Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του Ιταλού φιλοσόφου Ιουλίου Έβολα εκδόθηκε από τη "Λόγχη" σε μετάφραση - επιμέλεια του καλού φίλου, γιατρού Αθανασίου Νοτόπουλου.
Μετά τις
"Καρδιακές Αναπάλσεις", ένα υπέροχο βιβλίο υπαρξιακής κατάθεσης υπό
το φως της ορθόδοξης μαρτυρίας, ο Θανάσης
σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Λόγχη" μας κάνει ένα ακόμα
όμορφο δώρο.
Δούλεψε σε βάθος πάνω στο κείμενο και εκτός από την πολύ προσεγμένη μετάφραση, έκανε μια επίσης σχολαστική επιμέλεια και μάς προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, ρεύματα και σχολές σκέψης που αναφέρονται από τον συγγραφέα. Με τον Θανάση, καρδιακό μου φίλο, είχαμε ουσιαστικές και εκτενείς συζητήσεις γύρω από το έργο του φιλοσόφου.
Αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο βιβλίο διότι με αυτό κλείνει η περίφημη τριλογία ("ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ" - "ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ" - ΚΑΒΑΛΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΙΓΡΗ") και παρουσιάζεται η σκέψη του φιλοσόφου στην πληρότητά της.
Ο ίδιος μου ανέφερε ότι προτίμησε -και σωστά- τον όρο "καβαλικεύοντας" αντί του "ιππεύοντας την τίγρη" διότι η ίππευση αφορά ένα ελεγχόμενο, εξημερωμένο ζώο (πχ τα "άλογα ιππασίας"), ενώ η ΤΙΓΡΗ (οι χαοτικές δυνάμεις του σημερινού κόσμου) είναι ... άλλο ζήτημα.
Εκεί ο δυνατός άνθρωπος ύστερα από διαδικασία μύησης και μεγάλο αγώνα καβαλικεύει και δεν "ιππεύει" απλά το άγριο στοιχείο, το στρέφει στην επιθυμητή κατεύθυνση, και αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί, επέρχεται η ηρεμία και γλυκύτητα, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλο της έκδοσης, που είναι επίσης επιλογή του μεταφραστή - επιμελητή.
" Τι χαρά είναι
τούτη, Θε μου, να ζεις και να βλέπεις και να παίζεις με τη μεγάλη Τίγρη και να
μη φοβάσαι !" (Ν. Καζαντζάκης)
... και στο τέλος να καταφέρεις να ανεβείς στη ράχη της, να σε αποδεχτεί, και να στραφεί στην κατεύθυνση που θα υποδείξεις.
Η ιππική συνιστά την αρχαία τέχνη των ηγητόρων. Είναι διαδικασία ευγενής για τον άνθρωπο και παιδαγωγική για τον ίππο. Εν αντιθέσει με την βάναυση χειραγώγηση του θηριοδαμαστή των αιλουροειδών. Η τελευταία ταιριάζει δίχως άλλο στους ακροδεξιούς. Σας αξίζουν οι Έβολες και οι Φρεντοαντινόλφηδες κύριοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Για να κυκλοφορούν οι σκέψεις στον εγκέφαλο ενός ηλίθιου, πρέπει να του συμβούν πολλά πολύ σκληρά πράγματα»..Ferdinand Celine.
ΔιαγραφήΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΤΕΝΕΚΕ
Ήμουν σίγουρος πως είσαι άσχετος φωτογράφε, σχετικά με το έργο του Έβολα. Μάζεψε την κάπα του ψευδοκόμητος που φοράς, και πάρε δρόμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μας το επιτρέψει η ευγενική ανοχή του οικοδεσπότη θα ήταν ωφέλιμη για αμφότερους τους συνομιλητές μια συγκριτική αντιπαράθεση.
ΔιαγραφήΟ Ιούλιος Έβολα ήταν ένα ενδιαφέρον σημείο της αντιδημοκρατικής σκέψεως. Γνώρισε σημαίνουσες προσωπικότητες και άφησε παρακαταθήκη κάποια χρήσιμα πονήματα.
Εν αντιθέσει με τον συγκρινόμενο που έζησε σε μια ασυγκρίτως δυσκολότερη εποχή, συνέγραψε διαδοχικούς τόμους έργων καλύπτοντας ποικίλα περιεχόμενα, ιδεολογικά, αισθητικά, λογοτεχνικά, πολεμικά, παρέμεινε ακμαίος ως το τέλος υπερβαίνοντας δυσκολίες που θα λύγιζαν και τους πιο σκληρούς άνδρες, έδρασε διαδοχικά στον πνευματικό κόσμο και στον πολιτικό στίβο ως ενθουσιώδης ακτιβιστής στην αρχή και ως σώφρων μέντορας νέων συναγωνιστών στην συνέχεια του πλείστου προσφοράς βίου του.
Φυσικά η άνωθεν και εν συντομία άτυπη αντιπαράθεση βιογραφικών είναι ενδεικτική της πραγματικότητος και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Ξέχασες να συμπληρώσεις φωτογράφε ότι σε αντίθεση με τον ανάπηρο Έβολα, εσύ δεν έχεις πάρει ποτέ στην ζωή σου ούτε ασπιρίνη.
ΔιαγραφήΚουβαλάει μεγάλη τρέλα
ΔιαγραφήΚαμία αμφισβήτηση, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη πόσους νέους έχει Οδηγήσει ο συγκεκριμένος.
ΔιαγραφήΩΙΜΕ!!!!Ω Θεοί των τεσσάρων ανέμων,ποιος θα το πίστευε ποτέ ότι ο παχουλός Νικόλας θα ήτο κάτοχος τέτοιας αμύθητης περιουσίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ,χαραμιστηκα στη ζωή μου ο μαύρος με τα Σπαγγέτι Γουέστερν,αχ άτιμη κοινωνία.