Οι αντίπαλοι του κινηματογραφικού Μπάτμαν ως παραδοσιοκρατικοί χαρακτήρες



του Αχιλλέα

Από την αφήγηση του Άβελ και του Κάιν μέχρι και τον σύγχρονο κόσμο οι άνθρωποι αντιμάχονται και πολεμούν για να επικρατήσει η δική τους άποψη, η δική τους οπτική και κοσμοθεωρία. Ορισμένες στάσεις ζωής των ανθρώπων, που πηγάζουν από τις πρωταρχικές τους οπτικές, πολλές φορές ενσαρκώνονται σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, βιβλία και κόμικ με πολύ όμορφα αποτελέσματα για το κοινό. Οι ήρωες των αφηγήσεων συνήθως αποτελούνται από αρχέτυπα, όπως τα είχε αναλύσει ο Κάρλ Γιούνγκ, και η διαλεκτική τους σύγκρουση συνδέεται με τις έννοιες του Απολλώνιου και το Διονυσιακού στοιχείου. 

Δηλαδή, όπως ανέλυσε και ο Νίτσε, ανάμεσα σε δυνάμεις που εμπεριέχουν στοιχεία τάξης και άλλες που εμπεριέχουν στοιχεία του χάους. Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε αναλυτικά κάποιους κακούς του κινηματογράφου που εμφανίστηκαν σε πρόσφατες ταινίες του εικονογραφημένου ήρωα Batman, οι οποίοι, όμως, περνάνε μηνύματα τα οποία, εάν ειδωθούν με ένα αναλυτικότερο μάτι, μας δείχνουν ότι πίσω από ένα «τέρας» μπορεί να κρύβεται μια αλήθεια. Και η αλήθεια, για εμάς τους νεοπλατωνικούς ρομαντικούς, δεν μπορεί να είναι ποτέ «κακή».

Στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, Batman Begins(2005), βλέπουμε την οργάνωση η οποία εκπαιδεύει τον Μπρούς Γουέιν, την League of Shadows, να εδρεύει κάπου στα Ιμαλάια. Η οργάνωση αυτή έχει παραδοσιοκρατικά γνωρίσματα, καθώς πιστεύει στην κυκλική κίνηση της ιστορίας, όπως και ο Oswald Spengler. Η οργάνωση υπάρχει από την αρχαιότητα και έργο της είναι να σπρώχνει τις κοινωνίες που βρίσκονται στο ναδίρ τους προς την ολοκληρωτική καταστροφή και να προετοιμάζει την μετέπειτα αναγέννηση τους. Αρχηγός της είναι ο Ρας Αλ Γκούλ, ο οποίος είναι και ο εκπαιδευτής του Μπάτμαν.

Ο Αλ Γκούλ θυμίζει έναν, ιδωμένο μέσα απ’ το πρίσμα του ρομαντικού «κακού», μεσαιωνικό ιππότη, που βρίσκεται σε μια ιερή αποστολή. Στόχος της αποστολής του είναι η συνέχιση της ανθρώπινης ιστορίας, μέσω της καταστροφής του Γκόθαμ. Ο Αλ Γκουλ είναι θεματοφύλακας της κυκλικής ροής της ιστορίας, που υποστηρίζει ότι κάθε εποχή έχει την περίοδο δημιουργίας, εκείνη της ακμής και της παρακμής της, για να επακολουθήσει η τελική και ολοκληρωτική καταστροφή της (γνωστή στην ινδική παράδοση και ως Kali Yuga), προκειμένου να επέλθει μία καινούργια χρυσή εποχή.

Προφανώς ο Μπάτμαν τον εμποδίζει επιτυχώς και, μέσω της τελικής τους αναμέτρησης, το Γκόθαμ σώζεται και το κατεστημένο παραμένει αλώβητο. Αλλά και ο Μπάτμαν δεν είναι απλώς υπερασπιστής του μέσου όρου. Η υπεράσπιση της Γκόθαμ βασίζεται σε συναισθηματικούς λόγους, που προσκρούουν στην αταλάντευτη αναπαραγωγή της παλαιάς αντίληψης. Ο Ίων Δραγούμης μάλλον θα είχε πολλά να πει γι αυτή την διαλεκτική ανάμεσα στην ρομαντική παραδοσιοκρατία και την παλαιά παράδοση. 

για να διαβάσετε το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

6 σχόλια:

  1. Ο Πατριάρχης24/8/20 10:39 π.μ.

    Ήτο αναμενόμενο ότι θα παρακολουθούσατε κινηματογραφικές παραγωγές που υποθάλπουν τον σατανισμόν και προβάλουν φρικιά! Αλλά τι να περιμένει κανείς υπό των θιασωτών και συνοδοιπόρων του συνομιλητή των κομμουνιστών Ίωνος Δραγούμη; Ενός ανδρός που πολέμησε την εκδοχίν της καθαρευούσης ημών γλώσσης.

    Εγώ, τουναντίον, παρακολουθώ την ηθικοπλαστική αστυνομική σειράν "Κότζακ" του ελληνογενούς αστέρα Τέλη Σαβάλα.

    Επιπλέον, το πιο αγαπητό μου κινηματογραφικό έργο είναι ο "Χαφιές", με τον Ζαν Πωλ Μπελμοντό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαλάκα μου, τα εννοεί ή τρολλάρει; Για να μην είμαι ισοπεδωτικός, ενδιαφέρουσες οι κινηματογραφικες σου προτάσεις, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πατριάρχης27/8/20 12:30 π.μ.

      Αμαθείς νεανίσκοι, πως θα ήτο δυνατόν ο Πατριάρχης του εθνικισμού να υιοθετήσει εις την ορολογίαν του μυθολογικά πλάσματα νορβηγικής προελεύσεως, ωσάν τα Τρολ, και ουχί ελληνικής; Μάθετε να χρησιμοποιείτε την αρχαία ημών γλώσσα, ημιόνοι. Υπήρχαν και οι Σάτυροι με τα λοιπά ελληνικά μυθικά πλάσματα. Υπήρχαν Ελ-εξωγήινοι με τους οποίους, μπορώ να σας αποδείξω, ότι πραγματοποίησε συνάντησιν ο φιλόσοφος Αριστοτέλης!

      Άκουσον άκουσον, ο Πατριάρχης να "τρολαρει"!!

      Δια να συμβάλω εις την περαιτέρω κινηματογραφικήν σας καλλιέπεια, θα προτείνω άλλη μια αγαπημένη μου ταινία. "Το κάθαρμα" με τον αείμνηστο Φούντα.

      Διαγραφή
    2. Για να αποκληθείς Σάτυρος, θα πρέπει να διαθέτεις ιδιαίτερα προσόντα, δεν είναι ευκολάκι... Αμ πώς...; Μια που πιάσαμε και παλιές ταινίες...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος29/8/20 12:26 μ.μ.

    Μη ρε πούστη μου,κλαίω....!!! Πατριάρχης for prime minister....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πατριαρχης1/9/20 3:21 μ.μ.

      Όταν βλέπω νέους συναγωνιστάς να μοιράζονται τας φιλοδοξίας μου, αισθάνομαι σαν να μου κάνουν μια ηθικοτονωτική ένεσιν!!

      Εντούτις, φίλτατε, αυτή την εποχή η πατρίς διαθέτει πατριώτες πολιτικούς εις την κυβέρνηση, όπως ο Άδωνις, ο Αθανάσιος Πλεύρης και ο Μαυρουδής Βορίδης. Δεν χρειάζεται νέον πρωθυπουργό. Χρειάζεται μια καθαρόαιμη άκρα δεξιά, που να διευκολύνει την επιβολή της τάξεως και να αντιμετωπίζει αμείλικτα τους εαμοβούλγαρους συριζαίους.

      Δια αυτό πρέπει, δια παντός, να εξοστρακίσουμε τους στρασεροδραγούμηδες από τον εθνικιστικόν χώρο και να σχηματίσομεν μια ηνωμένη παράταξη εθνικοφρόνων ακροδεξιών και νεοναζιστών, προκειμένου να διασφαλίσομεν την ενδυνάμωσιν συμμαχιών ωσάν εκείνες της Ευρωπα'ι'κής Ενώσεως και του ΝΑΤΟ.

      Όλους ημάς ενώνει ο συμιγδαλάς!

      Διαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.