Γαλλία, Φεβρουάριος του 1934: Εθνικιστές και Κομμουνιστές ενάντια στην κομματική πολιτική (https://samuraithsdyshs.wordpress.com/)

 

«Οι ηγέτες ανακατεύτηκαν μεταξύ τους όπως έκαναν οι στρατιώτες. Γιατί οι στρατιώτες Clérence, ανακατεύτηκαν σε εκείνη την πλατεία. Είδα κομμουνιστές δίπλα σε ακτιβιστές της ακροδεξιάς. Τους κοιτούσαν, τους παρατηρούσαν προβληματισμένους, με μια παράξενη επιθυμία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Για πολύ λίγο, δεν συναντήθηκαν σε ένα ταραχώδες μείγμα όλα τα αρώματα της Γαλλίας. Καταλαβαίνεις, Clérence; Τρέξε στους νέους κομμουνιστές, υπέδειξε τους τον κοινό εχθρό όλων των νέων, τον παλιό διεφθαρμένο ριζοσπαστισμό». 

Αυτό, ο Drieu La Rochelle ένας από τους Γάλλους συγγραφείς του «Φασιστικού Ρομαντισμού», γράφει στο έργο του “Gilles”, που κυκλοφόρησε το 1939 από τις εκδόσεις Gallimard και λογοκρίθηκε από την κυβέρνηση της Τρίτης Δημοκρατίας. 

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1934 στο Παρίσι στην Place de la Concorde, για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο έμβλημα της κομματικής πολιτικής, το Palais-Bourbon (Παλάτι των Βουλευτών) και ενάντια στην κυβέρνηση του ριζοσπάστη - σοσιαλιστή Daladier, που οι ακτιβιστές της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς ενώθηκαν. 

Ήταν όλοι εκεί, οι «Camelots du Roi’, οι ακτιβιστές της Action Francais (του μοναρχικού-παραδοσιακού κινήματος του Charles Maurras), άλλοι εθνικιστές μικρότερων κινημάτων και οι νέοι εργάτες της «κόκκινης ζώνης», μέλη των Jeunesses Patriotes και κομμουνιστές αγωνιστές, πρώην αγωνιστές και άνεργοι, όλοι μαζί στους δρόμους.

Μια περίεργη λαοθάλασσα σαράντα χιλιάδων διαδηλωτών που βαδίζουν ενάντια στο σύμβολο της εξουσίας, τραγουδώντας τη “Μασσαλιώτισσα” οι μεν και την Internationale οι δε, κυματίζοντας την τρίχρωμη και την κόκκινη σημαία, φωνάζοντας «Ζήτω η Γαλλία» οι πρώτοι , και «Οι Σοβιετικοί παντού» οι δεύτεροι, «θάνατος στους κλέφτες του καθεστώτος» όλοι μαζί! 

Για μερικά χρόνια η Γαλλία ταραζόταν από ένα από τα πιο συγκλονιστικά σκάνδαλα στην ιστορία της, την «υπόθεση Stavisky», που είχε εμπλέξει και παρασύρει δεκάδες πολιτικούς, τραπεζίτες, δικαστές και δημοσιογράφους. 

Ο Sergio Alexandre Stavisky, ένας επιτυχημένος χρηματιστής με εγκληματικό παρελθόν, χάρη στις πολιτικές του διασυνδέσεις και τις φιλίες που δημιουργήθηκαν με το κοινοβουλευτικό περιβάλλον της Τρίτης Δημοκρατίας, κατάφερε να εγγυηθεί την ατιμωρησία για τις παράνομες διακινήσεις του, οι οποίες κυμαινόταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών μέχρι χρηματικές απάτες, τον έλεγχο του τζόγου και άλλα. 

Κλασικές περιπτώσεις καπιταλιστών αρπακτικών που υπάρχουν έντονα και σήμερα. Παρά τους πολυάριθμους φακέλους που είχαν συσσωρευτεί πάνω του, ο Stavisky φαινόταν απαράβατος. Το ανάποδο θα ήταν περίεργο.

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...

2 σχόλια:

  1. Ήταν μια καλή αναλαμπή, κάποιες ελπίδες γεννήθηκαν τότε. Αλλά η αριστερά ακόμη μια φορά ακολούθησε τις εντολές των αφεντικών. Έτσι ολα πήραν αλλω τροπη. Σε αυτές τις μάχες έλαβαν μέρος όλοι οι διανοούμενοι ελπίζοντας σε κάτι καλό ενάντια στην αστικη δημοκρατια. Ταυτόχρονα εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα φασιστικα καθεστώτα της εποχής. Διαβάζοντας ημερολόγια, μυθιστορηματα των πρωταγωνιστων, μένεις έκπληκτος από τις περιγραφές αλλά και από τις σκέψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/11/23 8:15 π.μ.

    Φαιοκόκκινη κλωτσιά σε κράτος και αντιφά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.