Μνήμη Konstantin Rodzaevsky (11.08.1907 - 30.08.1946) & η ιστορική εξέλιξη του ιδιαίτερου Ρωσικού Φασισμού



Άρθρο ενός φίλου της συντακτικής ομάδας και συναγωνιστή, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.



Μνήμη Konstantin Rodzaevsky (11.08.1907 - 30.08.1946) & η ιστορική εξέλιξη του ιδιαίτερου Ρωσικού Φασισμού

Μετά την εδραίωση της ΕΣΣΔ, τα φασιστικά αισθήματα στη Ρωσία έμοιαζαν να είναι κρυφά και σπάνια και μετά την ήττα του λευκού στρατού, τα υπόλοιπα «δεξιά» κόμματα και οργανώσεις είτε απαγορεύτηκαν είτε διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Ο φασισμός φαινόταν να έχει λίγες ευκαιρίες εντός της νέας κομμουνιστικής υπερδύναμης. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η δυσαρέσκεια άρχισε να αυξάνεται στην καρδιά των Ρώσων εμιγκρέδων, ορισμένοι από τους οποίους εγκαταλείψαν εντελώς τη δυνατότητα επιστροφής πίσω στη πατρίδα τους ενώ άλλοι προσκολλήθηκαν στις ιδέες της αντεπανάστασης που ξεκίνησε ο Λευκός Στρατός. Από αυτές τις ομάδες είναι που ο Φασισμός στη Ρωσία προέκυψε ως τέτοιος.

Αν και υπήρχαν μερικά παραδείγματα Ρώσων εμιγκρέδων που δημιούργησαν φασιστικές ομάδες, όπως το Ρωσικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα (ROND) στη Γερμανία, η Ευρώπη αποδείχθηκε άγονο έδαφος για τον ρωσικό φασισμό. Αντιθέτως η Άπω Ανατολή και σε ορισμένο βαθμό οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν το απαραίτητο περιβάλλον για την ανάπτυξη του ρωσικού φασισμού. Ήταν η πόλη Χαρμπίν της Μαντζουρίας, σε έναν μεγάλο οικισμό Ρώσων μεταναστών, που οι Ρώσοι βρήκαν το Vozhd τους (Duce ή Führer στη ρωσική γλώσσα).

Μόνο ένας άνθρωπος, o πιο ζωηρός εκπρόσωπος του ρωσικού φασισμού, προσπάθησε να κάνει αυτό το κίνημα πραγματικότητα και να το εκδηλώσει ως ξεχωριστό πολιτικό κόμμα. Το όνομα του: Konstantin Rodzaevsky· και το όνομα του κόμματος του: All Russian Facist Party (Πανρωσικό Φασιστικό Κόμμα). Ο Rodzaevsky γεννήθηκε στην πόλη Blagoveshchensk της Άπω Ανατολής το 1907, αποτελούσε το μέλος της οικογένειας μιας σχεδόν εξαφανισμένης αστικής τάξης της Σιβηρίας. Ο πατέρας του ήταν συμβολαιογράφος με ανώτερη νομική εκπαίδευση ενώ η μητέρα του αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά της, τον Κωνσταντίνο, τον μικρότερο αδερφό του Βλαντιμίρ και τις δύο αδερφές του, Ναντέζντα και Νίνα.

Όλα άλλαξαν όταν ο νεαρός απόφοιτος, ως μέλος της Komsomol, διέφυγε από την ΕΣΣΔ στην πόλη της Μαντζουρίας. Από εκεί ξεκίνησε τη νομική και πολιτική του καριέρα. Επηρεασμένος από εθνικιστικές και αντικομμουνιστικές προσωπικότητες, ιδιαίτερα από τους G. K. Gins και N. N. Nikiforov, τους οποίους γνώριζε και παρακολουθούσε τις διαλέξεις τους, ο Rodzaevsky άρχισε να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την ιδεολογική του προσκόλληση στον φασισμό. Εκεί, μαζί με άλλους φοιτητές της Νομικής, ο Rodzaevsky γοητεύτηκε από τη φιγούρα του Μπενίτο Μουσολίνι και τους Μελανοχίτωνες. Η πειθαρχία τους και η άμεση πολιτική τους δράση θα γινόταν η κύρια έμπνευσή του για να αντιμετωπίσει το Σοβιετικό μπλοκ πίσω στην πατρίδα του. Τόσο πολύ που ο Rodzaevsky θα καταλήξει να υιοθετεί τα Μαύρα Πουκάμισα ως την επίσημη στολή του κόμματος και το μήνυμα του Μουσολίνι ως άμεση έμπνευση για τις μελλοντικές του ομιλίες και το κομματικό του πρόγραμμα.

Σύντομα, το Ρωσικό Φασιστικό Κόμμα (RFP) δημιουργήθηκε στο Χαρμπίν το 1931 και ο Rodzaevsky ανέλαβε γενικός γραμματέας. Από εκεί το Ρωσικό Φασιστικό Κόμμα πέτυχε σημαντική επιρροή σε όλη την Άπω Ανατολή. Τόσο πολύ, που μετά από τη συγχώνευση, το 1934, με την  Ρωσική Φασιστική Οργάνωση (All Russian Fascist Organization) του Ανταστάσι Βονσιάτσκι έγινε η μεγαλύτερη οργάνωση Ρώσων εμιγκρέδων. Σύντομα ο Rodzaevsky θα έδειχνε το ταλέντο του ως προπαγανδιστής και θα χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα του για την έκφραση μιας νέας παραλλαγής του φασισμού, αυτής του ρωσικού φασισμού.

Ο ρωσικός φασισμός, παρόλο που ακολούθησε τα βήματα του ευρωπαϊκού, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μοναδικό κίνημα προσαρμοσμένο στο ρωσικό ιστορικό και εθνικό πλαίσιο.  Παραλληλισμένος με τη Σιδηρά Φρουρά του Cornelius Codreanu και με την Ισπανική Φάλαγγα, ο Ρωσικός Φασισμός ήταν ρητά και σταθερά υπέρ του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Με το σύνθημα «Θεός, Έθνος, Εργασία», ο ρωσικός φασισμός διακήρυξε την ταύτιση εκκλησίας και κράτους στην ηθική και θρησκευτική αποκατάσταση του ρωσικού λαού. Στόχος του ρωσικού φασισμού ήταν να αναπτύξει μια νέα και μοναδική λύση στις καταστροφικές δυνάμεις που στοίχειωναν τη Ρωσία τόσο μετά όσο και πριν τη Ρωσική Επανάσταση.

Απορρίπτοντας τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κομμουνισμό, ο φασισμός επρόκειτο να φέρει συνοχή και ενότητα στην παρακμάζουσα άλλα άλλοτε πανίσχυρη Ρωσική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, ο ρωσικός φασισμός δεν ήταν ένα αποκλειστικά σύγχρονο φαινόμενο. Είχε τις ρίζες του βαθιά στις ρωσικές παραδόσεις οι οποίες αποκρυσταλλώθηκαν στο Πανρωσικό Φασιστικό Κόμμα και αυτό φαίνεται στο  έμβλημα του κόμματος, την τρίχρωμη κίτρινη, ασπρόμαυρη σημαία, η οποία ήταν μια άμεση αλληγορία με την παλιά σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον προσέλκυσε στις τάξεις του πρώην μέλη των «Μαύρων Εκατονταρχιών» (Black Hundreds) και μερικούς από τους επιζώντες συναγωνιστές του Ρομάν φον Ούνγκερν Στέρνμπεργκ.

Το συντεχνιακό κράτος που οραματίστηκαν οι φασίστες θα μπορούσε να ανατεθεί στον Τσάρο Alexey Mikhailovich, όταν ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε τη πρωτοτυπία ενός σύγχρονου συντεχνιακού συστήματος: ολόκληρος ο πληθυσμός της Ρωσίας ήταν οργανωμένος σε τάξεις και συνδικάτα. Το Zemsky Sobor (συνέλευση της γης), που εξέφραζε τη λαϊκή βούληση, ήταν μια συνέλευση των εκπροσώπων των μεμονωμένων τάξεων και αποτελούσε έναν πρωτότυπο σύγχρονο φορέα εκπροσώπησης εντός του συντεχνιακού κράτους. Ο Rodzaevsky δήλωσε ανοιχτά ότι μετά από μία φασιστική κατάληψη της ΕΣΣΔ, θα υιοθετούσαν τους σημερινούς κομμουνιστικούς θεσμούς αλλά θα εκδίωκαν τους Εβραίους. Με άλλα λόγια, αναγνώριζε ότι η σοβιετική οικονομική οργάνωση ήταν παρόμοια με τη φασιστική. Πίστευε στη χρήση του «σκελετού» της ΕΣΣΔ για την προώθηση του στόχου της εθνικής επανάστασης και την αποφυγή της αναρχίας. Αναφέρει επίσης ορισμένες νέες μεταρρυθμίσεις, όπως τη δημιουργία περισσότερων ελεύθερων ενώσεων των παραγωγών. Αυτό δείχνει προφανώς μία συνέχεια με τις «νεοευρασιατικές» ιδέες που αναμφισβήτητα ανέπτυξε ο Roman von Ungern Sternberg.

Ο ρωσικός φασισμός ξεκίνησε τις σφοδρές του επιθέσεις κατά της ΕΣΣΔ με αφετηρία ένα έντονο αντισημιτικό αίσθημα όπως φαίνεται από τα γραπτά του Rodzaevsky. Ο Rodzaevesky έγραψε πολλά περιβόητα αντισημιτικά βιβλία και άρθρα στις εφημερίδες του κόμματος «Наш путь» (Το μονοπάτι μας), «The Nation» (Το Έθνος) και έγραψε επίσης ένα φυλλάδιο με τίτλο «Judas's End» (Το τέλος του Ιουδαϊσμού). Ειδικότερα, το βιβλίο του «Contemporary Judeification of The World» (Η σύγχρονη Ιουδαϊοποίηση του Κόσμου) ξεχωρίζει ως το έργο του με τη μεγαλύτερη επιρροή. Δημοσίευσε επίσης άλλα αξιόλογα βιβλία, όπως το ABC of Fascism, Criticism of the Soviet State (Κριτική στο Σοβιετικό Κράτος), The Russian Way (Ο Ρωσικός Δρόμος) και The State of The Russian Nation (Το Κράτος του Ρωσικού Έθνους).

Λόγω του θαυμασμού για τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ και της συγχώνευσης με τη Ρωσική Φασιστική Οργάνωση, το Πανρωσικό Φασιστικό Κόμμα υιοθέτησε την Σβάστικα ως κομματικό σύμβολο. Για τον Rodzaevsky, η ΕΣΣΔ και η «ρωσική» επανάσταση ενορχηστρώθηκαν εξ ολοκλήρου από τους Εβραίους, τους τέκτονες και άλλες διεθνείς δυνάμεις. Οι Εβραίοι επέλεξαν τον Σοβιετικό κομμουνισμό και τον χρησιμοποίησαν για να εφαρμόσουν ένα τυραννικό ιουδαιομασονικό καθεστώς που θα γονάτιζε τον ρωσικό λαό. Οι Εβραίοι δεν ήταν μόνο ένας ξένος λαός, αλλά ένας ξένος λαός που προσπαθούσε να καταστρέψει το ρωσικό έθνος μέσω των σατανικών του επιρροών.

Αυτό οδήγησε σε διασπάσεις εντός του κόμματος, με τον πρώην επικεφαλής του RFP (Ρωσική Φασιστική Οργάνωση), Αναστάσι Βονσιάτσκι, να αποχωρήσει από το κόμμα (αργότερα συνέχισε τη συνεργασία αλλά αποχώρησε ξανά και δημιούργησε τη δική του οργάνωση στις ΗΠΑ) λόγω της αντίθεσης του προς τις αντισημιτικές θέσεις του Rodzaevsky αλλά και της ενσωμάτωση στο κόμμα κάποιων ατόμων χάρη στη πίεση των Ιαπώνων. Ο Vonsyatsky εγκατέλειψε τη νέα ομάδα και σχημάτισε το «Russian National Revolutionary Labor and Workers Peasant Party of Fascists» (Ρωσικό Εθνικό Επαναστατικό κόμμα των Φασιστών Εργατών και Αγροτών, γνωστό και ως «Πανρωσικό Εθνικό Επαναστατικό Κόμμα»)

Ο Vonsyatsky είχε διασυνδέσεις με τον Fritz Kuhn, τον ηγέτη του Γερμανοαμερικανικού Bund. Βοήθησε ακόμη και στη διάσωση του Kuhn από τη φυλακή μετά τη σύλληψή του το 1939. Σημειώνεται επίσης ότι είχε επαφές με τον William Dudley Pelley και την οργάνωση Silver Legion of America. Το 1942 ο Vonsyatsky συνελήφθη από το FBI και κατηγορήθηκε για μυστικές επαφές με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Κατηγορήθηκε για «συνωμοσία προς αρωγή της Γερμανίας του Χίτλερ» και παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 1946. Αρνήθηκε όλα τα αδικήματα και κάθε είδους πίστη στη ναζιστική Γερμανία, ισχυριζόμενος ότι ήταν μοναρχικός, μη αντισημίτης και επιπλέον ότι η χρήση της σβάστικας δεν είχε σχέση με τον Χίτλερ ή τον ναζισμό. Στις 5 Φεβρουαρίου 1965 στις 8 το πρωί ο Vonsyatsky πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Η ιδιαιτερότητα του ρωσικού φασισμού έναντι των υπολοίπων κινημάτων, ήταν ότι προέκυψε στο πλαίσιο μιας Σταλινικής ΕΣΣΔ ενώ ο ιταλικός και ο γερμανικός ομόλογος του προέκυψε μέσα σε ένα φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα. Ως εκ τούτου, ο ρωσικός φασισμός στην πρακτική του πολιτική έπρεπε να ακολουθήσει τον δρόμο της εθνικής απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τον Rodzaevsky, ο Σταλινισμός ήταν η απόλυτη εκδήλωση της μαρξιστικής υλιστικής και καταστροφικής φύσης. Η ΕΣΣΔ συνέτριψε κάθε πολιτική διαφωνία και προσπάθησε να καταπνίξει τη ρωσική θρησκεία, την αυτοέκφραση και την εθνική δημιουργικότητα. Τούτου λεχθέντος, ο ρωσικός φασισμός μπορεί να εμφανιζόταν ως αντίθεση στον κομμουνισμό, αλλά ως εγγενώς τριτοθεσίτικη ιδεολογία, κινούνταν προς τον ίδιο στόχο με τα υπόλοιπα φασιστικά κινήματα απορρίπτοντας τον ατομικισμό του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Υποστήριξε την αξία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, αλλά τη διέκρινε από την αρνητική παρασιτική φύση του εβραϊκού καπιταλισμού, υποστηρίζοντας την «περιορισμένη ιδιωτική ιδιοκτησία».

Ο ρωσικός φασισμός ως δόγμα απέρριψε επίσης (με εξαίρεση τους Εβραίους) τον επιθετικό ρατσισμό και αντιλαμβανόταν το ρωσικό έθνος ως:

«Την πνευματική ενότητα όλου του ρωσικού λαού στη βάση της συνείδησης ενός κοινού ιστορικού πεπρωμένου, ενός κοινού εθνικού πολιτισμού, κοινών παραδόσεων κ.λπ.»...«Ο φασισμός διατηρεί από το παρελθόν οτιδήποτε έχει αγαπηθεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου, τη θρησκεία που του κληροδότησαν οι πρόγονοί του και την πνευματική του οικογένεια: το έθνος. Στη βάση ενός ιστορικά διαμορφωμένου έθνους, στις ρίζες του, δημιουργεί ένα νέο ειδικό σύστημα το οποίο μένει πιστό στις παραδόσεις του παρελθόντος, τις οποίες και διατηρεί προσεκτικά. Ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα της συνεχούς τελειοποίησης των κοινωνικών και πολιτικών μορφών, εφαρμόζοντάς τις τελευταίες ανάγκες της ζωής».

- Konstantin Rodzaevsky: ABC of Fascism

Ως εκ τούτου, το ρωσικό έθνος δεν προορίζεται στον σλαβικό λαό, αλλά παρέχει μια θέση και σε άλλες ιστορικές εθνοτικές ομάδες όπως οι Αρμένιοι, οι Τάταροι, οι Γεωργιανοί. Επιβεβαιώνοντας τη κοινή μοίρα που μοιράζονται όλοι οι λαοί του έθνους, διαφαίνεται η εγγενώς πραγματιστική, ευέλικτη και ευρασιανιστική πτυχή του ρωσικού φασισμού. Αν και ο ρωσικός λαός και οι Σλάβοι είναι οι κύριοι συντελεστές, παρόλα αυτά είναι ανοιχτοί στις άλλες ομάδες που συμμετείχαν στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ενιαίου εθνικού οργανισμού. Εδώ βλέπουμε ένα ακόμη μοναδικό γεωπολιτικό χαρακτηριστικό του ρωσικού φασισμού: την εστίαση στον Ευρασιανισμό.

Ο Rodzaevsky είχε ακόμη ένα έντονο μίσος για τον Aτλαντισμό, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει τη Βρετανική Αυτοκρατορία και την «λευκή υπεροχή» με τον Ιουδαϊσμό:

«Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές κατανοούν το παλιό εβραϊκό ρητό: «Μόνο οι Εβραίοι είναι ανθρώπινα όντα, οι υπόλοιποι είναι απλά ανθρωποειδή πλάσματα» κάπως διαφορετικά: «Μόνο οι λευκοί είναι ανθρώπινα όντα, οι υπόλοιποι είναι απλά ανθρωποειδή πλάσματα», περιορίζοντας την ίδια στιγμή την έννοια της «λευκής φυλής». Για μερικούς λευκοί είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, και για κάποιους άλλους μόνο οι Άγγλοι: "Μόνο οι Άγγλοι είναι άνθρωποι, οι υπόλοιποι πρέπει να υπηρετούν τους κυρίους!" Η εποχή της Μεγάλης Εβραϊκής Προετοιμασίας καταλήγει ως «η πιο αγγλική εποχή» της παγκόσμιας ιστορίας - η εποχή του παγκόσμιου εμπορίου, της αποικιακής κατάκτησης, του ιμπεριαλισμού και της ανάπτυξης των θαλάσσιων ταξιδιών, η εποχή του ναυτικού. Η Αγγλία γίνεται η ερωμένη της Μεσογείου, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού και ονειρεύεται να κυριαρχήσει στον Ειρηνικό ή στον Μεγάλο Ωκεανό, έτσι ώστε όλα τα νερά της γης μας, καθώς και η γη και ο αέρας, να γίνουν τελικά μέρος του φέουδου της - το φέουδο του παγκόσμιου Εβραϊσμού».

- Konstantin Rodzaevsky: Contemporary Judaisation of The World

Επιπλέον, κατανοούσε τον φιλελευθερισμό ως μία βαθύτατα πλουτοκρατική και χρεοκοπημένη ιδεολογία:

«Βλέποντας τη χρεωκοπία όλων των παλαιών κομμάτων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι παλαιοκομματικοί τρόποι δεν μπορούν να σταθούν. Είναι αδύνατον να πορευθεί κανείς με τον φιλελευθερισμό. Ο φιλελευθερισμός αποτελεί μία μεγάλη απάτη: η «ατομική ελευθερία» σκλαβώνει το άτομο, η ελεύθερη αγορά μετατρέπεται σε ελευθερία εξόντωσης και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

Μια μεγάλη ομάδα Ρώσων φασιστών τελικά αντιλήφθηκε αρνητικά το Χιτλερικό καθεστώς και απαίτησε από τον Rodzaevsky να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ακόμη ότι έπρεπε να αφαιρεθεί η σβάστικα από το έμβλημα του κόμματος. Αίτημα για αυτές τις κατηγορίες ήταν η εχθρότητα του Χίτλερ προς την Ρωσία και τους Σλάβους συνολικά. Ωστόσο, ο Rodzaevsky αρνήθηκε την αντιχιτλερική στροφή, κάτι που ώθησε ορισμένα μέλη να εγκαταλείψουν το κόμμα. Πολλοί ακτιβιστές του RFP έγιναν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι η Γερμανία άρχισε να συνεργάζεται με την ΕΣΣΔ μετά την υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Έτσι ξεκίνησε μια επιδημία μαζικών αποχωρήσεων από το RFP και ο ίδιος ο Rodzayevsky υπέβαλε το σύμφωνο σε σκληρή κριτική.


Ο Rodzaevesky υποστήριξε τον πόλεμο των Εθνικοσοσιαλιστών κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και χαιρέτισε με ενθουσιασμό την εκστρατεία κατά του ιουδαιομπολσεβικισμού, υποστηρίζοντας πλήρως τη γερμανική κατοχή την οποία θεωρούσε αρχή της Ρωσικής Απελευθέρωσης. Ο Rodzaevsky την επόμενη μέρα μετά την έναρξη της Επιχείρησης Μπαρπαρόσα επισκέφθηκε με μια ομάδα Ρώσων φασιστών τον Γερμανό πρόξενο στον οποίο παρουσιάστηκε χαιρετίζοντας τον με το «Heil Hitler». Στη συνέχεια δήλωσε ότι το Ρωσικό Φασιστικό Κόμμα «δεν θεωρούσε αυτόν τον πόλεμο ως πόλεμο εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά ως πόλεμο για την καταστροφή του κομμουνισμού». Την ίδια μέρα στο Παλιό Νεκροταφείο στο Χαρμπίν στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό, ο Ροτζάεφσκι προσευχήθηκε για τη νίκη των γερμανικών δυνάμεων.

Το κόμμα συμμετείχε σε διάφορες προσπάθειες σαμποτάζ της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου, μέχρι τη στιγμή που τους σταμάτησαν οι  Ιάπωνες. Ο Rodzaevesky ξεκίνησε αναπόφευκτα τους δεσμούς του με την Αυτοκρατορική Ιαπωνία ως υποστηρικτής της. Υπό την αιγίδα των Ιαπώνων, διορίστηκε επικεφαλής του 2ου τμήματος (πολιτιστικού και εκπαιδευτικού) του γραφείου Ρώσων εμιγκρέδων στη Μαντζουρία (ή εν συντομία BREM). Τον Ιούνιο του 1941 του απονεμήθηκε ο βαθμός του επικεφαλή του κύριου γραφείου της BREM. Με τον πόλεμο σε εξέλιξη, ο Rodzaevsky ξεκίνησε τις προσπάθειες σαμποτάζ της Σοβιετικής Ένωσης ενώ ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει και στις μάχες, παρόλα αυτά οι Ιάπωνες τον πίεσαν να περιοριστεί σε σαμποτάζ.

Μερικές από τις εκστρατείες δολιοφθοράς που ανέλαβαν οι Ρώσοι φασίστες ήταν η διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών, οι απαγωγές, οι βομβαρδισμοί, οι αψιμαχίες στα σύνορα και οι εκβιασμοί. Αυτές οι ενέργειες έκαναν τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς Εθνικοσοσιαλιστές να απομακρυνθούν από τις δραστηριότητες των Ρώσων φασιστών, τους οποίους ο Μουσολίνι αποκάλεσε «ένα μελανό σημείο στη φήμη του φασισμού». Η εμπλοκή του κόμματος σε εγκληματικές δραστηριότητες συνέβαλε στην απογοήτευση ορισμένων ενεργών στο παρελθόν μελών, οδηγώντας σε νέες αποχωρήσεις από το κόμμα.

Το 1934 και το 1939 ο Konstantin Rodzaevsky συναντήθηκε με τον στρατηγό Araki, τον Ιάπωνα Υπουργό Πολέμου που θεωρούνταν επικεφαλής του «πολεμικού κόμματος», και το 1939 με τον Matsuoka, ο οποίος αργότερα έγινε υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας. Η ιαπωνική ηγεσία εμπιστεύτηκε τόσο πιστά στους Ρώσους φασίστες που τους επέτρεψε να συγχαρούν τον αυτοκράτορα Χιροχίτο για την επέτειο της δημιουργίας της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας. Χάρη στην ιαπωνική χρηματοδότηση, στο Πανρωσικό Φασιστικό Κόμμα, η δραστηριότητα της λογοτεχνικής προπαγάνδας έφτασε σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Βασικός «συγγραφέας» και προπαγανδιστής ήταν φυσικά ο ίδιος ο Konstantin Rodzaevsky.

Πολλοί υποστηρικτές του RFP άρχισαν να λαμβάνουν νέα για πιθανές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους Εθνικοσοσιαλιστές στον ρωσικό λαό. Χάρη στη σοβιετική προπαγάνδα, αυτό ώθησε πολλούς να εγκαταλείψουν την οργάνωση ή τουλάχιστον να αρνηθούν να διατηρήσουν τoν Rodzaevsky ως αρχηγό του κόμματος λόγω της φιλοναζιστικής του στάσης. Ωστόσο, με τον καιρό οι Ιάπωνες άρχισαν να υποψιάζονται τον Rodzaevsky για πιθανούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση ενώ ο μυστηριώδης τρόπος διαφυγής του από τη Ρωσία ακόμη δεν είχε διασαφηνιστεί. Το κόμμα απαγορεύτηκε το 1943 από την ελεγχόμενη από την Ιάπωνα Μαντζουρία με τους Ιάπωνες να ισχυρίζονται ότι το έκαναν για να αποτρέψουν έναν πόλεμο με τους Σοβιετικούς. Το 1945, λόγω του σοβιετικού στρατού που πλησίαζε και της κατοχής του Manchuoko, ο Rodzaevsky έφυγε για τη Σαγκάη. Σύμφωνα με πηγές, εκεί ο Rodzaevsky άρχισε να λαχταρά βαθιά την εγκαταλειμμένη οικογένεια του, τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Με το τέλος του πολέμου, ο συντετριμμένος και ντροπιασμένος Rodzaevsky δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «The Week That Reforged The Soul» (Η εβδομάδα που αναμόρφωσε τη ψυχή) όπου περιέγραφε την ψυχική του κατάσταση και τη συναισθηματική του κατάρρευση καθώς και τη λύπη του για τις προηγούμενες δραστηριότητές του. Ίσως ως μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την εκτέλεση σε περίπτωση που θα αιχμαλωτιστεί από τον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό, ο Rodzaevsky άρχισε να δηλώνει ότι το σοβιετικό καθεστώς εξελισσόταν σε εθνικιστικό, που συνεπαγόταν την επιστροφή αξιωματικών στο στρατό, την εισαγωγή της χωριστής εκπαίδευσης για αγόρια και κορίτσια, την αναβίωση του ρωσικού πατριωτισμού, την εξύμνηση των εθνικών ηρώων Ιβάν του Τρομερού, Αλεξάντερ Νιέφσκι, Σουβόροφ και Κουτούζοφ. Επιπλέον, κατά τη γνώμη του Rodzayevsky, ο Στάλιν κατάφερε να «επανεκπαιδεύσει» τους Σοβιετικούς Εβραίους, οι οποίοι «αποσύρθηκαν από το Ταλμουδικό περιβάλλον» και ως εκ τούτου δεν παρουσίαζαν πλέον κανένα κίνδυνο και γίνονται απλοί Σοβιετικοί πολίτες. Στο άρθρο περιλάμβανε την υποστήριξή του για τις πολιτικές υπέρ της οικογένειας και την επανένταξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας πίσω στη ρωσική κοινωνία.

Ξαφνικά αναγνώρισε την ΕΣΣΔ ως τη νόμιμη συνέχεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και ανακήρυξε τον Στάλιν, σε μια επιστολή που του έστειλε προσωπικά, ως τον αληθινό ηγέτη και φασίστα που αναζητούσε - τον Ρώσο Βολκσφύρερ. Τα γράμματα πλήγωσαν τόσο την πρώην σύζυγο του όσο και άλλους που τον γνώριζαν, οι οποίοι αμφέβαλαν για την εγκυρότητα τους. Στις επιστολές λέει πράγματα όμοια με τον Ρωσικό Εθνομπολσεβικισμό του Νικολάι Ουστριάλοφ:

«Έκανα μια ‘’Έκκληση σε έναν άγνωστο ηγέτη’’ στην οποία κάλεσα ισχυρά στοιχεία εντός της ΕΣΣΔ να σώσουν το κράτος και μαζί να σώσουν εκατομμύρια ζωές Ρώσων που καταδικάστηκαν να πεθάνουν στο πόλεμο, να ορίσουν έναν «Άγνωστο Ηγέτη» ικανό να ανατρέψει την «εβραϊκή κυβέρνηση» και να δημιουργήσει μία Νέα Ρωσία. Δεν κατάλαβα τότε, ότι με τη θέληση της μοίρας, αυτός ο νέος ηγέτης ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν με την ιδιοφυΐα του και την επιρροή του στα εκατομμύρια των εργαζόμενων μαζών» ... «Αυτός είναι ο «ρωσικός μας φασισμός», καθαρισμένος από ακρότητες, ψευδαισθήσεις και αυταπάτες».

- Konstantin Rotzaevsky: Γράμμα στον Στάλιν, 22 Αυγούστου 1945

Ο Rodzaevsky έλαβε υποσχέσεις για ασυλία και ότι θα του αποδοθεί η θέση του δημοσιογράφου. Μετακόμισε στο Πεκίνο για να ζήσει σε μια σοβιετική πρεσβεία για μερικές εβδομάδες και μέχρι το τέλος είχε αμφιβολίες για το πόσο απαραίτητο ήταν να επιστρέψει πίσω στη Ρωσία. Εν τέλει δήλωσε τα εξής:

«Όχι, η πόρτα είναι πλέον κλειστή, δεν υπάρχει επιστροφή. Η οικογένεια μου μπορεί να πληρώσει για τις προηγούμενες μου αποφάσεις και τη θέληση μου να επιστρέψω, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω κάτι αντίθετο με κανέναν τρόπο».

Μετά την επιστροφή ο Rodzaevsky συνελήφθη από τις σοβιετικές αρχές. Μαζί με άλλους Ρώσους εμιγκρέδες όπως ο Γκριγκόρι Μιχαήλοβιτς δικάστηκαν. Ο Rodzaevsky κατηγορήθηκε για ενεργή αντισοβιετική δραστηριότητα μετά τη φυγή από την ΕΣΣΔ, ιδίως για τη δημιουργία και την ηγεσία του «Ρωσικού Φασιστικού Κόμματος», την διεξαγωγή αντισοβιετικής προπαγάνδας μεταξύ των πρώην «Λευκών Φρουρών» που βρίσκονταν στη Μαντζουρία, τη σύνταξη φυλλαδίων, μπροσούρων και βιβλίων αντισοβιετικού περιεχομένου, την ενεργή δραστηριοποίηση στη διεθνή σκηνή με τη δημιουργία παρόμοιων οργανώσεων και ομάδων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, σύμφωνα με την ετυμηγορία, συμμετείχε στην προετοιμασία επίθεσης κατά της ΕΣΣΔ μαζί με αρκετούς Ιάπωνες στρατηγούς, οργανώνοντας και συμμετέχοντας προσωπικά σε μια σειρά από προκλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ιαπωνικές μυστικές υπηρεσίες, ως πρόσχημα για την κατάληψη της Μαντζουρίας. Κατηγορήθηκε επίσης ότι εκπαίδευε κατάσκοπους και τρομοκράτες της RFU που χρησιμοποιήθηκαν κατά της ΕΣΣΔ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν (…) την ενοχή τους. Την 30η Αυγούστου 1946, στις 5 η ώρα, η δίκη άρχισε και στις 5:30 το πρωί τελείωσε η ανάγνωση της ετυμηγορίας. Ο Rodzaevsky καταδικάστηκε σε θάνατο. Υποτίθεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν «Ζήτω η Ρωσία!» καθώς τον πυροβολούσε το εκτελεστικό απόσπασμα την ίδια μέρα που κρίθηκε ένοχος, σε ένα από τα υπόγεια του κτιρίου της MGB της ΕΣΣΔ στη Lubyanka. Το τελευταίο βιβλίο του Rodzaevsky «The Last Will of a Russian Fascist» (Η Τελευταία Επιθυμία ενός Ρώσου Φασιστή) εκδόθηκε τελικά το 2001. Στις 11 Οκτωβρίου 2010, με απόφαση του κεντρικού περιφερειακού δικαστηρίου του Krasnoyarsk στη Ρωσία, το βιβλίο θεωρήθηκε ως εξτρεμιστικό υλικό. Μέχρι σήμερα ο Rodzaevsky δεν έχει κερδίσει ποτέ την τιμή της αποκατάστασης εκτός από μια σύντομη «εκτίμηση» του Alexander Dugin για αυτόν στο δοκίμιο του για την Ρωσική Συντηρητική Επανάσταση.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι ο Rodzaevsky θεωρείται εργαλείο της αντιρωσικής ή γενικότερα αντισλαβικής πολιτικής, και ότι οι ενέργειες του ίσως υποκινήθηκαν από τη δική του λαγνεία για εξουσία και πλούτο. Ανεξάρτητα από τις όποιες αντιρρήσεις που είναι λογικό να υπάρξουν, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της τραγικής του κληρονομιάς. Μαζί του πέθανε και το τελευταίο απομεινάρι του αληθινού ρωσικού φασισμού, χαμένο για πάντα στην αφάνεια.

«Η Σβάστικα θα λάμψει περήφανα πάνω από το Κρεμλίνο και έτσι το μαύρο καθεστώς θα πεθάνει! Ζήτω η Ρωσία!».

Αυτά ήταν τα αληθινά τελευταία λόγια του Konstantin Rodzaevsky.

90 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/8/22 5:52 μ.μ.

    Με αφορμή τα τελευταία λόγια του Κ.Ρ. μια σύντομη ιστορία της χρήσης της σβάστικας στη Ρωσία.

    Στη Ρωσία το σύμβολο αυτό ήταν γνωστό στους Ασιάτες βουδιστές Καλμύκους και Μογγόλους της ρωσικής επικράτειας ως πανάρχαιο σύμβολο καλοτυχίας.

    Ως τέτοιο σύμβολο καλής τύχης το ζωγράφιζε με μολύβι η τελευταία τσαρίνα πάνω από το κρεβάτι του ανήλικου διαδόχου, στο Σπίτι των Ιπάτιεφ στο Εκατερινμπούργκ, πριν την εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας.

    Μάλλον ως τέτοιο εμφανίζεται και σε κάποια νομίσματα της κυβέρνησης Κερένσκι.

    Κυρίως, όμως, κατά τον ρωσικό εμφύλιο, τόσο οι Λευκοί όσο και οι Κόκκινοι στρατολόγησαν ασιατικές μονάδες από τη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία, με την 13η Κόκκινη Στρατιά (διοικητής Innokenty Serafimovich Kozhevnikov), όσο και τις Λευκές στρατιές των Κολτσάκ και Ungern-Sternberg να αποτελούνται κυρίως από τέτοιες μονάδες, στις οποίες το σύμβολο της σβάστικας ήταν διαδεδομένο, παρακάτω είναι τα εμβλήματα των καλμύκικων μονάδων του Κόκκινου Στρατού το 1919:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Red-Army-Swastika-1919.jpg

    Ασιάτης στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού με έμβλημα μια σβάστικα μέσα σε κόκκινο αστέρι:

    https://cdni.russiatoday.com/rbthmedia/images/2020.07/original/5f08002a15e9f928fc2e78d5.jpg

    παράσημο για Κόκκινους Καλμύκους με σβάστικα, σφυροδρέπανο και "ΡCΦCΡ" (Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία):

    http://www.hubert-herald.nl/RossKalmykia_bestanden/image020.jpg

    Από τους Λευκούς της Άπω Ανατολής πολλοί μετά την ήττα μετακόμισαν στο Χαρμπίν της Βόρειας Κίνας (και ο Ροτζαέφσκι μέσα σε αυτούς).

    Φαίνεται ότι η σβάστικα ως στολίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είχε γίνει αρκετά δημοφιλής στη Ρωσία ως το 1922, γιατί στις 11 Νοεμβρίου 1922 ο Υπουργός Παιδείας Anatoly Lunacharsky εξέδωσε προειδοποίηση ενάντια στη χρήση της, καθώς σε αυτό το ιστορικό σημείο η σβάστικα είχε ήδη συνδεθεί με Γερμανούς φασίστες:

    "Due to a misunderstanding, an ornament called a swastika is constantly used on many decorations and posters. Since the swastika is a cockade of the deeply counter-revolutionary German organization Orgesch, and has recently acquired the character of a symbolic sign of the entire fascist reactionary movement, artists are warned in not to use this ornament under any circumstances as it induces a deeply negative impression, especially in foreigners."

    https://www.marxists.org/archive/lunachar/works/swastika.htm

    H "Orgesch" που αναφέρεται είναι η Organisation Escherich, πρωτοφασιστική και αντισημιτική οργάνωση του Βαυαρού Georg Escherich, πρώην μέλους του Φράικορπς Maercker.

    Στον Β' π.π. ένα ιστορικό ανέκδοτο λέει ότι τα 4 Γ της σβάστικας (τετραγαμμάδιον) οι Ρώσοι στρατιώτες τα μετέφραζαν ως "Гитлер - Гиммлер - Геббельс - Геринг" (Χίτλερ - Χίμλερ - Γκέμπελς - Γκέρινγκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/22 1:00 π.μ.

      Πάντως πρέπει να το δώσουμε ότι έχεις άριστες γνώσεις ρωσικής ιστορίας. Ίσως θα μπορούσες να γίνεις φοβερός θεωρητικός ένα εθνομπολσεβικικού κινήματος.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/8/22 6:09 μ.μ.

    Κληρονόμοι του αγώνα του Ροτζαεφσκι είναι οι μαχητές του Αζοφ και όχι τα πουτινικα φιλελεύθερα σκυλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/22 12:19 π.μ.

      Τι δουλειά έχουν οι παγανιστές-σατανιστές Αζόφ με τον χριστιανορθόδοξο Ροτζαέφσκι, κουτοπόνηρε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/8/22 7:06 μ.μ.

      12:19 το πολυ pronews βλαπτει ...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος31/8/22 9:54 μ.μ.

      σύμφωνα λοιπόν με τον κουτοπόνηρο 7:06, οι ίδιοι οι Αζόφ που στήνουν αγάλματα στον Perun είναι "pronews"

      https://www.youtube.com/watch?v=nu-xsG9UEqA

      ξαναρωτάω, λοιπόν, κουτοπόνηρε φίλε μου, τι σχέση έχουν χριστιανορθόδοξοι φασισμοί όπως του Ροτζαέφσκι ή του Κοντρεάνου με τα παγάνια;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/9/22 12:11 π.μ.

      ναι θα σε ρωτήσει ο Όλεγκ από το Κίεβο τι θα κάνει στην πατρίδα του και ποιον θα έχει εικόνισμα τίποτα άλλο θες

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/9/22 1:17 π.μ.

      7:06 ο παγανισμος δεν ειναι κατι κακο ... ειναι η θρησκεια του καθε ευρωπαικου λαου ... για πες μας ειναι και σατανιστες οι του αζοφ ; θα πιστεψουμε το pronews που αναπαραγει δημοσιευσεις απο τη ρωσικη πρεσβεια που στηνουν προβοκατσια με δηθεν συμβολα του σατανα ;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος1/9/22 3:39 μ.μ.

      δεν λέμε ότι είναι κακό ο παγανισμός, επισημαίνουμε την κουτοπονηριά του πρώτου σχολιαστή που ονομάζει συνεχιστές του Ροτζαέφσκι τους Αζόφ, όταν ο Ροτζαέφσκι θα τους σκότωνε όχι μόνο επειδή θεωρούν τη Μικρορωσία διαφορετικό έθνος από τη Ρωσία αλλά κι επειδή δεν είναι ορθόδοξοι.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος1/9/22 9:18 μ.μ.

      Αν ο Ροτζαεφσκι εκρινε τους ομαιμους του με βαση τη θρησκεια οπως κανουν οι νεορωμιοι που λενε "οποιος δεν ειναι χριστιανος δεν ειναι και ελληνας " (αφαιροντας τους αρχαιους ελληνες ετσι) , τοτε ο ροτζαεφσκι ηταν θρησκοληπτος και οτι νανε .απλα τα πραγματα

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος2/9/22 7:51 π.μ.

      Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν, άρα δικαιολογημένα η θρησκευτική τους πορεία,ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός κι όχι ο ιουδαϊσμός, είναι αποκάλυψη κι όχι εφευρετική ειδωλολατρία...

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος2/9/22 8:03 μ.μ.

      7:51 ο χριστιανισμος ειναι αιρεση του ιουδαισμου ... ο εβραιος χριστος και ο εβραιος γιαχβε δεν εχουν καμια θεση σε κανενα ευρωπαικο εθνος ... ο χριστιανισμος που ειναι αβρααμικη θρησκεια τι σχεση εχει με την ψυχοσυνθεση ενος σπαρτιατη που γυριζει απο τη μαχη ; Τα μονα που προσφερει ο χριστιανισμος ειναι μεταφυσικοι φοβοι , μισαλλοδοξια ,δουλοπρεπεια,θεολογικη τυφλωση,ασυναρτητους βαυκαλισμους,αφιονιστικη ελπιδα αιωνιας ζωης κτλπ ...αν μιλουσες για αυτα σε εναν αρχαιο ελληνα θα σε "τελειωνε" ... ευχαριστουμε αλλα δεν θα παρουμε ...

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος2/9/22 10:31 μ.μ.

      8:3 το πολύ Ταλμούδ σε πείραξε στο κεντρικό σου σύστημα

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος3/9/22 1:24 π.μ.

      8:03 Ιφικράτη εσύ;

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος3/9/22 3:14 μ.μ.

      δεν βλεπω καποιο αντεπιχειρημα σε αυτα που εγραψα ... βεβαια τι να πειτε ... ο μονος που γραφει περι δηθεν για την ελληνικοτητα του χριστου ειναι ο πλευρης και κατι αλλοι ψεκ ... φαντασου να εισαι αντιπλευρικος αλλα η μονη "σοβαρη" πηγη υπερ της "ελληνορθοδοξιας" να ειναι ο πλευρης και ο εκδοτακος ... τι αμηχανη στιγμη ...

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος4/9/22 3:36 μ.μ.

      Βλέπεις να αναφέρθηκε ο Πλεύρης; Κάτι άλλο δείχνει η αναφορά σου σε φαντάσματα Ιφικράτη...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος30/8/22 7:18 μ.μ.

    https://www.aei.org/foreign-and-defense-policy/intelligence/the-new-russian-mgb-looks-a-lot-like-the-kgb-coups-included/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/22 12:09 π.μ.

      Τι είναι αυτό το American Enterprise Institute, αλάνι μου;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος31/8/22 4:42 μ.μ.

    .. μαύρε κρίνε αβαντάρεις τους Wagner του Πούτιν τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/22 5:07 μ.μ.

      Μπράβο φελλε, αυτό κατάλαβες εσύ από το άρθρο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος31/8/22 10:39 μ.μ.

    Αρχίζουμε κυρίες και κύριοι. Στις αρχές Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει η Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση (ΕΣΑ) την πολυαναμενόμενη μπροσούρα της η οποία θα αναλύει τις ιδεολογικές αρχές και τις κατευθυντήριες λογικές τις οποίες πρέπει να υιοθετήσει το εν Ελλάδι εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα. Κάθε συνειδητός Ε/Σ οφείλει να στηρίξει τη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/8/22 11:45 μ.μ.

      κυρίες και κύριοι; σε βιομηχανική ένωση μιλάς;

      ποιο κίνημα; τι σημαίνει κίνημα ξέρεις;

      εθνικοσοσιαλιστές με διαφήμιση στον Πλεύρη και τον Τέλη;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος31/8/22 11:58 μ.μ.

      Ναι όπως με το συνέδριο του Μαρτίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος1/9/22 12:27 π.μ.

      Εξαιρετική πρωτοβουλία. Προκειμένου να μη μείνει άνευ αντικρίσματος καθίσταται αναγκαία η επακόλουθη διοργάνωση ενός εθνικοσοσιαλιστικού συνεδρίου. Μόνο υπό αυτό τον όρο θα γινόταν εφικτή η δέσμευση του μελλοντικού πολιτικού σχεδιασμού στις κατευθυντήριες λογικές του εθνικοσοσιαλισμού.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος1/9/22 12:45 π.μ.

      Αν ο "πατριαρχης" εχει γράψει μπούρδες ισαξιες με τα "μαργαριταρια" που πετάει κατά καιρούς (Έλληνες απο το 50 χιλιάδες π.χ. , που-στη κλπ.) τοτε καθε συνειδητός Ε/Σ οφειλει να φυλάξει την "μπροσουρα" για μετά τον Οκτώβριο. Οποιος εχει τζάκι η ξυλοσομπα θα είναι οτι πρέπει για προσάναμμα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος1/9/22 3:13 π.μ.

      Επί τέλους 10:39, δεν μας έπιανε ύπνος από την αναμονή!!!
      Ο φωτογράφος το φιλαράκι σας μήπως έκανε "τη προσπάθεια";
      Να μας αναλύσετε τις λογικές...
      Η μόνη συμβολή που μπορούν κάποιοι σαν και του λόγου σας να κάνουν για τον ε/σ στην Ελλάδα θα είναι να βρουν ένα δέντρο να κρεμαστούν!
      Θέλετε και να μας καθοδηγήσετε, τρομάρα σας...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος1/9/22 3:01 μ.μ.

      Κυρίες και κύριοι σας εχω ιδέα που θα τσακίσει κόκαλα ακροδεξιών.
      Μαζι με την μπροσούρα να υπάρχει και δώρο μια κάρτα για δωρεάν εξετάσεις υγείας. Απο το υπουργείο του συναγωνιστή Θανάση Πλεύρη απευθείας. Τι λέτε;
      Βέβαια η κάρτα δωρεάν θα είναι αλλα με μια μικρη εγγραφή των 20 ευρω που θα πηγαίνουν σε καλό σκοπό. Για την δημιουργία του Ελλήνιον.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος1/9/22 3:18 μ.μ.

      Εντάξει 3:13 μείνε εσύ να τραγουδάς εμβατήρια και να κάνεις εκδρομές αναψυχής στα βουνά και άσε τη γνώση της Ιδέας σε αυτούς που την κάνουν καθημερινά πράξη.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος1/9/22 3:21 μ.μ.

      αφου δεν θελετε καθοδηγηση κανενα προβλημα ... μεινετε στο 1934 για το αν ο ρεμ ειχε δικιο ή αν ο στρασερ ειχε δικιο λες και ειστε ιστορικος συλλογος αντι για υποτιθεται αυτονομο κινημα ...δικιο ειχε ο γκεκας .

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος1/9/22 4:31 μ.μ.

      Όπως βλέπετε από τις αντιδράσεις "κυρίες και κύριοι" της ΕΣΑ δεν έχετε και πολύ μεγάλη απήχηση στον χώρο. Οπότε μετριάστε την αλαζονεία σας και σταματήστε να νομίζετε ότι εκπροσωπείτε κάποιο ΕΣ κίνημα.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος1/9/22 4:33 μ.μ.

      Ρε ιππέα δε βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος1/9/22 8:39 μ.μ.

      3:21 άστοχη η αναφορά του Γκέκα δυστυχώς αλλά ας είναι τουλάχιστον αυτός δεν είναι παρακρατικός ...

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος1/9/22 8:53 μ.μ.

      Ναι πολύ χαμηλή απήχηση η ΕΣΑ στον χώρο, το βλέπουμε και στις εκπομπές εξάλλου.

      Οι ανύπαρκτες φλόγες έσβησαν;

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος1/9/22 9:20 μ.μ.

      3:21 θες να πεις κατι και πετας σποντες ; πες το στα ισα αν εχεις τα @@

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος1/9/22 10:19 μ.μ.

      Ούτε κάν το όνομα που φέρει ο εν λόγω φορέας είναι προσιτό, έχουν περάσει η εποχές του παλαιού τύπου δομής,δεν έχει πλέον ρεύμα στη ποθητή Νεολαία,ο χώρος χρειάζεται ανανέωση,μιά Εθνικοσοσιαλιστική πρώτο πορεία που θα επηρεάσει θετικά το κίνημα, διότι κίνημα υπάρχει, πάντα υπήρχε κι θα υπάρχει,το μόνο πρόβλημα που δεν αφήνει αυτό το κίνημα να αναπτυχθεί κι να δόμηση τις τάξεις τους ήταν κι ελπίζω να μην ξανά είναι η λάθος επιλογή 'αρχηγων' κι η εύκολη πίστη στα λόγια του οποιουδήποτε πολιτικάντη που δήλωνε Εθνικιστής, θέλει προσοχή ποίο θα είναι οι μπροστινοί...

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος1/9/22 10:53 μ.μ.

      3:21 φίλε καθοδήγηση δεν μπορούν να προσφέρουν οι φίλοι του Πλεύρη

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος2/9/22 1:41 π.μ.

      Αν δεν μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση φρέσκα πρόσωπα και νέα παιδιά με πολλές χιλιάδες views θα την προσφέρουν οι ορειβάτες και οι τραγουδιστές?

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος2/9/22 11:25 π.μ.

      Με ψεύτικες προβολές 8:53 δεν γάμησε κανείς. Και μετά κοροϊδεύετε τον Κασιδιάρη.

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος2/9/22 5:19 μ.μ.

      1:41 εγώ ας δεχτώ πως οι προβολές είναι πραγματικές.
      Μας λες λοιπόν πως αυτό αμέσως τους καταξιώνει ως καθοδηγητές!!!
      Πολύ ωραίοι, μπράβο σας!
      Δεν καταλαβαίνω μόνο γιατί δεν πάτε στην ΝΔ, Σύριζα ή ΠΑΣΟΚ!!

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος2/9/22 6:24 μ.μ.

      1:41 καλά ρε, νομίζει κανείς πως ακούει πρωινάδικο life style!
      Νέα παιδιά, φρέσκα και πολλά "views", τι άλλο να θέλουμε!!!!
      Έχει γεμίσει νούμερα ο χώρος, καθαρίσαμε.....

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος2/9/22 9:17 μ.μ.

      το θεμα δεν ειναι αν ειναι αληθινες η ψευτικες οι προβολες τους ...το θεμα ειναι οτι ειναι επωνυμοι ενω εσεις ειστε ανωνυμοι ... τελος.

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος3/9/22 1:26 π.μ.

      Χ...9:17 σε κατάλαβα απ΄τη φωνή. Τέλος.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος1/9/22 4:30 π.μ.

    Σαν σήμερα πριν 4 χρόνια δολοφονήθηκε ο ηρωικός πρώτος Πρόεδρος της ΛΔ Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, μέσα σε ένα καφέ στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιοχής. Ο Ζαχάρτσενκο ήταν μόλις 42 ετών. Ήταν ένας γνήσια λαϊκός και πραγματικά χαρισματικός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, πρωτοκαπετάνιος στις νικηφόρες μάχες του Ιλοβάισκ (2014) και του Ντεμπάλτσεβο (2015), πραγματικά ένας "άνθρωπος του 20ού αιώνα" μέσα στον 21ο, που διοικούσε από την πρώτη γραμμή της μάχης, γνήσιο τέκνο του εργατικού κινήματος της περιοχής και με πραγματικά υγιείς σοσιαλιστικές αντιλήψεις για την οικονομία και τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Οι κάτοικοι της ΛΔ Ντονιέτσκ και του Ντονμπάς γενικά, τον θυμούνται και τον τιμούν κάθε χρόνο από τότε, στο μνημείο που έχει υψωθεί στον τόπο όπου ο Ζαχάρτσενκο άφησε την τελευταία του πνοή.

    Τιμή στον Ήρωα! Αθάνατος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/9/22 8:40 μ.μ.

      οι ίδιοι οι ρώσοι τους έφαγαν ρε φιλαράκι μη μας ... ... ... καημό με τον κάθε ρώσο μισθοφόρο

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/9/22 8:56 μ.μ.

      Ή θα αποδείξεις με στοιχεία ότι ο Ζαχάρτσενκο υπήρξε "μισθοφόρος" ή θα σε γλεντήσω μέχρι το απευθυσμένο σου να αποκτήσει το μαυροκόκκινο χρώμα της σημαίας του Μπαντέρα.

      και ΜΚ κακώς ανέχεσαι τον κάθε καραγκιοζάκο που εκστομίζει παντελώς αστήρικτες συκοφαντίες κατά νεκρών.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος1/9/22 9:11 μ.μ.

    Για τον χαρακτήρα του πολέμου έχει μιλήσει κανείς ως τώρα;

    Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας
    -εθνικοαπελευθερωτικός από την πλευρά των ΛΔ του Ντονμπάς
    -θα γίνει εθνικοαπελευθερωτικός και από την πλευρά του λαού της Ουκρανίας αν αυτός στραφεί κατά της εβραιοχούντας Ζελένσκι

    σε περίπτωση που κάποιος κάνει την (ηλίθια) ερώτηση, πώς είναι εθνικοαπελευθερωτικός ο αγώνας των ΛΔ Ντονμπάς αν θέλουν ένωση με τη Ρωσία, και όχι κάποιο "ανεξάρτητο κράτος Ντονμπάς",, η απάντηση δίνεται παρακάτω:

    στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-59) ήταν εθνικοαπελευθερωτικός. Ήθελε ένωση με την Ελλάδα, και όχι ανεξάρτητο κυπριακό κράτος. Ήταν εθνικοαπελευθερωτικός, επειδή η ένωση με την Ελλάδα σήμαινε εθνική απελευθέρωση των Ελληνοκυπρίων από Άγγλους (και Τούρκους) και ένωση με τους ομοεθνείς Ελλαδίτες.

    στην Παλαιστίνη ο αγώνας των Παλαιστινίων ήταν εθνικοαπελευθερωτικός ακόμα και όταν είχαν σκοπό όχι το ανεξάρτητο κράτος αλλά την ένωση με την Αίγυπτο του Νάσερ (δεκαετία '60). Γιατί η ένωση αυτή, για τους Παλαιστινίους, θα αποτελούσε εθνική απελευθέρωση από το Σιωνισμό και ένωση με τους ομοεθνείς Άραβες Αιγύπτιους.

    με την ίδια ακριβώς έννοια, είναι εθνικοαπελευθερωτικός ο αγώνας του λαού του Ντονμπάς: ακόμα κι αν ενωθούν με τη Ρωσία, μια τέτοια ένωση θα αποτελεί εθνική απελευθέρωση από το γενοκτονικό καθεστώς του Κιέβου και επανένωση με ομοεθνείς Ρώσους.

    από την άλλη, για τους Ουκρανούς, ο αγώνας τους θα γίνει εθνικοαπελευθερωτικός όταν αρχίσει να χτυπά και τον Ζελένσκι, γιατί: σήμερα η Ουκρανία δέχεται επίθεση από δύο ιμπεριαλισμούς (δυτικό-ΝΑΤΟικό και ρωσικό) που ο καθείς τη θέλει για δικό του τσιφλίκι. Ο Ζελένσκι είναι μαριονέτα του ενός ιμπεριαλισμού. Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί έχουν παγιδευτεί από τον έναν ιμπεριαλιστή να πολεμήσουν τον άλλο. Η εθνική τους ανεξαρτησία έχει καταπατηθεί από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολύ πριν καταπατηθεί από τους Ρώσους. Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ουκρανών θα σημάνει τη στιγμή που θα στρέψουν τα όπλα κατά της εβραιοχούντας του Ζελένσκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/9/22 1:12 π.μ.

    Ώπα τις 3:18, να σας αφήσουμε εσάς που καθημερινά ... κάνετε την "ιδέα" πράξη; Το μόνο νόημα που βγάζω είναι πως αναφέρεσαι στην παραφουσκωμένη σου ιδέα για τον εαυτό σου ρε σαρδανάπαλε... Μάλλον ψυχίατρο χρειάζεσαι κ. ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/9/22 1:18 π.μ.

    θέλουμε τα παιδιά της εσα που ξέρουν από ... και ... να μας δώσουν τα φώτα τους για το ελλήνιον και τι ρόλο έπαιξε ο Πλεύρης σε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/9/22 4:33 μ.μ.

      Από πληροφορίες τα παιδιά της ΕΣΑ είναι μια χαρά. Κατά τα άλλα, ο ηγέτης της δεν θα μπορούσε να περάσει την πόρτα των γραφείων της χα, ούτε στην πιο παρακμιακή της εποχή.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/9/22 12:38 μ.μ.

      αν εννοείς τον ξανθό δεν ασχολείται καθόλου διότι ... ... αν εννοείς τον προαγωγό του Πλεύρη και του Τέλη ίσως έχεις δίκιο

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/9/22 12:40 μ.μ.

      1:18 "εθνικοσοσιαλιστής" ο Κώστας άγαλμα του Μεταξά δίπλα στην πισίνα που απλώνεται μπροστά στην βιλαρα στην περιοχή του ...

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος4/9/22 12:30 μ.μ.

    Τόσο σκληροπυρηνικοί είστε εκεί στο Άρμα και πήρατε ... ... στην οργάνωση σας? Δε λέω ... ... Αλλά πολύ ... style ρε μάγκες. Πώς θα κολλήσει με τον αρχηγό και με τα εμβατήρια? Πρόσεξε να μη διαμαρτυρηθείτε μετά ότι δεν σας τα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά στοιχεία μελών του άρματος δεν θα ανέβουν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/9/22 12:49 π.μ.

      Και όταν δεν τιμάς αυτόν που σε τιμά, τότε, ατιμάζεις εαυτόν και καθιστάς την συνείδησή σου ισόβιο τιμητή της ατιμίας σου!

      Διαγραφή
    3. Στέφανος Γκέκας7/9/22 1:19 π.μ.


      Εὐχαριστῶ κατ᾿ ἀρχὰς τὸν ΜΚ πού (ἐκ τῶν ὑστέρων) μοῦ ἀπέστειλεν τὸ ἀρχικὸν (πλῆρες) σχόλιον τοῦ διαβολέως, ὅπου ἡ τρολοφαντασία του ἀναφέρεται εἰς ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΝ πρόσωπον, γράφοντας "........." Θέλω νὰ διευκρινίσω ὅτι καὶ αὐτὴ ἐπίσης (...) ἡ ἱστοριούλα ἀποτελεῖ ἀκόμη ἕνα τοξικὸ ἔκκριμα τῆς βδελυρᾶς φαντασίας ἑνὸς πασιγνώστου πλέον νοσηροτάτου ἀτόμου, ποὺ ἔχει μονίμως καὶ σταθερῶς ψύχωσιν ἐναντίον μου - καὶ ποὺ μόνον σκοπὸν τοῦ τρισαθλίου του βίου ἔχει θέσει τὸ τρολάρισμα ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ τὴν κατασπίλωσιν τοῦ ὀνόματός μου καὶ τοῦ Ἅρματος. Ὡσεὶ πρὸς ἐπιβεβαίωσιν τῆς τρολοειδοῦς του ταὐτότητος ὁ αἰσχρὸς αὐτὸς διαβολεὺς εἰς ἀμέσως ἑπόμενόν του σχόλιον καί, δίκην σουπιᾶς, γιὰ νὰ θολώσῃ τὰ νερὰ, ὑποστηρίζει αἴφνης δῆθεν τώρα τὸ ἀντίθετο καὶ μὲ τὴν γνωστὴν ἐξεζητημένην του εὐφυολογίαν ποὺ συχνὰ καὶ ἀντὶ σκηνικοῦ πυροτεχνημάτων μετέρχεται καὶ μὴ ἀφήνοντας πιὰ τὴν παραμικρὰν ἀμφιβολίαν διὰ τοὺς γνωρίζοντας, προασπιζόμενος τώρα δῆθεν δηλ. τὴν ὑποτιθεμένην ἀποδοχὴν ὑπὸ τοῦ Ἅρματος τοῦ φανταστικοῦ αὐτοῦ ἀτόμου, ποὺ αἴφνης ἔγινε "πραγματικὸ" στὸ τρολοσύμπαν. ΚΛΕΙΝΩ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΑΣ ΕΙΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΙΝ!!!

      Διαγραφή
    4. Κύριε Γκέκα όπως έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν εξηγήσει η φόρμα σχολίων είναι ανοιχτή σε όλους, αλλά όχι όμως ένα πεδίο αυστηρής λογοκρισίας αφού αποτελεί την μοναδική διαδικτυακή "περιοχή" διαλόγου - ακόμη και έντονου - ανάμεσα σε ομάδες και κινήσεις του πολύπαθου χώρου. Η σ.ο. διατηρεί το δικαίωμα εδώ και χρόνια να αποκρύπτει προσωπικά στοιχεία ή ευαίσθητες πληροφορίες για λόγους ασφαλείας, ενώ τα τελευταία χρόνια σπανίως απαντούμε σε κακόβουλες κριτικές αφού αδιαφορούμε πλήρως για τους ανώνυμους επικριτές. Υπερβολές και λάθη φυσικά και υπήρξαν στο παρελθόν όπως έχουμε επισημάνει δημοσίως αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερο βάρος στις γνωστές τακτικές συγκεκριμένων προσώπων. Απεναντίας τόσο η προβολή όλων των ομάδων και συλλογικοτήτων καθώς και η προβολή συνδέσμων αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι αναγκαία μια φόρμα σχολίων έστω και με κανόνες ή ανοχή εκ μέρους μας αφού δεν υπάρχει κάποιο φόρουμ. Τονίζουμε την παράμετρο αυτή σε όσους θέλουν απλά να γκρινιάζουν επειδή οι ίδιοι αρνούνται να δώσουν βήμα στις τάσεις και τις διαφορετικές απόψεις. Επειδή στον γραπτό λόγο σας έχετε επισημάνει έναν συγκεκριμένο πρόσωπο που από το 2003 σας συκοφαντεί, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε διαγράψει εκατό σχόλια σχετικά με το άρμα τα οποία είχαν ως στόχο μια άνευ λόγου συγκρουσιακή κατάσταση. Προτείνουμε σε όλες τις ομάδες μια κοινή ομάδα διαχείρισης σε έναν φόρουμ που θα εκπροσωπούνται άπαντες άνευ αποκλεισμών.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος7/9/22 9:53 π.μ.

      Να σε κάψω Γιάννη μ', να σ΄ αλοίψω λάδι.. αυτό μας λες Κρίνε. Το γεγονός ότι δεν επέτρεψες 100 αρνητικά σχόλια εναντίον του Γκέκα, δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείσαι να αναρτάς άλλα 50. Ακόμα και τώρα χαρακτηρίζεις τα εν λόγω σχόλια που έκοψες ''αχρείαστα'' και ''άνευ λόγου συγκρουσιακά'', αντί να τα καυτηριάσεις ως απαράδεκτα και εκτός του εθνικιστικού πνεύματος. Έτσι αντιλαμβάνεσαι την πολιτική;
      Γράφεις επίσης, πως είναι επιτακτική η ανάγκη ενός δημόσιου forum. Ε, όχι Κρίνε. Διάλογος μεταξύ ομάδων (σε κλειστό κύκλωμα) χρειάζεται, ανοιχτό forum όπου ο κάθε ανθυπομέτριος ή ο κάθε ψυχικά άρρωστος να γράφει τα ξερατά του, δεν επιτρέπεται. Ελπίζω εκδημοκρατισμένοι, και κοινωνιολωγικά ψυχοπαθείς ''εθνικιστές'' μου, να μην σοκάρεστε από τις διακρίσεις που αναφέρω.

      Διαγραφή
    6. Ωραία ξεκίνησε φίλτατε το κύκλωμα το κλειστό και εδώ είμαστε. Ξεκινήστε όμως ... βάλτε και διαχείριση να δείτε πως είναι το λάδι του χώρου σε 14.400 σχόλια ...

      Δεν όλα όπως τα βλέπεις τόσο απλά: σε τρεις αναρτήσεις που ξεσκεπάστηκε δημοσίως ο ρόλος του Ρασπούτιν οι αναρτήσεις τελικά διεγραφησαν.

      Αλλά εκεί η κριτική σας ήτο ελλιπής.

      Διαγραφή
    7. Ο διάλογος δεν είναι θέμα δημοκρατικής σκέψης. Επιβάλλεται σύμφωνα με τον Dietrich. Αν υπήρχε όμως πρόθεση λασπολογίας δεν θα ανέβαιναν σύνδεσμοι όλων των τάσεων. Και αν υπήρχε εμπάθεια θα είχαν διαγραφεί οι συνεντεύξεις του άρματος ή του κινήματος τα κείμενα από τα παλιά περιοδικά της χρυσής αυγής ή οι σύνδεσμοι της ΕΣΑ. Θα είχε αποσιωπηθεί η κριτική ενάντια στην σ.ο. ή θα είχαν διαγραφεί τα άρθρα του ξανθού. Το αρχείο είναι χρήσιμο ακόμη και για τον ιππέα και τον εκδότη. Για να μπορείς να μας λες και εσύ αυτά που δεν μπορείς να γράψεις αλλού. Καλός ο διαχωρισμός αρκεί να μην καταλήγει σε στείρο φραξιονισμό.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος7/9/22 2:24 μ.μ.

      Όταν λέω επικοινωνία των ομάδων, δεν μιλώ για ένα νέο forum, αλλά για διά ζώσης συνάντηση ή εναλλακτικά τύπου skype. Ο διάλογος χρειάζεται όταν υπάρχει ευπρέπεια, κανόνες και αντίστοιχο επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω σχόλια του τύπου 12:30, σε τι εξυπηρετούν τον πολιτικό διάλογο, όπως ευαγγελίζεσαι. Δεν σε κατηγόρησα για εμπάθεια, για έλλειψη κρίσης σε ψυχολογίες και χαρακτήρες του χώρου σε χρεώνω. Φράξιες και κολεγιές με τον φωτογράφο, ας μην αναπτύξω ποιος έχει/είχε, μάλλον κοιτάξου στον καθρέφτη. Έχετε καταντήσει τον χώρο όπως ήταν τα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα πριν από 30-40 χρόνια και προσπαθείτε να βγάλετε από την μύγα ξύγκι.

      Διαγραφή
    9. Ναι επειδή δεν έχουμε κρίση, και εσείς έχετε λοιπόν καλέστε σε ανοιχτή συνάντηση προσώπων ομάδων και κινήσεων και εμείς θα προβάλλουμε κάθε πρωτοβουλία σας. Για skype πολύ ευχαρίστως η πλατφόρμα όμως του zoom για παράδειγμα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 500 άτομα. Ο καθρέφτης χρειάζεται πράγματι για όλους και παλιούς και νέους. Ουδείς άνευ κριτικής λοιπόν και ουδείς άνευ λαθών. Τα παράπονα για τον χώρο καλύτερα σε Πλεύρη, Δάκογλου, Μιχαλολιάκο, Δημητριάδη, Βορίδη, Παππά, Πετρόπουλο και άλλους που άνοιξαν γραφεία και έβγαλαν εφημερίδες. Που είχαν σχέση με ακροδεξιούς και δεξιούς. Που είχαν επαφές με πολλούς και διάφορους. Εξαίρεση ο Πετρόπουλος που είναι φτωχός και τίμιος.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος7/9/22 6:57 μ.μ.

      Ρε κρίνε απαντάς στον Γκέκα (1:43) και του λες να μην δίνει σημασία και ιδιαίτερο βάρος στις συνηθισμένες τακτικές συγκεκριμένων προσώπων..δηλαδή ΚΑΙ γνωρίζεις την συκοφαντία ΚΑΙ γνωρίζεις ποιός την κάνει ΚΑΙ την αναρτάς ! Αλλά ας μην δίνουμε σημασία μωρέ.. Ή τρολλάρεις, ή πρέπει να κοιταχτείς.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος8/9/22 12:30 π.μ.

      Φίλε 2:24 μην χάνεις τα λόγια σου με τον μκ, δεν πιάνει τι του λες, ούτε καν τις συχνότητες που εκπέμπεις. Δεν μπορεί να καταλάβει γλώσσα ε/σ.
      Πλατειές σύναξες και συνελεύσεις μουζίκων αν θέλεις, τότε θα σε καταλάβει και θα συνεννοηθείτε μια χαρά! Και λόγια κούφια και δικηγορίστικα...
      Ο χώρος έχει μπολσεβικοποιηθεί εντελώς πια, μιλάνε για ε/σ αλλά είναι μπολσεβίκοι!
      Και δεν το ξεκίνησε αυτό κανένας μκ αλλά ο Μιχαλολιάκος, που μπολσεβικοποίησε την χα.
      Από εκεί ξεκινάει το κακό!

      Διαγραφή
    12. Είμεθα μπολσεβίκοι για εσάς, "τίτλος τιμής" αν αυτό είναι το συμπέρασμα το δικό σας! Άρα έχετε έναν ακόμη λόγο για να μην μας διαβάζετε. Οτιδήποτε είναι διαφορετικό προς την δική σας αντίληψη θεωρείτε μπολσεβικισμός! Ξεχάσατε αυτή την φορά να αναφερθείτε στους Στράσσερ ...

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος8/9/22 7:40 μ.μ.

      Αφού εσύ μιλούσες μαζί του επί σειρά ετών. Γιατί δεν του τα έλεγες τότε του ΝΓΜ; Μπροστά στο Νίκο τεμενάδες. Στα ανώνυμα σχόλια "αριοσοφιστής".

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος9/9/22 4:14 π.μ.

      Με όλο το σεβασμό στο κυριο Γκέκα και στα παιδιά του ΑΡΜΑτος, αυτή η ιστορία με τον φωτογράφο έχει παρατραβήξει. Βεβαιότητα για το ποιά σχόλια έχει γράψει δεν υπάρχει. Από τότε που έστησε την ιστορία στο Καθίδρυμα και ίσως λίγο μετά στο Μακελειό έχει ηρεμήσει και δεν ασχολείται. Αυτή η μανία καταδιώξεως δεν βοηθά σε τίποτα γιατί δεν έχει λογική. Από την άλλη εάν ο φωτογράφος γράφει σχόλια εδώ για να τσιγκλάει το ΑΡΜΑ τότε φαίνεται πως το έχει καταφέρει.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος9/9/22 5:40 μ.μ.

      Η μανία καταδιώξεως που αναφέρατε φίλτατε 4:14, δεν ισχύει, διότι στο ίδιο νήμα ο υπεύθυνος του Μ.Κ και διαχειριστής των σχολίων, παραδέχεται την λάσπη που εκτοξεύει ο φωτογράφος στο μέσο του Μ.Κ, και ότι έχει κόψει εκατοντάδες τέτοια σχόλια του.
      Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Εσείς με ποιά βεβαιότητα γνωρίζετε πως ο φωτογράφος μετά το καθίδρυμα και το μακελειό έχει ηρεμήσει και δεν ασχολείται; Έχετε κάποια σχέση;

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος9/9/22 11:59 μ.μ.

      4:14 Αυθαιρετείς και αυθαδιάζεις.
      Πώς το ξέρεις εσύ πως δεν τα έλεγα στον ΝΓΜ και πολύ περισσότερο πως τούκανα και τεμενάδες;
      Αλλά προφανώς κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια!

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος10/9/22 1:11 π.μ.

      Είμαι ενάντια στην δαιμονοποίηση ή θεοποίηση προσώπων, ιδίως αυτών που εμπλέκονται στον δόλιο και πολύπαθο χώρο μας. Ο φωτογράφος έχει θέσει εαυτόν εκτός χώρου με την στάση του στην σελίδα του όπου μπορεί να έγραψε υπονομευτικά σχόλια αλλά και επέτρεψε άλλα. Παρά ταύτα διατηρεί μια σοβαρή στάση, δεν θα τον ακούσετε ποτέ να ουρλιάζει και να γκαρίζει μέσα σε άδεια πανδοχεία, ούτε να ωρύεται στα γιουτουμπ. Ο λόγος του είναι σοβαρός και δομημένος, ενώ ο τόνος της φωνής του παραμένει ήρεμος. Σφάζει με το γάντι και ίσως ρίξει ένα υποτιμητικό/υπεροπτικό μειδίαμα στα θύματά του. Ακόμη και αυτοί που τον ψέγουν ανώνυμα εδώ μέσα τον αποφεύγουν όπως ο διαολος το λιβάνι για ευνόητους λόγους. Για αυτό οι φίλτατοι αναγώστες ας διαβάσουν προσεκτικότερα τη χειρόγραφη οδηγία του διαχειριστή της πολυκατοικίας τους που είναι κολλημένη στην εξώπορτα και γράφει "Παρακαλώ να κλειδώνετε την πόρτα μετά τις 11 το βράδυ"... ...Και τότε θα κατανοήσουν ευκολότερα το περιεχόμενο της αναλύσεως του έργου του αειμνήστου Ιωάννου Συκουτρή αφού, εν πρώτοις, τρομάξουν!... Διότι, πράγματι, οι νουνεχείς θα τρομάξουν!
      ...Γιατί ζούμε εν μέσω αγέλης ηλιθίων!

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος10/9/22 2:57 π.μ.

      Πάλι για τον ιππέα τσακώνεστε; Σας γλεντάει μέρα νύχτα ζουζούνια μου.

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος10/9/22 5:29 π.μ.

      Όσον αφορά τον κρινόμενο (αλλά και παραπονούμενο) του παρόντος νήματος, ο κρινόμενος αναξιοπρεπώς συμπεριφερόμενος έναντι εαυτού παρεβίασε την αναληφθείσα υποχρέωση σεβασμού της ευημερίας του χώρου προ της οποίας τοποθέτησε την εξυπηρέτηση των σκοπών μιας αμφιλεγόμενης οργανώσεως πολύ χαμηλού επιπέδου. Ήταν αυτό σωστό; Τι ωθεί έναν "νοήμονα" να παραβιάσει συμβατικές υποχρεώσεις εμφανιζόμενος ως αναξιόπιστος; Ας μη ξεχνάμε ότι, λίγο ως πολύ, τις ίδιες σοβαρές παραβιάσεις κανόνων διέπραξαν και πολλοί από όσους απεχώρησαν από την ΧΑ και κανείς δεν θα ξεχάσει, π.χ., τον ανεύθυνο δελφίνο ο οποίος μιαν ημέρα και χωρίς καμιά προηγούμενη εμπειρία, "δήλωσε" ...αρχηγός και απετόλμησε να ηγηθεί ομάδος με υποτιθέμενα καθαρά ε/σ χαρακτήρα... ή άλλη μία σχιζοειδή ύπαρξη η οποία απαίτησε να βρίζουμε τους ...Αλβανούς και ημών αρνουμένων και μη συμμεριζομένων τον ρατσισμό του, έφυγε παρασύροντας και τους "κολλητούς" του... Η ψυχοπαθολογία των γραικύλων δεν έχει όρια και εμείς ουδέποτε θεωρήσαμε εαυτούς ειδικούς επί παρομοίων ζητημάτων και ουδέποτε καταδεχθήκαμε να ασχοληθούμε με ανισορρόπους, όμως, εφεξής θα δημοσιοποιούμε τέτοια περιστατικά διότι θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση προλαμβάνει επικίνδυνες επαναλήψεις! Στον χώρο μας υποδεχθήκαμε πολλά αξιόλογα άτομα εκ των οποίων, μερικά εξ αυτών, σε κάποια στιγμή αποχαιρετήσαμε μετά από μια σοβαρή συμπεριφορική εκτροπή τους! Άτομα τα οποία ενώ παρείχαν όλα τα εχέγγυα της σοβαρότητος και της ικανότητος, ξαφνικά και χωρίς εμφανές ίδιον όφελος, ανέστρεψαν την "πορεία" τους επιδεικνύοντας παρανοϊκή συμπεριφορά αντίθετη προς ό,τι μέχρι τότε υπείσχοντο... Και, έχει παρατηρηθεί ότι, σε όλους αυτούς, υπάρχει, μεν, μία σταθερά αύξουσα τάση ποιότητος (πνευματικότητα συν ικανότητες) με μία, δε, αντιστοίχως σταθερή επιδείνωση του ατοπήματος που τους οδηγεί στη πύλη εξόδου!

      Η άγνοια του κρινομένου σε συνδυασμό με το υπερφίαλο του χαρακτήρος και την νοσηρή εγωκεντρικότητα αποτελούν επικίνδυνο κοκτέιλ για κάθε ανασφαλή χαρακτήρα. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά εντοπίζουμε σε όλους όσους επιδεικνύουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές χώρο μας, συμπεριφορές οι οποίες, μοιραία, τους οδηγούν στην έξοδο. Δυστυχώς, όμως, εμείς ασχολούμεθα με μία ιδεολογία η οποία προάγει την αισθητική του βίου και το υψηλό γούστο κι όχι με την Ψυχιατρική, οπότε είμαστε προετοιμασμένοι να δείχνουμε την εξώπορτα σε όσους δείχνουν ασυμβατότητα με την ουσία της Ιδέας και να τους φωτίζουμε το μονοπάτι προς την αποχώρηση.

      Και έτσι ο γράφων θα συνεχίσει να λέει: "Δεν λυπάμαι για κάποιον που φεύγει, αλλά γι αυτόν που έρχεται και δεν ξέρω τι μπορεί να διαπράξει!". Διότι επιδίωξη όλων όσων παραμένουμε στον χώρο είναι η σοβαρή υπηρέτηση της Ιδέας και των Ε/Σ ιδεωδών, κάτι που απαιτεί συνεχή και σοβαρή εργασία η οποία δεν μας επιτρέπει να ασχολούμεθα με τις ανασφάλειες ή και τις ψυχοπάθειες που ταλανίζουν πολλά άτομα της παρακμιακής εποχής μας!

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος10/9/22 9:49 π.μ.

      Εσείς κύριε ανώνυμε 5:29, με την υψηλή αισθητική του βίου, κλειδοκράτωρα του χώρου που αποφασίζεται ποιός θα εισέλθει και ποιός θα εξέλθει, και με την απαράμιλλη εμμονή σας με τον Γκέκα, αφού κρίνετε πρόσωπα του χώρου και μάλιστα βγάζετε και ιατρικά πορίσματα, θα μας κάνετε την χάρη να μας πείτε ποιός επιτέλους είστε, και εάν φιλοξενηθήκατε κατά το παρελθόν σε κάποιο ίδρυμα;

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος10/9/22 11:01 π.μ.

      Κύριε ευπατρίδη 1:11, ακόμα κι εσείς γνωρίζετε πως όταν κάνει κάποιος μια πολιτική ομιλία μπροστά σε κοινό, και θα ''ουρλιάξει'' και θα χειρονομήσει. Εσείς από πότε έχετε να μιλήσετε πολιτικά μπροστά σε κοινό; Το στοχοποιημένο πρόσωπο, που με τόση ανανδρεία και μικροπρέπεια έχετε ''κεντράρει'', όταν φτιάχνει τα βίντεο του, με τις αναλύσεις του, μια χαρά ήρεμος είναι. Επίσης σχετικά με την απόσυρσή σας από τον χώρο, όλοι γνωρίζουν ότι πηγαίνετε ακάλεστος σε συνάξεις ακόμα και της πιο μικρής γκρούπας δωδεκαθεϊστών, αλλά εις μάτην ! Σας έχουν όλοι καταλάβει και δεν σας πλησιάζει κανείς.
      Αναγνωρίζω τον πόνο σας που η εν λόγω κοινότητα συνεχίζει να υπάρχει και δεν διαλύεται όπως οι υπόλοιποι, διότι οι δεσμοί και οι βάσεις της εν λόγω ομάδος είναι δομημένες με τρόπο που εσείς ειδικά δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσετε. Βρείτε λοιπόν και άλλα ευφάνταστα σενάρια, συγκέντρωστε όλο το τοξικό σας δηλητήριο, γιατί μάντεψτε.. η πληγή σας δεν πρόκειται να επουλωθεί.

      Διαγραφή
    22. Ανώνυμος10/9/22 2:17 μ.μ.

      Το πιο σύντομο ανέκδοτο μας είπε ο 5:29. Λόγω των σοβαρών Ε/Σ εργασιών του, δεν έχει το χρόνο αλλά και το κατώτερο επίπεδο να ασχοληθεί με τις ψυχοπάθειες του χώρου. Να 'σαι καλά βρε Τέλη !

      Διαγραφή
    23. Ανώνυμος10/9/22 8:47 μ.μ.

      Παιδιά η περίπτωση του Τέλη στο διαδίκτυο, θυμίζει τον αλήστου μνήμης αριστεριστή Παναγιώτη Βήχο! Οι παλιότεροι θυμόμαστε το πανηγύρι που γίνονταν στο indymedia σχετικά με την περίπτωση του. Μπορούμε να πούμε πως ο Τέλης είναι ο Βήχος της ακροδεξιάς. Με 20 χρόνια καθυστέρηση βέβαια, αλλά τι να γίνει τώρα αναγνωρίζεται η περίπτωση του.

      Διαγραφή
    24. Ανώνυμος11/9/22 7:46 π.μ.

      Η φορμα σχολιων εχει γινει καφενειο η μαλλον καφετερια

      Διαγραφή
    25. Ανώνυμος11/9/22 12:52 μ.μ.

      Ω ναι. Ο Τέλης ως πρώην υπεύθυνος καφετερίας, βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος4/9/22 12:33 μ.μ.

    Μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα. Η λεγόμενη εσα φαίνεται να είναι ... ... και η σχετιζόμενη κομπανία του ... ..., το πολύ .... Εσά και ... , ... και στο χέρι και πολύ τους είναι. Τι συνέδρια, ξενοδοχεία, καταστατικά και διακηρύξεις μας τσαμπουνάτε; Είστε με τα καλά σας ή καρβέλια ονειρεύεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφορές σε πρόσωπα και κυρίως πληροφορίες σχετικά με την δυναμική της εν λόγω ομάδας δεν χρειάζεται να ανέβουν σε δημόσιο διάλογο.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος4/9/22 12:36 μ.μ.

    ενοχλήθηκε ο Λευτεράκης αλλά και το ιντυ μετά τα τελευταία δημοσιεύματα του μκ για την Ουκρανία. ο ... που γράφει εκεί αντιφα σχόλια μάλλον γράφει και εδώ υπέρ των φιλοπουτινικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/9/22 12:42 μ.μ.

    Καταπληκτική η σημερινή εκπομπή του Εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος ενάντια στον εβραϊκό χριστιανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/9/22 2:45 μ.μ.

      Είπανε τίποτα σοβαρό η πάλι μαλακίες ότι δεν μας βοήθησαν τα χερουβείμ στη Κύπρο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/9/22 3:40 μ.μ.

      Το κίνημα έχει και Χ.Ο., κάτι βλάκες σαν και εσένα δεν το αφήνουν να άνθηση

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος4/9/22 5:59 μ.μ.

      Θέλω και δεύτερη εκπομπή για τον χριστιανισμό

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος7/9/22 6:15 μ.μ.

      να σου πω ... είναι κάποιος θεολόγος ανάμεσα στους τρεις της εσα και ξέρουν το θέμα;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος7/9/22 11:52 μ.μ.

      μέχρι στιγμής έχουν κάνει ανάλυση σε ιστορία πολιτική φιλοσοφία γεωπολιτική θρησκεία οικονομία φυλετισμο/ανθρωπολογία αλλά ουδείς εκ αυτών έχει το ανάλογο πτυχίο ή τις βαθύτερες γνώσεις

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος8/9/22 4:03 μ.μ.

      6:15 11:52 με την ιδια λογικη καντε το εμβολιο και να ακουτε τον τσιορδα ... τι ; εχετε καποιο πτυχιο η διδακτορικο ιατρου ;

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος10/9/22 8:22 μ.μ.

      Υπάρχουν περίοδοι που ο χώρος έδειξε καλά αντανακλαστικά στην εκδίωξη προσώπων. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση ενός γνωστού (γηραλέου πια) ''ναζιστή'', ο οποίος απομονώθηκε από τους συναγωνιστές για ... ..., απόπειρες .... και μεγάλη ιστορία στον χώρο των ... Εκεί ναι, ο χώρος έδειξε υγεία και με συνοπτικές διαδικασίες εξοστράκισε τον ''κύριο'' αυτόν.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος11/9/22 12:30 π.μ.

      Διαπράττεις μεγάλο σφάλμα 8:22. Ο συγκεκριμένος συναγωνιστής αρνήθηκε επανειλημμένα προτάσεις εκατοντάδων εθνικοσοσιαλιστών να βγει μπροστά και να ηγηθεί στο κίνημα. Ξέρεις γιατί το έκανε; Γιατί πρώτος από όλους αυτός διέγνωσε την ανεπάρκεια των ατόμων που στελέχωναν την ακροδεξιά. Ο άνθρωπος ήξερε ότι ο ακροδεξιός ανελλήστος όχλος δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από την περιφρόνηση. Αυτός αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στο κίνημα. Όχι το κίνημα σε Αυτόν.

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.