Βιβλιοπαρουσίαση: «Εύθραυστα Κράτη» του Αλί Φαγιάντ.


Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση μελών της συντακτικής ομάδας του «Μαύρου Κρίνου».


Την ίδια ημέρα με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την σιωνιστική εισβολή στην Γάζα συμμετείχαμε σε εκδήλωση μνήμης σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη μαζί με μέλη Παλαιστινιακών οργανώσεων.


Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας , μέλος της συντακτικής μας ομάδας συμμετέχει στο καραβάνι αλληλεγγύης στην Γάζα και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην περιοχή όπου και μας ενημερώνει καθημερινά για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.



Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από ανένταχτο σύντροφο που στηρίζει την συντακτική μας ομάδα , για το νέο βιβλίο του Αλί Φαγιάντ υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και μέλος του πολιτικού γραφείου της εν λόγω σιιτικής εθνικοεπαναστατικής οργάνωσης.







Το βιβλίο έχει τίτλο «Εύθραυστα Κράτη» το οποίο και σας παρουσιάζουμε:



Το διακύβευμα της σταθερότητας στον Λίβανο και τον Αραβικό Κόσμο.


Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στον αραβικό κόσμο έχει γίνει ο πονοκέφαλος όλων εκείνων (δυτικές χώρες, διεθνείς οργανισμοί, αραβικές κυβερνήσεις) που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν αναπτυξιακές πολιτικές στην περιοχή αυτή. Η κυριότερη αιτία του προβλήματος φαίνεται να εντοπίζεται στην ευθραυστότητα που χαρακτηρίζει τους θεσμούς των αραβικών κρατών.


Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι θεωρητικές όσο και οι πρακτικές προσεγγίσεις του φαινομένου αυτού διακρίνονται από μια στενότητα στον τρόπο εννοιολόγησης της κρατικής ευθραυστότητας, αλλά και από την έλλειψη διαλόγου με τις κοινωνικές δυνάμεις του αραβικού κόσμου που προσβλέπουν σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του πολιτικού τους συστήματος.


Στη μελέτη αυτή, ο Άλι Φαγιάντ, Λιβανέζος πανεπιστημιακός και διευθυντής του Συμβουλευτικού Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης που επικεντρώνεται στη μελέτη των παραπάνω ζητημάτων, επιχειρεί να υπερβεί τις αδυναμίες αυτές. Χρησιμοποιώντας πραγματολογικό υλικό από ολόκληρη την επικράτεια του αραβικού κόσμου, προεκτείνει τις υπάρχουσες ακαδημαϊκές προσεγγίσεις και αναπτύσσει ένα ευρύτερο και διεισδυτικότερο θεωρητικό πλαίσιο για την εξέταση αυτών των φαινομένων.


Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, που αναλύει την περίπτωση του Λιβάνου, καταδεικνύει με λεπτομερή τρόπο το πώς μια τέτοια θεωρητική οπτική μπορεί να ερμηνεύσει τους περίπλοκους και αλληλοδιαπλεκόμενους μηχανισμούς που μετατρέπουν τις θεσμικές ανεπάρκειες του κράτους σε μια πολύπλευρη πολιτική κρίση η οποία διαπερνά πλέον όλες τις όψεις της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.