Moeller van den Bruck: ένας συντηρητικός επαναστάτης (Σαμουράι της Δύσης)

 

Γεννημένος το 1876 στο Solingen, ο Arthur Moeller van den Bruck πέρασε τα νιάτα του στο Düsseldorf, όπου έδειξε έναν εσωστρεφή αλλά και επαναστατικό χαρακτήρα. Σύντομα ξεκίνησε μια μποέμικη ζωή, πρώτα στην Ερφούρτη, μετά στη Λειψία, όπου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να το ολοκληρώσει. 

Αυτοδίδακτο πνεύμα, εκπαιδεύτηκε στα κλασικά του πολιτισμικού πανγερμανισμού, Langbehn, H. S. Chamberlain και Gobineau. Το 1896 βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τον Rudolf Steiner, τον August Strindberg και τον völkisch ζωγράφο Fidus. Το 1902 ξεφεύγοντας από την κλήση για στρατιωτική θητεία, εγκατέλειψε τη νεαρή έγκυο σύζυγό του και πήγε στο Παρίσι, όπου σύχναζε στους κύκλους, μεταξύ άλλων, του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch και του Ρώσου συμβολιστή μελετητή Dimitri Merezkowskij, που τον έκανε να γνωρίσει και να αγαπήσει τον Dostoewskij. 

Το 1906 ήρθε στη Φλωρεντία παρέα με τον ποιητή Theodor Däubler, με τον οποίο συνέθεσε το επικό ποίημα “Nordlicht”(Βόρειο σέλας), και τον εξπρεσιονιστή γλύπτη Ernst Barlach, ο οποίος αργότερα έγινε εθνικοσοσιαλιστής. Από το 1904 έως το 1910 έγραψε το εγκυκλοπαιδικό έργο “Die Deutschen” (Οι Γερμανοί,) ένα πορτρέτο των μεγαλύτερων μεγαλοφυών του γερμανικού πολιτισμού, το οποίο δεν είχε και μικρή επίδραση στον κύκλο του Stefan George. Από το 1906 ξεκίνησε η μετάφραση των ολοκληρωμένων έργων του Dostoewskij. 

Επιστρέφοντας στο Βερολίνο το 1907  ξαναπαντρεύτηκε και ξεκίνησε μια ζωή με ταξίδια και συνεργασίες με περιοδικά, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού “Die Tat”. Το 1913 κυκλοφόρησε το “Die italienische Schönheit” (Η Ιταλική ομορφιά), στο οποίο προέκυψε η καλλιτεχνική του προετοιμασία.

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ ...

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/5/23 12:27 μ.μ.

    Σιγα σιγα οι αναρτησεις μετατρεπονται ξανα σε ενα καφενειο παρακμιακων και τοξικων ατομων του χωρου. Καμια αναφορα στον αποκλεισμο του κομματος Κασιδιαρη, κανένα αρθρο καμια παρέμβαση απο την ΣΟ ενω κοψατε και ολα τα σχολια στηριξης στον Ηλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρθρο μπορείς να γράψεις και εσύ. Για τον Κασιδιάρη έχει εξαντληθεί το θέμα σε παλαιότερη αρθρογραφία. Σχόλια υπέρ τους Κας δεν κόπηκαν. Υπάρχουν όμως και σχόλια που κόβει αυθαίρετα ο blogger.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/5/23 6:40 π.μ.

      Εγραψα δυο σχολια για την απαγορευση του ΕΚΕ τα οποια κοπηκαν, εαν δεν τα εκοψες εσυ το παιρνω πισω.
      Η απαγορευση δεν αφορα μονο την δεξια και την ακροδεξια αλλα δείχνει οτι δεν μπορει να υπαρχει καμια πιστη στο συστημα. Προτιμώ τετοιες αναλυσεις από τα σχολια που γραφει συγκεκριμενος τυπος που του επιτρεπεις να αλωνιζει εδω μεσα και να λεει για δηθεν συνεδρια και ενωση του χωρου. Αφού γραφεις οτι μπορει να κανεις εκπομπη με τον Χαρι γιατι δεν τον ρωτάς τι παιχτηκε με τον ΑΗΚ και την Εθνικιστικη Συμμαχια που ανακοίνωσαν και μαλιστα εκαναν αναλυση του οικονομικου προγραματος?

      Διαγραφή
    3. Μποβιατσος Κ.5/5/23 12:37 μ.μ.

      Το ποιος θέλει να ασχολείται με εκλογές, Ηλίας, Εισαγγελείς καη αλλά δημοκρατικά, είναι σαφέστατα δικαίωμα του. Υπάρχουν άλλωστε πολλά μπλογξς, σαιτ που τι κάνουν. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι από Πνεύμα, Ιδέες, Ωνάση, Ποιότητα...χωρίς σχόλια όμως.. αυτά αγαπητέ με σεβασμο

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/5/23 2:42 μ.μ.

      Κώστα είσαι μέρος της ΣΟ αλλά έχεις γίνεις ένας πολιτικός της αυτονομίας. Δες την επόμενη ανάρτηση, βλέπεις πολύ καλά ποιος γράφει εκεί, ο ίδιος που σου έκανε πορτραίτο πριν λίγα χρόνια. Φοβάσαι ομως και δεν λες τίποτε μη σου το ξανακάνει. Αοριστιες για πνεύμα, ενότητα τα ίδια που λέει και ο νεαρός....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/5/23 1:53 π.μ.

      Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Εγώ απλά απάντησα για την ανάρτηση μου αυτή...

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος13/5/23 9:44 μ.μ.

      2:42 γιατί να μη φοβάται τον κάτοχο της πινακοθήκης των πορτρέτων; Δεν είδες τι έπαθε ο κακομοίρης ο Χατζηγώγος όταν τα έβαλε μαζί του;

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.