Ιράν: 15 Φρουροί της Επανάστασης νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας.


Δεκαπέντε μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης περιλαμβάνονται στους 42 νεκρούς της επίθεσης αυτοκτονίας στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουτσιστάν του νοτιοανατολικού Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ραδιόφωνο.


Τα ιρανικά μέσα έκαναν μέχρι σήμερα λόγο για έξι ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης νεκρούς κατά την επίθεση της Κυριακής, την αιματηρότερη στο Ιράν από τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο (1980-1988), χωρίς να αναφέρουν πόσοι άλλοι Φρουροί σκοτώθηκαν.


«Ο αριθμός των Φρουρών της Επανάστασης που έγιναν μάρτυρες ... κατά την τρομοκρατική ενέργεια στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν είναι δεκαπέντε», μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι οι Φρουροί οργανώνουν σήμερα τελετή στη μνήμη τους στην Τεχεράνη.


Ο υπαρχηγός των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Νουράλι Σουστάρι και ο διοικητής τους στο Σιστάν - Μπαλουτσιστάν στρατηγός Ρατζαμπάλι Μοχαμαντζαντέχ περιλαμβάνονται στους νεκρούς.


Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η σουνιτική οργάνωση Τζουντολάχ (Στρατιώτες του Θεού), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.


Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι η οργάνωση υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ότι διατηρεί δεσμούς με το σουνιτικό Πακιστάν. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.


Η επίθεση αντανακλά την αυξανόμενη αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή του νοτιοανατολικού Ιράν που συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η φτωχή επαρχία του Σιστάν - Μπαλουτσιστάν κατοικείται από σουνίτες, που αποτελούν μειονότητα στο σιιτικό Ιράν και αποτελεί θέατρο βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας, μπαλούχους σουνίτες και βαριά οπλισμένους εμπόρους ναρκωτικών.


Ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας Εσμαΐλ Αχμάντι - Μογαντάμ δήλωσε ότι η επίθεση της Κυριακής είναι ξένης προέλευσης και φέρει τα ίχνη δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Fars.


«Στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν θα εφαρμοσθούν ειδικά σχέδια ασφαλείας και οι γειτονικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μαζί θα λάβουμε την απόφαση να αντιμετωπίσουμε του αντάρτες, τους τρομοκράτες και τους λαθρεμπόρους», είπε.


Οι φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα πιστό, στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εχει αναλάβει την τήρηση της ασφάλειας σε σημαντικές συνοριακές περιοχές και η εξουσία του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.


Η οργάνωση Τζουντολάχ, η οποία κατηγορεί την ιρανική κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων εναντίον των σουνιτών στην νοτιο - ανατολική περιοχή του Ιράν, έχει κατηγορηθεί για πολλές αιματηρές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.


Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στην ίδια περιοχή τον περασμένο Μάιο, με 25 νεκρούς και δηλώνει ότι μάχεται για τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας του Ιράν.


Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων απέναντι σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.