Τι είναι ο ευρωπαϊκός Ιουδαιο-εθνικισμός



του Cas Mudde, μετάφραση Α. Π.

Μια γρήγορη ματιά στην τρέχουσα άνοδο του «αντι-αντισημιτισμού» σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Στη μεταπολεμική Δυτική Ευρώπη, που ορίστηκε από το Ολοκαύτωμα αλλά και που εξακολουθεί να είναι βαθιά αποικιοκρατική, ο αντισημιτισμός έχει γίνει ο κύριος (μοναδικός) δείκτης ρατσισμού γενικά, και της ακροδεξιάς ειδικότερα.

Σοβαρά ακροδεξιά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη το κατάλαβαν γρήγορα αυτό και έμειναν μακριά τόσο από τον αντισημιτισμό όσο και από τον αντισιωνισμό (τουλάχιστον ρητά).

Στην «τρίτη φάση» (1980-2000) της μεταπολεμικής ακροδεξιάς, αρκετά κόμματα ανέπτυξαν φιλοεβραϊκή ή φιλο-ισραηλινή θέση (π.χ. το βελγικό Vlaams Belang), μερικές φορές ακόμη και φλερτάροντας με τον φιλοσημιτισμό (ο οποίος συχνά μοιράζεται αντισημιτικούς τροπισμούς).

Στον απόηχο της ευρέως διαδεδομένης ισλαμοφοβικής απάντησης στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο "αντι-αντισημιτισμός" και η ισλαμοφοβία άρχισαν να αλληλεπικαλύπτονται σημαντικά.

Ταυτόχρονα με τον «ομοεθνικισμό» και τον «φεμοεθνικισμό» (εθνικισμοί με φιλο-ΛΟΑΤΚΙ και φιλο-φεμινιστική ρητορεία) προέκυψε ένα είδος «ιουδαιοεθνικισμού», στον οποίο οι «Εβραίοι» (ή/και το Ισραήλ) έγιναν δεκτοί ως μέρος του «εμείς», ως υπερασπιστές της «Δύσης» ενάντια (μόνο) στους μουσουλμάνους.

Όπως και με τον ομοεθνικισμό και τον φεμοεθνικισμό, ο υπαρκτός αντισημιτισμός των μη μουσουλμάνων «ντόπιων» Ευρωπαίων συχνά αγνοήθηκε ή ελαχιστοποιήθηκε. Αντίθετα ο - υποτιθέμενος - αντισημιτισμός των μουσουλμάνων έγινε σλόγκαν στο στόμα της νέας αυτής φιλοσιωνιστικής ακροδεξιάς της Ευρώπης.

Ήταν επίσης στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου που ο όρος «ιουδαιο-χριστιανισμός» έγινε ευρέως διαδεδομένος, ένας όρος που δεν έχει ιστορικό ή ουσιαστικό νόημα και έχει ρίζες στη μεταπολεμική ακροδεξιά.

Καθώς η ακροδεξιά αύξησε τα ποσοστά της, όσον αφορά τις ιδέες και τα κόμματα, έγινε πιο ενεργητική. Άρχισαν να εργαλειοποιούν τον (υποτιθέμενο) αντισημιτισμό τόσο για να επιτεθούν στους μουσουλμάνους (και την αριστερά) όσο και για να κυριαρχήσουν οι ίδιοι.

Τα ακροδεξιά κόμματα άρχισαν επίσης να φλερτάρουν ενεργά με εβραϊκές και ισραηλινές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας τον «ιουδαιο-εθνικισμό» και τις «ιουδαιο-χριστιανικές» αξίες, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν περαιτέρω και να κανονικοποιηθούν - με σημαντική επιτυχία, ιδιαίτερα στους κύκλους του Λικούντ (κόμμα Νετανιάχου). Ως γνωστόν η περίοδος της προεδρίας Νετανιάχου στο Λικούντ είναι η περίοδος που το κόμμα αυτό ανέπτυξε ενεργές σχέσεις με κόμματα, οργανισμούς και ηγέτες της ακροδεξιάς του δυτικού ημισφαιρίου όπως το γερμανικό AfD, το πολωνικό PiS, το διεθνές CPAC, ο Ορμπάν, η Μελόνι, ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο, η Λεπέν, ο Μιλέι, ο Βίλντερς.

Καθώς οι ακροδεξιές αφηγήσεις έγιναν πιο mainstream, η εργαλειοποίηση του (αντι)αντισημιτισμού εξαπλώθηκε μέσω της επικρατούσας τάσης - κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μεταξύ της κυρίαρχης δεξιάς (σκεφτείτε π.χ. τη ρητορική περί «ισλαμο-αριστερισμού» που χρησιμοποιεί ο Μακρόν ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους, ξεκάθαρα επηρεασμένος - όσο κι αν δεν το παραδέχεται - από τον ακροδεξιό διανοητή Μισέλ Ουελμπέκ).

Και καθώς η ισλαμοφοβία της ραγδαία αναδυόμενης ακροδεξιάς γινόταν όλο και πιο θρασεία, ο φιλοσιωνισμός τους έπρεπε να γίνει κι αυτός πιο θρασύς – για να «αποδείξουν» ότι δεν ήταν «ρατσιστές» (ή, ακόμα, ότι οι «αντιρατσιστές» αριστεροί ήταν οι πραγματικοί ρατσιστές – άλλο ένα ακροδεξιό αφήγημα).

Στις παραπάνω παρατηρήσεις δεν αρνούμαστε το υπαρκτό πρόβλημα του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και πέραν αυτής, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Αντίθετα, υποστηρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της νεοφανούς ευρωπαϊκής «αντίθεσης στον αντισημιτισμό» δεν είναι καθόλου «αντιρατσιστικό» (και συχνά περιλαμβάνει ρατσιστικά/ισλαμοφοβικά αφηγήματα και τροπισμούς).

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/4/24 2:57 μ.μ.

    Σημιτισμός, Αντι-σημιτισμός και Αντι-αντι-σημιτισμός στον σύγχρονο εθνικισμό και τελικά...κάψιμο εγκεφάλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/4/24 6:40 μ.μ.

      Δεν θέλατε Κ21 και Πλοίαρχο. Φάτε τις γραφικότητες πατριάρχη και ιππέα...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/4/24 8:31 μ.μ.

      Γραφικότητα ο πατριάρχης και λογική ο πλοίαρχος...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/4/24 11:29 μ.μ.

      Ζώη φάε τη σύνταξη του στρατού και βρες ένα χόμπι

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος8/4/24 8:07 π.μ.

      Δυστυχώς τον "πλοίαρχο" μας τον στερησε το Δαφνί και η φαρμακευτική αγωγη που λαμβάνει

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος9/4/24 7:22 μ.μ.

      Το να ειρωνεύονται έναν έμπειρο ιατρό , δεκαετίες στέλεχος του ελληνικού στρατού αυτοί που ψήφισαν Στίγκα επειδή τους το πε ο ανηψιός .. το λες και κατάντια .

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος10/4/24 11:24 π.μ.

      Υπάρχει επίθετο "μπέχλης" στην Ήπειρο;

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος10/4/24 8:27 μ.μ.

      Τα δισύλλαβα επίθετα στην Ήπειρο είναι αλβανίτικα.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος11/4/24 3:38 μ.μ.

      Το Μπερίσα τότε είναι ελληνικό.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος12/4/24 12:24 π.μ.

      Δεν υπάρχει. Και τα δισυλλαβα δεν είναι απαραιτήτως αρβανίτικα

      Διαγραφή
    10. 7:22 Άψογος! 10 φορές Κ21 από Συνταγματικούς Πατριώτες🤡

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος9/4/24 8:30 π.μ.

    Για την "Ψυχολογία των Μαζών"

    https://antepithesi.gr/2024/04/gustave-le-bon.html/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/4/24 10:58 μ.μ.

    Μια χαρα ειναι ο Μπεχλης. Αν συνεπραττε με την Νικη στις προηγουμενες εκλογες, τωρα θα ηταν ενας γνωστο αγωνιστης μεσα στη βουλη, προωθοντας καλυτερα τις ιδεες του. Αλλα κι αυτος νομιζε οτι θα σαρωσει εκλογικα μονος του.
    Η οργανωση και ο εισοδισμος σε ενα κοινοβουλευτικο κομμα ειναι δυσκολη, αλλα οταν αυτο ειναι νεοσυστατο και εκτος βουλης τοτε ειναι ευκολο να οργανωθει απο πολιτικοποιημενες μειοψηφιες που "μπαινουν" σε αυτο. Αυτη την στρατηγικη θα επρεπε να ακολουθησεται εσεις οι "εθνικιστες - Ε/Σ".
    Αν περιμενετε να διαμορφωθουν οι μαζες των ψηφοφορων απο την "ιδεολογια" σας, να οργανωθουν μαζι σας και να σας στηριξουν τοτε θα περιμενετε πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/4/24 1:37 μ.μ.

      Εντάξει αντινατοικέ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/4/24 9:48 μ.μ.

      O νατσιος είπε ότι αν πάνω από το σφυροδρέπανο βάλουν και ένα σταυρό θα παει στο ΚΚΕ.Ο μπεχλης αν πήγαινε στη νίκη θα ήταν σα στο σπίτι του.Είναι μπολσεβίκος πουτινικος και μαζί με τον δάσκαλο θα έκαναν μετάνοιες να πέσουν τα ρούβλια βροχή.Και τα σφυροδρέπανα και οι σταυροί καταιγίδες

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/4/24 7:53 μ.μ.

      Οι ψηφοφόροι της Νίκης με βάση δημοσκόπηση είναι πολύ πιο φιλοΝΑΤΟικοί από αυτούς του Βελόπουλου, ή, όσοι δεν είναι, απλά δεν έχουν γνώμη για τέτοια ζητήματα και είναι μόνο πατρίς-θρησκεία-καταναλωτισμός.

      Ο Μπέχλης την πρώτη μέρα που θα έκραζε ΝΑΤΟ ως βουλευτής της Νίκης θα έτρωγε σουτ από τον Νατσιό.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/4/24 3:04 π.μ.

      Το θεμα δεν ειναι τι θα εκανε υποθετικα ο καθε Νατσιος 'ή ο καθε Μπεχλης. Το θεμα ειναι τι μπορουν (πως θα επρεπε να δρασουν δλδ) να κανουν πολιτικοποιημενα ατομα οπως εσεις οι "εθνικιστες" για να παρουν με το μερος τους 1ον) αυτους που ειναι πολιτικοποιημενοι και αναζητουν να δρασουν μεσα απο ενα πολιτικο κινημα και 2ον) να διαφωτισουν τις αποπολιτικοποιημενες μαζες κανοντας τες ενεργες στο πολιτικο παιχνιδι....
      Αυτη ειναι και η μονη περιπτωση που μπορει να χρησιμευσει ενας αγωνας μεσα απο ενα πολιτικο κινημα (κομμα)... εξαλλου τωρα που καταρρεει το υπαρχον πολιτικο συστημα, ειναι μια καλη ευκαιρια για δραση.....

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/4/24 4:12 π.μ.

      Ο πλεμπας έλεγε σε εκπομπή του ότι ξένη πρεσβεία, σε μυστική δημοσκόπηση που έκανε, έδινε στο κόμμα του 3% 😂😂😂

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος15/4/24 9:01 μ.μ.

      Εε κι αφού ήταν μυστική αυτός που το έμαθε…;;!!!

      Διαγραφή
  4. Κακώς ασχολείται κάποιος με τέτοια υποκείμενα που δεν εχουν να κάνουν καν με τον απλο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ..σταματήστε να μιλάτε για αυτά πολιτικους που είναι χειρότεροι εχθροί από την αριστερά, για όσους φυσικά έχουν ιδέες αληθινά εθνικιστικες..καλή συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.