ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Συντηρητική Επαναστατική δυνατότητα της Black Metal τέχνης.



Όταν οι Θεοί ακούν το κάλεσμα: η επανάσταση του Black Metal

της Olena Semenyaka για το militant.zone

μετάφραση: Noeton





I. BLACK METAL: Υποκουλτούρα ή «αντικουλτούρα»; 



Το Black Metal μοιράζεται την ίδια μοίρα όλων των πολύπλοκων και πολύπλευρων φαινομένων που ξεπερνούν τις στενές ιδιότητες του είδους τους και σύμφωνα με τον φιλόσοφο Hegel που είναι ικανός να «αδράξει την εποχή μέσω της σκέψης», να βρίσκονται πάντα μπροστά απ’ την εποχή τους, είτε επιβεβαιώνοντας, είτε απορρίπτοντας τελείως τις πνευματικές βάσεις της περιόδου που υπάρχουν. Αμφότερα χρήζουν εξέτασης από απόσταση.


Ως αναντίρρητο προϊόν του Μοντερνισμού, το Black Metal παραδόξως εκδίδει την θανατική ποινή στον μοντέρνο κόσμο. Το τελευταίο συμβαίνει όχι μόνο σε σχέση με τον σύγχρονο Χριστιανισμό: είναι η αντίθεση σε οτιδήποτε πιστεύεται να είναι οποιασδήποτε αξίας για τον μέσο αντιπρόσωπο της Δυτικής Κοινωνίας του σήμερα· από τις συμβατικές έννοιες του καλού και του όμορφου μέχρι και το μεταφυσικό Είναι καθαυτό. Με άλλα λόγια, το Black Metal, με μια γρήγορη ματιά, είναι η απόλυτη ενσάρκωση μιας ενεργητικής νιχιλιστικής  φάσης σε μια μεταφυσική επανεκτίμηση όλων των αξιών όπως προανήγγειλε ο Φρειδερίκος Νίτσε. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το Black Metal συνοδεύεται ως επί το πλείστον με την άρνηση. Έχω ήδη αναφέρει τον πρώτο λόγο γι’ αυτό: παρά την διαδεδομένη περιγραφή του Black Metal ως μια υποκουλτούρα, είναι πιο ακριβές να το ορίσουμε ως αντικουλτούρα, στόχος της οποίας είναι ο τερματισμός ολόκληρης της Μοντέρνας εποχής.






Πολλοί κοινωνιολόγοι θα διαφωνούν με τον ισχυρισμό μου, επειδή μερικοί από αυτούς μοιράζονται την ιδέα ότι ο πρώιμος Χριστιανισμός ήταν η μόνη πλήρως επιτυχημένη αντικουλτούρα στην ευρωπαϊκή ιστορία, που ανέτρεψε τις αξίες της προηγούμενης περιόδου, ενώ οι οπαδοί του Black Metal, τόσο οι δημιουργοί του είδους και οι απλοί οπαδοί, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο τρέχον κοινωνικό σύστημα, υποστηρίζουν τις πολιτισμικές αξίες, και ποτέ δεν αμφισβητούν αυτό που είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή και τα αξιώματά του. Όπως οι προσεκτικοί αναγνώστες του Ernst Jünger γνωρίζουν, σχεδόν τα πάντα - δεν έχει σημασία πόσο «ανατρεπτικά» ή «ασεβή» - μπορούν να ενσωματωθούν ξανά στο σύστημα ως «εκδήλωση ελευθερίας». Ως εκ τούτου, το Black Metal μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους μόνο μια υποκουλτούρα, η οποία είναι υπερβολική και παρουσιάζεται ως μια παρωδία που αποκαλύπτει το βρεφικό και τελικά πρωτόγονο χαρακτήρα των αυτοαποκαλούμενων «true blackers» που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τους γονείς τους.



Αναμφίβολα, οι παρατηρήσεις αυτές δεν είναι αβάσιμες, και ουσιαστικά επικυρώθηκαν μέσα από το ίδιο το κίνημα, το οποίο ανέπτυξε τους δικούς του τρόπους κοινωνικής ρύθμισης, προκειμένου να απομακρύνει τους λεγόμενους «ψεύτικους» posers από την κοινότητά τους δηλαδή trendies και τύπους που μυρίστηκαν χρήμα, κατηγορίες που εμφανίστηκαν μετά από τα σκανδαλώδη γεγονότα στην πρώιμη ιστορία του Black Metal. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι κοινωνιολογική. Αλλιώς, θα έπρεπε να βάλω μια τελεία αμέσως μετά τη δήλωση ότι η  Black Metal σκηνή υποβαθμίστηκε πριν από πολύ καιρό, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για ευσεβείς πόθους.

Με άλλα λόγια, θα αναλύσω όχι τι είναι το Black Metal σήμερα, αλλά αυτό που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τους πρωτοπόρους του Black Metal και εκείνων που έμειναν αφοσιωμένοι στην παράδοση αυτού. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι το Verstehende Soziologie (Ερμηνευτική Κοινωνιολογία) του Max Weber είναι η μόνη κατάλληλη κοινωνιολογική μέθοδος που επιδιώκει να καταλάβει ένα ορισμένο πολιτιστικό φαινόμενο από μέσα, περιγράφει τους δικούς του όρους και λειτουργεί στην έννοια του ιδανικού τύπου. Το τελευταίο δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει τις προκαταλήψεις της θετικιστικής σκέψης και ορθώς εφαρμόζει τα ευρετικά διανοητικά κατασκευάσματα που προέρχονται από τα εμπειρικά δεδομένα για το σκοπό της καλύτερης ανάλυση της πραγματικότητας. Το πιο γνωστό παράδειγμα του ιδανικού τύπου είναι η «Προτεσταντική ηθική» που χρησιμοποιεί ο Weber ως κλειδί για να εξερευνήσει την εμφάνιση και την ουσία του καπιταλισμού στο διάσημο έργο του «Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism» (1905), η οποία παρέχει μια γόνιμη εναλλακτική λύση στη δημοφιλή ιστορική-υλιστική εξήγηση του Καρλ Μαρξ. Κατά συνέπεια, ιδανικός τύπος μας ονομάζεται "Black Metal Τέχνη" ή απλά "Black Metal".


Ως εκ τούτου, η μέθοδος αυτή είναι αρκετά παρόμοια με τη φιλοσοφική-ερμηνευτική προσέγγιση που αναπτύχθηκε από τον Martin Heidegger και τον μαθητή του, Hans-Georg Gadamer ο οποίος απορρίπτει τον όρο «μέθοδος» ως φυσικό-επιστημονικό απομεινάρι στα Geisteswissenschaften (ανθρωπιστικές επιστήμες). Σύμφωνα με την φιλοσοφική ερμηνεία του Heidegger που επικεντρώθηκε στην κλασική έννοια του ερμηνευτικού κύκλου ("για να καταλάβουμε το όλον, πρέπει να κατανοήσουμε τα μέρη του και αντίστροφα»), το καθήκον δεν είναι να βρούμε το δρόμο έξω από τον κύκλο, αλλά μάλλον να εισέλθουμε σωστά, δεδομένου ότι αυτός ο κύκλος είναι αυτός της ύπαρξής μας. Με απλά λόγια, εμείς («Dasein» ως «Όντες στον κόσμο") καταλαβαίνουμε πάντα ορισμένα φαινόμενα με κάποιον τρόπο ή άλλο, οπότε το μοναδικό καθήκον μας είναι να επεξηγήσουμε τις υποθέσεις μας, ή στα λόγια του Gadamer, την «αναμονή της τελειότητας" μας.



Το τελευταίο είναι αυτό που πρόκειται να κάνω στην εργασία αυτή, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με ένα τόσο υψηλό επίπεδο αναζήτησης του εαυτού που παρουσιάζεται από τους καλλιτέχνες Black Metal που ο ερευνητής μετατρέπεται με χαρά σε απλό σχολιαστή: δείτε το πρώτο Black Metal DVD "Opus Diaboli" που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2012 η σουηδική μπάντα Watain για να βιώσετε τη διαφορά μεταξύ της ερμηνείας του τραγουδιστή των Watain, Erik, και εκείνες που δίνονται στα περισσότερα ντοκιμαντέρ για το Black Metal, σε συνεντεύξεις και θεματικές έρευνες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πηγών εξακολουθούν να είναι πολύ απογοητευτικές ή ανεπαρκείς.


II. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ VS. ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ BLACK METAL. ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ BLACK METAL



Από την εποχή του Αριστοτέλη, ήταν προφανές ότι ο συντομότερος δρόμος για την ουσία του πράγματος έγκειται στον ορισμό της. Αλλά, και πάλι, ως επί το πλείστον υπάρχουν αρνητικοί ορισμοί για το Black Metal. Όντως αντανακλούν το μεγαλείο και την ένταση του φαινομένου αυτού, αλλά λένε λίγα πράγματα για την κύρια ιδέα του. Για παράδειγμα, η κοσμοϊστορική και countercultural σημασία του τελευταίου μπορεί εύκολα να συναχθεί από τις γνωστές προσπάθειες να διευκρινιστεί η ουσία του Black Metal, όπως, "δεν είναι άλλο ένα μουσικό είδος», «δεν είναι απλή μουσική," και " δεν είναι διασκέδαση / επιχείρηση". Ένα άλλο σύνολο αρνητικών ορισμών λόγω του νιχιλιστικού προσανατολισμού του Black Metal είναι επίσης ευρέως αναγνωρισμένο: πιστεύεται ότι είναι αντι-θρησκευτικό, ειδικά αντι-χριστιανικό, αντικοινωνικό, μισανθρωπικό, βλάσφημο και ούτω καθεξής. Ομοίως, όλες οι πνευματικές προσπάθειες να αρθρώσουν τι εστί Black Metal και όχι τόσο τι δεν είναι, συνήθως καταλήγουν με μια έκκληση προς ένα ορισμένο φάσμα διαθέσεων και συναισθημάτων ("σκοτεινό", "μελαγχολικό"), μερικές φορές, σε ορισμένα εξαιρετικά μεταφορικές έννοιες ("κακό","ασχήμια”, « πόλεμος ») ή στην Black Metal αισθητική γνωστή ως μέρος της καθιερωμένης φράσης "Black Metal τέχνη ». Αυτή η έκφραση, ωστόσο, εγείρει περαιτέρω ερωτήματα μιας και το Black Metal αναπαρίσταται ως l'art pour l'art (τέχνη για την τέχνη) μόνο αν το τελευταίο σημαίνει κάτι σαν Ανώτατη Τέχνη που φέρει ρητή αποκρυφιστική χροιά, η οποία είναι ακριβώς το αντίθετο αυτής της προσέγγισης. Αν όχι, ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να μπει σε ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με τη βασική αρχή (ες) της Black Metal ιδεολογίας, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από τον Σατανισμό.






Ανάλογα με αυτό που θεωρεί κάποιος το αντικείμενο της άρνησης ή τον εχθρό εναντίον του οποίου ο πόλεμος διεξάγεται ("Black Metal ist Krieg"), υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις στο γενικό Black Metal κίνημα, οι οποίες προκαλούν τακτικά σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των μελών του: ριζικός μηδενισμός και αθεϊσμός που στέκεται πίσω απ’ το Σατανιστικό image και μερικές φορές συμπίπτουν με τον Λαβεϊστικό Κοινωνικό Δαρβινισμό, η Αποκρυφιστική τροχιά, η οποία συχνά συνδέεται με το Μονοπάτι της Αριστερής Ατραπού, Θεϊστικός Σατανισμός (η θρησκεία του Deus / Diabolus Absconditus) που εφάπτεται με Γνωστικισμό και παρόμοιες διδασκαλίες αφενός και αρχαϊκές παγανιστικές λατρείες, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον «Άριο Εωσφορισμό», και αφετέρου με παραλλαγές ειδωλολατρίας, από Πανθεϊσμό μέχρι Βεδικούς ύμνους που αναπτύσσονται κυρίως μέσα σε subgenres όπως Folk Black Metal ή Viking Black Metal, ακόμα και χριστιανική "Unblack" Metal, για να μην αναφέρω άλλα καινοτόμα Black Metal σχήματα που συχνά επικεντρώνονται στην δική τους "φιλοσοφία". Φυσικά, μπορούμε εύλογα να διερωτηθούμε ποιά κατεύθυνση είναι πιο αντιπροσωπευτική του κινήματος ή, αντίθετα, ποια δε θα πρέπει κατά κανένα τρόπο να συνδέεται με αυτό.




Ένας άλλος τρόπος για να γεμίσει το κενό μεταξύ των αποφατικών ορισμών περιλαμβάνει την επισήμανση της μυστικιστικής ή ακόμα και του θρησκευτικού συναισθήματος που είναι χαρακτηριστικό της κοσμοθεωρίας του Black Metal (Black Metal Weltanschauung), το ιδιαίτερό του «πνεύμα». Μια αναφορά σε αυτήν την εμπειρία θεοφάνειας που κρύβεται πίσω από λογική εξήγηση, μεταξύ άλλων, μπορεί να βρεθεί στη συνέντευξη με τη γαλλική Black Metal μπάντα Deathspell Omega:



«Μερικοί από εμάς είχαμε μια θρησκευτική ανατροφή ενώ άλλοι μεγάλωσαν κάτω από το σύμβολο του ορθολογισμού. Το ότι τελικά βιώσαμε μια συγκλονιστική θεοφάνεια είναι κάτι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω με ορθολογική άποψη. Υπάρχουν βέβαια πολιτιστικά αντεπιχειρήματα, όποιος πέρασε από μακροχρόνιες ακαδημαϊκές σπουδές του έχουν δοθεί κλειδιά-και αυτό παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πανεπιστήμια στον δυτικό κόσμο είναι στην ουσία οχυρά της ανθρωπιστικής ισότητας- και εμείς επιλέξαμε να μην αγνοήσουμε αυτά τα κλειδιά, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να παραμείνουν σε αρμονία με το τρέχον Zeitgeist»

Τέτοιες καθαρά φαινομενολογικές περιγραφές θα μπορούσαν να έχουν ξεδιαλύνει τα όρια του genre αλλά έχουμε την αίσθηση ότι το Black Metal έχει το θετικό πυρήνα του, που το διαφοροποιεί αυστηρά από τα σχετικά genres και μπορούν να διαμορφωθούν πολύ απλά. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν μόνο η Εθνικοσοσιαλιστική Black Metal (NSBM) σκηνή και σπανιότερα η ανάλογη αριστερή σκηνή είναι αξιοσημείωτη για άμεση πολιτική συμμετοχή, το Black Metal ως ένα αντιπολιτιστικό κίνημα με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά προσεκτικά φυλαγμένα σύνορα είναι πολιτικό κατεξοχήν,  πολιτικό με την έννοια του Carl Schmitt για τη διάκριση μεταξύ του φίλου και του εχθρού, η οποία μεταφράζεται σε απόλυτο βαθμό στη σύνδεση και διάσταση μεταξύ «ημών» και «αυτών».




Μια εξαιρετικά επιλεκτική προσέγγιση για μια ενδεχόμενη ένταξη στην κοινότητα του Black Metal, βέβαια, είναι πιο εύγλωττη από εγγενής σε κάθε γνήσια αισθητική διαμόρφωση, δίνοντας προτεραιότητα στην καλλιτεχνική έκφραση και δείχνοντας απέχθεια στα άκαμπτα και εξωτερικά ιδεολογικά κλισέ, είτε πολιτικών είτε οτιδήποτε άλλο. Την ίδια στιγμή, Ουκρανικές Black Metal μπάντες όπως οι Nokturnal Mortum, Kroda, Drudkh, ή Hate Forest, οπού στην παρούσα φάση αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρισμένες σκηνές NSBM στον κόσμο, αν όχι η πιο αναγνωρίσιμη, αν και μπορεί να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως απλά πατριώτες και ασχολούμενους με τη συντήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς (άλλο αγαπητό μονομελές συγκρότημα της Ουκρανίας, οι Lutomysl, περιγράφηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του Pavel "Lutomysl" Shishkovskiy, ο οποίος ζηλεύει τους ανθρώπους "που όλα τα προβλήματά τους συγκεντρώνονται στην παρουσία των Εβραίων ή μαύρων", ως NEONSDSBM), δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοια που επιβάλλουν περιορισμούς σχετικά με τους τρόπους έκφρασης, προκειμένου να καλύψουν τις ιδεολογικές ανάγκες. Πάνω απ 'όλα, έχουν κερδίσει την αναγνώριση σε όλο τον κόσμο λόγω των μουσικών τους αριστουργημάτων.


Υπό μια στενότερη έννοια, το Black Metal ως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος ενάντια στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένο από τις πολιτικές επιπτώσεις ακόμα και αν τα περισσότερα εγκλήματα στην πρώιμη ιστορία του Black Metal διαπράχθηκαν λόγω προσωπικών και όχι πολιτικών λόγων. Παρομοίως, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τόσο τις αριστερές (left-wing) και δεξιές (right-wing) τάσεις απ’ τη γέννηση κιόλας του κινήματος του Black Metal εκπροσωπημένα αντίστοιχα απ’ τον Σατανιστή Øystein “Euronymous” Aarseth των Mayhem, ο οποίος συμπαθούσε τον αριστερό εξτρεμισμό και τον Varg Vikernes των Burzum ως μελετητή της Παλαιάς Νορβηγικής θρησκείας, οπαδός του παγανισμού και μια έγκυρη φιγούρα των σύγχρονων κύκλων της «δεξιάς» (μεταξύ των επιρροών του είναι Knut Hamsun, Oswald Spengler, και Julius Evola), ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από το Σατανισμό και το σύνολο της Black Metal σκηνής αφού οι νεοεισελθέντες σε αυτήν είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις αρχικές ιδέες και την αισθητική που εφευρέθηκε από τους πρωτοπόρους μόνο και μόνο για να σοκάρουν ή για εμπορικούς σκοπούς. Αναδρομικά μιλώντας, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Euronymous σκοτώθηκε από τον Vikernes το 1993, το οποίο θεωρείται ως «η αρχή του τέλους», ακολουθούμενη από τη διάσπαση και την αυξανόμενη εμπορευματοποίηση της σκηνής (βλ. τραγούδι Nargaroth «The Day Burzum killed Mayhem»). Από την άλλη πλευρά, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μια άλυτη διαμάχη αυτών των δύο τάσεων, ή ότι δεν υπάρχει μια μεταφυσική θέση που τους ενσωματώνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο.



Πράγματι, είναι δυνατόν να αντιταχθεί κανείς στον σύγχρονο κόσμο και στη συμβολική ενσάρκωση του, τον Χριστιανισμό, τόσο "από την Αριστερά" και "από τη Δεξιά". Επιπλέον, αν και η απελευθέρωση, ο νιχιλισμός, η αντικληρικοφροσύνη (θυμηθείτε το περίφημο κάψιμο εκκλησιών στη Νορβηγία), κ.λπ. ως επί το πλείστον σχετίζονται με την αριστερά, ακόμη και εκείνα τα Black Metal σχήματα που έχουν μείνει στο Μονοπάτι της Αριστερής Ατραπού (για παράδειγμα, η πολωνική Black Metal μπάντα Behemoth) δεν αντιστοιχεί κατ 'ανάγκη με την πολιτική αριστερά, τόσο στην κλασική ενσάρκωσή της όσο και στο πιο πρόσφατο φαινόμενο του Πολιτιστικού Μαρξισμού. Συχνά συμβαίνει το αντίθετο, ή πηγαίνουν πέρα ​​από την πολιτική. Αυτή η αμφιθυμία είναι επίσης ορατή σε αισθητικό επίπεδο: τα "δεξιά" σύμβολα της Αυτοκρατορίας, του Βασιλιά, του Θεού, κλπ δεν είναι λιγότερο δημοφιλή από τις «αριστερές» ιδέες του Χάους, της Εξέγερσης και ούτω καθεξής. Ο Benjamin Noys, ο οποίος απηύθυνε επίσης το ζήτημα της πολιτικής στο κίνημα του Black Metal, χρησιμοποίησε ως περίπτωση μελέτης τις απαντήσεις σε συνέντευξη του Sale Famine της Γαλλικής Black Metal μπάντας Pester Noire, κάτι που δεν ήταν τυχαίο. Ο Famine, ο οποίος πιστεύει ότι το αριστερό Black Metal αποτελεί contradictio in adjecto (αντίφαση), υπογραμμίζει το χθόνιο και, ως εκ τούτου, τον εθνικιστικό χαρακτήρα του Black Metal και δοξάζει «το σκοτεινό Ευρωπαϊκό παρελθόν» και δήλωσε σχετικά με τις δύο προσεγγίσεις με ένα πολύ διαφανή τρόπο :

«Το Black Metal είναι η μουσική μνήμη των αιμοσταγών ομοαίματων προγόνων μας, είναι ο γάμος της Παράδοσης, της παλαιάς φυλετικής κληρονομιάς με φανατισμό, με την οργή και τη βιασύνη μιας νεολαίας που πλέον έχει χαθεί»



Ομοίως, ο Famine περιγράφει τον εθνικισμό του ως θεμελιωδώς διττό, «χρονικό» και «πνευματικό», η οποία συσχετίζεται με το να είναι ένας πολίτης της Γαλλίας («μεσαιωνικό», «αγροτικό») και της Κόλασης («Sieg  Hell»). O Noys αντλεί δικαίως έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτής της έμφασης στην χθόνια πλευρά του Black Metal και της χερσαίας γείωσης του «Παρτιζάνου» του Carl Schmitt. Τελικά, η αναζήτηση για τις ρίζες αυτής της ασάφειας στη φιλοσοφία του Friedrich Nietzsche είναι επίσης απολύτως σωστή: ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος νιχιλιστής ήταν ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος ελιτιστής, αριστοκράτης και παραδοσιοκράτης που κοίταξε μπροστά στην αρχή της νέας Χρυσής Εποχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Νίτσε αναφέρεται στον εαυτό του ως «ο πρώτος τέλειος νιχιλιστής της Ευρώπης που, ωστόσο, έχει ακόμη και τώρα ζήσει μέσα από το σύνολο του μηδενισμού, μέχρι το τέλος, αφήνοντας τον πίσω, έξω από τον εαυτό του» και παράλληλα είναι ο πρώτος αντι-μηδενιστής. Επιπλέον, ο Νίτσε ήταν ο μεγαλύτερος ωραιολάτρης που διέγραψε την ίδια τη διάκριση μεταξύ μορφής και περιεχομένου κάνοντας ακόμη και τις επιφανειακές λεπτομέρειες ιδεολογικά σχετικές και με νόημα. Το τελευταίο ρίχνει φως στους λόγους για τους οποίους η έκφραση "Black Metal Τέχνη" σημαίνει κάτι ασύγκριτα πιο βαθιά από ό, τι, για παράδειγμα "Black Metal Ιδεολογία" ή «Black Metal Πολιτική» και έχει τη δυνατότητα να φθάσει σε μεταφυσικό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο, μια έκκληση προς τη Συντηρητική Επανάσταση - άλλο πολύπλοκο πολιτισμικό φαινόμενο που έχει πολλά κοινά με Black Metal - καθίσταται αναπόφευκτη.






ΙΙΙ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ: Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΩΣ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Η Συντηρητική Επανάσταση και το Black Metal είναι παρόμοια για δύο τουλάχιστον λόγους. Κατ' αρχάς, και οι δύο έχουν countercultural αξία. Η μόνη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτό που απαιτεί επιπλέον ανοικοδόμησης στο πλαίσιο του Black Metal ανήκει στους ρητούς στόχους της συντηρητικής-επαναστατικής θεωρία, η οποία μπορεί να προέρχεται σαφώς από το όνομά του. Η Συντηρητική Επανάσταση ήταν ένα ευρύ ιδεοκρατικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου του 20ου αιώνα. Είναι επίσης γνωστό με το όνομα του «Τρίτη Θέση» ή του «Τρίτου Δρόμου», επειδή ήταν αδύνατο να το χαρακτηρίσει κανείς ιδεολογικά δεξιά ή αριστερά. Μερικά από τα κύρια άτομα της κίνησης αυτής έχουν ήδη αναφερθεί: Arthur Moeller van den Bruck, Oswald Spengler, Edgar Julius Jung, Carl Schmitt, Ernst και Friedrich Georg Jünger, Julius Evola, Ernst Niekisch, Martin Heidegger, Armin Mohler και άλλα. Ο γενικός στόχος του Συντηρητικού-Επαναστατικού κινήματος είχε διατυπωθεί από τον Hugo von Hofmmanstahl το 1927 ως μέρος της θρυλικής ομιλίας του προς μαθητές στο Μόναχο. Υποστήριξε ότι η Συντηρητική Επανάσταση είναι ένα φαινόμενο προηγουμένως άγνωστο στην Ευρωπαϊκή ιστορία που προσπαθεί να εξολοθρεύσει όχι μόνο την εποχή του Διαφωτισμού αλλά και της Αναγέννησης και της Μεταρρύθμισης. Με άλλα λόγια, ο στόχος του είναι να κατασκευάσει το νέο Μεσαίωνα.


Αυτή η αναγκαιότητα της εξέγερσης ενάντια στον ρου της ιστορίας ανακηρύχθηκε στο έργο του Julius Evola «Εξέγερση Ενάντια στο Σύγχρονο Κόσμο: Πολιτική, Θρησκεία και Κοινωνική Τάξη της Κάλι Γιούγκα» (1934), το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, δεν ήταν παρά μια ριζοσπαστικοποιημένη και πολιτικοποιημένη έκδοση του μεγάλου κειμένου «Η κρίση του Σύγχρονου Κόσμου» που γράφτηκε από τον Rene Guenon, ιδρυτή της ολοκληρωτικής παραδοσιοκρατίας το 1927. Στο κεφάλαιο που ονομάζεται «το Δόγμα των Τεσσάρων Εποχών» του έργου του, ο Evola γράφει:

"Παρά το γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μέχρι πρόσφατα έχει δει και γιορτάσει το νόημα της ιστορίας που του είναι γνωστή σε αυτόν ως μια σύνοψη προόδου και εξέλιξης, η αλήθεια όπως ομολογείται από έναν παραδοσιακό άνθρωπο είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε όλες τις αρχαίες μαρτυρίες της παραδοσιακής ανθρωπότητας είναι δυνατό να βρεθεί, σε διάφορες μορφές, η ιδέα μιας παλινδρόμησης ή μας πτώσης: όντα εξ αρχής υψηλότερου επιπέδου έχουν πέσει σε επίπεδα ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενα  από ανθρώπινη, θνητά και εξαρτώμενα στοιχεία. Αυτή η εκφυλιστική διαδικασία φέρεται να ξεκίνησε σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν· ο όρος που το χαρακτηρίζει καλύτερα είναι ο παρμένος απ’ την «Ποιητική Έντα» όρος Ragna-rokkr, «Το λυκόφως των θεών». . . Σύμφωνα με την παράδοση, η πραγματική αίσθηση της ιστορίας και η γένεση αυτού που έχω περιγράψει, σε γενικές γραμμές, ως "σύγχρονο κόσμο", προκύπτει από μια διαδικασία σταδιακής παρακμής μέσα από τέσσερις κύκλους ή «γενιές.»


Σε μεταγενέστερο βιβλίο του «Άνθρωποι Ανάμεσα στα Ερείπια: Μεταπολεμικές Σκέψεις ενός Ριζοσπάστη Παραδοσιοκράτη» (1953), ο Evola ορίζει τη Συντηρητική Επανάσταση ως «την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης», «στην πηγή». Φυσικά, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτό το μεγάλο ιστορικό πραξικόπημα, πρέπει κανείς να βασιστεί στα διαθέσιμα μέσα του ίδιου του Σύγχρονου κόσμου. Αυτή η αντίληψη γέννησε το συντομότερο τύπο του Φασισμού  “René Guénon Plus Tank Divisions” η οποία μπορεί να βρεθεί στο “The Morning of the Magicians” που γράφτηκε από τους Louis Pauwels και Jacques Bergier το 1960. Πράγματι, πίσω στο 1921 ο Thomas Mann θεώρησε τη Συντηρητική Επανάσταση στο έργο του «Ρωσική Ανθολογία» ως πολιτική προβολή του Νιτσεϊσμού κατανοητή ως μια σύνθεση του «συντηρητισμού» και «επανάστασης», «ελευθερίας» και «δεσμών», «πίστης» και «Διαφωτισμού», «Θεού» και «του κόσμου» και τη σύγκρινε με τη Ρωσική μεσσιανική ιδέα ως δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα ενωμένα παρ’ όλα αυτά από την κοινή τους «θρησκευτική φύσης θρησκευτική με μια νέα ζωτική αίσθηση που έχει ένα λαμπρό μέλλον».

Ως εκ τούτου, το δεύτερο χαρακτηριστικό της Black Metal και της Συντηρητικής Επανάστασης περιλαμβάνει το γεγονός ότι και οι δύο κινήσεις είναι όχι μόνο αντι- αλλά και μετα-φαινόμενα που απορρίπτουν τις στενές πολιτικές ταυτότητες για χάρη υψηλότερων στόχων. Η Συντηρητική επανάσταση πάντα τοποθετείται ως μεταπολιτικό κίνημα και, μιλώντας με όρους του Ernst Jünger, ως «η απόλυτη επανάσταση» που καταστρέφει την παράδοση ως μορφή αλλά έτσι αντιλαμβάνεται την αίσθηση της παράδοσης. Αυτή είναι η λεγόμενη "μεταϊστορική" και "δυναμική" προσέγγιση για την Παράδοση γραμμένο με κεφαλαίο "Π", το οποίο εισήχθη από τον Julius Evola ως ικανότητα να θυσιάζει τις μορφές στο όνομα των αρχών.

Επιπλέον, μια άλλη ομοιότητα μεταξύ του Black Metal και της Συντηρητικής Επανάστασης είναι ότι και οι δύο ιδεατοί τύποι αυτών απεικονίζονται ως ένα ειδικό αναγνωρίσιμο "στυλ" που είναι σε τελική ανάλυση ένα αισθητικό φαινόμενο. Ο συγχωνευτής της αισθητικής και των πολιτικών στοιχεία στο συντηρητικό-επαναστατικό κίνημα, το οποίο σημειώθηκε με δυσαρέσκεια από αριστεριστές οι οποίοι πάντα φοβόντουσαν τον "παραλογισμό", ο Walter Benjamin, ειδικότερα, αναμφίβολα το πραγματοποίησε αυτό πέρα ​​από διακοσμητικούς σκοπούς στο μυαλό του. Ήταν η αισθητική που έμελλε να είναι το μαγικό κλειδί που χρησιμοποιήθηκε για την «εκμάγευση» του κόσμου και την επανένταξη των αυτόνομων και αποσυνδεδεμένων τομέων της πολιτικής, της επιστήμης, της θρησκείας, της ηθικής, και πάλι, της αισθητικής, οι οποίοι αντικατέστησαν το ιεραρχικό μεσαιωνικό σύμπαν που υπάγονταν σε κάποια υπερβατική αρχή.

Ωστόσο, οι συντηρητικοί επαναστάτες ως επί το πλείστον μίλησε όχι περί Θεού αλλά περί θεών στον πληθυντικό· η γενικώς αναγνωρισμένη αλληγορία που σηματοδοτεί την εκ νέου μυθοποίηση του κόσμου είναι «η επιστροφή των θεών» ή «η επιστροφή του ιερού», η οποία ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενη από τον Nietzsche, Heideger και Jünger. "Απλά" περιμένοντας για την εκ νέου αποϊεροποίηση του κόσμου, ωστόσο, δεν αποτελεί κανόνα και αντιστοιχεί μόνο στην τρέχουσα φάση της μεταφυσικής επανεκτίμηση όλων των αξιών.

Αυτή η φάση προηγήθηκε από την ενεργή-μηδενιστική περίοδο της τιτάνιας κυριαρχίας, της βασιλείας του Προμηθέα, που συμβολίζει τις στοιχειώδεις δυνάμεις της τεχνολογίας. Σύμφωνα με την παρατήρηση του Ernst Jünger  στο δοκίμιο του «Περί Πόνου» (“On Pain”) (1934), ζούμε στην εποχή όπου οι νέες εντολές έχουν μετακινηθεί πολύ μπροστά αλλά οι νέες αξίες δεν έχουν γίνει ορατές ακόμη:

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε μια τελευταία και μάλιστα πολύ αξιόλογη φάση του νιχιλισμού, χαρακτηριζόμενη από την ευρεία επέκταση των νέων κοινωνικών εντολών με αντίστοιχες αξίες που έχουμε ακόμη να δούμε»

Αυτό σημαίνει ότι ο Übermensch "als Sieger über Gott und das Nichts, ο Υπεράνθρωπος ως νικητής έναντι του Θεού (η ερειπωμένη παλαιά τάξη) και το Τίποτα που αντικατέστησε τον τελευταίο, εισέρχεται στην τελική φάση της μάχης με το ίδιο το Τίποτα. Σε αυτό το στάδιο, τόσο ο Jünger όσο και ο Evola ανέπτυξαν τις έννοιες της α-πολιτείας, του Δεξιού Αναρχισμού και του διαφοροποιημένου ανθρώπου που απορρίπτει τον Σύγχρονο κόσμο όχι από νιχιλισμό αλλά επειδή δεν ανταποκρίνεται στο ιδανικό του νέου ιερού σκοπού. Φυσικά, αυτό το στάδιο είναι προσωρινό: ο δεξιός Αναρχικός του Evola και ο Αναρχικός του Jünger είναι πάντα έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία για να οικοδομήσουν μια νέα Αυτοκρατορία.

Οι δομικές ομοιότητες μεταξύ της Black Metal και της Συντηρητικής Επανάστασης είναι επίσης προφανείς. Ο Armin Mohler, ο οποίος δημοσίευσε μια μονογραφία «Η Συντηρητική Επανάσταση στη Γερμανία: 1918-1932 (1950)», η οποία ξεκίνησε την παράδοση της ακαδημαϊκής έρευνας του συντηρητικού-επαναστατικού κινήματος, ξεχώρισε πέντε κύριες κατευθύνσεις μέσα στο τελευταίο, τρεις εκ των οποίων έγιναν υποδειγματικές: Νέοι Συντηρητικοί (Moeller van den Bruck, Edgar Jung, Oswald Spengler), Εθνικοί Επαναστάτες (Ernst Jünger, Ernst Niekisch, Hans Freyer), και το völkisch κίνημα που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Εθνικοσοσιαλισμό (το περίφημο δόγμα του "Blood and Soil"). Κατά συνέπεια, οι Νέοι Συντηρητικοί ανάπτυξαν  κυρίως τα οργανικά ιμπεριαλιστικά μοντέλα· οι Εθνικοί Επαναστάτες ήταν σε πολύ καλές σχέσεις με τις καταστροφικές δυνάμεις του βιομηχανικού πολιτισμού και η völkisch μοιάζει με το σύγχρονο Pagan Front. Στη βαθιά εξέταση του των συντηρητικών-επαναστατικών αναθυμήσεων στο κίνημα του Black Metal, ο Alex Kurtagic κυρίως έδωσε έμφαση στις völkisch ιδέες, η οποία είναι δικαιολογημένη.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να πω ότι το πιο αντιπροσωπευτικό της Συντηρητικής Επανάστασης δεν ήταν η völkisch αλλά μάλλον το εθνικό-επαναστατικό κίνημα. τα μέλη του, ο Ernst Jünger, ιδίως,  ασχολήθηκε κυρίως με το μεταφυσικό συναίσθημα της Συντηρητικής Επανάστασης, που είναι η ενότητα της ελευθερίας και της αναγκαιότητας υπό την έννοια του Γερμανικού εθελοντισμού, με τον πιο λεπτομερή και ακριβή τρόπο. Αυτή η μεταφυσική άποψη αντιστοιχεί με την Γνωστική Αντι-Κοσμική νέα τάση στο κίνημα του Black Metal, η οποία είναι επίσης γνωστή για τον αυστηρό δυϊσμό μεταξύ κάποιας θεϊκής θέλησης και οτιδήποτε άλλο («Θάνατος εναντίον Θανάτου») και δεν επιδιώκει το ιερό μέσα στα όρια αυτού του κόσμου. Μια πολύ γνωστή περιγραφή της Εθνικοσοσιαλιστικής μεταφυσικής από τον Hendrik Möbus της Γερμανικής NSBM μπάντας “Absurd("η πιο τέλεια σύνθεση της Εωσφορικής θελήσεως για δύναμη και νεοπαγανιστικών αρχών και συμβολισμών") θα μπορούσε επίσης να είναι συναφής εν προκειμένω, παρόλο που ο ίδιος είναι πιο στενά συνδεδεμένος με το Pagan Front. Παρεμπιπτόντως, η συνομιλία του με την «Velesova Sloboda» είναι η πιο ενδιαφέρουσα και επαγγελματική συζήτηση των κλασικών συντηρητικών-επαναστατικών θεμάτων από οποιοδήποτε Black Metal μουσικό έχω διαβάσει ποτέ. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παραθέσω τα λόγια του Erik Danielsson των Watain για την επαναστατική ουσία της αληθινής τέχνης και της ανάγκης «να γίνεται όλο και βαθύτερη» ενώ διερευνά τους ορίζοντες του είδους:

"Αν θέλεις να κάνεις κάτι πρωτοποριακό σε κάτι τόσο μοχθηρό όπως το Black Metal-αν θέλεις να έρθεις σε επαφή με τις σκοτεινές ενέργειες που υπάρχουν πέρα ​​από αυτόν τον κόσμο, δεν μπορείς να έχεις ένα απλό ενδιαφέρον για το Black Metal. Ένα πάθος για ένα είδος μουσικής δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την πορεία της μουσικής ιστορίας ή την ιστορία του κόσμου. Για μένα, δεν είναι παράξενο που δεν υπάρχουν περισσότερες μπάντες σαν εμάς επειδή τα άτομα αυτού του είδους σπανίζουν. Αν έχεις μια ακραία πηγή ενέργειας που ρέει μέσα σου ή καταλήγεις στη φυλακή ή κάνεις αυτό που κάνουμε εμείς".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.