Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα.

Η Μέση Ανατολή αιμορραγεί για άλλη μια φορά από τις επιθέσεις των στρατευμάτων του Μπους και του Ολμέρτ ενώ την ίδια στιγμή η δημοκρατική δύση διατηρεί την ένοχη σιωπή της. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον ανηλεή βομβαρδισμό του Λιβάνου. Σημαντική και πολύτιμη η συμμετοχή των Αράβων Εθνικοσοσιαλιστών και σε αυτό τον αγώνα. Μαζί με την πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ στις επάλξεις της αντίστασης πήραν ενεργό μέρος τα κομματικά μέλη και η στρατιωτική πτέρυγα του Συριακού Σοσιαλιστικού Εθνικιστικού Κόμματος ( SSNP ) ενός κόμματος σχετικά άγνωστου στην Ελλάδα αλλά κυρίως στους Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές.Ιδρύθηκε στην Βηρυτό το 1932 , και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις Λιβανικές πολιτικές εξελίξεις όπως στα δύο πραξικοπήματα το 1949 και 1961.



Ήταν ενεργό στην αντίσταση κατά της Ισραηλινής κατοχής του Λιβάνου από το 1982 και μετά. Αποτελεί στις μέρες μας κομμάτι του πολιτικού μπλοκ που στηρίζει την Συρία μαζί με το Αμάλ και την Χεζμπολάχ. Στην Συρία το SSNP έγινε κύρια πολιτική δύναμη στην δεκαετία του ’50 αλλά απαγορεύτηκε το 1955. Παρέμεινε οργανωμένο και το 2005 νομιμοποιήθηκε και συμμετείχε στο κόμμα Μπάαθ. Έχει σύμφωνα με υπολογισμούς περισσότερα από 90.000 μέλη και ισχυρή υποστήριξη στο εξωτερικό.



Ιδρυτής του υπήρξε ο Antun Saadeh ένας δημοσιογράφος και φιλόσοφος από Ελληνική Ορθόδοξη οικογένεια στην περιοχή του όρους Λίβανος. Μετανάστευσε στην Νότια Αμερική το 1919 και στην ηλικία των 15 ασχολήθηκε με την Συριακή δημοσιογραφία και την εθνικοεπαναστατική Συριακή δραστηριότητα. Τον Νοέμβριο του 1932 εγκατέστησε τους πρώτους πυρήνες του Κόμματος αλλά έδρασε υπογείως για
3 χρόνια από την ίδρυση του.



Υπήρξε ισχυρή αντίδραση από τις Γαλλικές κατοχικές αρχές και ο ίδιος ο Saadeh συνελήφθη αρκετές φορές και το 1938 αναγκάστηκε να παραμείνει στην Νότια Αμερική πριν την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κόμμα οργανώθηκε με ιεραρχική δομή και δυνατή ηγεσία. Η ιδεολογία του είναι ο Εθνικισμός και ο Σοσιαλισμός και παράλληλα ισχυρό προβάλλει και το θρησκευτικό στοιχείο. Επιστρέφει στον Λίβανο το 1947.


Το 1949 προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία αλλά αποτυγχάνει. Μπροστά στην γενική καταστροφή πετάει για Συρία αλλά ο Σύριος δικτάτορας Husni Al Zaim τον παραδίδει στις Λιβανέζικες αρχές οι οποίες τον εκτελούν.


Στον εμφύλιο πόλεμο του 1975 στον Λίβανο η πολιτοφυλακή του Κόμματος είναι στο πλευρό των εθνικοεπαναστατικών δυνάμεων απέναντι στους φιλοισραηλινούς Φαλαγγίτες και τους ακροδεξιούς συμμάχους τους. Μετά την Ισραηλινή εισβολή το 1982 ένας αριθμός εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων συνασπίζεται για να οργανώσει την αντίσταση. Παραμένει το SSNP στις πρώτες θέσεις της αντίστασης με σημαντικά χτυπήματα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις μέχρι και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων το 2000. Το SSNP είναι από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις που συμμετείχαν με μάρτυρες αυτοκτονίας ( 13 μάρτυρες συνολικά είχε το SSNP από τους οποίους 50% γυναίκες ) ενάντια στους Σιωνιστές. Από τις πιο γνωστές μορφές του αντισιωνιστικού αγώνα η συντρόφισσα Εθνικοσοσιαλίστρια Norma Abi Hassan ( κωδικός τυφώνας Νόρμα ) μια ηρωική γυναίκα εκπληκτικής ομορφιάς όπου λίγο μετά την βιντεοσκόπηση της στις 17—7-1986 ανατινάχθηκε με ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιωτικούς σκοτώνοντας 10 από αυτούς.



Τιμή στους συντρόφους του SSNP !

Θάνατος στον Σιωνισμό !

Άμεση αποχώρηση των Ελληνικών στρατευμάτων από τον Λίβανο !


* mp3 και video clips του Κόμματος
http://www.ssnp.com/new/multimedia.htm

** Σε ένα από τα βίντεο εμφανίζεται η 17χρόνη συντρόφισσα Sana Mhaydli λίγο πριν την στρατιωτική επιχείρηση να δηλώνει ότι :« η μέρα της θυσίας μου θα είναι η ημέρα του γάμου μου»..Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατο της εμφανίζεται η φωτογραφία της και η το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της και παράλληλα μια νέα κοπέλα ντυμένη στο νυφικό της φόρεμα να χαιρετάει με το χέρι υψωμένο τον ανίκητο ήλιο…