Η άγνωστη συνέντευξη του Χασάν Νασράλα.

Από το Μαρόκο ως την Ινδονησία , τόσο για τους σιίτες όσο και τους σουνίτες, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ, έχει γίνει πλέον το σύμβολο της αντίστασης των μουσουλμάνων ενάντια στο εβραϊκό κράτος. "Αλλάχ, Αλλάχ, δώσε τη νίκη στον Χασάν Νασράλα", "Νασράλα πολυαγαπημένε, κατέστρεψε το Τελ Αβίβ" ... είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν στις διαδηλώσεις υπέρ της Χεζμπολλάχ σε όλον τον ισλαμικό κόσμο, από το Μαρόκο, ως το Κουβέιτ ,την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Στον ίδιο τον Λίβανο ,αν και είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούν τον Νασράλα ότι έσυρε τη χώρα στον πόλεμο με το Ισραήλ που ουδείς επιθυμούσε, η δημοτικότητα του ηγέτη της Χεζμπολλάχ είναι στα ύψη."Δεν υπάρχει άλλος από τον Νασράλα που να νοιάζεται για εμάς" λέει ο Αλι Ρουμέιτι , που είδε όλη την οικογένειά του να εξοντώνεται στη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη νότια Βηρυτό. Ο Χασάν Νασράλα είχε ήδη αποκτήσει άλλωστε πολλούς οπαδούς στον αραβικό κόσμο καθώς θεωρήθηκε ως ο πρωτεργάτης του αγώνα που οδήγησε στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο τον Μάιο του 2000 , μετά από 22 χρόνια κατοχής. Οι οπαδοί του Νασράλα βρίσκουν μάλιστα πολλούς τρόπους για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους στον ηγέτη της Χεζμπολλάχ. Σε ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες μετά τη φυγή της μητέρας του από τον Λίβανο,δόθηκε το όνομα "Αλ Ουάντ αλ Σαντέκ" (Τηρηθείσα υπόσχεσή) , από την κωδική ονομασία που είχε δώσει ο Νασράλα στις επιχειρήσεις της Χεζμπολλάχ μετά τη σύλληψη στις 12 Ιουλίου δύο ισραηλινών στρατιωτών στη μεθόριο-μια σύλληψη που έδωσε το έναυσμα στην ισραηλινή εισβολή. "Ηθελα να της δώσω το όνομα αυτό επειδή ο σείχης Χασάν πέτυχε να νικήσει το Ισραήλ", δήλωσε η μητέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στη Μαυριτανία, σε πολλά μικρά παιδιά έχει δοθεί το όνομα του Νασράλα και η φωτογραφία του μοιράζεται κατά εκατοντάδες, όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Μεγάλη είναι η δημοτικότητα του Νασράλα και στο Αφγανιστάν,όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες , ενώ στο Μπαγκλαντές , δόθηκε το όνομα "Χεζμπολλάχ" σε μια νέα γέφυρα ενός ποταμού. "Ονομάσαμε τη γέφυρα Χεζμπολλάχ λόγω της αγάπης μας για την οργάνωση αυτή της λιβανικής αντίστασης" δήλωσε ο υφυπουργός Πληροφοριών του Μπαγκλαντές , Σαλαχουντίν Αχμεντ.
Αλλά και στις ευρωπαικές πόλεις αρχίζουν να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις υποστήριξης του Νασράλα-που θεωρείται μάλιστα εκ των απογόνων του προφήτη Μωάμεθ-μεταξύ των νεαρών μουσουλμάνων. Στο Λονδίνο, νεαροί διαδηλωτές τραγουδούσαν "Νασράλα,κατλεστρεψε το Τελ Αβίβ" , ενώ στη Βιέννη παιδιά αράβων μεταναστών φωτογραφίζονται κρατώντας πορτρέτα του ηγέτη της Χεζμπολλάχ. Στην Ισπανία , ο ηγέτης της Ενωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων,Ρίαϊ Τάταρι χαρακτήρισε τον Νασράλα "ηγέτη που αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας του" και στη Γερμανία κάνουν πλέον την εμφάνισή τους στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις πλακάτ που γράφουν : "Νασράλα σε ευχαριστούμε ". Αλλά και στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ,η δημοτικότητα του Νασράλα είναι πολύ υψηλή μεταξύ των Παλαιστινίων. " Οι άνθρωποι θαυμάζουν τον Νασράλα όπως θαύμαζαν τον Σαντάμ Χουσέιν γιατί χτύπησε το Ισραήλ"υποστηρίζει ο ιδιοκτητης ενός καταστήματος ρούχων." Οι Ισραηλινοί θα μιλούν για τις ρουκέτες του , γενιά με γενιά " λέει ένα τραγούδι ενός παλαιστινιακού συγκροτήματος, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. "Εδώ και 40 χρόνια,οι Αραβες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ.Ο Νασράλα τα κατάφερε " λέει ο Μάγιεντ Αμπού Σμπέιχ , ιδιοκτήτης ενός καταστήματος υφασμάτων.




Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Νασράλα :


Ποιές οι σχέσεις σας σήμερα με το Σοσιαλιστικό κίνημα;


Hasan Nasrallah: Το Σοσιαλιστικό Κίνημα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε μακριά από τους αγώνες που διεξαγόντουσαν σε όλο τον κόσμο, άρχισε επιτέλους να μας προσφέρει την ηθική του υποστήριξη για μια ακόμη φορά. Το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο Hugo Chavez, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Όλα αυτά που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη έγιναν από τον Chavez, με την απόσυρση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας από το Ισραήλ.Επιπλέον μας μετέφερε την υποστήριξή του για την αντίστασή μας. Αυτό ήταν για μας μια απέραντη πηγή ηθικής δύναμης.





Στους δρόμους της Βηρυττού μπορούμε να δούμε αφίσες του Che , Chavez και του Ahmadinejad δίπλα-δίπλα. Είναι αυτά τα σημάδια μιας νέας πόλωσης;


Hasan Nasrallah: Χαιρετίζουμε τους ηγέτες και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Έχουν αντισταθεί ηρωικά στους αμερικανους ληστές και αποτελούν μια πηγή ηθικής δύναμης για μας. Καθοδηγούν τον αγώνα των καταπιεσμένων λαών. Πηγαίνετε και αναρωτηθείτε γυρίζοντας στους δρόμους μας..! Θα βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποί μας έχουν αγκαλιάσει τον Chavez και τον Ernesto Che Guevara. Σχεδόν σε κάθε σπίτι, θα συναντήσετε τις αφίσες του Che ή του Chavez. Αυτό που λέμε στους σοσιαλιστές φίλους μας που θέλουν να παλέψουν μαζί μας για αδελφοσύνη και ελευθερία είναι: Μην έλθετε καθόλου εάν πρόκειται να πείτε ότι "η θρησκεία είναι μια οπιούχος ουσία". Δεν συμφωνούμε με αυτήν την ανάλυση. Εδώ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, στους δρόμους μας, με τις εικόνες του Chavez , του Che ,του Sadr και του Khamenei η μία δίπλα στην άλλη. Οι ηγέτες αυτοί χαιρετίζουν τους ανθρώπους μας όλοι μαζί. Εφ' όσον σεβόμαστε τις πεποιθήσεις σας, και σέβεστε κι εσείς τις δικές μας, δεν υπάρχει καμία ιμπεριαλιστική δύναμη που να μη μπορούμε να τη νικήσουμε!




Aς επιστρέψουμε στις απειλές στην περιοχή, οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν την πίεσή τους στη Δαμασκό και την Τεχεράνη, για τις οποίες προτείνουν μια "αλλαγή του καθεστώτος." Μερικές πηγές είναι της άποψης ότι η επίθεση στο Λίβανο θα στραφεί κατά της Συρίας. Κατά τη γνώμη σας, είναι πιθανός ένας περιφερειακός πόλεμος;


Hasan Nasrallah: Τα κέντρα της ιμπεριαλιστικής εξουσίας θέλουν να συνεργαστεί με αυτούς τους όλη η περιοχή μας συνολικά. Περιμένουν να γονατίσουμε μπροστά τους. Η Συρία, το Ιράν και Hezbollah αντιτάσσονται σ’ αυτό. Η προβοκάτσια τους σχετικά με τον πρώην λιβανέζο πρωθυπουργό Rafik Hariri και οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απόσυρση του συριακού στρατού από το Λίβανο και -- πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα -- η επιθυμία τους να επιτεθούν τόσο αδίστακτα στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό πηγάζουν όλες από αυτή την αιτία. Η Συρία, με το Ιράν και η Hezbollah θα αντισταθούν βεβαίως σε αυτό. Θα αντισταθούμε για τη μητέρα πατρίδα και την ελευθερία μας. Θα αντισταθούμε στη διαταγή να γονατίσουμε μπροστά στα πόδια τους. Οι ιμπεριαλιστές της δύσης επιδιώκουν να κάνουν το Λίβανο και την περιοχή μας ένα δεύτερο Κόσοβο. Επιδιώκουν να διασπάσουν τις γραμμές μας. Αλλά τους έχουμε χαλάσει τα σχέδια. Στους δρόμους μας, όλος ο Λίβανος,Χριστιανοί, Σουνίτες και Σιίτες, κρατάνε τις σημαίες της Χετζμπολάχ. Θα το πω ξανά, «ο μονοπολικός κόσμος» είναι πια παρελθόν. Υπάρχουμε εμείς, υπάρχει το Ιράν, υπάρχει η Συρία, υπάρχει η Βενεζουέλα, η Κούβα και βόρεια Κορέα. Υπάρχουν οι λαοί της Παλαιστίνης, του Ιράκ και του Αφγανιστάν που αντιστέκονται! Εφ' όσον υπάρχει ιμπεριαλισμός και Κατοχή, αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν. Μπορούν να ξεχάσουν την ειρήνη. Εάν θέλουν την ειρήνη, πρέπει τώρα να σεβαστούν την ελευθερία των λαών και πρέπει να απομακρύνουν τους συνεργάτες τους. Με τη βοήθεια του Θεού, η νίκη θα είναι δική μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μετατρέψουν τη χώρα και την περιοχή μας σε ένα Κόσοβο. Τώρα οι λαοί μας είναι ενημερωμένοι για τα πάντα και δεν θα παίξουν στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια. Δεν θα τους επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να επιτεθούν στο Ιράν ή τη Συρία. Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας ως την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Ας μην αμφιβάλει κανείς γι’ αυτό. Υποστηρίζουν ότι το Ιράν έχει πυρηνικά όπλα στη διάθεσή του. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα πυρηνικά όπλα δεν είναι παρά δικαιολογίες που προβάλλονται προκειμένου να δημιουργήσουν καθεστώτα συνεργασίας στην περιοχή.




Κατηγορούν τη Hezbollah ότι κατευθύνεται από την Τεχεράνη. Ποιες είναι οι απόψεις σας σχετικά με αυτό το ζήτημα;


Hasan Nasrallah: Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Είμαστε ανεξάρτητη λιβανέζικη οργάνωση. Δεν παίρνουμε εντολές από κανένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Είμαστε στην πλευρά του Ιράν και της Συρίας. Είναι αδέλφια μας. Θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Τεχεράνης και της Δαμασκού ως την τελευταία σταγόνα του αίματός μας ακριβώς όπως κάνουμε στο Λίβανο. Υποστηρίζουμε τη παγκόσμια αντίσταση ενάντια στη παγκόσμια τρομοκρατία της αυτοκρατορίας.


Υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα που θέλετε να θίξετε;


Hasan Nasrallah: Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μονομερής. Εφ' όσον υπάρχει ιμπεριαλισμός στον κόσμο, μια μόνιμη ειρήνη είναι αδύνατη. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τερματιστεί εφ' όσον υπάρχει Κατοχή στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη
.