Ernst von Salomon, το αριστοκρατικό μέλος των Freikorps: ο εξόριστος, ο απαγορευμένος καταστροφέας των πάντων, o εχθρός του σύγχρονου πολιτισμού (https://samuraithsdyshs.wordpress.com/)

 

Ο Ernst von Salomon ήταν ο παρίας, αυτός ο εξόριστος, καταστροφέας των πάντων, αφοσιωμένος στην περιθωριοποίηση που περπάτησε στα ερείπια από μάχη σε μάχη και πρόθυμος να καταστρέψει ακόμη και τον εαυτό του για να λιθοβολήσει τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Κρεμασμένος στους κόλπους μιας παράλογης, καταστροφικής, αρρενωπής, αισθητικής, ηρωικής Kultur, ο von Salomon χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την «Zivilisation», με την παρακμή της  ορθολογικής και εγωιστικής αστικής τάξης, με επίκεντρο το συμφέρον του ατόμου μέσα σε μια κοινωνία που παρακμάζει.  

Ο Ernst von Salomon γεννήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας το 1902, από μια οικογένεια μακρινής γαλλο-γερμανικής αριστοκρατικής καταγωγής. Μετά από αρκετές σχολικές αποτυχίες, ο πατέρας του τον μύησε σε μια στρατιωτική καριέρα. Ο νεαρός Ernst κοίταξε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με έκπληξη, για να ενταχθεί στα Freikorps το 1919. 

Όπως ο Junger, έτσι και αυτός ερμήνευσε τη φιγούρα της σύγχρονης εποχής ενάντια στην νεωτερικότητα του εικοστού αιώνα. Ενάντια στην  δημοκρατία των συμφερόντων, αυτή της Βαϊμάρης, ενάντια στα σύμφωνα των Βερσαλλιών και τις αξίες της αστικής Gestalt (αστική ασφάλεια, κοινωνικός έλεγχος, εμπορικό πνεύμα, οπορτουνισμός), η ζωή του von Salomon σημαδεύτηκε εξ ολοκλήρου από μια ιεραρχική-στρατιωτική αντίληψη, πάντα πολιτικοποιημένη, με στόχο την αντιπαράθεση και σε σύγκρουση εναντίον του οικοδεσπότη, εκείνου που αρνείται την ταυτότητα του άλλου. 

Στα Freikorps ο  von Salomon υπέστη τη γοητεία της βίας, που έγινε κατανοητή ως μια ερωτική και αισθητική παρόρμηση και σε αυτές τις παραστρατιωτικές και παράτυπες πολιτοφυλακές αναζητούσε τη λύτρωση του, την εκδίκηση του γερμανικού πνεύματος ενάντια στην «προδότρια» δημοκρατία.

Το 1922 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του τότε υπουργού Εξωτερικών Walter Rathenau, αλλά εξέτισε μόνο λίγους μήνες από την ποινή του. Η εμπειρία του στα Freikorps, δημοσιεύτηκε στο περίφημο έργο του “Die Geächteten” (τα Απαγορευμένα), ένα ιστορικό και υπαρξιακό έπος των «στρατιωτών της τύχης» που οφείλουν  την αγριότητα τους στον εμφύλιο πόλεμο που σημάδεψε την αρχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, πρωταγωνιστές πρώτα της σκληρής καταστολής κατά την οποία δολοφονήθηκαν η Rosa Luxemburg και ο Karl Liebknecht και τέλος της μακροχρόνιας τρομοκρατικής υπόθεσης που κορυφώνεται με τη δολοφονία του υπουργού Rathenau. 

Είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας που προετοίμασε τον εθνικοσοσιαλισμό και ταυτόχρονα, ένα μυθιστόρημα τρομακτικά επίκαιρο, αυτής της αισθητικής της βίας που είναι η βάση κάθε επανάστασης. Από τα “Απαγορευμένα” λοιπόν, προκύπτει σε ένα αυτοβιογραφικό κλειδί, το τρομερά βίαιο όραμα της πολιτικής και του πολέμου. 

Αυτές φαίνεται να είναι οι μόνες περιπτώσεις ικανές να απομακρύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο από την αστική τάξη, να τον θέσουν πριν από την ακραία πράξη, την ολοκληρωτική αυτοθυσία, που αποκαλύπτει μια ιεράρχηση της κοινωνίας με βάση ένα αριστοκρατικό κριτήριο, ανώτερη από την αστική οικονομική αναλογία που διατάσσει την πραγματικότητα σύμφωνα με τη νομισματική αρχή. 

Το έργο αυτό περιφρονεί τον αστό, τη μικρότητα του, τη μικροπρέπεια του, την οικονομική του αξία ως ομογενοποιητική δύναμη ικανή να εντάξει όλη την πραγματικότητα στη μορφή της. Στο βιβλίο “Überlegungen eines Unpolitischen” του Thomas Mann προτείνεται η ίδια δυναμική της σύγκρουσης στην οποία συμμετέχει ο δικός μας αιρετικός: «βαθιά κουλτούρα ενάντια στον επιφανειακό πολιτισμό, οργανική κοινότητα έναντι της μηχανικής κοινωνίας, ήρωες εναντίον εμπόρων, αίσθημα ενάντια στον συναισθηματισμό, αρετή έναντι του λογαριασμού». 

Εν ολίγοις, ο von Salomon  κατάλαβε ότι ο πόλεμος που διεξήγαγαν τα Freikorps (συχνά εκμεταλλευόμενα για δημοκρατικούς σκοπούς) και οι συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και κομμουνιστών, αποδείχθηκαν λειτουργικές για την αποκρυστάλλωση της αστικής τάξης, που τώρα κυριαρχεί. 

Αποστασιοποιήθηκε επίσης από την άνοδο του Χίτλερ στην καγκελαρία το 1933 και από τον εθνικοσοσιαλισμό, τον οποίο στο βιβλίο του θεωρεί ως συμβιβαστική εκπόρευση της αστικής ιδεολογίας. Ο Von Salomon κατέληξε στους καταλόγους των επαναστατών που αντιτάχθηκαν στο Τρίτο Ράιχ.

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο εδώ ...

7 σχόλια:

  1. Είδα ένα σχόλιο σε παλαιότερη ανάρτηση εδώ, για τον Salomon. Κάποιος φίλος έγραψε, ότι ειναι καλύτερος ο Salomon από τον Junger. Σαφέστατα σεβαστή γνώμη αλλα: πρώτον ασυγκριτοι οι δυο τους. Ο Junger ήταν στοχαστης φιλόσοφος πέρα από πολεμιστής. Αυτός που δημιούργησε τις μορφές του, τον πολεμιστή,, τον εργάτη, τον επαναστάτη και τον αναρχο..αληθεια αν ζούσε σήμερα ποια μορφή θα δημιουργούσε;;
    Αυτός που φιλοσοφήσει, ανέλυσε τον μηδενισμό με τον Heidegger, που σχολίασε φιλοσοφικά τα ΠΑΝΤΑ..σεβδεκαδες έργα του από το 1920 μέχρι και το 1990...
    Ο Salomon από την άλλη δεν ήταν φιλόσοφος, στοχαστης..ήταν ένας εγαλος αγωνιστής, πρωταγωνιστής στον δρόμο.. και έπειτα απλά συγγραφέας, όχι φιλοσοφικών έργων ομως.
    Μια απλή παρατήρηση λοιπόν.
    Ο καθένας έγραψε την δική του ιστορια..άλλωστε ο Salomon στο έργο του " Το ερωτηματολογιο" που διαβάζω τώρα, μνημονεύει τον Junger με δέος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/8/24 3:21 μ.μ.

    Στην ιστοσελίδα του καθεστωτικού φιλο-πουτινικού καναλιού Tsargrad εμφανίστηκε άρθρο γνώμης, το οποίο υπογράφει ένας Αντρέι Πέρλα, γνωστός Ρώσος αρθρογράφος, στο οποίο αποκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για τις οποίες ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το παιδικό νοσοκομείο Οχματντέτ στο Κίεβο στις 8 Ιουλίου. Σε αυτό το νοσοκομείο νοσηλεύονταν τουλάχιστον 600 παιδιά με βαριά νοσήματα.

    Το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ παιδάκια που έκαναν θεραπεία κατά του καρκίνου αναγκάστηκαν να τη σταματήσουν και να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία. Την ώρα του χτυπήματος βρισκόταν σε εξέλιξη εγχείρηση ενός παιδιού και ο χειρούργος αναγκάστηκε να καλύψει το παιδί με το σώμα του για να το σώσει. Από το χτύπημα στο νοσοκομείο τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένα παιδάκι και μια νεαρή γιατρός.

    Το Tsargrad παραδέχεται ότι το χτύπημα ήταν σκόπιμο και είχε ως στόχο να εξαναγκάσει τους Ουκανούς σε παράδοση. Μάλιστα ο αρθρογράφος λέει ότι δεν θεωρεί τους Ουκρανούς ανθρώπους και για αυτό δεν χρειάζεται να θρηνεί κανείς για αυτούς. «Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας λογαριασμό – απλό και τρομακτικό: Δεν υπάρχουν άνθρωποι στην άλλη πλευρά. Ούτε ένας άνθρωπος. Οι πύραυλοί μας δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Ούτε ένα άτομο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί», γράφει ο Αντρέι Πέρλα.

    Ο πρώην βοηθός του αντιπροέδρου στα Ουράλια και πολιτικός επιστήμονας Πέρλα παροτρύνει τους Ρώσους να σταματήσουν να λυπούνται για την καταστροφή του νοσοκομείου και τους θανάτους παιδιών. «Έτσι – απλό και τρομακτικό, αλλά δεν χρειάζεται να δικαιολογείστε για να μπείτε σε ένα παιδικό νοσοκομείο. Πρέπει να πούμε: Θέλετε να σταματήσει αυτό; Παραδοθείτε. Συνθηκολογήστε, και τότε ίσως σας τη χαρίσουμε».

    Να θυμίσουμε ότι το Tsargrad ανήκει στον «ορθόδοξο ολιγάρχη» Κονσταντίν Μαλοφέεβ, στενό φίλο και υποστηρικτή του Πούτιν όπως επίσης και το γεγονός ότι τέτοια άρθρα δεν δημοσιεύονται σε καθεστωτικά μέσα της Ρωσίας χωρίς να έχουν την «άνωθεν έγκριση». Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Μαλοφέεβ έχει αρκετά στενές σχέσεις με την Ελλάδα, με στελέχη της Εκκλησία και των ελληνικών μίντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/8/24 1:56 π.μ.

      Ο Μαλοφεεβ να σημειωθεί ότι είναι και "χορηγός" του Ντούγκιν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/8/24 2:50 π.μ.

      Τάδε έφη Κωστάκης Αυνανισένκο, δημόσιος υπάλληλος της ΕΡΤ.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/8/24 2:02 π.μ.

    Εδώ τι έγραφε ο Ernst Von Salomon για τον ΓΙΓΑΝΤΑ Ερνστ Ρέμ:

    https://mavreslegeones.blogspot.com/2022/07/blog-post.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/8/24 11:47 π.μ.

    Glory Days of RAC

    ΕΚΠΟΜΠΗ #9: Μαθήματα Αμερικάνικης Oi!στορίας (μέρος 3o)

    https://www.bitchute.com/video/ukCitG7DW2wd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/8/24 11:24 μ.μ.

    Πάντα το ρακ μου φαινόταν φάση κου κλουξ κλαν και white power. Κάπως στείρο από ουσία και φουλ αμερικανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να επικοινωνήσετε άμεσα με την συντακτική ομάδα μας καθώς και για συνεργασία στην αρθρογραφία, νέες κυκλοφορίες βιβλίων και περιοδικών, ενημέρωση σχετικά με νέα ιστολόγια, απορίες, διαφωνίες, μουσικά νέα ή labels, ομιλίες και εκδηλώσεις, προτάσεις στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: blackmilitiagr@gmail.com

Η συντακτική ομάδα δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να εντοπίζει τη θεματική περιοχή που τον ενδιαφέρει από το πλαίσιο δεξιά του ιστολογίου που αναγράφονται στο μενού αρχειοθέτησης ιστολογίου.

Οι διαχειριστές δεν πρόκειται να απαντήσουν σε υβριστικά ή προβοκατόρικα σχόλια ή σε ερωτήσεις που οι απαντήσεις δόθηκαν ή θα δοθούν σε άρθρα της.

Απαντήσεις θα υπάρξουν μόνο αν κριθεί απαραίτητο αναλόγως την περίπτωση και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας στην ενότητα «Μια υπενθύμιση προς τους αναγνώστες» που θα πρέπει να διαβαστεί ΠΡΩΤΑ πριν υπάρξει επικοινωνία.

Τα σχόλια που θα είναι άσχετα με την κύρια ανάρτηση θα διαγράφονται πλην εξαιρέσεων.

Σχόλια που θα προσπαθούν να δώσουν πληροφορίες σε ιδεολογικούς εχθρούς και στο ανθελληνικό κράτος θα διαγράφονται επίσης.

Σχόλια που θα είναι σε ευγενικά πλαίσια ακόμη και αυτά με αυστηρή κριτική προς την συντακτική ομάδα ή άλλες αυτόνομες και ανένταχτες ομάδες και πολιτικές κινήσεις θα εγκρίνονται αν αυτά συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κινηματικής δυναμικής.

Τα σχόλια σας να είναι MONO σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή.

Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Επειδή ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται.

Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish). Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί, μετά από έγκριση των διαχειριστών. Υβριστικά, ειρωνικά, συκοφαντικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Οι αναρτήσεις δεν είναι απαραίτητο να εκπροσωπούν το σύνολο της συντακτικής ομάδας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των άρθρων με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει αναφορά στην πηγή.