναι να αποφύγουν την ουσία του θέματος η οποία είναι ο διάλογος, η αλλαγή και η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Έτσι πως θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση; δεν μπορούν. Έτσι επικεντρώνονται στο να κατηγορούν τον πρόεδρο και να πιέζουν για την αναχώρηση του, αμφισβητούν την αξιοπιστία του, ζει σε μια φούσκα ή όχι;  Είναι απομακρυσμένος από την πραγματικότητα ή όχι; Έτσι το επίκεντρο της κρίσης γίνεται ο πρόεδρος.Δημοσιογράφος: Μερικοί ξένοι αξιωματούχοι σας έχουν καλέσει να παρευρεθείτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως αποκλειστικός υπεύθυνος για τις ενέργειες του στρατού. Φοβάστε την προσαγωγή σας στο Δ.Π.Δ; Η την πιθανότητα μελλοντικής παραπομπής σας και μια δίκη στην Συρία;Πρόεδρος Assad:  Όποτε ένα θέμα είναι σχετικό με τα Ηνωμένα Έθνη και έρχεται στην επιφάνεια, αμέσως θέτετε την ερώτηση της αξιοπιστίας. Όλοι γνωρίζουμε ειδικά μετά την κατάρρευσης της ΕΣΣΔ - τα τελευταία είκοσι χρόνια - ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανισμοί του είναι θύματα της ηγεμονίας αντί να είναι προμαχώνες της δικαιοσύνης. Εξελίχθηκαν σε πολιτικά εργαλεία για αποσταθεροποίηση και για να επιτίθενται σε ανεξάρτητες χώρες, το οποίο είναι ενάντια στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.


Έτσι η ερώτηση που έχουμε να θέσουμε είναι: θα προσαχθούν οι Αμερικανοί και Βρετανοί ηγέτες που επιτέθηκαν στο Ιράκ το 2003 και στοίχισαν σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο ζωές, άφησαν ορφανά ανάπηρους και παραμορφωμένους; Πρόκειται να προσαχθούν οι Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και άλλοι που πήγαν στην Λιβύη χωρίς απόφαση των Η.Ε. την περσινή χρονιά και πάλι είχε ως συνέπεια να χαθούν εκατοντάδες ζωές. Δεν πρόκειται να το κάνουν. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζετε ότι το να στέλνετε μισθοφόρους σε οποιαδήποτε χώρα είναι  έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις αρχές της Νυρεμβέργης και με το καταστατικό του Λονδίνου το 1945. Πρόκειται να προσαγάγουν τον Ερντογάν επειδή έστειλε μισθοφόρους; Θα κάνουν το ίδιο με τους Σαουδάραβες και τους Καταριανούς; Έαν έχουμε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ειρήνη και αξιοπιστία. Η απάντηση μου είναι σύντομη: όταν ο λαός υπερασπίζεται την Πατρίδα δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο. 


Δημοσιογράφος: Εάν μπορούσατε το ρολόι να το γυρίσετε 2 χρόνια πριν θα είχατε κάνει το διαφορετικό; Πιστεύεται ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά; Ποια λάθη έγιναν από τους οπαδούς σας και τα οποία θα έπρεπε να αλλάξουν; Πρόεδρος AssadΜπορείτε να κάνετε αυτή την ερώτηση σε έναν πρόεδρο που είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για το συμβάν. Στην περίπτωση μας στην Συρία υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παίχτες. Έτσι πρέπει να ρωτήσετε καθέναν από αυτούςΠρέπει να ρωτήσετε τον Ερντογάν εκ των υστέρων θα έστελνε τρομοκράτες να σκοτώσουν Σύριους, θα τους παρείχε λογιστική υποστήριξη;  Το ίδιο για τους Σαουδάραβες και τους Καταριανούς αν θα έστελναν εκ των υστέρων λεφτά σε τρομοκράτες και στην AlQaeda ή άλλους τρομοκράτες να σκοτώσουν Σύριους;


Πρέπει να κάνουμε την ίδια ερώτηση στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους εκ των υστέρων θα παρείχαν πολιτική ομπρέλα στους τρομοκράτες για να σκοτώνουν αθώους στην Συρία; Στην Συρία πήραμε 2 αποφάσεις. Η πρώτη να κάνουμε διάλογο. Η δεύτερη να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε Σύριο εκ των υστέρων θα έλεγε λες όχι στον διάλογο και ναι στην τρομοκρατία; Δεν νομίζω ότι κάποιο υγιές άτομο θα συμφωνούσε μαζί σας. Έτσι νομίζω ότι ξεκινήσαμε με διάλογο και θα συνεχίσουμε με αυτόν. Πρόκειται να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.Δημοσιογράφος:  Έχετε σκεφτεί να ζήσετε στην εξορία αν τελικά συμβεί; Θα πηγαίνατε στο εξωτερικό αν αυτό μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για ειρήνη στην Συρία;Πρόεδρος Assad: Και πάλι δεν πρόκειται για τον πρόεδρο. Δεν γνωρίζω κάποιον πατριώτη πολιτικό που θα σκεφτόταν να ζήσει έξω από την χώρα του. 


Δημοσιογράφος:  Δεν θα εγκαταλείψετε ποτέ;


Πρόεδρος Assad: Κανένας πατριώτης δεν θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει την χώρα του. Είμαι όπως ο κάθε Σύριος πατριώτης.


Δημοσιογράφος: Πόσο επηρεαστήκατε από την βόμβα που σκότωσε μερικούς από τους ανώτατους αξιωματικούς σας το προηγούμενο καλοκαίρι συμπεριλαμβανομένου και του κουνιάδου σας;


Πρόεδρος Assad: Αναφερθήκατε στον κουνιάδο μου αλλά δεν είναι ένα οικογενειακό ζήτημα. Όταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δολοφονούνται είναι εθνικό ζήτημα. Τέτοια εγκλήματα σε κάνουν να είσαι πιο αποφασισμένος στην πολεμική ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν είναι τόσο το πώς νιώθεις αλλά το τι πράττεις.  Είμαστε πιο αποφασισμένοι στο να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.


Δημοσιογράφος:  Τέλος κύριε πρόεδρε μπορώ να σας ρωτήσω για την συνάδελφο μου την Marie Colvin που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό ενός αντικαθεστωτικού κέντρου επικοινωνιών στο Baba Amr στις 22.02 πέρσι. Στοχοποιήθηκε όπως κάποιοι λένε επειδή καταδίκασε την καταστροφή των Αμερικανικών και Βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων; Η απλά ήταν άτυχη; Μάθατε για τον θάνατο της και αν ναι ποια η αντίδραση σας;


Πρόεδρος Assad: Φυσικά και έμαθα για τον θάνατο της από τα ΜΜΕ. Όταν ένας δημοσιογράφος πηγαίνει σε μια εμπόλεμη ζώνη όπως κάνετε τώρα για να καλύψει και την διαδώσει στον κόσμο, νομίζω ότι είναι μια θαρραλέα δουλειά. Κάθε απλός άνθρωπος αξιωματούχος ή η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους σε αυτές τις κινήσεις επειδή θα βοηθήσουν να χυθεί φως στα γεγονότα και να αποκαλύψουν την προπαγάνδα όπου υπάρχει. Ατυχώς στις περισσότερες συγκρούσεις ένας δημοσιογράφος πληρώνει το υψηλότερο τίμημα. Είναι πάντα λυπηρό όταν ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται επειδή δεν είναι με καμιά πλευρά ή μέρος του προβλήματος, θέλουν μόνο να καλύψουν την ιστορία.


Υπάρχει ένας πόλεμος ενημέρωσης στην Συρία που εμποδίζει την αλήθεια να προβληθεί στον έξω κόσμο. 14 Σύριοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της κρίσης και όχι όλοι αυτοί στο πεδίο της μάχης. Μερικοί στοχοποιήθηκαν στα σπίτια τους μετά από ώρες, απήχθηκαν, βασανίστηκαν και μετά δολοφονήθηκαν. Άλλοι ακόμα αγνοούνται. Περισσότεροι από ένας τηλεοπτικός σταθμός έχει προσβληθεί από βόμβες τρομοκρατών. Πρόσφατα υπήρξε μια απαγόρευση των Συριακών καναλιών στα ευρωπαϊκά δορυφορικά δίκτυα. Είναι επίσης γνωστό πως οι αντάρτες χρησιμοποίησαν δημοσιογράφους για τους δικούς τους σκοπούς. Πρόσφατα υπήρξε περίπτωση Βρετανού δημοσιογράφου που δραπέτευσε

Δημοσιογράφος:  Ο Alex Thompson;Πρόεδρος Assad: Ναι. Οδηγήθηκε σε παγίδα θανάτου από τρομοκράτες ώστε να κατηγορηθεί ο Συριακός στρατός για τον θάνατο του. Για αυτό είναι σημαντικό να εισέρχονται στην χώρα νόμιμα και να έχουν βίζα. Αυτό δεν υπήρξε στην περίπτωση της Marie Colvin. Δεν ξέρουμε γιατί και δεν είναι ξεκάθαρο. Εάν εισέλθετε παράνομα δεν μπορείτε να περιμένετε το κράτος να είναι υπεύθυνο. Αντίθετα με την δημόσια αίσθηση, από την αρχή της κρίσης εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και εσάς, πήραν βίζα να εισέλθουν στην Συρία και στέλνουν ανταποκρίσεις ελεύθερα από το εσωτερικό στην δουλειά τους και χωρίς εμπόδια στο να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους.


Δημοσιογράφος:   Σας ευχαριστώ.


Πρόεδρος Assad  Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου