του Κάδμου.
Το θέμα της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου υπήρξε πάντα πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης από τα αστικά κόμματα εξουσίας και τις πολιτικές «προσωπικότητες» της χώρας. Πολλοί και διάφοροι - από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την φιλοσιωνιστική αστική ακροδεξιά - στην προσπάθεια τους να κερδίσουν πολιτικά οφέλη από την όλη κατάσταση κατά καιρούς , δεν δίστασαν να φορέσουν την μάσκα του δήθεν «πατριώτη» και να προχωρήσουν σε δηλώσεις υπέρ της αυτονομίας της περιοχής.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν γνωστοί γραικύλοι της πολιτικής σκηνής ακόμα και γνωστά πολιτικά στελέχη του σύγχρονου ΣΥΡΙΖΑ …
Για να διαβάσετε τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το παρακάτω:
«Με ψήφισμα που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί από την αλβανική κυβέρνηση... να επιβεβαιώσει την πλήρη πολιτισμική και θρησκευτική αυτονομία της ελληνικής μειονότητας. Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29-10-93»
Την δεκαετία του ’90 με επίκαιρα τα γεγονότα της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων στα Βαλκάνια το θέμα της Βορείου Ηπείρου έρχεται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
Χιλιάδες συμπατριώτες μας έρχονται στην Ελλάδα για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή , ενώ κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν μέχρι σήμερα στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη. Κάποιοι από αυτούς που εργάζονται στην χώρα μας πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης από κάποιους άλλους μπουζουκόβιους τσιφλικάδες «Έλληνες» και η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται όπως τότε την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και τον ερχομό των προσφύγων.
Πρωτοπόροι στην αλληλεγγύη απέναντι στους Έλληνες της περιοχής - τόσο στην δεκαετία του ’80 όσο και στην δεκαετία του ’90 - οι Εθνικιστές και Εθνικοσοσιαλιστές που μαζί με απλούς Έλληνες και ελάχιστους ιερείς της ορθόδοξης εκκλησίας δεν ξεχνούν και βοηθούν με κάθε τρόπο για την ενδυνάμωση της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων που δεν εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες.
Το κράτος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των συμπατριωτών μας και σε αυτή την περίπτωση.
Σήμερα ουσιαστικά αδιαφορεί για την στήριξη της μειονότητας ενώ δεν αντιδρά απέναντι στην ανθελληνική πολιτική του αλβανικού κράτους. Αντίθετα και τα 2 κόμματα εξουσίας στήριξαν στο παρελθόν μέσω οικονομικών ενισχύσεων τα αλβανικά πολιτικά κόμματα ενώ κανείς δεν γνωρίζει που κατέληξε μέρος από τα τεράστια χρηματικά ποσά που δόθηκαν την εποχή εκείνη. Σήμερα η κατάσταση κρίνεται δύσκολη στην περιοχή , και σε αυτό συμβάλλει η σταδιακή εγκατάλειψη της περιοχής από τον ελληνικό πληθυσμό καθώς και η επιθετική πολιτική του αλβανικού καθεστώτος.
Φυσικά κανείς από τους δήθεν «ευαίσθητους» αριστεριστές και αντιρατσιστές δημοκράτες δεν θα διοργανώσει ομιλία και πορεία , και δεν θα βγάλει ΠΟΤΕ ανακοίνωση για την καταπίεση των Ελλήνων της περιοχής και δεν θα δημοσιεύσει αναλύσεις για την ρατσιστική πολιτική του αλβανικού κράτους.
Ενός κράτους που ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον πιο πιστό φίλο του Αμερικανοσιωνισμού και του Ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Το κράτος του οποίου οι πολίτες σπεύδουν να αφιερώσουν οδούς και πλατείες σε προέδρους των ΗΠΑ , και να στείλουν πρώτοι κατοχικές δυνάμεις στο εξωτερικό στο πλευρό του ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς κάποιοι την Βόρεια Ήπειρο την θυμούνται μια φορά τον χρόνο λόγω της ετήσιας πορείας που πραγματοποιείτε σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν όμως και οι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην χώρα μας. Γοητευμένοι από την υλική ευδαιμονία και την άνεση που προσφέρει η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία ξέχασαν γρήγορα τις ρίζες τους και την καταγωγή τους. Η μόνη τους ενασχόληση με την περιοχή των προγόνων τους αρχίζει στα τσιμπούσια των συλλόγων των Βορειοηπειρωτών και τελειώνει στις ατέρμονες θεωρητικές συζητήσεις και στην επετειακή συμμετοχή τους στην πορεία για την επέτειο της αυτονομίας.
Η ορθόδοξη εκκλησία ζαλισμένη από τα αναδυόμενα σκάνδαλα και παρασυρμένη στη δίνη των «οικονομικών ευκαιριών» και «επενδύσεων» που οραματίζονται τα μέλη της κρατάει μια ουσιαστικά υποχωρητική και χαλαρή στάση στο θέμα. Υπάρχει η τυπική υλική βοήθεια στην αυτοκέφαλη εκκλησία της περιοχής όμως το θέμα «πολιτική αυτονομία» όχι απλά δεν τίθεται στην συζήτηση με το επίσημο «ελληνικό» κράτος αλλά αποτελεί θέμα ταμπού.
Άλλωστε τι μπορεί να περιμένει κάποιος από την εξουσία της εκκλησίας όταν αυτή συνδιαλέγεται και χασκογελάει μαζί με την γλοιώδη πολιτική ελίτ στα δρύινα έδρανα των υπουργικών συμβουλίων;
Ο καιρός για τους στρουμπουλούς «χριστιανούς» δεσπότες απαιτεί ανέγερση ξενοδοχείων 5 αστέρων και επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Με τους βορειοηπειρώτες θα ασχολούνται;
Οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι της αστικής ακροδεξιάς που ολημερίς ουρλιάζουν να αγοράσουν οι τηλεθεατές τα «πακέτα» με τα «εξαιρετικά» βιβλία τους , για άλλη μια φορά αναλώνουν το ενδιαφέρον τους σε επαναλαμβανόμενα συνθήματα και σε γνωστά τσιτάτα τα οποία αποτελούν την συνολική προσφορά τους στην κατάσταση.
Τα συνθήματα αποτελούν για τον κλασσικό ακροδεξιό χώρο ένα είδος παραισθησιογόνου , το οποίο εμποδίζει τον «ευαίσθητο πατριώτη» να περάσει από την θεωρία στην πράξη. Αν θέλει κάποιος να δει στην πραγματικότητα πόσο μικρή είναι η συνειδητοποίηση των εν λόγω προσώπων δεν έχει παρά να ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια για τα προγράμματα αλληλεγγύης που οργανώνουν ιδιώτες στην Βόρεια Ήπειρο. Θα λάβει αρνητική απάντηση.
Έτσι λοιπόν πίσω από τα συνθήματα και τις καθιερωμένες πορείες , τις δεξιώσεις και τις γιορτούλες συλλόγων και οργανώσεων οι Βορειοηπειρώτες στην ουσία παλεύουν μόνοι τους για μια καλύτερη ζωή.
Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η συντονιστική φοιτητική ένωση βορειοηπειρώτικου αγώνα της οποίας την επίσημη ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η εν λόγω οργάνωση πρωτοστατεί σε κινήσεις αλληλεγγύης για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου.
εσεισ τωρα το καταλαβατε τον μαυρο ρολο που εχει παιξει η εκκλησια ενα μικρο παραδειγμα ο λογοσ του κολοκοτρωνη στην αγορα,η τα λαθη που κανανε και που ισοδυναμουν σε προδωσια ολες οι ελληνικες κυβερνησεις με το θεμα της αλβανιας.Δυστηχως το τιμονι της χωρας το ειχαν σχεδον ανθρωποι που τρεμανε στην ιδεα της διεκδικησης και του πολεμου
ΑπάντησηΔιαγραφή