Όταν ο Fidel Castro διάβαζε Jose Antonio Primo de Rivera και ο Guevara ήταν λαϊ(κι)στής*

«Άπό τά τρία αίτήματα Θεός - Πα­τρίδα - Βασιλιάς, εμείς μονάχα γιά τό ένα είμαστε έτοιμοι νά πολεμήσουμε μέχρι θανάτου: γιά τήν Πατρίδα. Μιά Πατρίδα όμως όχι σάν τήν περασμένη, πού άφηνε τό λαό νά σαπίζη στη φτώχεια καί νά στραβώνεται στήν άμάθεια. Μά μιάν Πατρίδα δίκαιη, πού προστατεύη όλους, πλούσιους φτωχούς, ευγενείς καί λαό, χωρίς καμιά προνομιούχα τάξι! "Οχι! Δέν κάναμε έμεϊς τόν πόλεμο καί δέν στείλαμε εκατό χιλιάδες φαλαγγίτες νά πεθάνουν, γιά νά χοντρύνουν οί κοιλιές των πλουσίων καί νά πέση πάλι ό λαός στήν αθλιότητα. Ή νίκη μας δίνει δικαιώματα, καί δέν θά επιτρέψουμε κανένα νά μας τ' αφαίρεση. Θά κατεβοϋμε, άν τύχη ανάγκη, πάλι στους δρόμους καί θά πολεμήσουμε»

Jose Antonio Primo de Rivera 
 

Mια σπάνια φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο χωρίς την στρατιωτική στολή, μπροστά στο πορτραίτο του μεγάλου του ειδώλου, Χοσέ Μαρτί, εθνικού ήρωα της Κούβας και ηγέτη του ρομαντικού εθνικισμού (1821-1922) Το 1955, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Νέα Υόρκη, θα δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να με θεωρείτε μια διασταύρωση Χοσέ Μαρτί και Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα». 

Γράφει ο Luigi Copertino και δημοσιεύτηκε εδώ

Μιλάμε για τα πολιτικά κινήματα και τα καθεστώτα που γεννήθηκαν στην Ισπανική πολιτισμική περιοχή, μεταξύ της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής: Φαλαγγισμός, Φρανκισμός, Περονισμός και Κουβανικός Σοσιαλισμός.

Τα πρώτα τρία θεωρούνται δεξιά και το τελευταίο αριστερό. Στην πραγματικότητα, ήδη μεταξύ των τριών πρώτων, η ταξινόμηση στα δεξιά είναι πολύ προβληματική: γιατί αν ο Φρανκισμός ήταν σίγουρα αυταρχικός και εθνικό-συντηρητικός, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον αρχικό Φαλαγγισμό ή τον Αργεντίνικο Περονισμό που ήταν μάλλον Εθνικιστικά κινήματα εκσυγχρονισμού με ισχυρές κοινωνικές, αν όχι σοσιαλιστικές τάσεις και, ως εκ τούτου, μπορεί να κατηγοριοποιηθούν, αν και με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, στην «Φασιστική» τυπολογία, η οποία από μόνη της ξεφεύγει από το περιοριστικό «δεξιό - αριστερό» σχήμα, συμπεριλαμβανομένων ακριβώς εκείνων των κινήσεων που προσπάθησαν τον εικοστό αιώνα μια σύνθεση μεταξύ Εθνικισμού και Σοσιαλισμού.

Είναι πάνω απ 'όλα ο καραϊβικός σοσιαλισμός στον οποίο δεν πρέπει να τονιστεί ο μαρξιστικός χαρακτήρας, με τη σκληρή και καθαρή έννοια της διαλεκτικής - υλιστικής φιλοσοφίας του Μαρξ, αλλά μάλλον ως τυπικό λαϊκίστικο κίνημα της Νότιας Αμερικής, επομένως ακόμη και «χριστιανικό» με τον τρόπο του, που τον φέρνει πολύ κοντά με τον Αργεντίνικο Περονισμό .

Τόσο ο Τσε Γκεβάρα όσο και ο Φιντέλ Κάστρο δεν γεννιούνται Κομμουνιστές, ενδεχομένως γίνονται. Και το γίνονται σύμφωνα με μια υπόθεση που δεν μας επιτρέπει να τους χαρακτηρίσουμε Μαρξιστές με την αυστηρή έννοια.

Λίγοι ξέρουν ότι κατά την διάρκεια της Κουβανικής Επανάστασης 1955-1959, ο Φιντέλ Κάστρο κουβαλούσε παντού μαζί του τα "Άπαντα" του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, αρχηγού της Ισπανικής Φάλαγγας 

Οι Che και Lider Maximo γεννιούνται εθνικο-λαϊ(κι)στές. Άρχισαν την πολιτική τους περιπέτεια στο όνομα των "libertadoras" και των αντιιμπεριαλιστικών εθνικών επαναστάσεων. Αναμφίβολα, η Βολιβαριανή κληρονομιά, η οποία ήταν πάντα ισχυρή στη Νότια Αμερική, αντηχεί εδώ, και μέσω αυτής επίσης μια ορισμένη «προοδευτική μασονική» επιρροή. Όμως, πάνω απ 'όλα, υπήρχε, σε αυτήν την αρχή, η ηχώ του αργεντίνικου "giustizialismo", του Περονισμού. Σε λίγα χρόνια ο συνταγματάρχης Juan Domingo Perón κατάφερε να εκσυγχρονίσει την Αργεντινή, στο όνομα της οικονομικής ανεξαρτησίας του έθνους, να την απελευθερώσει από την κυριαρχία του αγγλοαμερικανικού κεφαλαίου, και στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης που εφαρμόστηκε σύμφωνα μια διαταξικότητα κοινωνικά προηγμένη. «Θέλουμε μια κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ελεύθερη και πολιτικά κυρίαρχη Αργεντινή», γράφτηκε στο Πολιτικό Μανιφέστο του Περόν.

Ωστόσο, στην αρχική φάση της εθνικής επανάστασης της Κούβας, υπήρχε επίσης μια τρίτη, ισχυρή πολιτιστική επιρροή, με μεσολάβηση ακριβώς από τον Περονισμό: αυτή του Φαλαγγισμού του Χοσέ Αντόνιο, ο οποίος ποτέ δεν ήρθε πραγματικά στην εξουσία, αλλά του οποίου η ιδεαλιστική κληρονομιά είχε εξαπλωθεί στο σύνολο του ισπανόφωνου Κόσμου.




Επιστολή του Castro στον Στρατηγό Γρίβα


Περονισμός

Μεταξύ 1944 και 1955 - με τη θεμελιώδη υποστήριξη της συζύγου του, της πρώην ηθοποιού του ραδιοφώνου Eva Duarte, που έγινε για τις λαϊκές μάζες Evita, η "Madonna των ντεσκαμισάδος", μια γυναικεία παρουσία, εντός ενός προεδρικού καθεστώτος του οποίου τα πλαίσια προήλθαν από το στρατό και τα συνδικάτα, τα οποία ζύμωσαν την ιδιαίτερη αριστερή ψυχή του Περονισμού (που αργότερα ονομάστηκε "montonera") - ο Juan Domingo Perón είχε οδηγήσει την Αργεντινή, απομακρύνοντας την ημι-αποικιακή κυριαρχία της Αγγλίας και των ΗΠΑ, και είχε ξεκινήσει, όχι χωρίς αντιφάσεις, τη διαδικασία εκσυγχρονισμού. Ο Περόν πέτυχε τον εκσυγχρονισμό της Αργεντινής μέσω της εκβιομηχάνισης με αντικατάσταση - υπερασπίστηκε προστατευτικά την αναδυόμενη εθνική βιομηχανία αντικαθιστώντας με την εγχώρια παραγωγή τις εισαγωγές που, μέχρι τότε, ανάγκαζαν το έθνος να εξαρτάται από το εξωτερικό - και μέσω μιας εμπνευσμένης κοινωνικής πολιτικής σε μια κοινωνικά πολύ προχωρημένη διαταξικότητα.

Ο Περόν ήταν στρατιωτικός συνταγματάρχης και ήρθε στην κυβέρνηση μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1943, όπου είχε το ρόλο του υπουργού Εργασίας. Η προηγμένη κοινωνική του πολιτική του κέρδισε αμέσως την υποστήριξη του CGT, της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης της Αργεντινής. Η Περονιστική κοινωνική πολιτική αποσκοπούσε στο συνδυασμό των συμφερόντων της νεογέννητης Αργεντινής επιχειρηματικότητας, που την υπερασπίστηκε από τον ξένο ανταγωνισμό, με εκείνα της εργατικής τάξης που ήθελαν να ενταχθούν στην εθνική βιομηχανία. Η Περονιστική διαταξικότητα ωφέλησε τις λαϊκές τάξεις περισσότερο από τις βιομηχανικές. Εν ολίγοις, έκλεινε περισσότερο προς τα αριστερά, σε σύγκριση με το μοντέλο από το οποίο ο Perón, που δεν το έκρυψε, εμπνεύστηκε.

Αυτό το μοντέλο ήταν το συντεχνιακό πείραμα που προσπάθησε το 1930 στην Ιταλία ο Φασισμός. Ο Περόν ήταν, ως στρατιωτικός επίκουρος, στη Ρώμη και το Τσιέτι, και ήταν ενθουσιασμένος για την κοινωνική πολιτική του Φασισμού που προδιέγραφε μια κοινωνική και εθνική επανάσταση από τα πάνω. Μια Επανάσταση, αναμφίβολα, που όμως παρέμεινε εν μέρει εξαρτημένη από τις δεξιές, εθνικιστικές και συντηρητικές συνιστώσες, αλλά η οποία είχε μέσα της, στη «Φασιστική Αριστερά», τις δυνάμεις να ξεπεραστούν αυτές οι συνθήκες.

Στην Αργεντινή, ο Περόν επανέλαβε το Ιταλικό πείραμα χωρίς, λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών συνθηκών εκείνης της στιγμής σε αυτήν τη χώρα, πάρα πολλούς συντηρητικούς συμβιβασμούς. Η Περονική πολιτική ήταν μια ανοιχτή επίθεση κατά της «ολιγαρχίας». Η διαμάχη εναντίον της ολιγαρχίας τέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας, από τη σύζυγο του, Evita, ταπεινής κοινωνικής καταγωγής (παράνομη κόρη ενός γαιοκτήμονα και μιας υπηρέτριας, αλλά που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τον πατέρα της).

Αν και ο Peron ανήκε στην GOU (United Officer Group), μια ένωση, οργανωμένη ως ημι-μασονική λέσχη, αξιωματικών που ήταν συμπαθείς προς τους Ευρωπαϊκούς Φασισμούς, ο Περονισμός σήκωσε αμέσως την σημαία του Καθολικισμού μαζί με του εθνοκοινωνικού. «Ο "giustizialismo" είναι μια νέα αντίληψη της ζωής, απλή, πρακτική, δημοφιλής, βαθιά χριστιανική και βαθιά ανθρωπιστική», συνέχισε το Πολιτικό Μανιφέστο του Περόν. Η πολιτική προσήλωση στον Καθολικισμό οφείλεται, χωρίς αμφιβολία, στο γεγονός ότι ήταν η «εθνική θρησκεία».

Εκτός από αυτό, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που θα περάσει στην Κουβανική Επανάσταση, δηλαδή η λεγόμενη "Τρίτη Θέση", ή "Τριτοθεσιτισμός" ο Τρίτος Δρόμος μεταξύ του Καπιταλισμού και του Κομμουνισμού που γίνεται, στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής, ο τρίτος δρόμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και την Σοβιετική Ένωση (Ιδέα - Δύναμη που θα την ενστερνιστούν όλες οι Ευρωπαϊκές νεοφασιστικές ομάδες).

«Αλλά το σημαντικό ήταν αυτό: ένας κόσμος ήδη χωρισμένος σε ιμπεριαλισμούς και ένας τρίτος αντιφρονούντας που λέει: Όχι, ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο, είμαστε σοσιαλιστές, αλλά εθνικοί σοσιαλιστές. Είναι μια τρίτη θέση μεταξύ του σοβιετικού σοσιαλισμού και του Yankee καπιταλισμού».



Αφίσα της νεοφασιστικής οργάνωσης Casa Pound


Ο "Τσε" Γκεβάρα "Περονιστής"

Η αγιογραφία που χτίστηκε γύρω από τον "πολιτικό μύθο" του Τσε Γκεβάρα ξεχνά ότι ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, που αργότερα έγινε γνωστός ως "Τσε", έζησε, έστω και ως θεατής, το πείραμα του Περονισμού. Γεννήθηκε το 1928, στο Ροσάριο της Αργεντινής, σε μια πλούσια οικογένεια της «ολιγαρχίας». Ο πατέρας του, μηχανικός και επιχειρηματίας, είχε θητεύσει σε αντιφασιστικές ομάδες και η μητέρα του, μια καλλιεργημένη γυναίκα, μύησε τον μικρό Ερνέστο σε μια αγάπη για τη λογοτεχνία, ειδικά τη γαλλική. Όταν ο Περόν ανέλαβε την εξουσία, ο νεαρός Γκεβάρα παρακολουθούσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου. 

Η αγιογραφία λέει ότι ήδη εκείνα τα χρόνια απολαμβάνει τα έργα των Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine και άλλων «καταραμένων ποιητών». Από αυτούς έμαθε το αναρχικό, μηδενιστικό στυλ, την αγάπη για την εξέγερση χωρίς ανάπαυλα που συχνά πρόβαλε στον ίδιο του τον εαυτό που τον οδήγησε αργότερα να μην είναι ικανοποιημένος ακόμη και με τα επαναστατικά επιτεύγματα στην Κούβα και να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Εκτός από αυτούς, ο νεαρός Γκεβάρα παρακολούθησε τα έργα των Antonio Machado και Federico Garcia Lorca. Από τον τελευταίο, ωστόσο, δεν μπορούσε να υποψιάζεται τη συμπάθεια για τον Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, ούτε την φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του ποιητή, θύματος των εθνικιστών και του αρχηγού της Ισπανικής Φάλαγγας, με την ευκαιρία μιας συνάντησης από έναν κοινό Φαλαγγίτη φίλο. Αλλά, φαίνεται, ότι ο νεαρός  μελλοντικός "Τσε" μελετούσε ήδη τα κείμενα των Ένγκελς και Μαρξ.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι πιο ξένο για τον Γκεβάρα από τον διαλεκτικό "πενταντισμό" του μαρξισμού, ενώ φαίνεται πιο δική του η αναρχίζουσα εξέγερση μιας, ήδη «πλατωνικής» κληρονομιάς, σύλληψης της πολιτικής ως αισθητικής, όπως και η τέχνη της οικοδόμησης του κράτους, φαίνεται πολύ δική του. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Φιντέλ Κάστρο, όταν τον γνώρισε για πρώτη φορά, το 1953, ο Γκεβάρα ήταν ήδη μαρξιστής. Το θέμα, ωστόσο, έγκειται στην κατανόηση του «μαρξισμού» του. Ο Μαρξ είχε ήδη υποβληθεί σε μια σειρά φιλοσοφικών αναθεωρήσεων και επανεπεξεργασιών στην Ευρώπη - από τους σοσιαλδημοκρατικούς έως τους νέο-ιδεαλιστές, στους επαναστατικούς και ανορθολογικούς συνδικαλιστές - προκειμένου να είμαστε σε θέση να δεχτούμε άκριτα έναν ορισμό του "μαρξιστή" χωρίς να ρωτήσουμε "Ποιος Μαρξισμός;".

Το κλίμα της εθνικιστικής - λαϊ(κι)στικής επανάστασης της Αργεντινής, στα νιάτα του, σημάδεψαν το μονοπάτι του Γκεβάρα.  Επομένως, εάν επρόκειτο για  μαρξισμό, αυτός χαρακτηριζόταν έντονα από μια εθνική - λαϊ(κι)στική έννοια, δηλαδή ως αγώνας για την εθνική απελευθέρωση ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, εκφραστή των μεγάλων πολυεθνικών όπως η United Fruit, της οποίας ο Γκεβάρα επισκέφθηκε τα μεγάλα λατιφούντια σημειώνοντας τις συνθήκες της ημι-δουλείας των campesinos.

Αναμφίβολα, ο εθνικό-απελευθερωτικός αγώνας του Γκεβάρα έγινε σύντομα ο απελευθερωτικός αγώνας ολόκληρης της αμερικανικής ηπείρου, με σκοπό πρώτα τη Λατινική Αμερική και μετά την παγκόσμια ενότητα. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι το εθνικό στοιχείο παρέμεινε πάντα ο ουσιαστικός πυρήνας της επαναστατικής φιλοσοφίας του Τσε, ο οποίος δεν αγαπούσε τυχαία, σχεδόν ως πρόδρομο του δικού του ιδεαλιστικού ρομαντισμού, τον Giuseppe Garibaldi (που -ας το πούμε προς απογοήτευση του ρομαντικού μύθου- όπως και αυτός, δεν ήταν απαλλαγμένος από σκιές και ακόμη και βαριά αδικήματα). Το "Πατρίδα ή Θάνατος" ήταν το σύνθημα που κληροδότησε ο Γκεβάρα στην επαναστατική Κούβα, αφού ηγήθηκε της εθνικής επανάστασης που ανέτρεψε το φιλο-αμερικανικό καθεστώς του Φουλγκένσιο Μπατίστα, ο οποίος είχε μετατρέψει το νησί σε ένα μπουρδέλο για δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ που αναζητούσαν πόρνες. και ναρκωτικά.


Onesimo Redondo


Λαϊ(κι)στής "Τσε" Γκεβάρα

Ο Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε με τον Γκεβάρα στη Γουατεμάλα, το 1953, όπου ο μελλοντικός Τσε, ταξιδεύοντας με μοτοσικλέτα γύρω από την ήπειρο της Νότιας Αμερικής, έφτασε ελκυόμενος από τη γοητεία της λαϊ(κι)στικής επανάστασης που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του Τζέικομπο Άρμπεντζ Γκουζμάν. Ήταν συνταγματάρχης, εκλεγμένος δημοκρατικά το 1951, ο οποίος εκσυγχρόνιζε τη Γουατεμάλα μέσω μιας κοινωνικά προηγμένης μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Ξεκινώντας με την αγροτική μεταρρύθμιση κατά των μεγάλων γαιοκτημόνων. Ο Guzmán είχε ενταχθεί σε έναν σοσιαλισμό με έντονες εθνικιστικές αποχρώσεις και είχε συμμετάσχει το 1944 στην επανάσταση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Jorge Ubico και έγινε υπουργός άμυνας στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Ως εκλεγμένος πρόεδρος, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανεξαρτησίας της Γουατεμάλας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εθνικοποίησε την United Fruit Company, την αμερικανική πολυεθνική που εκμεταλλεύονταν τη γη και τους αγρότες της Γουατεμάλας. Η ομοιότητα, ακόμη και χρονολογική, με την Αργεντίνικη υπόθεση του Περόν - και οι δύο στην εξουσία από το 1944 πρώτα ως υπουργοί τότε, εκλέχθηκαν δημοκρατικά, ως πρόεδροι, και οι δύο εκτοπίστηκαν τα ίδια χρόνια με στρατιωτικό πραξικόπημα - είναι πολύ εμφανής. Ο Guzmán θα εκτοπιστεί σε πραξικόπημα του 1954, κατά παραγγελία της CIA του Allen Dulles. Τον επόμενο χρόνο, το 1955, ένα άλλο πραξικόπημα στην Αργεντινή, πομποδώς αποκληθέν "απελευθερωτική επανάσταση», έριξε το Περονιστικό καθεστώς.

Αυτή η συμπάθεια για την εμπειρία της Γουατεμάλας του Γκουαζμάν μαρτυρεί επίσης το πόσο φιλτράρεται ο μαρξισμός του Τσε Γκεβάρα από τον εθνικό λαϊ(κι)σμό του λατινοαμερικάνικου κόσμου του. Αυτή η ιδιαιτερότητα του αληθινού ή υποτιθέμενου μαρξισμού του αρκεί για να ξανασκεφτεί κανείς τη μορφή του σε μια πολύ διαφορετική προοπτική από αυτήν που επέβαλε ο μύθος.


Evita Peron


Ο "Τσε" Γκεβάρα και ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα

Συνειδητοποιώντας το ή όχι, ο «Τσε», την επαναστατικότητα του, την όφειλε σε μία από αυτές τις υπόγειες μεταδόσεις ιδεών που καταγράφονται συχνά στα ιστορικά γεγονότα, οι ίδιες εθνικές και κοινωνικές απαιτήσεις του Εθνικού Συνδικαλισμού της γνήσιας Ισπανικής Φάλαγγας επανεμφανίστηκαν διαμέσου ενός υπόγειου ρεύματος με χιλιάδες αναδύσεις. «Πατρίδα, Ψωμί και Δικαιοσύνη». Και επανεμφανίζονται ακόμη και από την άποψη του στυλ της ρομαντικής μαχητικότητας και στην πιο αισθητική και ποιητική προσέγγιση, παρά ρεαλιστική, στην πολιτική. Η πολιτική αισθητική και ο μαχητικός ρομαντισμός, στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζουν τόσο τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα όσο και τον Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.

Γιος του στρατηγού Μιγκέλ, ο οποίος είχε κυβερνήσει δικτατορικά, αλλά με την "καλοπροαίρετη" αποχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του PSOE, την Ισπανία από το 1923 έως το 1930, εισάγοντας στοιχεία οικονομικού εκσυγχρονισμού, ο José Antonio Primo de Rivera, ο οποίος πάντα υποστήριζε μια ανοιχτή καθολική πίστη, ίδρυσε, το 1933, το FE - το «Falange Española» που έγινε FE de las JONS καθώς συγχωνεύθηκε με το Juntas de Ofensiva Nacional - Sindicalista του Onésimo Redondo Ortega, που προέρχεται από την Καθολική Δράση. 

Με μια νεοπαγανιστική και Νιτσεϊκή πινελιά, εκείνη του φιλόσοφου Ramiro Ledesma Ramos. Αυτής της αρχικής Φάλαγγας που ήταν ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είχε ως στόχο να ξεπεράσει τόσο τον κοινωνικό συντηρητισμό της δεξιάς, διατηρώντας παράλληλα την εθνική του θέση στην υπεράσπιση της "ισπανικότητας" -"hispanidad"- και του διεθνισμού της κομμουνιστικής και αναρχικής αριστεράς, διατηρώντας παράλληλα τη σοσιαλιστική του θέση. Το αρχικό Φαλαγγίτικο πρόγραμμα προέβλεπε, στο πλαίσιο μιας συντεχνιακής μορφής του κράτους μέσω των «κάθετων συνδικάτων», αγροτική μεταρρύθμιση με τη διανομή γης στους αγρότες, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την πίστωση, την εθνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών και την υποστήριξη στη μικρή βιομηχανία και οικογενειακή βιοτεχνία. Όλα στο όνομα ενός εγκάρδιου πατριωτισμού, για τον οποίο η Ισπανία έπρεπε να είναι μια κοινότητα οικουμενικού πεπρωμένου, και ενός διακηρυγμένου και βιωματικού καθολικισμού, όχι μόνο ως εθνική θρησκεία, αν και ξένο προς κάθε κληρικαλιστική ή ομολογιακή υποτέλεια. 



Ο José Antonio, ο Onésimo Redondo και ο Lédesma Ramos δολοφονήθηκαν από τους δημοκρατικούς το 1936, στην αρχή του εμφυλίου πολέμου, παρά το γεγονός ότι αυτοί, και ειδικά οι πρώτοι, είχαν κάνει τα πάντα για να αποτρέψουν την αδελφοκτονία και να αποφύγουν την εκμετάλλευση της Φάλαγγας από τις εθνικό-συντηρητικές πολιτικές - στρατιωτικές δυνάμεις του Φρανσίσκο Φράνκο. Ο οποίος  πράγματι, όταν οι ηγέτες του έφυγαν από τη σκηνή, μετέτρεψε την αρχική Φάλαγγα στην παραδοσιακή Φάλαγγα, ενώνοντας την με τους Μοναρχικούς και τους Καρλιστές, κάνοντας την ένα όργανο για το αυταρχικό καθεστώς του που δεν εφάρμοσε σχεδόν τίποτα από την αρχική Φάλαγγα. Μόλις πραγματοποιήθηκε ο κύκλος της συγχώνευσης των Φαλαγγιτών, των Εθνικών Συνδικαλιστών και των Παραδοσιακών, ο Φράνκο - διατηρώντας ορισμένα διακριτικά και ορισμένα τελετουργικά της αρχικής Φάλαγγας άλλαξε το όνομά της στο γενικό όνομα Movimiento - Κίνημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι ο Φιντέλ Κάστρο χρησιμοποίησε το ίδιο όνομα για μία από τις πολιτικές του ομάδες στη δεκαετία του 1950. Αλλά ας επιστρέψουμε στον Γκεβάρα και τον Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Εντυπωσιάζεται κανείς από την ομοιότητα, όχι τυχαία, της «ηρωικής» γλώσσας που χρησιμοποιούν, σε χωροχρονικά περιβάλλοντα εν μέρει διαφορετικά αλλά παρόμοια κάτω από το ιδεολογικό και ανθρωπολογικό προφίλ, τόσο του «Τσε» Γκεβάρα όσο και του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα. Ο λόγος για τον οποίον, στο νεολαιίστικο νεοφασιστικό περιβάλλον, τόσο ο Τσε όσο και ο Χοσέ Αντόνιο έπαιζαν πάντα το ρόλο των ινδαλμάτων στην αντικαπιταλιστική φαντασία αυτών των κύκλων.

Ας κάνουμε μερικές συγκρίσεις μεταξύ των πολλών που θα μπορούσαν να γίνουν, προειδοποιώντας ότι οι αναφορές που αναπαράγονται είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο υπό τον τίτλο "φράσεις του ...".

«Τσε» Γκεβάρα: «Αξίζει να παλεύεις μόνο για τα πράγματα χωρίς τα οποία δεν αξίζει να ζήσεις. Αυτοί που πολεμούν μπορούν να χάσουν, όσοι δεν πολεμούν έχουν ήδη χάσει. Και αν αξίζει τον κίνδυνο, θα παίξω ακόμη και το τελευταίο θραύσμα της καρδιάς»

Χοσέ Αντόνιο: «Δεν θέλουμε να διαπληκτιστούμε με τα συνηθισμένα υπολείμματα ενός βρώμικου συμποσίου. Ακόμα κι αν μερικές φορές περνάμε από αυτά τα μέρη, η θέση μας είναι εκεί έξω. Ο τόπος μας είναι στο ύπαιθρο, κάτω από την καθαρή νύχτα, με το χέρι και τα αστέρια στον ουρανό. Είθε οι άλλοι να συνεχίσουν στις γιορτές τους. Εμείς, έξω, με προσεκτική, ένθερμη και σίγουρη επαγρύπνηση, παρουσιάζουμε ήδη την αυγή στη χαρά των καρδιών μας»

«Τσε» Γκεβάρα: «Λένε ότι εμείς οι επαναστάτες είμαστε ρομαντικοί. Ναι, είναι αλήθεια, αλλά είμαστε με διαφορετικό τρόπο, είμαστε από εκείνους που θέλουν να δώσουν τη ζωή τους για αυτό που πιστεύουν»

Χοσέ Αντόνιο: «Η Ισπανική Φάλαγγα δεν μπορεί να θεωρήσει τη ζωή ως απλή σειρά οικονομικών παραγόντων. Δεν αποδέχεται την υλιστική ερμηνεία της ιστορίας. Η πνευματική ήταν και είναι η αποφασιστική πηγή της ζωής των ανθρώπων και των λαών»

«Τσε» Γκεβάρα: «Την πραγματική επανάσταση πρέπει να αρχίσουμε να την κάνουμε μέσα μας»

Χοσέ Αντόνιο: «Το Κίνημα μας ... πρέπει να έχει ασκητικό, ποιητικό και στρατιωτικό χαρακτήρα και αισθητική»

«Τσε» Γκεβάρα: «Η ζωή ενός μόνο ανθρώπου αξίζει εκατομμύρια φορές περισσότερο από όλη την ιδιοκτησία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη»

Χοσέ Αντόνιο: «Η Δεξιά, ναι, επικαλείται την πατρίδα, επικαλείται παραδόσεις. αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την πείνα των ανθρώπων, δεν υποστηρίζεται από τη θλίψη εκείνων των αγροτών που εδώ, στην Ανδαλουσία, και στην Εστρεμαδούρα και τη Λεόν, συνεχίζουν να ζουν όπως ζούσαν για 500 χρόνια, συνεχίζουν να ζουν σαν κάποια θηρία από τη δημιουργία του κόσμου. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»

«Τσε» Γκεβάρα: «Το καθήκον κάθε επαναστάτη είναι να κάνει την επανάσταση ! Σε μια επανάσταση, αν είναι αληθινή, νικάς ή πεθαίνεις»

Χοσέ Αντόνιο: «Απαλλαγείτε από κάθε υποτέλεια! Βάλτε την ορμή σας στην υπηρεσία της νέας επανάστασης, που είναι και δική σας, επειδή ανήκει σε όλους, επειδή ανήκει στην Ισπανία!»

Και οι δύο συγκινήθηκαν από μια νεανική ζωτικότητα, απευθύνθηκαν στη νεολαία γνωρίζοντας ότι είναι η πιο προδιατεθειμένη για επαναστατικές αλλαγές. Ωστόσο, για την διανοητική ειλικρίνεια, αφού υπογραμμίσαμε τις ομοιότητες, είναι επίσης απαραίτητο να επισημανθούν ορισμένες αξιοσημείωτες και θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο.

Στο πρόγραμμα των Φαλαγγιτών, η κατανομή της γης στους αγρότες αποτελούσε τη συνεπή πρακτική εφαρμογή του πατριωτισμού και δικαιολογείται στο όνομα του Ισπανισμού. Ο Χοσέ Αντόνιο συνήθιζε να αποστασιοποιείται και από τα δεξιά και από τα αριστερά γιατί, είπε, «Το να είσαι δεξιός, όπως και το να είσαι αριστερός, σημαίνει πάντα να αποβάλλεις το μισό από αυτό που πρέπει να ακούσεις από την ψυχή σου».  

Ο «Τσε» Γκεβάρα, από την άλλη πλευρά, υπερασπιζόμενος τους campesinos που εκμεταλλεύτηκε η United Fruit, εξέτασε την αγροτική πολιτική του Στάλιν χωρίς να γνωρίζει ή το έκρυβε από τον εαυτό του ότι ο Σοβιετικός δικτάτορας ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία, λόγω της πείνας, των Ουκρανών αγροτών και ότι η κολεκτιβοποίηση της γης είναι αρκετά διαφορετική από τη διανομή της σε εισηγμένη ή συνεταιριστική μορφή στους αγρότες. 

«Στο Ελ Πάσο - έγραψε - είχα την ευκαιρία να περάσω από τα United Fruit, πείθοντας τον εαυτό μου για άλλη μια φορά για το πόσο τρομερά είναι αυτά τα καπιταλιστικά χταπόδια. Έχω ορκιστεί μπροστά σε ένα πορτρέτο του αείμνηστου και γέρο συντρόφου Στάλιν ότι δεν θα σταματήσω μέχρι να δω αυτά τα καπιταλιστικά χταπόδια να καταστρέφονται».

 


Περόν, Κάστρο και Γκεβάρα. Μια επιστολή και μια συνέντευξη

Για να επιστρέψουμε στην καρδιά αυτού που προσπαθούμε να τονίσουμε εδώ, αυτό που είναι πιο επείγον τώρα είναι η σύγκλιση, πέρα ​​από τον μιμητικό και διφορούμενο μαρξισμό του Γκεβάρα, μεταξύ του Φαλαγγισμού, του Περονισμού και της Κουβανικής Επανάστασης στο ότι διεκδικούν το αίσθημα της εθνικής ιδιοπροσωπίας ως φόντο και βάση, πλαίσιο και καμβά, της «Κοινωνικής Επανάστασης». Αυτή η εθνική βάση της κοινωνικής επανάστασης είναι κοινή για τον αντιιμπεριαλιστικό πατριωτισμό του Καστρισμού και τον καθολικό-συνδικαλιστικό πατριωτισμό του αρχικού Φαλαγγισμού καθώς και για τον Αργεντίνικο Περονισμό. Αυτό το έχουμε ήδη παρατηρήσει, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι το σύνθημα «Πατρίδα ή Θάνατος», το οποίο συνηθίσαμε να διαβάζουμε σκαλισμένο σε όλα τα δημόσια κτίρια στην Κούβα, δεν ανήκει μόνο στην Βολιβαριανή κληρονομιά  αλλά και στην γνήσια κληρονομιά του Χοσέ Αντόνιο. Με Περονική διαμεσολάβηση.

Το αυθεντικό δόγμα του Χοσέ Αντόνιο στη Φρανκιστική Ισπανία διατηρήθηκε μόνο στους γυναικείους κύκλους του Movimiento Nacional, που όχι τυχαία ήταν επικεφαλής η αδελφή του Χοσέ Αντόνιο, Πιλάρ Πρίμο ντε Ριβέρα, και στους Εθνικούς Συνδικαλιστικούς Συνδέσμους του Πανεπιστημίου, από τους οποίους προέρχονταν τα στελέχη των συνδικάτων που συνενώθηκαν στον γραφειοκρατικό μηχανισμό του Φρανκισμού (πολλοί από αυτούς τους μαθητές, κατά την περίοδο της λεγόμενης «Μετάβασης», μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, πέρασαν στην αριστερά).

Ο Φαλαγγισμός του Χοσέ Αντόνιο, ηττημένος και περιθωριοποιημένος από το καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία, εντούτοις, ενέπνευσε τη βαθιά ψυχή του αριστερού Περονισμού, αυτή των montoneros. Ήταν στους πανεπιστημιακούς κύκλους της ζωηρής προπαγάνδας montonera που ο νεαρός Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Βέρνα έκανε, όπως είδαμε, τα πρώτα του βήματα στον τομέα του πολιτικού προβληματισμού που θα τον οδηγούσαν σύντομα στην επαναστατική δράση.

Αυτήν την συγγένεια, καθόλου ντροπιαστική, ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν πρώτος την παρατήρησε.  Επιστρέφοντας από την εξορία στην Ισπανία, κοντά στο θάνατο πλέον, ο Περόν έγραψε μια επιστολή στον Φιντέλ Κάστρο για να επιβεβαιώσει την προσωπική του φιλία, η οποία είχε ως κίνητρο μια κοινή ιδεολογική βάση για την «κοινωνική δικαιοσύνη».

Στο κείμενο της επιστολής, η οποία ανοίγει με το «Εξοχότατε πρωθυπουργέ, Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο», ακολουθούμενο από το "Πολύτιμε Φίλε", ο Περόν, υπενθυμίζοντας την επέτειο της ανόδου του στην εξουσία ως γεγονός που σηματοδότησε την αναγέννηση της χώρας για τα πλεονεκτήματα του "giustizialismo", τον οποίο ορίζει ως ένα, "επαναστατικό κίνημα στηριζόμενο στην κοινωνική δικαιοσύνη" ενημέρωσε τον φίλο του ότι το επαναστατικό πνεύμα της εποχής δεν είχε ξεθωριάσει όταν, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ετοιμάστηκε να ανοικοδομήσει ένα έθνος που καταστράφηκε από δεκαοκτώ χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την άφιξη, στην Αβάνα, του υπουργού οικονομίας του, Gelbard, με το καθήκον πρώτα απ 'όλα να του δώσει μια ισχυρή αγκαλιά, ως προϋπόθεση για την επίσημη αποκατάσταση των πολιτικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, της Κούβας και της Αργεντινής, να επιδείξουν όχι με λόγια αλλά με πράξεις την αδελφική αλληλεγγύη που τους κρατά ενωμένους στην κοινή επαναστατική βούληση.

Στη συνέχεια, ο Περόν υπογραμμίζει ότι - ακόμη και αν οι επαναστάσεις δεν μπορούν να είναι οι ίδιες σε όλες τις χώρες, επειδή προσαρμόζονται στο πνεύμα των διαφορετικών λαών, έτσι ώστε ο καθένας να δώσει τη μορφή της εθνικής του επανάστασης εντός των ορίων της κυριαρχίας του - ήταν απαραίτητο να εργαστούν για τη Λατινοαμερικανική ενότητα ως η μόνη δυνατότητα σωτηρίας για ολόκληρη την ήπειρο. Ο στόχος, σημείωσε ο Perón, δεν ήταν εφικτός στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά άξιζε να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό που ξεπερνά τους μεμονωμένους ανθρώπους. Η επιστολή, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 1974, έκλεισε με εγκάρδιους χαιρετισμούς ακολουθούμενη από ένα πιο εγκάρδιο «μεγάλη αγκαλιά!"

Πρέπει να σημειωθεί ότι, με την επίκληση στην ενότητα της Λατινικής Αμερικής, ο Περόν ανέλαβε ένα από τα όνειρα του Γκεβάρα και του ίδιου του Κάστρο, σχεδόν υπαινισσόμενος φιλικά την πατρότητα του. Μια ιδέα που, στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αναζωογονήθηκε, στο πλαίσιο της λεγόμενης Mercosur, από τον πρόεδρο νεο-περονιστή Kirchner της Αργεντινής, από τον Chavez και από τον Lula. Πριν από το θάνατο του Kirchner, η εκλογική ήττα της συζύγου του Cristina Kirchner μετά από δύο αδιάλειπτες εντολές, τον θάνατο του Τσάβες και τη διαλογή του Λούλα, έθεσε τέλος στο σχέδιο του λαϊ(κι)σμού της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

Η κρίση του Περόν σχετικά με τους δύο Κουβανούς επαναστάτες εκφράστηκε δημόσια από τον ίδιο μέσω τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής συνέντευξης. Ο Περόν φτάνει μέχρι στο σημείο να δηλώσει ότι χιλιάδες ακόμη Τσε Γκεβαρά θα γεννηθούν από το θάνατο του Τσε. Πράγματι, στη συνέντευξη, ο Περόν διακηρύσσεται χωρίς περιστροφές στο πλευρό του Γκεβάρα και του Κάστρο. Ξεκαθαρίζει ότι είναι με τον Κάστρο, με όλους τους ανθρώπους του, επειδή έχει απελευθερώσει τη χώρα του και προσθέτει ότι δεν νοιάζεται ότι ο Κάστρο είναι κομμουνιστής. Στη συνέντευξη, μετά από μια σύντομη παύση προβληματισμού, ο Περόν προσθέτει με νόημα το «Κομμουνιστής; Ο Φιντέλ είναι τόσο Κομμουνιστής όσο και εγώ. Είναι μάλλον "giustizialista"  ή Περονιστής».


«Οι λαοί βαδίζουν με τους ηγέτες τους επικεφαλής ή βαδίζουν μαζί με τα κεφάλια των ηγετών τους»
Juan Peron

Φιντέλ Κάστρο Ιησουίτης, Φαλαγγίτης και giustizialista

Η κρίση του Περόν για τον Φιντέλ Κάστρο ανοίγει έναν κόσμο για εμάς. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε πιο προσεκτικά τις ανυποψίαστες ρίζες της σκέψης του νεαρού Κάστρο. Θα το πράξουμε, με χαρά, προς αναστάτωση πολλών φιλο-καστρικών και πολλών αντι-καστρικών.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ένας νεαρός γοητευτής της καλής κουβανικής μπουρζουαζίας, μεγάλωσε από τους Ιησουίτες με τα «στρατιωτικά» και «ιπποτικά» ιδεώδη, ένα στυλ που στη συνέχεια αποτύπωσε στα επαναστατικά του τμήματα, από τον Ignazio de Loyola ως τον λαϊκό εθνικισμό του Χοσέ Αντόνιο. Ο μελλοντικός Ανώτατος Ηγέτης, στην πραγματικότητα, όπως ο Τσε, δεν ήταν αρχικά κομμουνιστής, αλλά μάλλον, όπως ο ίδιος ο Περόν καταλάβαινε καλά, ο οποίος γνώριζε καλά τη λατινοαμερικάνικη ψυχή, ένας Εθνικοεπαναστάτης, ένας μαχητής για την εθνική απελευθέρωση της Κούβας από τον  "βόρειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό". Μεταξύ των πρώτων αναγνώσεων του Φιντέλ Κάστρο, που του συνέστησαν οι πνευματικοί διευθυντές των Ιησουιτών, υπήρξαν, αμέσως μετά τις «Πνευματικές ασκήσεις» του Αγίου Ιγνατίου, «Τα γραπτά και οι ομιλίες της μάχης» του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Το μαρτυρεί ο καθηγητής του, αυτός που τον παρακολούθησε περισσότερο στην εκπαίδευση του, ο πατέρας Armando Llorente, Ιησουίτης.

Ο πατέρας Llorente μας ενημερώνει ότι ο νεαρός (αριστοκρατικός) γόνος διάβαζε και μελετούσε με ενθουσιασμό τα γραπτά, ή μάλλον τη γραπτή σύνταξη των ομιλιών του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά μας ενημερώνει ότι ο Φιντέλ Κάστρο συνήθιζε να τραγουδάει, μαζί με τους Ιησουίτες ιερείς, τον ύμνο της Φάλαγγας "Cara al sol" (Πρόσωπο στον ήλιο), το ποιητικό μουσικό κείμενο, που συνέθεσε ο ίδιος ο Χοσέ Αντόνιο που ασχολήθηκε με την ποίηση από θαυμασμό στον Garcia Lorca. 



Σύμφωνα με τον πατέρα Llorente, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν "hombre con idea muy proxime a la falange" ("ανήρ με ιδέες πολύ κοντά στην Φάλαγγα"). Κατά την άποψη του Ιησουίτη μας, η επανάσταση του Κάστρο ήταν «ανθρωπιστική» παρά κομμουνιστική και φτάνει μέχρι να ορίσει τον Κάστρο μάλλον έναν Φρανκιστή.

Ο Φιντέλ Φρανκιστής και ο Φράνκο σοσιαλιστής;

Και εδώ ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο, που πρέπει να διερευνηθεί, δηλαδή εκείνο που σχετίζεται με τις αδιάκοπες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ του καθεστώτος του Κάστρο και του Ισπανικού του Φρανθίσκο Φράνκο. Σχέσεις που κρύβονται πίσω από τις οικονομικές συμφωνίες - που τελικά είχαν και η Ισπανία του Φράνκο με τη Σοβιετική Ρωσία - αλλά έκρυβαν κάτι περισσότερο.

Ο Φιντέλ Κάστρο διέταξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Στρατηγού Φράνκο το 1975. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για το γεγονός ότι ο Φράνκο δεν ήθελε ποτέ να συμμετάσχει στον εμπορικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στην Κούβα, συνεχίζοντας να διατηρεί οικονομικές σχέσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν ζωτικής σημασίας για την Αβάνα κάτω από το πανό των πολύ εγκάρδιων διπλωματικών σχέσεων, ο Φιντέλ Κάστρο δεν δίστασε να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Caudillo. Υπάρχει μια συνέντευξη με τον ίδιο τον Κάστρο που μαρτυρεί προσωπικά τις εξαιρετικές σχέσεις που ο Φράνκο συνέχισε να διατηρεί με την Κούβα παρά το διεθνές εμπάργκο. Στο βίντεο που σχετίζεται με αυτήν τη συνέντευξη, εμφανίζονται επίσης οι λεπτομέρειες του ισπανικού Τύπου, τη στιγμή του θανάτου του Caudillo, ο οποίος αναφέρει τις ειδήσεις του εθνικού πένθους που διατάχθηκε στην Κούβα για τον Φράνκο.

Γνωρίζουμε ότι του Φράνκο ήταν ένα εθνικό-συντηρητικό καθεστώς, έντονα κληρικό παρά καθολικό. Ένα καθεστώς που εκμεταλλεύτηκε και αποδυνάμωσε την Εθνικοσυνδικαλιστική ιδεολογία της Χοσεαντονιανής Φάλαγγας, την υποχρέωσε σε μια αναγκαστική ενοποίηση με τους παραδοσιοκρατιστές Καρλιστές και τους Μοναρχικούς, οι οποίοι από την πλευρά τους δεν τους άρεσε η ενοποίηση με τους «σοσιαλιστές» της Φάλαγγας. Ο Manuel Hedilla, διάδοχος του Χοσέ Αντόνιο, φυλακίστηκε από τον Φράνκο επειδή είχε αντιταχθεί στην αναγκαστική ενοποίηση, διακινδύνευσε τη θανατική ποινή και απελευθερώθηκε μόνο μετά από πολλά χρόνια.

Ωστόσο, κάτι από την αρχική Φάλαγγα, αν και περιορισμένο, πέρασε στο καθεστώς του Φράνκο. Ένας Ισπανός ιστορικός, ο Francisco Torres García, δημοσίευσε πρόσφατα, για τις ισπανικές εκδόσεις "SND Editores", ένα βιβλίο με τον προκλητικό τίτλο "ο Φράνκο Σοσιαλιστής" και με τον υπότιτλο του "Η αποσιωπημένη επανάσταση 1936-1975". Η θέση του Torres García είναι ότι, παρά όλους τους περιορισμούς του, παρά την παρουσία των φιλελεύθερων τεχνοκρατών του Opus Dei, παρά τον συντηρητισμό του, το καθεστώς του Φράνκο δημιούργησε το Iσπανικό κράτος πρόνοιας και έθεσε τα θεμέλια για την μελλοντική οικονομική απογείωση της χώρας. Το βιβλίο συνοδεύεται από πολλούς στατιστικούς πίνακες που δείχνουν την υπόθεση. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία εδώ είναι τα κεφάλαια που αφιερώνει ο Torres García στο έργο της κοινωνικής μεταρρύθμισης και στην προστασία και βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, που πραγματοποιούνται από τους μόνο δύο Φαλαγγίτες υπουργούς, τους οποίους κάλεσε ο Φράνκο στην κυβέρνηση, στη δεκαετία του '40 και του '50. Είναι ο José Luis de Arrese και ο José Antonio Giron de Velasco. Ο τελευταίος ήταν υπουργός εργασίας για 17 χρόνια, δεύτερος σε διάρκεια μόνο μετά τον δελφίνο του Caudillo, Carrero Blanco, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επίθεση της ETA στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τόσο ο Arrese όσο και ο Girón ανήκαν στην ομάδα εκείνων των Φαλαγγιστών που, σε αντίθεση με τον Hedilla και άλλους, πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν εντός του καθεστώτος του Φράνκο σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μερικές από τις απαιτήσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης της Φάλαγγας. Στην πραγματικότητα, δίνοντας στο έργο τους ένα ισχυρό καθολικό αποτύπωμα που σίγουρα δεν θα δυσαρεστούσε τον Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, εξασφάλισαν ότι τα «κάθετα συνδικάτα», που ιδρύθηκαν εν τω μεταξύ από το καθεστώς αλλά με εξασθενημένο τρόπο, θα ενεργούσαν τουλάχιστον ως όργανα γιατί την προστασία και, στο μέτρο του δυνατού, και την κοινωνική ενίσχυση των Ισπανών εργαζομένων. Ήταν ο Girón που εισήγαγε τα μπόνους για τα Χριστούγεννα και τον Ιούλιο, αμειβόμενες διακοπές, προστασία της ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ώρες εργασίας με δικαίωμα κυριακάτικης ανάπαυσης. Ενώ ο Arrese ασχολήθηκε κυρίως με το νόμο για ένα πραγματικό Λαϊκό Σχέδιο Στέγασης που ανατέθηκε σε ένα ειδικό υπουργείο με τη βοήθεια κάθετων συνδικάτων. 

Ο Girón και ο Arrese σχεδίασαν και προσπάθησαν να εισαγάγουν μορφές συμμετοχής των μισθωτών στα κέρδη της εταιρείας. Οι δύο διεξήγαγαν μάχες εντός της Φρανκικής κυβέρνησης, ενάντια στους συντηρητικούς που πίστευαν ότι οι προτάσεις τους ήταν πληθωριστικές, για την περιοδική αύξηση των μισθών έως την υπόθεση του οικογενειακού μισθού. Ακόμα και στο αγροτικό μέτωπο προσπάθησαν να εισαγάγουν, έστω και μερικώς, μορφές μεταρρύθμισης οι οποίες, αν και δεν επηρέαζαν άμεσα τα μεγάλα κτήματα, έθεσαν ωστόσο, μέσω του αποικισμού των μη καλλιεργούμενων εδαφών, τα θεμέλια για μια μελλοντική συνεργατική ανάπτυξη της ισπανικής γεωργίας.

Η εποχή του Arrese και του Girón τελείωσε με την φιλελεύθερη στροφή του καθεστώτος στη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, αυτή η εμπειρία επιτρέπει στον ιστορικό να μιλήσει για έναν «Κοινωνικό Φρανκισμό» ή μια «κοινωνική φάση του Φρανκισμού» μέσα στο καθεστώς. Η παρουσία αυτού, αν και περιορισμένης, κοινωνικής συνιστώσας του καθεστώτος του Φράνκο μας επιτρέπει επίσης να κατανοήσουμε τα ιδεολογικά, πολιτικά και όχι μόνο οικονομικά κίνητρα για τη διατήρηση σχέσεων με την Κούβα, κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο. Αυτό παρά το γεγονός ότι η εμπειρία του «Κοινωνικού Φρανκισμού» είχε ήδη τελειώσει όταν ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα απελευθέρωσαν την Κούβα από τη δικτατορία του Μπατίστα. Όμως, προφανώς, μια ηχώ αυτού του «Φαλαγγιστικού Σοσιαλισμού», ο οποίος είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει εντός του Φρανκισμού, παρέμεινε και ώθησε το καθεστώς να είναι συμπαθές προς την Κούβα του Κάστρο.



Μετάφραση: Τίτος

* Στμ

Έβαλα στην μετάφραση τον όρο λαϊ(κι)σμός με (κι) γιατί τα populism(o), populist(a), θεωρώ πως, κακώς μεταφράζονται στα ελληνικά σαν λαϊκισμός, λαϊκιστής. Στα ελληνικά ο όρος λαϊκισμός έχει αρνητική χροιά. 

Καθόλου τυχαία πολλοί μπορεί να χρησιμοποιούν τον όρο "Λαϊκό", αλλά κανείς δεν αυτοπροσδιορίζεται "λαϊκιστής". 

Προτιμώ και προτείνω τα λαϊσμός, λαϊστής. Εθνισμός, Εθνιστής. Όροι, στην ουσία παραπλήσιοι. Όπως ο γερμανικός "βολκισισμός" και οι Ρώσοι Ναρόντικοι.

[Βλ. και το δοκίμιο του Αλαίν Ντε Μπενουά "Λαϊκισμός το τέλος της Δεξιάς και της  Αριστεράς" όπου ο Γάλλος στοχαστής λέει ότι ο "λαϊ(κι)σμός γεννιέται με τους Ρώσους σοσιαλιστές Ναρόντικους (Εθνιστές, Narod λαός, έθνος)]

Ο Manuel Hedilla, ο «Κόκκινος» Φαλαγγίτης που φυλακίστηκε στην Ισπανία του Franco.

Manuel Hedilla: ο Φαλαγγίτης που αμφισβήτησε τον Franco.

49 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/12/20 2:51 μ.μ.

    Η κρίση του Περόν σχετικά με τους δύο κουβανούς επαναστάτες εκφράστηκε δημόσια από τον ίδιο μέσω τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής συνέντευξης.

    Ο Γκεβάρα ήταν Αργεντινός.Κατά τα άλλα,φοβερό άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/12/20 12:09 π.μ.

    Ενδιαφέρον αλλά και επιμορφωτικότατο άρθρο! Γεμάτο ιδεολογία, ιστορική γνώση και αντιφιλελευθερισμό. Εύγε στον Τίτο που το μετάφρασε.

    Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει στα ελληνικά το δοκίμιο του Μπενουά για τον λαϊκισμό και αν ναι που μπορούμε να το αγοράσουμε; Δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο στα ελληνικά , τουλάχιστον δεν βρήκα κάτι εγώ στην αναζήτησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/12/20 3:38 μ.μ.

    Είστε καθολικοί και χριστιανούληδες. Μόνο ο Χίτλερ ήταν γνήσιος Έλληνας τελικά. Χάιλ Χίτλερ ρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/12/20 2:36 μ.μ.

      Δυστηχως για εσενα ο Χιτλερ ειναι Γερμανικης καταγωγης,επισης εχει αναφερθει για τον Σπουδαιο Χριστιανισμο,οπου και εξυπνα δεν πολεμησε ποτε,αλλα τον ενωσε κατω απο τη σκεπη του 'Θετικου Χριστιανισμου'...

      Εγω λεω Ζητω ο Ε/Σ μια και δημιουργιθηκε ο ΕΛΛΗΝΕΣ...

      και σε δευτερη μοιρα ερχονται και οι υπολιποι...

      (συγνωμη για τα ορθογραφικα)

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/12/20 10:36 μ.μ.

    Σπουδαίες προσωπικότητες αμφότεροι. Εξαιρετικό άρθρο.

    Προσέξτε μόνο, σε ανάλογη μελλοντική ανάρτηση, να βάζετε και κάποιες παραπομπές που να επεξηγούν σημεία του κειμένου τα οποία μπορεί για τους λατινικής καταγωγής αναγνώστες να είναι γνωστά, αλλά για το ελληνικό αναγνωστικό όχι.

    Για παράδειγμα ο βιωματικός καθολικισμός των εθνικιστών στα σημεία που διέφερε από την τυπική ομολογιακή πίστη στο "θρησκευτικό γράμμα", που υιοθετούσαν οι αστοί. Πρόκειται για μια υποσημείωση η οποία οδηγεί στην καρδιά της πολιτικής θεωρίας του εθνικισμού, όπως έγινε νοητός στις απαρχές του μέσα στα πλαίσια της πολιτικής σκέψης του Ρομαντισμού.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/12/20 6:59 μ.μ.

    Μ.Κ , υπάρχουν βιβλία βιογραφικά που θα μπορούσες να αναφέρεις για τον Τσε Γκεβάρα,που να εστιάζουν σε αυτές τις πτυχές της ιδεολογίας του,εννοώ τις εθνικοεπαναστατικές,αντί των μαρξιστικών,είτε στα ελληνικά ,είτε στα αγγλικά; Προσωπικά δεν έχω υπόψη μου κάποια,ίσως δεν υπάρχουν κιόλας.Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε θα ενημερωθείς με ανάρτηση εδώ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/12/20 10:17 μ.μ.

      Ευχαριστώ!Αναμένω με ανυπομονησία.

      Διαγραφή
    3. Στην ελληνική γλώσσα βιβλία που να υποστηρίζουν την σύνδεση Γκεβαρισμού και Περονισμού δεν υπάρχουν από όσο έδειξε μια μικρή έρευνα. Αναφορές για τις ιδεολογικές πτυχές του Τσε υπήρχαν από παλιά σε Αντίδοτο, Έλληνα Εργάτη και σε άρθρα του κ. Πισσαλίδη. Στα αγγλικά υπάρχουν κάποια άρθρα και αναρτήσεις. Τώρα στα ελληνικά κάποιες προτάσεις είναι "Η επανάσταση της Κούβας" εκδόσεις Ψυχαλού και CIA κατά Τσε εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Αυτός που έγραψε το άρθρο και μεταφράστηκε από μέλος της σ.ο. είναι Ιταλός και μπορείς να τον βρεις και στο facebook για περαιτέρω πληροφορίες.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ Μ.Κ.!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος7/12/20 10:27 π.μ.

    Ρε παίδες μπερδεμένο το άρθρο τελείως κάντε μια μικρή έρευνα
    Εκεί στον μαύρο κρίνο έχετε φετιχισμό με την αριστερά ;
    Μεγαλώνουμε παίδες καιρός να κόψουμε τις μαλακίες και δεν το βλέπω αδέρφια μου και σύντροφοι σύντομα αυτο

    Raul

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Raul που είναι η διαφωνία σου;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/12/20 2:13 μ.μ.

      Μα ο εθνικοσοσιαλισμός κατά τον Knudsen ΕΙΝΑΙ κίνημα της αριστεράς, ως μια επαναστατική κοσμοθεωρία.

      Αυτό δεν αναιρεί φυσικά ότι είμαστε αντικομμουνιστές.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/12/20 4:25 μ.μ.

      Δεν θα χαρίσουμε τον Γκεβάρα στους αριστερούς.Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση για την "τοποθέτηση" του σε άλλο ιδεολογικό ρεύμα από αυτό που του προσάπτουν.Ευχής έργον θα ήταν κάποια στιγμή να γραφτεί βιβλίο, γιατί όχι από Έλληνα,για τις ιδεολογικές καταβολές που έχει παρουσιάσει ο Μ.Κ μέσα από την έρευνα του.Αλλά πού να ασχοληθούν οι εκδότες του "χώρου" με τον Γκεβάρα,τον "αναρχικό"... Ασχολούνται με τον Μεταξά,τον Παπαδόπουλο και την "ελληνική", βυζαντινή μας αυτοκρατορία...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/12/20 10:58 π.μ.

      Ελληνικότατο ήταν το βυζάντιο από την εποχή των Κομνηνών και μετά. Άσε τις δηθενιές και τράβα πες τα στους "δάσκαλους" και τους βαψομαλλάκηδες τα σαλιαρίσματα αυτά.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος8/12/20 11:04 π.μ.

      Μόνο ένας ανιστόρητος θα υποστήριζε ότι το Βυζάντιο ήταν "ελληνικό".Κοίταξε να διαβάσεις Καλδέλλη μήπως και ξεστραβωθείς, και εσύ και όλοι οι ρωμιοί.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος8/12/20 11:14 π.μ.

      Αλλά είσαι και τόσο άσχετος,που δεν γνωρίζεις ότι ο πατέρας της Κομνηνής,την οποία παπαγαλιζετε,της είχε απαγορέψει να διαβάζει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μην τυχόν και...φθείρουν την ψυχή της.Ούτε φυσικά έχεις διαβάσει ποτέ Κομνηνή,όπου αποκαλεί το "Βυζάντιο"(μη αποδεκτός όρος),χώρα των Ρωμαίων και τους κατοίκους Ρωμαίους...Ξέρω,ξέρω ,οι Ρωμαίοι ήταν οι "Έλληνες" Χριστιανοί,ενώ οι Έλληνες οι παγανιστές.Η πιο απλοϊκή εξήγηση που έχει υποστηριχθεί.Κοίταξε λοιπόν να διαβάσεις κάποιον σοβαρό ερευνητή (Καλδέλλη π.χ),και άσε κατά μέρος τις γραφικές ειρωνίες.Άντε με τον κάθε δοκησίσοφο "ειδήμονα",εδώ μέσα.
      Μ.Κ, παρακαλώ να περάσει,απαντώ στο ίδιο ύφος.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος8/12/20 1:43 μ.μ.

      Δηλαδή ο Βασίλιεφ, ο κορυφαίος βυζαντινολόγος, που λέει ότι το Βυζάντιο ήταν αυτοκρατορία των Ελλήνων είναι μη αποδεκτός και ο Καλδέλλης της αμερικανικής μεταμοντερνιάς τα λέει σωστά, έτσι;

      Θες μήπως να σου θυμίσω πως έβλεπαν το βυζάντιο ο Ανδρόνικος ο Α', οι Λασκαραίοι και οι Παλαιολόγοι; Ή μήπως θες να μιλήσουμε για τους Ακομινάτους και τον Πλήθωνα;

      Θες μήπως να σου θυμίσω τι έγραφαν οι Βαράγγοι στους τάφους τους για την γη και την αυτοκρατορία που υπηρέτησαν;

      Για να μην πάμε στον Παπαρρηγόπουλο και το Ζαμπέλιο.

      Καλός ο αντιμεσαιωνισμός του ελληνισμού για τους "ρασσιάδες" με τις χλαμύδες. Καλός και για τα θύματα που νομίζουν ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές ενώ αναπαράγουν τις θέσεις της ιστορικής ερμηνείας των φιλελευθέρων του 18ου αιώνα. όχι για τους αληθινούς εθνικιστές και εθνικοσοσιαλιστές.

      Άσε λοιπόν τις εξυπνάδες. Το άρθρο είναι αφιερωμένο σε σπουδαίους χριστιανούς φασίστες και εσύ βγήκες να μας το παίξεις παγανιστής και να τα βάλεις τάχα με τους εκδότες που δίνουν έμφαση στο Μεταξά και τον χριστιανισμό. Αυτοί είναι το πρόβλημά μας στην εποχή του αμερικανισμού και της Μέρκελ; Ή μήπως ήταν ο χριστιανισμός το πρόβλημα την εποχή του Χοσέ Αντόνιο και του Κοντρεάνου;

      Ωραίος τρόπος για να φέρεις ένα άσχετο θέμα στην προβοκάτσια που θες. Αλλά δε θα σου περάσει.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος8/12/20 9:53 μ.μ.

      Χριστιανός είμαι,απλά δεν έχω παρωπιδες σαν εσένα.Ο Βασίλιεφ είναι παρωχημένος.Σου προτείνω το hellenism in Byzantium και το Romaland του Καλδέλλη.
      Τώρα αν θεωρείς τον Παπαρηγοπούλο ειδικό στο Βυζάντιο,κακώς ασχολούμαι μαζί σου.Όλοι αυτοι οι ιστορικοί που αναφέρεις ήταν επαρκείς στην εποχή τους,αλλά η επιστήμη της ιστορίας εξελίχθηκε.Μελετάς με απολιθώματα που δεν μπορούν να σου δώσουν απαντήσεις,σχηματίζοντας λανθασμένες απόψεις, δημιουργώντας έναν αχταρμα μέσα στο κεφάλι σου.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος8/12/20 10:17 μ.μ.

      παρόλο που δεν την γουστάρω για ιδεολογικούς λόγους και η Αρβελέρ υποστηρίζει ότι ο ύστερος βυζαντινός μεσαίωνας ήταν ελληνικός.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος9/12/20 1:50 π.μ.

      Πείτε του μεταμοντέρνου που διαβάζει Καλδελη να διαβάσει και το Α History of Greek Fire and Gunpowder, του J.R.Partington να δούμε αν παρουσιάζει το Βυζάντιο ως ελληνικό.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος9/12/20 2:00 π.μ.

      Αυτή τη διαπίστωση έχω κάμει εγώ, η Άννα, κόρη των βασιλέων Αλεξίου και Ειρήνης, πορφυρογέννητη και πορφυροθρεμενη, όχι άμοιρη γραμμάτων, αλλά με σοβαρότατη σπουδή των ελληνικών, χωρίς να έχω παραμελήσει ούτε τη ρητορική και αφού διάβασα προσεκτικά τόσο τα έργα του Αριστοτέλη όσο και τους διαλόγους του Πλάτωνος...

      Άννα Κομνηνή, Αλεξιας, Πρόλογος, εκδ. Άγρα, Αθήνα 1990, σελ 31

      Πολύς σκοταδισμός στο Βυζάντιο κατά τα άλλα. Πηγαίνετε να διαβάσετε το "Πρώτο Θέμα" ρε νεοδημοκρατες ψευτοναζι και άστε την ιστορία. Το πιάσετε το υπονοούμενο έτσι;

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος9/12/20 9:44 π.μ.

      Εσείς οι χατζηγκρέγκοι είστε τελείως τούβλα.Προσπαθείτε να παρουσιάσετε ως Έλληνες,ανθρώπους που αυτοπροσδιοριζόντουσαν ως "Ρωμαίοι"...Τόσο σας κόβει.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος9/12/20 9:56 π.μ.

      https://smerdaleos.wordpress.com/2016/03/09/ο-μύθος-του-ελληνικού-πολιτισμού-στ/

      Πόσο χαμηλό Iq πρέπει να έχει κάποιος για να μην αντιλαμβάνεται ότι το "Graeci" που χρησιμοποίησαν οι δυτικοί,είναι ένας αυθαίρετος όρος,όταν οι ίδιοι οι "Βυζαντινοί"αυτοπροσδιοριζόντουσαν ως Ρωμαίοι;Εδώ μιλάμε για αλλαγή που επιχειρήθηκε από τρίτους της εθνοτικής ταυτότητας των Ρωμαίων.Τόσο ντουβάρια είστε επιτέλους;

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος9/12/20 10:18 π.μ.

      Ρε μόρτη,τι σχέση έχει αν διάβαζε η Κομνηνή αρχαίους συγγραφείς με τον εθνοτικό της αυτοπροσδιορισμό,που φυσικά πίστευε ότι ήταν Ρωμαία;Δηλαδή κάποιος που διαβάζει Γιούκιο Μισίμα είναι Ιάπωνας;Ρε θα μας τρελάνετε;Επίσης ήταν ένα μόνο άτομο που ενδιαφέρθηκε για την αρχαία Ελλάδα,οι τυπικοί Βυζαντινοί-Ρωμαιοι δεν ενδιαφερόντουσαν.Ενδιαφέρον παρουσιάστηκε κατά τον 13 αιώνα από κίνηση λογίων,όπου προσπάθησαν να γίνει η ταύτιση με τους αρχαίους.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος9/12/20 11:30 π.μ.

      Το ντουβάρι είναι εκείνο που πιστεύει ότι με προβοκατόρικες ανωνυμίες θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι άλλο πράγμα η εθνότητα-ιθαγένεια και άλλο η υπηκοότητα. Όπως και σήμερα υπάρχουν Τούρκοι πολίτες που είναι κουρδικής καταγωγής. Έτσι και τότε η λέξη "Ρωμαίος" είχε πολιτειακή ετυμολογία και όχι εθνοτική. Υπάρχει και η νομική επιστήμη βλέπεις και σε αυτό ο Έλληνας βυζαντινός Αρμενόπουλος είχε διαπρέψει.

      Αλλά θα διαφωνήσω με το σχόλιο του παραπάνω φίλου για το Πρώτο Θέμα. Αν και καταλαβαίνω για ποιους το έγραψε, εσύ είσαι μάλλον της Εφημερίδας των Συντακτών που προσπαθείς να φυτιλιάσεις ενδοεθνικιστικές έριδες.

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος9/12/20 12:03 μ.μ.

      "Μετά τον θάνατο του Μανουήλ (1180-1183) ...ο σκληρός ανταγωνισμός των φατριών της αυλής, καθώς και η συνεχής επικράτηση των Λατίνων, οδήγησαν στο να κληθεί στην πρωτεύουσα ο περιβόητος Ανδρόνικος. Ήδη προ πολλού, ο Ανδρόνικος είχε τη φιλοδοξία να καταλάβει τον αυτοκρατορικό θρόνο και ως εκ τούτου άρπαξε την ευκαιρία να εμφανισθεί ως προστάτης του ανίσχυρου Αυτοκράτορα Αλεξίου Β΄, καθώς και υπερασπιστής των εθνικών συμφερόντων των Ελλήνων. Λίγο πριν μπει στην πρωτεύουσα έλαβε χώρα η σφαγή των Λατίνων, κατά την οποία υπέφεραν, αναμφιβόλως, πολύ και οι Βενετοί έμποροι, μολονότι οι ενετικές πηγές δεν αναφέρουν το γεγονός."

      Α.Α. Βασίλιεφ, Ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (324-1453), τόμος δεύτερος, Πάπυρος, Αθήνα 1971, σελίδα 84.

      Αλλά ξέχασα, ο Βασίλιεφ (ο κορυφαίος βυζαντινολόγος της ιστορίας) είναι παρωχημένος. Πάλι καλά ου δεν τον απορρίψατε επειδή είναι Ρώσος!! Το ίδιο και η Αρβελέρ και Partington και τόσοι άλλοι. Παρωχημένοι και αυτοί.

      Την ξέρει ο Τασούλης ο Κωστόπουλος την κανονική ιστορία, οι γραφικοί ψευτο-ιστορικοί του "χώρου" που είναι χειρότεροι από τον Πλεύρη και δεν μπορούν να κάνουν διάλογο ούτε με τον εαυτό τους και οι διωγμένοι του Μιχαλολιάκου.

      Κι εσείς αγαπητοί της σ.ο. καλό θα είναι να είστε ακριβείς στην ετυμολογία. Απευθύνεστε με τον όρο "συναγωνιστές" σε άτομα που δεν πιστεύουν στην ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνος;; Δηλαδή θα το γυρίσουμε στο μεταμοντέρνο;; Δεν καταλαβαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς είναι αντιφάδες που σπέρνουν προβοκάτσιες εκμεταλλευόμενοι την ημιμάθεια του χώρου;

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος9/12/20 12:29 μ.μ.

      Ο "Γραικός" είναι όρος αυθαίρετος;;;;

      «πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» ρε μεταμοντέρνοι δήθεν εθνικοσοσιαλιστές.

      Ούτε τον Αριστοτέλη και το Πάριο Χρονικό δεν έχετε διαβάσει, εσείς οι "παγανιστές";;

      Αν δεν γνώριζα πόση αμορφωσιά έχει ο χώρος θα έβαζα στοίχημα ότι σας έχουν βάλει από την Εφημερίδα των Συντακτών να μας τρολάρετε.

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος9/12/20 2:29 μ.μ.

      Το "χατζηγκρέκοι" το γράφεις υποτιμητικά. Δηλαδή ο όρος Γραικός είναι για εσένα άξιος ειρωνείας. Και μετά θες να πιστέψουμε ότι είσαι εθνικοσοσιαλιστής ή εθνικιστής; Στείλε χαιρετίσματα στον κύριο Ψαρρά και άσε τα σάπια.

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος9/12/20 10:27 μ.μ.

      "Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω" είπε κάποτε ένας μεγάλος του έθνους μας. Που να φανταζόταν ο άμοιρος ότι το φιλελεύθερο mainstream θα πέρναγε και στον εθνικιστικό χώρο νεολογισμούς του life style, σαν τα "lol" και "χατζηγκρέκοι".

      Ελπίζω να είναι πράγματι αντιφασίστες που μας εμπαίζουν. Γιατί αν πρόκειται για παιδιά που νομίζουν ότι είναι εθνικιστές, "κλάφτα Χαράλαμπε" για να θυμηθώ ένα ακόμα παλιό γνωμικό.

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος9/12/20 10:38 μ.μ.

      Δηλαδή ρε παιδιά οι Ρώσοι, που υιοθέτησαν το όραμα της "Τρίτης Ρώμης" είναι και αυτοί Ρωμαίοι; Δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος;

      Ο Καρλομάγνος και όλοι οι μεσαιωνικοί ηγεμόνες που ήθελαν να κληρονομήσουν τον τίτλο του "Αυτοκράτορα της Ρώμης" για γεωπολιτικούς σκοπούς ήταν και εκείνοι Ρωμαίοι και δεν είχαν εθνοτική διαφορά από τους κανονικούς Ρωμαίους της Ιταλίας;

      Ε, τότε όλη η Ευρώπη ήταν Ρωμαίοι.

      Ο βασιλιάς της Γερμανίας που διατηρούσε τον τίτλο του "Καίσαρα" ως απόρροια της γεωπολιτικής σύνδεσης που ήθελε να κάνει με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν Ρωμαίος βασιλιάς ενός ρωμαϊκού έθνους;

      Ή μόνο το δικό μας έθνος εκμηδενίστηκε κάτω από τη ρωμαϊκή ταυτότητα ενώ τα υπόλοιπα επέζησαν;

      Τι είναι αυτά τα πράγματα; Δεν ξέρω αν είστε αντιφασίστες ή αν είστε πράγματι εθνικοσοσιαλιστές, αλλά τέτοια υποτιμητική διάθεση ("χατζηγραίκοι" "καλόγεροι" και άλλες trendy προσβολές) για ένα βασικό μέρος της ελληνικής παράδοσης ούτε οι αριστεροί δεν δείχνουν. Και πρώτα από όλα δεν συνάδει με το εθνικιστικό ήθος αυτός ο λόγος και τέτοιο ύφος.

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος10/12/20 12:06 μ.μ.

      Άσχετε Ανώνυμε 9:44 π.μ. δεν καταλαβαίνεις πως το "Ρωμαίος" και το "Ρωμιός" είναι υπερεθνικοί χαρακτηρισμοί; Μιλάμε για μια Αυτοκρατορία, όχι ένα έθνος-κράτος (το οποίο ως σύλληψη είναι προϊόν της νεωτερικότητας και του διαφωτισμού), πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε;

      Διαγραφή
    22. Ανώνυμος12/12/20 12:58 π.μ.

      και μπέρδεψες του ανωνύμους και σε έχω ψαρέψει ότι είσαι προβοκατοράκι. Το έθνος νεωτερικό προόν, έτσι;
      Καί νεωτερικό καί προϊόν!
      Και γράφεις σε εθνικιστικό blog και λες ότι είσαι εθνικιστής!

      Αργείτε αλλά καταλαβαίνεται σιγά σιγά πόσο λάθος κάνατε που βάλατε φυλακή το Νικολάκη. Σας περιμένουν άσχημες μέρες.

      Διαγραφή
    23. Ανώνυμος13/12/20 2:10 π.μ.

      Ξέρεις να διαβάζεις; Γιατί αυτά που λες δεν τα έχω γράψει πουθενά. Το ΕΘΝΟΣ φυσικά και δεν είναι νεωτερικό προϊόν, είναι μια πραγματικότητα. Το ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ απεναντίας ειναι, τα έθνη-κράτη εμφανίζονται στην ιστορία μετά τον μεσαίωνα. Οπότε το να αντιμετωπίζεις την βυζαντινή αυτοκρατορία σαν να ήταν έθνος-κράτος είναι εντελώς άτοπο και μαρτυρά απόλυτη άγνοια της ιστορίας και των μορφών κοινωνικοπολιτικής οργάνωσης

      Διαγραφή
    24. Ανώνυμος13/12/20 11:35 μ.μ.

      Όχι μόνο εγώ, κανένας από τους υπόλοιπους σχολιαστές δεν βλέπω να είπε ότι η αυτοκρατορία ήταν νεωτερικό εθνικό κράτος. Είπαμε ότι το κυρίαρχο έθνος της αυτοκρατορίας μετά τον 9ο αιώνα έγινε το ελληνικό. Είπαμε ότι την εποχή των Παλαιολόγων ο τίτλος της αυτοκρατορίας υπήρχε αλλά οι πληθυσμοί της ήταν σχεδόν εξολοκλήρου ελληνικοί. Συν οι υπόλοιποι που ήταν εκτός συνόρων. Είπαμε ότι δεν υπήρχε αυτός ο γενικευμένος ανθελληνισμός που θες να παρουσιάσεις από τον 9ο αιώνα και μετά. Είπαμε ότι η εθνική συνέχεια ήταν αδιαμφισβήτητη στον βυζαντινό μεσαίωνα και δεν καταλύθηκε από την αλλαγή του θρησκεύματος.

      Διαγραφή
    25. Ανώνυμος22/12/20 10:11 π.μ.

      Ρε ανώνυμε βυζαντινολάγνε και επειδή κατοικούσαν Έλληνες και μιλούσαν ελληνικά το Βυζάντιο ήταν ελληνικό ; Δηλαδή σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει εθνική συνείδηση ; Προφανώς και όχι. Έτσι και τότε. Όταν αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι-Ρωμιοί, όταν γκρεμίζουν τους Αρχαίους Ναούς-αγάλματα και εξαφανίζουν αρχαία κείμενα ενώ εκδίδουν νομοθεσίες ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προχωρώντας σε φοβερές σφαγές μιλάμε για ελληνική αυτοκρατορία ή μήπως για υπερεθνικό χριστιανικό κράτος που θεωρεί π
      "πατρίδα του τους Ουρανούς" και "έθνος" τους απανταχού Χριστιανούς;Πραγματικά τουλάχιστον στις τάξεις των εθνικοσοσιαλιστών θα έπρεπε να είχε τελειώσει η κουβέντα περί Βυζαντίου. Μόνο ένας χριστιανοταλιμπάν ψευτοΕΣ αρνείται την ιστορική αλήθεια κλείνοντας τα ματάκια στον ανθελληνισμό της Ρωμανίας. Στην ύστερη βυζαντινή εποχή και όσο μειώνονταν τα εδάφη της αυτοκρατορίας υπήρξε μια έξαρση ελληνισμού αλλά μέχρι εκεί

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος7/12/20 9:59 μ.μ.

    "H πραγματική επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από μέσα μας". Δεν το ήξερα ότι έχει πει κάτι τέτοιο ο Τσέ. Καταπληκτική φράση Πάντως και η Ορθοδοξία και η ασκητική της Παράδοση το ίδιο λέει, αιώνες πριν από τον Τσέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και τα μέλη της σ.ο. δεν διακρίνονται για την πίστη τους στην ορθόδοξη εκκλησία δεν μπορούμε να αποκρύψουμε το γεγονός ότι κάποιες διδαχές του χριστιανισμού ενίσχυσαν τον εθνικισμό και τον φασισμό. Στην πρώτη περίπτωση ήταν η ΕΟΚΑ Α΄ όπου οι εθνικιστές αντάρτες δεν φοβήθηκαν την αγχόνη και θυσιάστηκαν υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής αλλά και του εθνικού ύμνου αφού πρώτα είχαν προσευχηθεί, και στην δεύτερη είχε να κάνει με την Σιδηρά Φρουρά όπου ο μυστικισμός της Ρουμανικής Ορθοδοξίας χαλύβδωσε τις ομάδες θανάτου του Καπιτάν Κοντρεάνου και δεν λύγισαν μπροστά στα βασανιστήρια των μπάτσων και του γελοίου Μονάρχη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/12/20 8:03 μ.μ.

      Πρεπει να μαθαιτε να μην βαζετε την Ορθοδοξια στο ιδιο τσουβαλι με ολες τις αλλες μορφες του Χριστιανισμου,γιατι μονο ως Χριστιανοι δεν ενεργησαν...

      Υπαρχη τεραστια διαφορα...

      Και επισης μην κρινεται την Ορθοδοξια και Κυριος τον ΘΕΟ,επηδει καπιοι πουλημενοι παπαδες και κατι καταντημενα ανθρωπακια που πανε στην Εκκλησια για να κουτσομπολεψουν,Χρισημοποιουν το Ονομα του κυριου και την Ορθοδοξια ως προσχημα για να δικαιολογησουν την μιζερη υπαρξη τους...


      Η Ορθοδοξια,ειναι κατι το διαφορετικο δεν αναλυεται πολιτικα και ετσι οπως καταντησαν τα πραγματα καπιοι προδοτες που αυτοαποκαλουντε ορθοδοξοι,δεν αναλυεται ουτε κοινωνικα...

      Μονο ατομικα πλεον ο καθε ανθρωπος που την ανακαληπτει μεσα του,μεσα απο βιωματα και παθηματα!


      ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ ΠΡΩΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ-ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΘΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! (ΕΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟ ΓΗΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ,ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ,ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ,ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ!) ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΕΥΧΩΜΑΣΤΕ!


      ΟΠΩΣ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΠΙΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΓΚΟΤ ΜΙΤ ΟΥΝΣ (Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ)

      DER SIEG WIRD UNSER SEIN!

      (ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΚΑΝΕΝΑΝ).

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος9/12/20 10:01 π.μ.

    Αφήστε με εμένα να διαβάσω Καλδέλλη,που λοιδορείτε κιόλας χατζηγκρέκοι,που αναγνωρίζεται διεθνώς ως σύγχρονη αυθεντία στα βυζαντινά ζητήματα.Εσείς πάλι διαβάστε Πλεύρη να μάθετε για την... χιλιόχρονη ελληνική μας αυτοκρατορία (sic).
    Ένας ιστορικός του προηγούμενου αιώνα,δεν μπορεί να σου δώσει απαντήσεις για το Βυζάντιο.Για αυτό όλοι αυτοί που αναφέρατε δεν μπορούν να σταθούν πουθενά σήμερα σε αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συναγωνιστές έχετε καταλάβει ότι το θέμα του άρθρου είναι η σχέση του Φασισμού/Περονισμού με τους Κουβανούς; Δεν είναι το Βυζάντιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/12/20 10:26 π.μ.

      Μ.Κ με συγχωρείς,είμαι ο σχολιαστής που ονείδισα το γεγονός ότι οι εκδότες του "χώρου" δεν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα,αλλά είναι πορωμενοι με περιόδους όπως το Βυζάντιο.Άλλοι ξεκίνησαν.Στην τελική αν το σκεφτείς,έχω δίκιο (άμα δεις τι βιβλία περί "ελληνικού Βυζαντίου" εκδίδουν οι ανωτέρω,θα σκάσεις στα γέλια,αλλά οι άλλοι τα ενστερνίζονται δυστυχώς,μετατρεπόμενοι σε φανατισμένους καλόγερους υπέρ της "αυτοκρατορίας" μας).Γι'αυτό εναντιώθηκα και ήθελα να δώσω έμφαση στο πρώτο σχόλιο,αλλά έπρεπε να φανταστώ ότι θα παρουσιαστούν βυζαντινοκαλόγεροι και θα σου αναστάτωναν το μπλογκ.
      Από εμένα συγγνώμη,που προσπάθησα να συνεννοηθώ με τέτοια άτομα και δημιούργησα κι εγώ αναστάτωση στο ιστολόγιο σου.

      Διαγραφή
    2. Ειμαστε ομηροι στις φαντασιες τους9/12/20 4:28 μ.μ.

      Στο τελος θα τραβαμε και εμεις τα Βυζαν μας...

      https://youtu.be/d8Mir-UJW_0


      Ερχεται ερχεται!

      Διαγραφή
  10. Αν δεν κάνουμε λάθος αυτό εδώ το ιστολόγιο είναι το μόνο του "χώρου" που έχει ανοιχτά τα σχόλια. Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό. Πολλοί θα γράψουν ερωτήσεις ή απορίες άλλοι θα προσπαθήσουν να τρολάρουν ή και να βγάλουν τα εσώψυχα τους και κάποιοι αντίπαλοι θα μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου με φασίστες εθνικοσοσιαλιστές και όποιους άλλους. Η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος γράφει τι. Πολλά σχόλια που είναι υβριστικά ή συκοφαντικά δεν ανεβαίνουν αν και αυτό δεν τηρήθηκε πάντα και η ευθύνη ανήκει στην σ.ο. Υπενθυμίζω προς όλους ότι το θέμα του άρθρου δεν είναι το Βυζάντιο. Αν έχετε διαφωνίες μπορείτε να τις λύσετε με πολλούς τρόπους. Πάντως στο διαδίκτυο δεν είναι και η καλύτερη λύση διότι απλά μας διαβάζουν και αντίπαλοι και εχθροί και καθεστωτικοί. Όσο λοιπόν μπορούμε να έχουμε άποψη στο διαδίκτυο καλό θα είναι να σέβονται όλοι τους τρόπους συμπεριφοράς ακόμη και αν διαφωνούν κάθετα με τις όποιες απόψεις. Η καταγωγή των Ελλήνων, η περίοδος του Βυζαντίου, και το θέμα της θρησκείας είναι τα 3 αγκάθια που απασχολούν επί δεκαετίες τους εθνικιστές. Την ίδια στιγμή το κράτος ετοιμάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εξοπλίζει περαιτέρω τις καθεστωτικές δυνάμεις, ενισχύει το παρακράτος και με την βοήθεια των ΜΚΟ εποικίζει την χώρα με τζιχαντιστές και άλλους. Δείξτε ωριμότητα και προσέξτε τι γράφετε και πως το γράφετε. Η άποψη της σ.ο. είναι ότι τα ιστορικά θέματα δεν λύνονται σε διαδικτυακούς διαλόγους. Όσο για τους προβοκάτορες αν νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικό πολιτισμό είναι λάθος πέρα ως πέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 10:26 Μπορείς απλά να ενισχύσεις την άποψη σου με επιχειρήματα και χωρίς να υπάρχει ένταση σε θέματα ιστορικά. Δεν χρειάζονται ούτε συγνώμες ούτε τίποτα. Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί έχουν κουράσει τους πάντες. Τόσα χρόνια βαρεθήκαμε να βλέπουμε φανφαρονισμούς και εθνικοφροσύνη της δεκαετίας του '50 καιρός να προχωρήσουμε μπροστά και να προβάλλουμε ένα άλλο σκεπτικό κυρίως προς την ζωντανή νεολαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/12/20 11:27 μ.μ.

    Φίλοι του Μαύρου Κρίνου, με όλο το σεβασμό, εγώ νομίζω ότι μασάμε τα λόγια μας για να μη χαλάσουμε το χατίρι σε κάποιους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες. Δεν είναι όμως αυτό που μας ωφελεί.

    Ποιο θέμα υπάρχει και τι να συζητάμε; Είναι σαφές από το άρθρο ότι άλλο ο κληρικαλισμός και η θεοκρατία και άλλο η χριστιανική θρησκεία ως παράδοση που ρίζωσε στους αιώνες.

    Ποιοι εθνικοσοσιαλιστές και ποιοι εθνικιστές δεν ήταν χριστιανοί; Για να καταλάβω δηλαδή.
    Δεν ήταν χριστιανοί οι Κροάτες Ουστάσι; Δεν ήταν χριστιανοί οι Σέρβοι Τσέτνικ; Δεν ήταν χριστιανοί οι Ιταλοί φασίστες; Δεν ήταν χριστιανοί οι Ρουμάνοι του Κοντρεάνου; Δεν ήταν χριστιανοί οι Βρετανοί του Μόσλει, οι Βέλγοι, οι Νορβηγοί; Ποιοι δεν ήταν χριστιανοί;

    Να σας πω ποιοι δεν ήταν; Ο Έβολα με μια πολύ μικρή ομάδα που δεν επηρέαζε σχεδόν καθόλου τα δρώμενα στην Ιταλία του μεσοπολέμου.
    Κάποιες ομάδες εσωτεριστών στα Ες-Ες. Επίσης κάποια μεμονωμένα πρόσωπα άλλοτε ηγετικά άλλοτε όχι.

    Τι συζητάμε λοιπόν;

    Να μας πουν οι "παγανιστές" ότι υιοθετούν τις απόψεις του Μπενουά ή του Έβολα, να το συζητήσω, ναι (αν και οι δυο τους δεν ήταν εθνικοσοσιαλιστές). Να μας πουν ότι αντλούν έμπνευση από τις μειοψηφίες του παρελθόντος να το δεχτώ και αυτό. Στο Άρμα παλιά είχαν την εντιμότητα και το έλεγαν.

    Άλλο είναι όμως να το παίζουν "γνήσιοι" και "υπεράνω", οι της μειοψηφίας ώ μειοψηφία, επειδή μεγάλωσαν με τις μασονικές φυλλάδες του Ρασιά ή επειδή τους έλιωσαν τα μυαλά οι διάφοροι δάσκαλοι.

    Άλλο πάλι που μιλάνε με ύφος εκσυγχρονιστή και υποστηρίζουν τη μοντέρνα βιβλιογραφία. Εντάξει, τότε να υιοθετήσουμε και τη μοντέρνα βιβλιογραφία του Γκέλνερ και του Φουκώ και του Ντεριντά και της Ρεπούση και να λέμε ότι τα έθνη είναι κοινωνικές κατασκευές και ότι δεν υπάρχουν βιολογικά φύλα και όλα όσα υποστηρίζουν οι μοντέρνοι συγγραφείς της παγκοσμιοποίησης.

    Αρκετά με το αστείο. Είστε παγανιστές κύριοι; Πολύ ωραία, σεβαστό. Όπως ήταν σεβαστός πάντα ο Γιαλαμάς και άλλοι παλιοί συναγωνιστές. Δεν θα χρησιμοποιήσετε όμως την θεολογική σας διαφορά για να περάσετε στο χώρο όλη την προπαγάνδα του εκσυγχρονισμού. Αν δεν πιστεύετε στη συνέχεια του ελληνικού έθνους και στην αξία του μεσαιωνικού ελληνισμού, βρείτε άλλο έθνος και αφήστε εμάς τους καλόγερους στον παλιό μας φασισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανεξιθρησκεία είναι βασικό συστατικό των 2 Επαναστάσεων της Ευρώπης. Ο Έβολα επηρέασε την μεταπολεμική γενιά σε τέτοιο βαθμό που τον διάβαζαν και τον διαβάζουν φανατικά άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ιδέες αυτές. Τώρα για τα ες ες θέλει ανάλυση το θέμα. Αφήστε στην άκρη αυτά που σας χωρίζουν και βρείτε αυτά που σας ενώνουν. Ούτε μασάμε τα λόγια μας ούτε τίποτα. Ο Ρασσιάς δεν είχε ποτέ κάποια σχέση με τους φασίστες κ.α. Εκτιμούσε όμως βαθύτατα τον Έζρα Πάουντ και τον Γιούκιο Μίσιμα προς φρίκη των αντιφασιστών ενώ πάντα είχε το θάρρος της γνώμης του απέναντι σε όλους όσους τον αμφισβητούσαν. Μην είσαι ισοπεδωτικός στα συμπεράσματα σου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/12/20 10:35 π.μ.

      Συμφωνώ μαζί σου στο πρώτο στάδιο του σχολίου δλδ ότι ο εθνικοσοσιαλισμός πρέπει να υπερασπιστεί την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση που έχει ριζώσει για χρόνια στον λαό μας. Όχι όμως ρε φίλε να κλείνουμε τα μάτια στον ανθελληνισμό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Νεωτερικότητα ήταν και ο Κοραής, νεωτερικότητα ήταν και ο Γιαννόπουλος ; Η ιστορία είναι αμείλικτη και καλά θα κάνουμε να πάψουμε να ζούμε με ψευδαισθήσεις

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος10/12/20 12:41 μ.μ.

    Το ζήτημα της αξιολόγησης της βυζαντινής αυτοκρατορίας είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν μπορεί να αναχθεί σε καθαρά θρησκευτικό ζήτημα (χριστιανισμός - παγανισμός) όπως προσπαθούν κάποιο να το κάνουν να φανεί. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος χριστιανός για να θεωρεί μέγιστο ιδεολογικό και ιστορικό σφάλμα την τυφλή καταδίκη του Βυζαντίου. Ο (μέγιστος) Έβολα θα γελούσε με την καρδιά του αν άκουγε τις μομφές κάποιον που φαίνεται να μην κατανοούν τα στοιχειώδη για την παραδοσιακή αντίληψη της αυτοκρατορίας. Κριτική στο Βυζάντιο μπορεί να γίνει σε πολλούς τομείς αλλά το να μένουν κάποιοι στο ότι η αυτοκρατορία αποκαλείτο "Ρωμαική" και όχι "ελληνική" ή στο ότι ήταν "πολυφυλετική" είναι κωμικό και λέει πολλά για το επίπεδό της κατανόησής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.