Αυτόνομοι Συναγωνιστές τίμησαν την μνήμη του Λέοντος Σγουρού.Στην πεδιάδα της Κορινθίας και σε ύψος 575 μέτρων δεσπόζει επιβλητικός ο Ακροκόρινθος ο βράχος που στάθηκε αιώνιος φρουρός απέναντι στους εισβολείς. Τόπος γεμάτος ιστορία από την εποχή του Βελλεροφόντη μέχρι και σήμερα. 

Εκεί τον Ιούλιο του 1208 ο Πολέμαρχος του Ελληνισμού Λέοντας Σγουρός, το λιοντάρι της Αρβανίτικης πολεμικής παράδοσης βρίσκει τον θάνατο, μαζί με τον Ίππο που τον ακολουθεί ως πιστός σύντροφος του σε όλες τις μάχες ενάντια στους Φράγκους και στο ανθελληνικό ιερατείο της βυζαντινής περιόδου. Αρνείται να δεχτεί την ήττα και την προδοσία τόσο από τους ξένους εισβολείς όσο και από τους ντόπιους συνεργάτες τους. Με το ματωμένο ξίφος υψωμένο στον ΗΛΙΟ και ενώ έχει καλύψει τα μάτια του συμπολεμιστή του, πέφτει από τα τείχη και περνάει στην αθανασία και στους θρύλους της φυλής. 


Αυτόνομοι Συναγωνιστές την 19η Ιουλίου 2015 βρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης για τον Λέοντα Σγουρό και έφεραν στο νου τους την Θυσία ενός Πολεμιστή του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, τον οποίο ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν και τιμούν.

Λέων Σγουρός: Αθάνατος!«Όταν του κόσμου ο βασιλιάς οδεύει προς τη δύση
και πέφτουν οι εκατόπηχες σκιές του Ακροκορίνθου
στ’ απόγκρεμα και στα ριζά του τιμημένου κάστρου
κι έρχεται απρόσμενα πυκνή η δειλινή αποσκιούρα,
τότε ξυπνάνε στο βουνό οι μνήμες κι οι νεράιδες,
κι ακούς τη νύχτα κλάματα, θρήνους και μοιρολόγια
παιδιών, αντρών και γυναικών, που αέναα σαλεύουν
στο περιγύρι του καστριού, λες και σε ξόδι πάνε...
Μα πλειότερον ο καλπασμός μακραντηχάει αλόγου,
που καβαλάει ο Σγουρός με τη γλυκιά του Ρήνα»Θερμές ευχαριστίες στους συναγωνιστές Β.Π. και Β.Μ. για τις φωτογραφίες καθώς και στον συναγωνιστή Σ.Π. για την ιστορική συνεισφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου