Σοσιαλισμός ή Θάνατος ! Sosialismo o Muerte !

του Τήλεφου

Το 1959 υπήρξε μια χρονιά ορόσημο για την πάλη ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον Καπιταλισμό. Στην Κούβα η λαϊκή εξέγερση συντρίβει τον Μπατίστα και δίνει ένα δυνατό χτύπημα στην αλαζονεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μάχη του Kουβανικού αντάρτικου είναι οδηγός για τα επαναστατικά κινήματα στην Νότια Αμερική. Στις 2 Ιανουαρίου του 1959 τα Επαναστατικά στρατεύματα είναι στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Την ίδια χρονιά το Εθνικοεπαναστατικό κίνημα της ΕΟΚΑ συντρίβει τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό. Οι κρεμάλες των Άγγλων δεν κάμπτουν τον αγωνιστικό παλμό των ανταρτών. Οι στρατιωτικές τακτικές της ΕΟΚΑ το αντάρτικο πόλεων στην Κύπρο αποτελούν παράδειγμα για ακτιβιστικές επαναστατικές οργανώσεις της Ευρώπης ( IRA κλπ ) για τα επόμενα χρόνια.

Στις 13 Μαρτίου του 1959 οι αντάρτες παρευλάνουν στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Δύο διαφορετικά σημεία στον πλανήτη δύο ήττες για τον Ιμπεριαλισμό.

Τι κοινό έχουν τα δυο αυτά κινήματα ;

Κοινή ταξική βάση , κοινοί στόχοι , κοινοί αγώνες , κοινοί εχθροί.



Πορεία προς την Αβάνα Ιανουάριος 1959


Σπάζοντας τις αλυσίδες του ιμπεριαλιστικού ζυγού στη Λατινική Αμερική , η Κουβανική Επανάσταση ( 1 Ιανουαρίου 1959 ) οδήγησε στην εγκαθίδρυση του πρώτου Σοσιαλιστικού κράτους στο δυτικό ημισφαίριο. Ήταν μια ιστορική καμπή για την περιοχή αυτή του κόσμου. Μια νέα ισορροπία δυνάμεων είχε δημιουργηθεί, ύστερα από την εξασθένηση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος , την ανάπτυξη της ισχύος του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, καθώς και την αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών απέναντι στην Κούβα.

Οι αιτίες που προκάλεσαν την επαναστατική έκρηξη στην Κούβα ήταν η κυριαρχία του φεουδαρχισμού και η ασυδοσία του αμερικανικού κεφαλαίου, που φρέναραν την ανάπτυξη της κουβανικής οικονομίας , η χρόνια ανεργία , η φτώχεια , η έλλειψη δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Οι αντιθέσεις στους κόλπους της κουβανικής κοινωνίας έγιναν ιδιαίτερα έντονες μετά την εγκαθίδρυση , το 1952 , της δικτατορίας του Μπατίστα , που εξαπέλυσε κύμα τρομοκρατίας και πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Τελικά, στη δικτατορία αντιτάχτηκαν όλες σχεδόν οι κοινωνικές ομάδες της χώρας : βιομηχανικοί εργάτες και εργάτες γης , μικρομεσαίοι αγρότες , διανοούμενοι και τα ριζοσπαστικά στρώματα. Μια ομάδα νέων , οργάνωσε επίθεση στους Στρατώνες Μονκάδα στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, στις 26 Ιουλίου 1953 .

Το γεγονός είχε μεγάλη επίδραση στην εσωτερική πολιτική κατάσταση και σημείωσε την αρχή του ενόπλου αγώνα εναντίον της τυραννίας, Το Δεκέμβρη του 1956, μια ομάδα επαναστατών , στο Μεξικό στην οποία εντάχτηκε και ο Τσε Γκεβάρα , αποβιβάστηκε στην Κούβα, για να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της δικτατορίας. Η ομάδα αυτή σχημάτισε ανταρτικό απόσπασμα στην Σιέρρα Μαέστρο.

Ενισχύοντας τις τάξεις του από τον ντόπιο πληθυσμό, κυρίως εργάτες και χωρικούς, το απόσπασμα αναπτύχθηκε βαθμιαία, για να αποτελέσει τον Επαναστατικό Στρατό , που άρχισε σημαντικές επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων . Ο στρατός του δεχόταν διαδοχικές ήττες , και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1958, ουσιαστικά έπαψε να προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση εναντίον των επαναστατών. Την 1η Ιανουαρίου 1959, η κυβέρνηση Μπατίστα έπεσε.

Ενάντια στον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό.


Πορεία στην Λευκωσία Μάρτιος 1959


Tο ξημέρωμα της 1ης Απριλίου 1955 ήταν διαφορετικό. Ακούστηκαν πολλές εκρήξεις βομβών σε όλες τις πόλεις , φυλλάδια γέμισαν τους δρόμους καλώντας τους Έλληνες της Κύπρου να ξεσηκωθούν , μαθητές χύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες. Οι αποικιοκράτες, απορημένοι, αμόλησαν τους χαφιέδες στους δρόμους και στα καφενεία. Μετά από λίγες μέρες οι Άγγλοι ήταν βέβαιοι πως άρχιζε το τέλος της παντοδυναμίας τους.


Οι Έλληνες της Κύπρου, παίρνοντας την σκυτάλη από τους προγόνους τους του 1821, απαιτούσαν ελευθερία η θάνατο. Με λιανοτούφεκα , κυνηγετικά και ελάχιστα αυτόματα του 1940 που έφτασαν από την Ελλάδα, τα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ έστηναν ενέδρες στους Άγγλους στρατιώτες , προκαλούσαν δολιοφθορές στα στρατόπεδά τους και ενοχλούσαν συνεχώς, με κάθε τρόπο και μέσο, τον αποικιοκράτη δυνάστη. Θέλοντας να καταστείλουν την επανάσταση, οι αφέντες Άγγλοι μετέφεραν στο νησί περισσότερα στρατεύματα, έκτισαν φυλακές και κρατητήρια , ανύψωσαν την αγχόνη με τον φοβερό της βρόχο.



Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμυθιά.


Κι εκεί μέσα στη φυλακή , μεταξύ κελιού και αγχόνης , μεταξύ ζωής και θανάτου, γράφεται μία χρυσή σελίδα του Κυπριακού έπους, μία λάμψη στο πάνθεο των Ελλήνων ηρώων. Η αγχόνη άρχισε να ανατριχιαστικό της έργο, όμως η αποικιακή ηγεσία αντίκρισε με δέος τους καταδικασμένους σε θάνατο αγωνιστές, να προχωρούν προς το ικρίωμα τραγουδώντας ύμνους προς την ελευθερία Οι απαγχονισθέντες αγωνιστές δεν λιποψύχησαν μπροστά στην αγχόνη , δεν τους το επέτρεψε η ελληνική τους περηφάνια να τους σύρουν εκεί οι υποτακτικοί των Άγγλων . Δεν τους λύγισαν τα βασανιστήρια, ούτε οι στερήσεις, δεν τους έκαμψε η ψυχολογική πίεση των βασανιστών τους , δεν δείλιασαν ακούγοντας τη προηγούμενη μέρα το φοβερό ήχο της αγχόνης την ώρα της εκτέλεσης του συντρόφου τους. Εκείνος ο ήχος της θηλιάς , όταν τέντωσε το σχοινί για να πάρει τη ζωή του συμπολεμιστή τους , λύγιζε ακόμη και τ' άψυχα σίδερα, όμως δεν στάθηκε ικανός να λυγίσει τους αντρειωμένους αντάρτες της ΕΟΚΑ.




Κανένα απ' αυτά τα παλικάρια δεν δείλιασε. Από κανέναν δεν απέσπασαν ούτε μία πληροφορία οι Άγγλοι. Έτσι απλά προτίμησαν το θάνατο από την ατίμωση , την αρετή από την καλοπέραση, τη λεβεντιά από τη δειλία. Έτσι απλά πορευτήκανε μερικά μέτρα από το κελί τους μέχρι την αγχόνη για να μπουν στο πάνθεο των ηρώων και στην αθανασία. Οι επαναστατημένοι, όμως , συνέχιζαν απτόητοι να κτυπούν στρατιωτικούς στόχους , γράφοντας με το αίμα τους ένα ακόμα έπος για την μακρόχρονη ελληνική ιστορία της Κύπρου. Παρά τις προσπάθειες των αποικιοκρατών, οι επαναστατημένοι δεν λύγιζαν. Κτυπούσαν και ξανακτυπούσαν τα αγγλικά στρατόπεδα, τα αγγλικά στρατεύματα τα αγγλικά συμφέροντα.




Περπάτησαν μόνοι από τα κελιά των μελλοθανάτων μέχρι τον τόπο της εκτέλεσης και αν δεν ήταν πισθάγκωνα δεμένοι με χειροπέδες θα έπαιρναν οι ίδιοι με τα χέρια τον βρόχο και θα τον έβαζαν στο λαιμό τους. Θεωρούσαν την ακριβή ζωή τους πιο μικρή από τον πόθο της λευτεριάς . Μπορούσαν να προδώσουν τους συναγωνιστές τους, να πάρουν ένα μεγάλο ποσό για αμοιβή και να φύγουν με την οικογένειά τους για την Αγγλία. Όμως η Ελληνική ψυχή τους το απαγόρευε.



Νέες κρεμάλες από τους Άγγλους.
Τώρα σειρά έχουν οι αντάρτες της ΕΟΚΑ.
Η Καραμανλική Δεξιά δολοφονεί Εθνικοεπαναστάτες φοιτητές στους δρόμους της Αθήνας.


Και έμειναν στον τόπο της μάχης για να γίνουν ολοκαύτωμα σε υπόγεια κρησφύγετα , για να πέσουν νεκροί, διάτρητοι από σφαίρες σε αγιασμένους από το αίμα τους αχυρώνες. Γνώριζαν καλά πως με τον θάνατό τους θα φωτιζόταν περισσότερο ο ήλιος της δικαιοσύνης, τον οποίον επιθυμούσαν να εγκαταστήσουν πάνω από την πατρίδα. Ξεφτίλισαν τον ίδιο το θάνατο, μεθυσμένοι από το γλυκό κρασί που οι Έλληνες μπορούν να φτιάχνουν εδώ και αιώνες , όταν η πατρίδα το απαιτεί.



Κύπρος 1959

Προτείνουμε το βιβλίο του Βία Λειβαδά "Κύπριοι και Ιρλανδοί κατάδικοι στις φυλακές της Αγγλίας 1956-1959".

Κούβα 1959


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.