"Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα" (Νίκος Καζαντζάκης)

2 σχόλια:

 1. Άλκηστη23/4/14 3:07 π.μ.

  Πολύ ενδιαφέροντα και σπάνια δυστύχως άρθρα για τον χώρο. Μια φωτεινή εξαίρεση μέσα στη σαπίλα ακροδεξιού (ψευτο)εθνικιστικού μισογυνισμού. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ πλήρως αλλά είναι πραγματικά από τις καλύτερες προσπάθειες να ανοίξουν μάτια και μυαλά , σε ένα θέματα δυστυχώς ταμπού για τους περισσότερους Εθνικιστές. Βλέπετε αν μιλήσει μια γυναίκα ανοιχτά και με θάρρος για αυτά, είτε θα δεχτεί περιφρονητικά απαξιωτικά σχόλια (στην καλύτερη) είτε λεκτική ή ακομά και σωματική βία ( "αν το παρακάνει" σύμφωνα με αυτούς).
  Σύμφωνα με ποιους; Με αυτούς που θεωρούν ότι η γυναίκα δεν είναι ικανή για τίποτα παρά μόνο για την κουζίνα. Με αυτούς που δεν ασχολούνται καθόλου με τη σωματική και συναισθηματική ικανοποίηση της γυναίκας, πάνε και ξενοπηδάνε (συνήθως αλλοδαπές στα μπουρδέλα) και μετά όταν η γυναίκα ξενερώσει και τους αφήσει ή/και βρει κάποιον που την ικανοποιεί (και πώς να μην ;;;) τη βγάζουν και πούτανα, προσπαθούν να την ξεφτιλίσουν και εγωιστικά (από δικιά τους ψυχολογική άμυνα προφανώς) προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιδείξουν τον αντρισμό τους (όταν και όποτε το θυμούνται).

  Δε σας κρύβω ότι κάποια από τα παραπάνω είναι και δικά μου βιώματα (και όχι μόνο). Οι όποιες προσπάθειες για συζήτηση κόβονται γρήγορα με τσιτάτα του στυλ "άσε τα φεμινιστικά, να πας να σε γαμήσει κανένας αναρχικός αν θες ισότητες", "τι είσαι εσύ λεσβία;;" και άλλα τέτοια "χαριτωμένα". Δεν είμαι φεμινιστρία και δεν συμφωνώ με την εξομοίωση των φύλων αλλά κάθε ιδεολογία πατάει σε κάποια κένα και σε κάποιες ανάγκες, απλοί πασίγνωστοι νόμοι δράσης-αντίδρασης, και επίσης ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι ιδεολογίες όταν εκφράζονται από σοβαρά άτομα έχουν κάποια στέρεα θεμέλια.

  Έτσι λοιπόν μια γυναίκα μπορεί να είναι πολεμίστρια, επιστήμονας, καλλιτέχνις, πολιτικός, γιατρός, και να είναι αποτελεσματική και λειτουργική όσο ένας αντράς, και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, όπως στους άνωθι παρατιθέμενους συνδέσμους, και υπάρχουν ακόμα περισσότερα τέτοια παραδείγματα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς παλιότερα οι γυναίκες ήταν κοινωνικά αποκλεισμένες από την πρόσβαση στη γνώση ή από τη δυνατότητα εξάσκησης κάποιου ταλέντου ή κλίσης που δεν ταίριαζε στους κομπλεξικούς ηθικολογούς της εποχής.

  Και για να προλάβω τους όποιους συντηριτικούς ηθικολόγους, τα παραπάνω δεν συνιστούν εξομοίωση των φύλων καθώς μια γυναίκα, όπως και ένας άντρας όχι μόνο μπορούν αλλά θα έπρεπε να είναι πολυδιάστατα όντα, χωρίς αυτό να σημαίνει την απώλεια της θηλυκότητας ή της αρρενωπότητας αντίστοιχα !. Η ιδιότητα του γιατρού ή του μηχανικού ή του πιλότου δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενη με τη θυληκότητα μιας γυναικάς,οι ρόλοι των φύλων δεν είναι άκαμπτοι (πέρα από πολυ συγκεκριμένες πτυχές της ζωής) και συχνά η επιβολή συγκεκριμένων ρόλων και προτύπων αντί να εξυπηρετούν κάποιον ανώτερο σκοπό απλά περιορίζουν και δημιουργούν νευρώσεις και συμπλέγματα και στα δύο φύλα.

  Δεν με ενδιαφέρει να ενστερνιστεί κάποιος/κάποια την οπτική μου, παρά μόνο να σκεφτεί, να συζητήσει, να ζυμωθεί.  ΑπάντησηΔιαγραφή