Στρατής Μυριβήλης: “Το Πανεπιστήμιο στάθηκε ο μεγάλος οχτρός της εθνικής ψυχής”



Ο Έλληνας συγγραφέας Στρατής Μυριβήλης, γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1890 και πέθανε στις 19 Ιουλίου του 1969. Ήταν  από τους σημαντικότερους πεζογράφους της Γενιάς του ’30 …

… Αν ύστερα από ένα αιώνα αντεθνικής εκπαίδευσης σώζεται ακόμα ακμαίο και δυνατό στις βιολογικές εκδηλώσεις του το ελληνικό έθνος, το χρωστάμε στο ευτύχημα της αγραμματοσύνης του ελληνικού λαού. Και εννοώ τον γνήσια αγράμματο λαό, που εξακολουθεί να μας απομένει ο μοναδικός θεματοφύλακας του εθνικού πολιτισμού, και να διατηρεί μέσα στη σοφή άγνοιά του όλα τα νήματα της φυλετικής μας συνέχειας. Αν αυτά τα εκατό χρόνια τα κατάφερναν οι δάσκαλοι να περάσουν από το ανθελληνικό τεζάχι τους όλα τα εκατομμύρια των ρωμιών, σήμερα δε θα υπήρχαμε πάνω στη γη σα φυλή με αυτοτελή φυσιογνωμία καταγωγής και πολιτισμού.


Το πανεπιστήμιο στάθηκε ο μεγάλος οχτρός της εθνικής ψυχής. Αυτό χτύπησε κατακέφαλα καθετί που ήταν η γνήσια και ατόφια κληρονομιά του γένους. Γλώσσα, ήθη και έθιμα, μουσική, χορούς, βιοτεχνία, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις και θρύλους. Γιατί όλα αυτά τα καταδίωξε το πανεπιστήμιο με φανατισμό, με σύστημα και με πάθος, που ποτές, κανένας καταχτητής δεν τόφτασε, απ’ όσους μας τσαλαπάτησαν μέσα στην αιώνια Ιστορία μας

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

5 σχόλια:

  1. Ο Πατριάρχης14/7/20 12:04 μ.μ.

    Είσθε γεγέδες και κρυπτοκομμούνια, κύριοι!

    Ουχί μόνον αρνείσθε την θεϊκή υπόσταση του Αδόλφου-Άβαταρ ως πληβείοι στρασεροδραγούμηδες, αλλά και στηλιτεύετε την εκδοχίν της καθαρευούσης ημών γλώσσης.

    Αντί να στρατευθείτε εις αγών δια την απελευθέρωσιν της Ιωνίας, κάθεστε και διαβάζετε λογοτεχνία και δαπανάτε το εισόδημα των κηδεμόνων σας, ως άεργοι κοπρίται, εις νυκτερινούς κλωβούς (αγγλιστί night clubs).

    Τι είσθε επιτέλους υμείς; Κουλτουριάρηδες και μπολσεβίκοι;

    Αντιγράφετε τα λάθη του Ιωάννου Μεταξά, ο οποίος κάλεσε εις συγκυβέρνησιν τους κομμουνιστάς του Κορδάτου. Θλίβομαι δια την κατάπτωση του εθνικιστικού χώρου εις σοσιαλιστικάς ατραπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/7/20 2:10 π.μ.

      Δηλαδή είσαι καπιταλιστής; Εθνικιστής και καπιταλιστής δεν πάνε μαζί. Το κεφάλαιο είναι ο ορισμός της παγκοσμιοποίησης .

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/7/20 12:21 μ.μ.

      Δυστυχώς φίλε αυτοί κάνουν τα κουμάντα στον χώρο. Χαφιέδες της δεξιάς που το παίζουν εθνικιστές, σκληροί ναζί και άλλα για να αποδομούν με κυπατζίδικες μεθόδους την εθνικιστική ιδεολογία και πρόσωπα του ελληνικού πολιτισμού.

      Δείτε εδώ έναν από τους οργανωτές αυτών των δεξιών λακέδων πως απομονώνει δυο τρεις φράσεις για ν αλλάξει νοήματα και να χυδαιολογήσει κατά του Παλαμά

      http://panusis.blogspot.com/2020/07/blog-post_31.html

      Διαγραφή
  2. Πρωτοσύγκελος14/7/20 9:28 μ.μ.

    Γεια χαραντάν και τα κουκιά μπακλάν!

    Επειδής, ναούμε, τον γουστάρω τον Πατριάρχη με τα μουσειακά του, και μου τη σπάνε, ρε μαγκίτες, και μένα οι γιεγιέδες, θα σας σπηκάρω μια ιστοριούλα να τη φχαριστηθεί το φυλλοκάρδι σας.

    Είμαι για φραπεδιά, αχτύπητη, βαριά και σκέτη, στην πλατεία Εξαρχείων. Σκάει μύτη, που λέτε, το πρόσωπο με παντελόνι ζέμπρα, σκισμένο φανελάκι και μαλλί ηλεκτροσόκ.

    "Τι έπαθες, μωρή; Ρεύμα σε χτύπησε;" της αφηγούμαι.

    "Όχι μωρό μου. Είμαι glam μεταλλού. Γουστάρω Bon Jovi, Cinderella και Def Leppard" μου λέει η άρρωστη.

    Της ξηγιέμαι και γω ρε αλάνια το προκείμενο.

    "Άσε τις κουφές λεοπαρδάλεις, μωρή πετούγια, γιατί εγώ με τους γιεγιέδες δεν τραβιέμαι. Θέλω ντύσιμο, εμφανίσιμο κι όχι περούκες σαν τους Beatles".

    https://www.youtube.com/watch?v=KO1kLskKivc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαλαπαρτιανός23/7/20 2:04 μ.μ.

    Ενάντια στους εθνομηδενιστές, αλλά και πάλι, εξαρτάται για πιό έθνος μιλάμε.

    Το κρατίδιο-μαριονέττα των Αγγλογάλλων και οι φθαρμένοι Ελλαδιτάκοι που παράγει, να πάει στο διάολο...Και θα πάει σε 40-50 χρόνια το πολύ ως μια φυσική κατάληξη των πραγμάτων.

    Αν πάλι μιλάμε για το διαχρονικό Ελληνισμό και τη Ρωμιοσύνη που δεν ταυτίζεται σε στενά χωροχρονικά περιθώρια, αυτόν τον τιμάμε και τον υπηρετούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.