Ιράν: 15 Φρουροί της Επανάστασης νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας.


Δεκαπέντε μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης περιλαμβάνονται στους 42 νεκρούς της επίθεσης αυτοκτονίας στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουτσιστάν του νοτιοανατολικού Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ραδιόφωνο.


Τα ιρανικά μέσα έκαναν μέχρι σήμερα λόγο για έξι ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης νεκρούς κατά την επίθεση της Κυριακής, την αιματηρότερη στο Ιράν από τον ιρανο-ιρακινό πόλεμο (1980-1988), χωρίς να αναφέρουν πόσοι άλλοι Φρουροί σκοτώθηκαν.


«Ο αριθμός των Φρουρών της Επανάστασης που έγιναν μάρτυρες ... κατά την τρομοκρατική ενέργεια στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν είναι δεκαπέντε», μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι οι Φρουροί οργανώνουν σήμερα τελετή στη μνήμη τους στην Τεχεράνη.


Ο υπαρχηγός των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Νουράλι Σουστάρι και ο διοικητής τους στο Σιστάν - Μπαλουτσιστάν στρατηγός Ρατζαμπάλι Μοχαμαντζαντέχ περιλαμβάνονται στους νεκρούς.


Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η σουνιτική οργάνωση Τζουντολάχ (Στρατιώτες του Θεού), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας.


Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι η οργάνωση υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ότι διατηρεί δεσμούς με το σουνιτικό Πακιστάν. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.


Η επίθεση αντανακλά την αυξανόμενη αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή του νοτιοανατολικού Ιράν που συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η φτωχή επαρχία του Σιστάν - Μπαλουτσιστάν κατοικείται από σουνίτες, που αποτελούν μειονότητα στο σιιτικό Ιράν και αποτελεί θέατρο βομβιστικών επιθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας, μπαλούχους σουνίτες και βαριά οπλισμένους εμπόρους ναρκωτικών.


Ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας Εσμαΐλ Αχμάντι - Μογαντάμ δήλωσε ότι η επίθεση της Κυριακής είναι ξένης προέλευσης και φέρει τα ίχνη δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων Fars.


«Στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν θα εφαρμοσθούν ειδικά σχέδια ασφαλείας και οι γειτονικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μαζί θα λάβουμε την απόφαση να αντιμετωπίσουμε του αντάρτες, τους τρομοκράτες και τους λαθρεμπόρους», είπε.


Οι φρουροί της Επανάστασης είναι επίλεκτο στρατιωτικό σώμα πιστό, στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εχει αναλάβει την τήρηση της ασφάλειας σε σημαντικές συνοριακές περιοχές και η εξουσία του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.


Η οργάνωση Τζουντολάχ, η οποία κατηγορεί την ιρανική κυβέρνηση για εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων εναντίον των σουνιτών στην νοτιο - ανατολική περιοχή του Ιράν, έχει κατηγορηθεί για πολλές αιματηρές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.


Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτικού τεμένους στην ίδια περιοχή τον περασμένο Μάιο, με 25 νεκρούς και δηλώνει ότι μάχεται για τα δικαιώματα της σουνιτικής μειονότητας του Ιράν.


Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων απέναντι σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου