Οταν ο Τσίπρας πόζαρε με τους Μίλερ και Σπέκχαρντ.


του Παναγιώτη Τζένου


«Οι δηµόσιες τράπεζες δεν υπάρχουν για να διασώζουν τους φίλους σας και τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ από το φαλιµέντο ή οµοτράπεζους πολιτικών προσώπων που διοργανώνουν ευχάριστα γεύµατα στο Ζάππειο».

Εχει περάσει καιρός από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε µε την παραπάνω φράση τον τότε υπουργό Οικονοµικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στη Βουλή για το σκάνδαλο της Proton Bank και χρέωνε στην «εγχώρια διαπλοκή» τον φυλακισµένο σήµερα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον πρώην πρέσβη και πρόεδρο της τράπεζας, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Προφανώς, ο 38χρονος σήµερα πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε µε την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι αυτά ίσχυαν «last year».

Τώρα, ο κ. Τσίπρας αγνόησε παντελώς τις συνιστώσες εσωτερικού, που ξεσάλωσαν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις οβιδιακές µεταµορφώσεις του, και επέλεξε να καλλιεργήσει το διεθνές προφίλ του, εισάγοντας στην Κουµουνδούρου µια νέα συνιστώσα: αυτή του… εξωτερικού.





Ενα από τα σηµαντικότερα στιγµιότυπα της περιοδείας του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι η επίσκεψη στο γνωστό πια, λόγω θορύβου και τυµπανοκρουσιών, American-Hellenic Institute, στις 22 Ιανουαρίου. Μια επίσκεψη και συνεστίαση που όσοι δηµοσιογράφοι παρακολούθησαν απέφυγαν - γιατί άραγε; - διακριτικά να αναδείξουν. Η συγκεκριµένη όµως εκδήλωση κάθε άλλο παρά δευτερεύουσας σηµασίας είναι, αφού σε αυτή µεταξύ των άλλων συµµετείχαν δύο πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους κ.κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Τόµας Μίλερ, από όπου και το φωτογραφικό στιγµιότυπο που παρουσιάζουν σήµερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».


Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πάσχισε να αποτινάξει τον χαρακτηρισµό του ριζοσπάστη που του απέδιδαν τα αµερικανικά ΜΜΕ, προχώρησε σε µια µάλλον ριζοσπαστική κίνηση για τα δεδοµένα της ελληνικής Αριστεράς, αφού δεν δίστασε να φωτογραφηθεί περιχαρής µε τους δύο ισχυρούς πρώην διπλωµάτες.


ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Το συγκεκριµένο τετ-α-τετ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόµµατος, µε αποτέλεσµα να εκδηλωθεί και µια «µίνι» ανταρσία, καθώς τόσο η «Αυγή» όσο και το ραδιόφωνο του κόµµατος επέλεξαν να µην καλύψουν τη συγκεκριµένη συνάντηση και -κυρίως- να αγνοήσουν τις επίµαχες φωτογραφίες. Η κριτική που ασκήθηκε αφορά το γεγονός ότι η παρουσία των δύο πρώην υψηλόβαθµων Αµερικανών διπλωµατών στην Αθήνα συνδέθηκε µε σειρά «σκοτεινών» υποθέσεων διαπλοκής.

Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Μίλερ, ο οποίος µετά την αποχώρηση από τα καθήκοντά του, δεν έµεινε πρέσβης επί τιµή, αλλά συµµετέχει ως επικεφαλής του γραφείου της Ουάσιγκτον, του Independent Diplomat (ιδιωτικής διπλωµατικής οργάνωσης), έχοντας µεταξύ άλλων αναλάβει και project για λογαριασµό του ψευδοκράτους της Κύπρου, είχε εµπλακεί στους χειρισµούς της αµαρτωλής υπόθεσης του C4I. Σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα της εποχής, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ, ο «σκληρός» κ. Μίλερ, ο οποίος άνοιγε µε ευκολία πόρτες υπουργικών γραφείων, προωθούσε αµερικανικές εταιρείες όπως τη Lockheed Martin, καθώς και τη Μotorola, που ήταν, σηµειωτέον, σε συµµαχία µε την Intracom, αλλά ενεπλάκη στην επιβολή ενός συστήµατος που, ενώ µας κόστισε πανάκριβα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ούτε παραδόθηκε στο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004.

Ο έτερος της συντροφιάς είναι ο κ. Σπέκχαρντ, κουµπάρος του τρόφιµου του Κορυδαλλού σήµερα, Ελληνα µεγαλοεπιχειρηµατία, µε ισχυρές προσβάσεις στην Ουάσιγκτον, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο κ. Σπέκχαρντ είχε µάλιστα αναλάβει πρόεδρος του ∆.Σ. της Proton Bank σε µια περίοδο που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβληµα στις σχέσεις του κ. Λαυρεντιάδη και του δεύτερου µεγάλου µετόχου της Proton, Aντ. Aθανάσογλου. Οι επαφές, βέβαια, µε τον κύριο Σπέκχαρντ δεν περιορίστηκαν σε αυτή τη συνάντηση, καθώς ο πρώην πρέσβης, εκτός από διευθύνων συνέταιρος στη WEM Global Investment Inc, είναι και Non-resident Senior Fellow, για τις HΠA και την Ευρώπη, του περίφηµου Ιδρύµατος Brookings, στο οποίο µίλησε ο κ. Τσίπρας. Στην οµιλία αυτή, η οποία µεταδόθηκε ζωντανά από το C-SPAN, το επίσηµο κανάλι του Καπιτωλίου, έδωσαν το «παρών» σηµαντικοί επιχειρηµατίες, όπως και στην οµιλία του στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Σπέκχαρντ έπαιξε ρόλο στο να ξεκλειδώσουν οι πόρτες και στο CSIS (Center for Strategic and International Studies), που θεωρείται ένα από τα κορυφαία think tanks στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριµένο ίδρυµα δεν είναι άγνωστο στη χώρα µας, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης, µε αφορµή τη χρηµατοδότηση από τον ίδιο της έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο CSIS, είχε πραγµατοποιήσει εκδήλωση στον Αστέρα Βουλιαγµένης µε προσκεκληµένο τον «ακριβοθώρητο» Ζµπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Εναν από τους πλέον αναγνωρισµένους αρχιτέκτονες της διεθνούς πολιτικής των ΗΠΑ, διαχρονικά, µαζί µε τον επίσης πολύ γνωστό Χένρι Κίσινγκερ. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να βρεθεί σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και να φωτογραφηθεί µε τους συγκεκριµένους κυρίους, δεν έµεινε ασχολίαστη. ∆εν έλειψαν, µάλιστα, και αυτοί -ακόµα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- που τον κατηγόρησαν για διπροσωπία.


για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.